Mordforsøg på dræbersnegle

Mordforsøg på dræbersnegle

Samarbejde med haveejere en succes

I efteråret 2001 samarbejdede de grønne guider Birte Buhl og Sussie Pagh med haveejere i det sydlige Århus, om at finde egnede bekæmpelsesformer mod iberiske skovsnegle også kaldet dræbersnegle. På baggrund af en række avisartikler, med en række fortvivlede snegleplagede haveejere, besluttede de to guider at sende en pressemeddelelse ud, om at de søgte forsøgshaver til at afprøve forskellige fældetyper til snegle. Over 100 ringede og der blev udvalgt 53 forsøgshaver i områderne Højbjerg, Beder, Malling og Mårslet.

Det var oplagt, at samle viden hos haveejere som i forvejen havde gjort sig en masse erfaringer med sneglene. Der blev opsat 5 forskellige fældetyper (en ølfælde, en ruse, en kiksefælde, et hul med lokkemad og plast over og et hul med lokkemad uden plast over) i hver have. Samarbejdet gik over al forventning. Der blev indleveret en mængde brugbare data, som nu er blevet til en lille videnskabelig artikel om sneglebekæmpelse. Samarbejdet blev afrundet med en ”Sneglehøring” d. 23 september, hvor haveejerne kunne høre om resultaterne af undersøgelserne og udveksle erfaringer.

Der blev i alt fanget 5766 iberiske skovsnegle. Det lyder af mange, men omregnes det til antal snegle pr. dag pr. have i samtlige 5 fælder svarer det kun til 7,7 snegle. Set i forhold til hvad en haveejer kan samle manuelt, måtte det konkluderes at fælderne ikke kunne erstatte indsamlingerne. Resultaterne viste, at man skulle have 17-25 fælder for at opveje en manuel indsamlingsgang.

Haveejerne oplyste at de gennemsnitlig samlede eller aflivede mellem 10-400 snegle pr. gang, nogle havde samlet op til 1200 snegle på en aften. Forsøgene bliver forhåbentlig de første af flere forsøg med iberisk skovsnegle.