Udstilling fra Museum Ovartaci

Museum Ovartaci - udstilling

15. maj til 25. juni i Kulturhus Bunkeren, Olof Palmes Alle 11, 8200 Aarhus N.

Værkerne knyttede an til Museum Ovartacis aktuelle særudstilling: Jeg maler - Jeg skaber - Jeg er (her).

Særudstillingen ”Jeg er (her)” viste blot et lille udsnit af museets store unikke samling. Værkerne var skabt af mennesker, som har eller har haft tilknytning til psykiatrien. Værkerne var et medium, hvor igennem mennesket, der skaber, kunne formidle, når ord ikke kunne række. Kunsten giver form og farve til følelser og inviterer os som beskuer ind i et rum for kunstnerens indre sind.  Kunsten er stærk og rå og til tider sårbar i sin ærlighed. Den beretter om livet og kampen med det. Dette var ikke kunst for kunstens skyld, men for mennesket.

Arrangementer i forbindelse med museets særudstilling ”Jeg er (her)”:

18. maj: Åbning af Museum Ovartaci i Kulturhus Bunkeren

• Miniforedrag:

- Forfatter Anne Valbjørn - Ovartaci

- Forsker Brian Benjamin Hansen - Ovartaci: The Signature of Madness

-  Musiker Lars H.U.G. – Mit liv med Ovartaci

• Minikoncert:

- Det nye navn, Trine Omø

• Familieworkshop

- Kreative aktiviteter for børn og voksne

Med historien tilbage til det gamle psykiatriske Hospital i Risskov.

 

5. juni kl. 13-14.00: Rundvisning i Museum Ovartacis stilling m/historisk fokus

Dialogbaseret rundvisning hvor der i dagens anledning blev stillet skarpt på historien og grundtankerne bag det første psykiatriske hospital uden for Københavnsområdet – og på omgivelsernes medvirken til heling. Med afsæt i historien bag tilblivelsen af Psykiatrisk Hospital i Risskov toger museets rundviser tilhørerne med på en spændende rejse i museets udstillinger. Gennem udvalgte nedslag i interessante historier og genstande blev der stillet skarpt på tankerne bag det gamle hospital. Fortællingen om Ovartaci gav samtidig et indblik i, hvordan et patientliv gennem 56 år har formet sig indenfor institutionens rammer. Rundvisningen var tilrettelagt således, at den fungerede som en åben dialog.

 

8. aug. kl. 15-17.00: Fortællekoncert v/Penny Flows

En følsom fortællekoncert som gav indblik i, hvordan musikken kan bruges som terapi og medvirke til at hele sindet og lindre i svære situationer. Pernille Karlsen, som går under kunstnernavnet Penny Flows, er uddannet kommunikationsdesigner og selvlært kunstner fra Hadsund. Under Corona-tiden strandede hun i Costa Rica, gik ned med stress og var tvunget til at prioritere sit helbred. Hun købte en ukulele og en notesbog, og fandt hurtigt ud af, hvordan musikken kunne bruges som terapi og til at give slip på følelserne. Et år senere havde hun omskrevet sin historie for at udleve drømmen om at stå på scenen og dele musik fra hjertet. Hun spillede sange fra en svær tid og mindede unge som ældre på at livet skal leves i nuet. Penny’s musik er rå og autentisk, hvilket giver lytteren tilladelse til at åbne hjertet uden frygt. “I Am” er navnet på debutalbummet og “rewritten” projektet, hvor hun ønsker at hjælpe andre med at omskrive deres historier igennem musikken.

Program:

15:00-15:30 - velkomst/intro

15:30-16:30 - musik og fortællinger

16:30-17:00 - meditation og fællessang

 

31. aug. kl. 17-18.00: Festuge rundvisning ”Mind the Gap”

Dialogbaseret rundvisning i museets udstillinger med afsæt i temaet for Aarhus Festuge 2023 ”Mind the Gap” – Rundvisningen cirklede om, hvordan vi kan "have øje for hinandens forskelligheder”. Med afsæt i festugetemaet "Mind the Gap" åbnede rundvisningen for dialogen om, hvordan vi kan have øje for hinandens forskelligheder. Gennem udvalgte nedslag i interessante og tankevækkende fortællinger og spændende genstande og værker introducerede museets guide til den samlede udstilling og lagde op til refleksion og dialog.

 

11-15. sept.: K7 – ung til ung (særlig rundvisning 14. sept.)

Som en del af det landsdækkende event gav Museum Ovartaci i uge 37 gratis adgang til unge mellem 18-27 år. Intentionen med det landsdækkende event var at gøre de danske kulturinstitutioner mere tilgængelige for unge og i bedste fald gøre kulturoplevelsen til en mere spontan aktivitet blandt unge. I alt deltog mere end 180 danske kulturinstitutioner i eventet.

På Museum Ovartaci benyttede de eventet til at komme i dialog med de unge ved bl.a. også at tilbyde en særlig rundvisning den 14. sept. kl. 18-19.00, hvor museets superdygtige unge rundviser tog gæsterne med på en spændende dialogbaseret rundvisning i museets udstillinger med afsæt i tematikker som normalitet og identitet. Stoffet blev formidlet, så der var plads til refleksioner og dialoger undervejs.

 

16-20. okt.: Familieaktiviteter

Skolernes efterårsferie var ensbetydende med flere børnefamilier blandt museets gæster. Disse gæster stillede andre krav til museumsoplevelsen end de mere traditionelle museumsgæster. Derfor tilbød museet i ugen forskellige aktiviteter for børnefamilier i museets Børn & Unge atelier. De kreative aktiviteter satte gang i spontan dialog mellem børn og voksne om emner og tematikker som normalitet, identitet og ensomhed.

Aktiviteterne i Børn & Unge atelieret lagde op til en ligeværdig dialog mellem voksen og børn om udvalgte emner og tematikker i udstillingen. Med afsæt i udstillingen blev der arbejdet med kreativ udfoldelse, som samtidig gav plads fordybelse og fokuseret opmærksomhed og spontane samtaler om vigtige emner.

Museum Ovartaci benyttede lejligheden til at relancere et formidlingstiltag for børnefamilier – Museumskufferten. Museumskufferten indeholdt formidlingsmateriale, som åbnede mulighed for at børn og voksne sammen kunne opleve museets udstillinger. I kufferten var der små opgaver, som på forskelligvis satte udstillingen i spil og åbnede mulighed for dialog om og fordybelse i udstillingens genstande, kunst og tematikker. Kufferten henvendte sig primært til børn i aldersgruppen 5-10 år og var gratis for børnefamilier, der besøgte museet.