Arab Film Festival

Aarhus Arab Film Festival

22. okt. kl. 18.00: Opening night v/Adel Karam, Adolf Asaal, Mohammad Majzoub.

23. okt. kl. 18.00: Workshop om filmproduktion v/Tarek Karam og Sara Koppel.

Sted: Cinemaxx Aarhus, M.P. Bruunsgade 25, Aarhus.

Aarhus Arab filmfestival er en videreudvikling på det aarhusianske 2018-projekt Syriske Filmdage, og har siden 2019 haft stor tilslutning både fra et lokalt publikum samt gæster fra nær og fjern.

De udvalgte film viste at der er plads til selvstændige, nyskabende og provokerende tanker i den arabiske verden, og gav et indblik i en varieret og rig kultur gennem nedslag i filmkunst fra en del af verden, som vi er meget i berøring med, men kender alt for lidt til. Idemand og projektleder for projektet er syriske Mazen Haj Kassem, som også stod i spidsen for Syriske Filmdage. “Det er fantastisk at opleve de hundredvis af danskere, som er interesserede i syrisk kultur ”, udtalte han.

Målgruppen for projektet var alle filminteresserede danskere, der har et ønske om at vide mere om arabisk filmkunst og arabisk kultur. Alle film blev derfor tekstet på dansk eller engelsk, således at det danske publikum bedst muligt kunne nyde filmene. Initiativtager og projektleder er Mazen Haj Kassem, syrisk skuespiller. Han er uddannet på Dramatic High School i Damaskus i 2012 og fik sit gennembrud i 2013 i en af hovedrollerne i TV-serien Taht samaa Al-watan (på dansk: Under himlen), som handlede om krigen og i 2013 blev vist i hele Mellemøsten. Han har desuden skrevet og instrueret en række kortfilm i Syrien. Mazen kom til Danmark som flygtning i 2014 og har blandt andet haft en rolle i The Neil Hilton, som blev optaget i Filmbyen i Aarhus 2016.

Projektgruppen blev suppleret af en stor frivilliggruppe, og bestod af: Mazen Haj Kassem, skuespiller og koordinator, Rana Maoued, sagsbehandler i Odense Kommune, Anders Winther, Kaospilot, pædagog og iværksætter inden for det sociale og uddannelsesmæssige felt. 

Ud fra tilsendte 600 film blev der udvalgt 50 til festivalen – 25 film og 25 kortfilm.