Opgang 2

Opgang 2: Rejsen fortsætter

Fredag d. 13/5 2011 afholdt Opgang2 Turnéteater, sammen med Center for Kulturudveksling v. Carsten Niebuhr sekretariatet JALLA:3, et kulturarrangement i Musikhuset i Aarhus. Det var det 3. arrangement siden JALLA:1 blev igangsat i april 2010. Hvor de første to JALLA- arrangementer blev afholdt på hverdage og var målrettet et ungt publikum, prioriteredes denne gang et arrangement, der sigtede på familier i hele Aarhus, og hvor man vidste, at Gellerups beboere ville være talstærkt repræsenteret.

I forbindelse med JALLA:3 indgik Opgang2 et arrangements-samarbejde med Center for Kulturudveksling/ CKU, som i 2011 var sekretariat for 250 års jubilæum og fejring af Carsten Niebuhrs første rejse til Det Lykkelige Arabien; et jubilæum, som blev markeret ved en række arrangementer, udstillinger o.a. både i Danmark og i Mellemøsten.

Jubilæet blev officielt skudt i gang herhjemme ved en fernisering af særudstilling på Det Kongelige Bibliotek søndag d. 8/5 2011; næste stop for særudstillingen og dermed første fernisering i provinsen fandt sted ved JALLA:3 i Musikhuset i Aarhus fredag d. 13/5. CKU sekretariatet så samarbejdet som en fantastisk mulighed for at markere de kulturelle relationer mellem Danmark og Mellemøsten i nært samarbejde med kulturelle aktører i et af Danmarks markant arabisk influerede boligområder.

H.K. H. Prins Joachim åbnede udstillingen ’Den Arabiske Rejse – Rejsen Fortsætter’, der var arrangeret af Center for Kultur og Udvikling (CKU) og Det Kongelige Bibliotek. En udstilling, der i løbet af sommeren 2011, rejste rundt i hele landet - hvor åbningen i Aarhus var startskuddet til denne danmarksturné. Som det gjaldt for hele festdagen, havde udstillingen fokus på mødet mellem den arabiske verden og Danmark – dengang og nu. Læs mere om udstillingen: http://www.denarabiskerejse.dk/?page_id=1040. Foruden H.K.H. Prins Joachim deltog kulturrådmand Marc Perera Christensen og Enan Galaly, ambassadør for 250-året for Den Arabiske Rejse, også i åbningen.

 

Program:

Værter: Jakob Myschetzky, projektleder for fejringen af Den Arabiske Rejse og Lise Ørskov, udviklingschef i OPGANG2.

16.00 Officiel åbning af udstillingen Den Arabiske Rejse 250 år - Rejsen Fortsætter.

16.30 Optræden v/ Jafra – Palæstinensisk folkedansgruppe med børn i alderen 6-18 år. Præsenteredes af Arabisk-Dansk Kulturhus

17.00 Smagsprøve på tv-serien 3 MINUTTER I GELLERUP

17.15 Tyrkisk folkemusik v/ Orhan Turan og Yossi Karutchi

17.30 Pause og debatterende omvisninger i udstillingerne ved Søren Kjeldgaard, Ramzi Haidar og Søren Marcussen

18.00 Koncert v/ musikere fra Musikkursus Global Præsenteres af Det Jyske Musikkonservatorium

18.15 Performance v/ OPGANG2 TURNÉTEATERs talenthold

18.30 En smagsprøve på teaterforestillingen KNUS

18.45 Pause med spisning og debatterende omvisninger i udstillingerne ved Søren Kjeldgaard, Ramzi Haidar og Søren Marcussen

20.00 Koncert v/ den palæstinensiske sangerinde Amal Kaawash akkompagneret af Niels Kilele og Jacob Lyngsdal

20.30 Teaterforestillingen KNUS om det mangfoldige Danmark. Præsenteres af OPGANG2 TURNÉTEATER

 

Udstillinger i foyeren kunne ses frem til den 25. maj 2011

’Den Arabiske Rejse – Rejsen Fortsætter’: Særudstillingen var arrangeret af CKU og Det Kongelige Bibliotek og bestod af en historisk formidling af Den Arabiske Rejse, hvor professorerne Jørgen Bæk Simonsen og Peder Mortensen var redaktører og af samtidsværker skabt af en række egyptiske kunstnere i samarbejde med den danske kurator Nadia Josefine el Said.

Søren Kjeldgaard: Gellerup - En ny generation. Fotografier fra hverdagen i bydelen Gellerup, hvor

næsten halvdelen af beboerne er under 18 år.

Lahza - Glimt af mig og min by: Fotografier af børn fra Gellerup anno 2011 kurateret af Ramzi Haidar (Libanon).

Ramzi Haidar: Syv dage i Danmark. Fotografier fra den libanesiske fotografs ophold i Danmark i maj 2011.

Om Ramzi Haidar og fotoprojekt: Den libanesiske fotograf Ramsi Haidar havde i Libanon gennemført to store foto(bog)projekter med børn i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon, projekter Lahza og Efter Lahza. 10 – 15 herboende palæstinensiske børn, som i forvejen kendte hinanden gennem dansegruppen, deltog i fotoprojektet, som blev afviklet over én weekend. Fotoprojektet leverede to produkter, dels en udstilling til JALLA:3, dels en billedserie til et afsnit i 3 Minutter i Gellerup/ www.opgang2.dk/3minutter.

Centralt i Ramzis arbejde med børn og foto stod temaer som hjem/ flygtning & individ/ fællesskab. Han var i Danmark sammen med den libanesisk-amerikanske journalist Rima Abushraka, som sammen med lokal pædagog, Imat Kaawash, var tovholder og tilrettelægger på den praktiske udfoldelse af foto-projektet.