Vinterstemmer

Vinterstemmer

Lørdag den 27. januar 2024 på Gasværket i Brabrand. Samarbejde mellem Jazzværket og KulturGas.

Brabrands litteratur- og musikfestival VinterStemmer er blevet et tilbagevendende lyspunkt i en ellers mørk tid. Arrangørerne, Jazzværket og KulturGas, er igen klar med et 12 timers mangfoldigt kultur-tilbud med et mangfoldigt program, hvor litteraturen og musikken spiller en stor rolle, men hvor der også er plads til brunch-hygge, ordbanko og midtjysk kagebord.

Modellen ligner de foregående år, hvor VinterStemmer skydes i gang med jazz-brunch, der traditionelt er et stort tilløbsstykke. Det er igen Berggren Kvartet, der står på scenen.

I år har arrangørerne valgt at gennemføre alle programpunkter i den store sal i stue-etagen. På første sal vil der til gengæld være indrettet en café, hvor man kan slappe af og hygge sig sammen over en kop kaffe. Desuden kan man se en fotoudstilling, der åbner midt i januar og løber tre måneder frem. Bag udstillingen står fotograferne i Foto-Vision (LINK).

 

Program for dagen

09.45 Dørene åbnes

10.15 – 10.30 Velkomst og fællessang

10.30 – 12.00 Jazzbrunch med BERGGREN KVARTET

12.00 Salg af sandwich mv.

 

Kl. 12.15 Keld Conradsen

Ligesom sidste år har arrangørerne af VinterStemmer haft fingeren på pulsen og har forfatteren til ”Årets bedste danske roman” på programmet. Det er århusianske Keld Conradsen, som tidligere på året fik DR Romanprisen for Byen og Havet, der foregår i Aarhus.

Romanen ”præsenterer begejstret læseren for geologiske udlægninger af teorien om kontinenternes drift og samtidig spørger til livets større sammenhænge,” skriver Forfatterweb:

”Conradsen skriver nært og plotrigt om menneskelige relationer, social ulighed og om den flugt fra sig selv og sin historie, som mange mennesker er drevet af.”

Keld Conradsen har ligeledes skrevet romanen Centrifugen, der for en stor del foregår i Gellerup.

”Sjovt nok fik han prisen af DR to dage efter, at vi havde hyret Keld Conradsen til VinterStemmer. Jeg har i øvrigt hørt, at han udgiver en ny bog i januar, så måske hører vi om den også,” siger Lene Lindegaard.

 

Kl. 13.20 Søren Jessen

Forfatteren og illustratoren Søren Jessen optrådte på VinterStemmer i 2020, og det var så stor en succes, at han vender tilbage på VinterStemmer 2024.

”Søren Jessen er en enormt god formidler og i det hele taget en meget positiv og engageret mand, som man bliver inspireret af at høre,” siger Inge-Marie Hansen.

Søren Jessen har skrevet en lang række bøger. I starten af sit forfatterskab skrev han især til børn, men han skriver nu meget bredt om mange forskellige emner og illustrerer ofte sine bøger på sin egen helt personlige måde.

”I alle Søren Jessens bøger flettes humoren ind i alvoren og omvendt, ligesom det finurligt lommefilosofiske altid venter lige om hjørnet,” skriver Forfatterweb.

 

Kl. 14.50 Stine Askov

Stine Askov er ligeledes en af tidens meget omtalte forfattere, som VinterStemmer har formået at hente til Brabrand.

Hun har siden 2012 skrevet romaner. Et gennemgående motiv i forfatterskabet er, hvordan børn påvirkes af deres opvækst og den familie, de er havnet i.

Især den seneste roman, den, socialrealistiske ”Nøjsomheden”, der også er en kærlighedshistorie, har været meget omtalt. Bogen har blandt andet vundet Dansk Litteraturpris 2023.

”Jeg blev virkelig optaget af at læse ”Nøjsomheden”, der har lidt af den samme nøgterne beskrivelse af hårde miljøer, man også kender fra Morten Pape – men Stine Askovs bog fortæller, at det også kan ende godt,” siger Lene Lindegaard.

 

Kl. 16.00 Ordbanko

Begrebet ordbanko er blandt andet kendt fra Aarhus Bibliotekerne, og nu er fænomenet også nået frem til VinterStemmer. Konceptet handler grundlæggende om, at man hører en historie blive læst op, og så krydser man ord fra historien af på sin bankoplade.

 

Kl. 17.15 Frequens

Frequens er et instrumentalt Aarhus-baseret funk/fusionsband, hvoraf flere af medlemmerne går på Det Jyske Musikkonservatorium. Musikken flyder frit fra det fem mand stærke line up:

“Vi gør en dyd ud af, at musikken skal kunne mærkes både i kroppen og i hjernen og at det ikke bliver for navlepillende introvert. og vi håber at kunne give glæden ved at spille videre,” fortæller bandet.

Musikken er både groovy, smuk, inderlig og en ren energiudladning.

 

Kl. 19.30 Twang

Twang er banjo, violin, guitar, kontrabas og smukke trestemmige harmonier. Twang er tre musikere med rødder i Danmark og USA. Siden 2014 har Twang spillet utallige koncerter og har fundet deres helt egen lyd og atmosfære, der underholder og udfordrer publikum med en dygtig improviserende stil.

Bandet mødtes som studerende på Rytmisk Musik Konservatorium, hvor de alle tre skilte sig ud på grund af deres interesse for amerikansk folkemusik. De tre musikere har altid haft et ønske om at udfordre folkemusikscenen og bringe noget nyt ind i traditionen.

Dette arbejde har indtil videre kulmineret i hundredvis af shows rundt omkring i Danmark og udgivelsen af tre albums: Bebzy Biddle (2017), livealbummet Live Tapes Volume 1 (2019) og samarbejdsalbummet Svante Sjöblom & Twang (2022).

Før koncerten med Twang har du mulighed for at bestille aftensmad, der bliver serveret på Gasværket fra kl. 18.00.