Kulturnatten

Kulturnatten: Forfatterarrangement i Magasin

Fredag den 11. oktober var der Bogcafé i Magasins stueetage, hvor en række forfatter og musikere optrådte både sammen og hver for sig mellem kl. 20 og 24.00.

20.00: Carsten René Nielsen og Orfeus (klassisk guitar og sang.)

21.00: Jan Sonnergaard.

21.30: Pause og Den danske Guitar Duo m. Morten Skott og Søren Bødker Madsen.

22.00: Adda Lykkeboe.

23.00: Åben Scene.

23.30: Peter Laugesen læser udvalgte digte fra Husets Forlag.

Kontaktperson: Johanne Boesdal.

(Ca. 650 deltagere)

 

Kulturnatten: Sanseeventyr i Væksthuset

Samarbejdspartnere: Lotte Heise, Idrætsdaghøjskolen IDA, Frit Oplysningsforbund, Væksthuset og den grønne guide for Århus midtby.

Lørdag den 12. oktober udfordrede Lotte Heise og Idrætsdaghøjskolen IDA folks sanser og personlige grænser. Væksthuset og Botanisk Have dannede en perfekt ramme for en eventyrrejses i sansernes verden.  Aftenen bød bl.a. på spændende lyde, lugte, smagsindtryk og synsindtryk, som satte fantasien i gang og udfordre følelseslivet. Til daglig går de fleste bymennesker, voksne som børn, rundt i et sansebombardement af lys, larm lugte og stress. I Væksthuset koncentrerede vi os til forskel fra det daglige kaos om sanserne en efter en.  (Ca. 400 deltagere)

 

Kulturnatten: ”Kraner, kultur, koffein – nat på havnen”

Grundlaget for dette arrangementet, der blev gennemført i samarbejde med Frontløberne, er at sikre at ungdommen og de kreative miljøer sætter deres fingeraftryk på udviklingen af de bynære havnearealer. Frontløberne har lang tids erfaring med at arbejde med unge, og ved at kultur er en af de mest effektive måder at få de unge interesserede og involverede på.

Derfor er arrangementet grundlæggende debatskabende, men bruger kultur, musik og humor som midler til at tiltrække, formidle og engagere. Målet er at trække folk til havnen, få dem til at se mulighederne i havnen, få folk til at bidrage med deres idéer og starte en debat.

Hvad skal der ske med havnen?

Dette centrale spørgsmål indflettedes så mange steder som muligt i arrangementet som bestod dels af en række kulturelle aktiviteter (bands, opera, DJ's, dans, kunst, osv.), dels en række debat-specifikke aktiviteter, hvoraf en del vil være samlet på et café-område.

Det centrale spørgsmål vil blive fremstillet i stort format og ophængt og være påtrykt medarbejder T-Shirt. Desuden vil der blive indsat variationer i det filmprogram der vil blive fremvist. Spørgsmålet vil også blive benyttet i markedsføringen.

 

Overordnet blev følgende debatskabende aktiviteter gennemført:

- Stand-up comedy

- Udstilling

- Byg din havn i Lego

- Talkbox

- Rygter

- Film

- Happenings

De enkelte aktiviteter er beskrevet nedenfor.

 

CAFÉ

En række debat-specifikke aktiviteter samlet på café-området med borde og stole og mulighed for at spise og drikke. Desuden en udstilling om de bynære havneområder, en scene med standup comedy der relaterer til havnen og inddrager publikum. I pauserne var der lounge musik leveret af DJ's. Der vil også være mulighed for at aflevere gode idéer.

 

STAND-UP-COMEDY

Der var en stand-up komiker, som i løbet af aftenen optrådte i caféområdet, med humor der relaterer til ideen om udbygning af havnen. Formen inddrog publikum med spørgsmål.

 

UDSTILLING

- der forklarede noget om de bynære havnearealer og hvad kommunen arbejder med. Plancher med kort fra arkitekt konkurrencen om de bynære havne arealer. Fotos der på en inspirerende måde forklarede hvad debatten om havnen går på + fotos af andre havne, som inspiration, og gode og dårlige eksempler på hvordan havne kan tage sig ud. Udstillingen hang inde i en 40 fods "udstillingscontainer"

 

BYG DIN HAVN I LEGO.

En 6 x 2,5 meter stor legomodel over grundplanen for den centrale del af de bynære havnearealer. Folk i cafeen kunne bygge på modellen, og på den måde tilføre havnen deres ideer. På specielle whiteboard-klodser og flag kunne man skrive og forklare hvad man har bygget. Folk kunne på den måde i løbet af aftenen se hinandens forslag og ændre og bygge videre på modellen. Der blev med mellemrum taget billeder af modellen.

 

TALKBOX

Som optakt til kulturnatten blev der stillet en talkbox op i Centrum af byen, fredag d. 4. oktober. Med inspirerende spørgsmål fik man forbipasserende til at gå ind og komme med deres meninger og gode ideer til havneudvidelsen. Disse blev optaget på video. På selve kulturnatten stod talkboxen i nærheden af debatcafeen på pier 1.

 

RYGTER

Før kulturnatten gik arrangørerne rundt i byen med et kamera og interviewe folk. Der blev opfundet nogle falske rygter om planer for hvad havnen skal bruges til. Ideen var at provokere folk til at komme med deres mening, og give havnedebatten en plads i folks bevidsthed.

 

FILM

På kulturnatten blev der i en containeråbning udspændt et filmlærred og vist en film sammenklippet af indlæggene fra talkboxen, og interviewene, samt nogle centrale spørgsmål om debatten.

 

HAPPENINGS

Et antal gange i løbet af aftenen demonstrerede/besatte et hold af "aktivister" et område/en container, fordi de mener at kultur på havnen er noget pjat, eller fordi de vil have ungdomshus, kontorbygninger eller en zoologisk have på stedet.

 

"SKJULTE" SPØRGSMÅL

Publikum stødte i løbet af aftenen ind i spørgsmål rundt omkring. Det skete som klip mellem filmene i containerbiograferne, Standup komikeren inkluderede det i sit show og der hang spørgsmål rundt omkring på pladsen. Frontløberne og andre aktivister var på kulturnatten iført t-shirts eller jakker med spørgsmål på i en bod kunne folk købe fede T-Shirts og boxershorts med skjulte spørgsmål på:

- Kender du planen for havnen?

- Hvordan bliver havnen mere levende?

- Hvad synes du toldboden skal bruges til?

- Hvad er de bynære havnearealer?

- Ville du bo her?

- Hvornår har du sidst været ude at svømme?

- Hvad skal der ske med din havn?

- Er der ungdom nok på havnen? Osv....

(Hundredvis af deltagere)