Verdensbilleder - Væredygtighed

Verdensbilleder: Verdensmål

31. maj og 1. juni: Rejse-, kultur-, shopping- og verdensmålsfestivalen ”Verdensbilleder – Take care of our World with Aarhus” blev en stor event i Aarhus i 2019. Gæsterne oplevede fantastisk stemning, kulturelle og kulinariske temaer, rejseinspiration til forskellige lande, masser af spændende, sjove og lærerige aktiviteter med FN´s verdensmål som omdrejningspunkt og ikke mindst byens unikke shoppingmuligheder og enestående tilbud helt til midnat fredag 31. maj.

Temaet i 2019 stillede skarpt på FN’s 17 verdensmål, som skal løse jordens fremtidige udfordringer med fokus på miljø og bæredygtig udvikling for både natur og mennesker. Byens butikker, gader, torve og pladser blev aktiveret med udsmykning, underholdning, musik, dans, kulturelle og bæredygtige indslag samt rejseudstillinger fra forskellige lande.

Et af eventens særlige highlights var “Global Goals Tour – Danmark For Målene” på Store Torv, som fredag fokuserede på SUNDHED FOR ALLE, med bl.a. tidligere professionelle cykelrytter Jesper Skibby som oplægsholder. Store Torv og Lille Torv præsenterede desuden udstillere, som har fokus på verdensmålene. På Bispetorvet afvikledes et stort rejse- og inspirationsunivers med alt lige fra rejser til kulturelle og kulinariske indslag. Her var også en scene med kunstneriske og musikalske indslag. 

Målet med eventen var at sætte fokus på FN´s 17 verdensmål, så alle byens gæster gennem spændende og sjove oplevelser, udstillinger, oplæg og indslag fik en masse viden med hjem om hvordan vi alle i vores hverdag kan passe bedre på vores klode. Samtidig bragtes stemningen fra alverdens lande til byen, så hele Aarhus City vil emme af international kultur, oplevelser, shopping og underholdning.

 

Verdensmålsudstilling på Store Torv og Lille Torv

De to flotte og centrale torve blev en del af eventens epicenter og aktivitets- og udstillingsområde for virksomheder og andre aktører, som gerne ville præsentere og promovere deres viden, produkter, services og løsninger på FN´s 17 verdensmål. Deltagelse var optimalt for virksomheder og organisationer, som gerne ville markedsføre hvordan de arbejder med bæredygtig udvikling, forbrug, CSR og omtanke for miljø og mennesker. Her var rig mulighed for at præsentere produkter, fødevarer, viden og meget andet.

Rejse- og oplevelsesuniverset var udstillingsområde for rejsebureauer, lufthavne, ambassader, konsulater og oplevelsesrelaterede partnere. Torvet summede af aktivitet, og her kunne de eksponere deres rejse- og oplevelsestilbud med levende præsentationer af rejsemål, kultur, musik, oplevelser og smagsprøver af enhver art. Scenen på Bispetorvet blev benyttet til opvisning, musik m.m. efter nærmere aftale.

 

Verdensbilleder parade fredag aften og Aarhus Pride parade lørdag

Fredag aften afvikledes den store Verdensbilleder-parade rundt i byen. Lørdag middag samarbejde Verdensbilleder med Aarhus Pride, som startede deres kæmpe parade fra Bispetorvet og Store Torv - et fantastisk festligt indslag, som tiltrak op mod 5.000 paradedeltagere og endnu flere tilskuere.

 

Det starter med en indre omstilling

Center for Væredygtighed er et aarhusiansk initiativ, der arbejder med nye måder at være menneske på. Begrebet væredygtighed kan beskrives som den indre omstilling, vi alle må igennem, hvis vi vil skabe ydre forandringer i forbindelse med FN’s Verdensmål. I et samarbejde med FO-Aarhus præsenterede gruppen VæredygtighedsTeltet på Store Torv under Verdensbilleder 31. maj og 1. juni.

"Et problem kan ikke løses på det bevidsthedsniveau, hvor det er skabt." Sådan sagde Albert Einstein engang, og den sætning holder stadig, når det gælder samtalen om FN’s verdensmål. Det mener Christian Dietrichsen fra det aarhusianske initiativ Center for Væredygtighed, som undersøger, hvordan vi kan være mennesker på en anden måde. Christian Dietrichsen påpeger at for at lave reel og langtidsholdbar innovation i forhold til klodens og menneskets udfordringer, så er der brug for nye begreber og nye metoder. Og samtidig må vi indse, at vi i en balanceret fremtid ikke kan VÆRE dem, vi er lige nu. Det kræver altså en bevidsthedsændring, hvis vi vil have en grønnere og bedre klode i fremtiden.

Center for Væredygtighed er en non-profit organisation, hvor alle arbejder frivilligt. I forbindelse med Verdensbilleder, kunne man møde dem i et telt på Store Torv, hvor de inviterede til en fælles undersøgelse af begrebet væredygtighed. Man kunne også prøve et nyudviklet samtalespil, der satte fokus på verdensmål og personlige værdier. Men arbejdet med væredygtighed stoppede ikke der. I efteråret præsenterede Center for Væredygtighed en konference i et samarbejde med Aarhus Universitet, hvor forskellige forskere kom med deres input til, hvordan begrebet væredygtighed kan udvikle sig.

FO-Aarhus har i flere år haft bæredygtighed og klimaet højt på dagsordenen i deres aktiviteter, og derfor gik de med som samarbejdspartner i projektet. ”Bæredygtighed og verdensmål fylder meget hos os i FO-Aarhus. Det er vigtigt, at vi NU gør noget for alle mennesker i verden, så vi har en fælles fremtid. Derfor vil vi gerne støtte og bakke op om Christian Dietrichsen og andre grupper, som sætter vigtige initiativer i gang,” forklarer skoleleder ved FO-Aarhus Torben Dreier og fortsætter: ”Jeg håber meget, at det der laves af Aarhus City Forening, og andre foreninger i byen, er med til at sætte Aarhus på landkortet i forhold til bæredygtighed. De tanker, som opstår her, skal gerne gøre en forskel og smitte af på alle grupperinger i samfundet. På den måde kan vi alle være med til at skabe en bedre verden,” afslutter Torben Dreier.

 

KOSMOS ”Mother of Light”-dukke i Verdensbilled-Paraden

KOSMOS ”Mother of Light”-dukke og maskefigurer deltog i Verdensbilleder Parade i Aarhus, fredag d. 31. maj kl. 18.00 – 19.30. Forskellige lokale erhvervs- og kulturorganisationer deltog i den kæmpe parade og KOSMOS blev inviteret gennem FO-Aarhus. KOSMOS deltog i paraden fra Banegården til Store Torv, Lille Torv, Emil Vetts Passage, Frederiksgade, Park Allé tilbage til Banegården. Begivenheden havde en international orientering. KOSMOS fik kontakt med nogle af de internationale deltagere og delte bl.a. omklædningsrum i Skt. Knuds Skole med en gruppe flotte Thailandske dansere i traditionelt tøj. Der var meget positivt respons på ”Mother of Light”-dukken under paraden. Efter deres deltagelse i optoget, blev de en stund på Skt. Knuds Torv, hvor flere voksne og børn søgte interaktivt kontakt med dem og blev fotograferet sammen med den spændende store dukke. FO-Aarhus lagde lokaler til de forberedende workshops.