Hus Forbi jubilæum

Hus Forbi - jubilæum

Arrangementer i forbindelse med jubilæumsudstilling på DOKK1. Forsorgsmuseet havde sammen med Foreningen Hus Forbi, Arbejdermuseet og Den Gamle By skabt et formidlings- og udstillingsprojekt med lancering i maj 2016 i anledningen af Hus Forbis 20 års jubilæum. Hus Forbis 20-årige historie dannede rammen for en inkluderende og engagerende formidling af hjemløshed og livet på kanten med fokus på individfortællinger, debat, flerstemmighed og co-creation i en udstilling, som åbnede 11. maj på Arbejdermuseet i København og flyttede til Aarhus på DOKK1 d. 3. august.

Udstillingen var på DOKK1 fra d. 3. august til d. 30. september. I den forbindelse fik udstillingens publikum og DOKK1s brugere mulighed for at blive inddraget i problematikkerne og debatterne på en direkte måde. Debatterne blev arrangeret i samarbejde med Oplysning for Gadeliv og Poverty Walk..  

 

10.+18.+22. aug.: Poverty Walk i anledningen af Hus Forbis jubilæumsudstilling ’Hus Forbi – Fordi!’, kl. 16.00 fra DOKK1s hovedindgang, Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus C. Gratis adgang, ingen tilmelding.

På en Poverty Walk tog en guide med baggrund i hjemløse- og misbrugsmiljøet i Aarhus deltagerne med rundt i det moderne Aarhus. De blev ikke præsenteret for Domkirken eller byens rødder i Vikingetiden, men fik derimod vist en side af Aarhus, som de ikke kendte. Hvor kan man finde ly for natten? Hvor er der hjælp at hente for udsatte? Hvor kan det næste fix indtages? En historie om at overleve på gaden i Aarhus. Guiderne er tilknyttet Forening Oplysning om Gadeliv. Gennem deres job som Poverty Walkere får de mulighed for at komme til orde og bidrage med deres ønsker og løsningsmodeller i den løbende samfundsdebat.

Arrangører: Forening Oplysning Om Gadeliv, Hus Forbi og DOKK1 med støtte fra FO-Aarhus’ Debatpulje.

 

8. sept.: Debatarrangement ”Stemmer fra Gaden – Gadekloge” i anledningen af Hus Forbis jubilæumsudstilling ’Hus Forbi – Fordi!’, kl. 19.00 på Rampen i DOKK1, Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus C. Gratis adgang, ingen tilmelding.

Deltagerne blev klogere på hjemløses og socialt udsattes fællesskaber i Aarhus, og var med til en snak om, hvordan vi kan styrke netop disse fællesskaber. Indlederne havde alle baggrund i hjemløse- og misbrugsmiljøet i Aarhus og fortalte om deres oplevelser og erfaringer med foreningslivet i Aarhus for og af socialt udsatte. Deltagerne blev blandt andet præsenteret for SAND Aarhus – de hjemløses organisation, Skraldecaféen, FMS - Foreningen for Mølleparkens Subkultur og Forening Oplysning om Gadeliv. De fik en oplevelse og forståelse af, hvilken forskel det gør for socialt udsatte at blive indlemmet i et meningsfuldt fællesskab, hvor man har en vigtig rolle, kan bidrage til forandring og tage hånd om sin egen livssituation i et rum, hvor man bliver forstået.

Arrangører: Forening Oplysning Om Gadeliv, Hus Forbi og DOKK1 med støtte fra FO-Aarhus’ Debatpulje.

 

14. sept.: Debatarrangement ”Stemmer fra Gaden – fra bankrøver til forfatter” i anledningen af Hus Forbis jubilæumsudstilling ’Hus Forbi – Fordi!’, kl. 16.00 i Lille Sal i DOKK1, Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus C. Gratis adgang, ingen tilmelding. Foredraget er på engelsk.

Deltagerne hørte David Rickerby’s fantastiske fortælling om hans liv fra bankrøver i England til hjemløs forfatter i Aarhus. Han har skrevet bogen ”Bloody Fields”, som handler om at flygte fra sit liv, at forsøge at skabe et nyt, og om hvordan fortiden bliver viklet ind i nutiden. Det er ikke nemt at skabe sig en tilværelse i et nyt land uden netværk eller penge på kistebunden. David fortalte om sit usædvanlige liv, om sit forhold til litteraturen, og om hvordan man skriver en selvbiografisk roman, mens man lever på gaden i Aarhus. Deltagerne oplevede en levende og engageret fortæller, som gav dem noget at tænke over, og et nyt syn på Aarhus.

Arrangører: Forening Oplysning Om Gadeliv, Hus Forbi og DOKK1 med støtte fra FO-Aarhus’ Debatpulje.

 

20. sept.: Debatarrangement ”Stemmer fra Gaden – at være hjemløs og kvinde” i anledningen af Hus Forbis jubilæumsudstilling ’Hus Forbi – Fordi!’, kl. 19.00 på Rampen i DOKK1, Hack Kampmanns Plads 1, 8000 Aarhus C. Gratis adgang, ingen tilmelding.

Hvordan er livet på gaden, hvis du er kvinde? Det er barskt og hårdt for alle, men som kvinde er du i en mandsdomineret verden med dertilhørende kodekser og normer. Én af dem, som har haft det helt inde på livet, fortalte om sine oplevelser.

Arrangører: Forening Oplysning Om Gadeliv, Hus Forbi og DOKK1 med støtte fra FO-Aarhus’ Debatpulje.