Aarhus festuge

Aarhus Festuge

Forårets Aarhussamtaler

Aarhus Festuge indbød endnu engang til arrangementer uden for sensommerens traditionelle festugeperiode. Det skete, da Festugen i januar afholdt Aarhussamtale med kvalitet i centrum. Samfundsforsker Johannes Andersen var vært ved samtalen den 19. januar 2010.

 

Kvalitet i branding af byer

Rolling Stones, Madonna og snart også U2. Det bliver ikke meget større end i Horsens. Frank Panduro er manden, der har trukket verdensstjernerne til og forvandlet fængselsbyen til en kulturby. Men er det idoler og vellyd, der skal til for at gøre Horsens attraktiv for turister og tilflyttere? Hvad står byen tilbage med, når stjernestøvet har lagt sig, og er bybranding investeringen værd eller en forbigående trend? Den 19. januar 2010 kl. 19.30 mødte samfundsforsker Johannes Andersen direktør Frank Panduro i Aarhussamtalen ’Kvalitet i branding af byer’.

Sted: Mejlen, Hans Harvig Seedorffs Stræde 12.

Hør Festugens tidligere Aarhussamtaler som podcasts her:

http://www.aarhusfestuge.dk/da/festugepodcasts.

 

Efterårets Aarhussamtaler

Aarhussamtaler om ’magt’ og ’opposition’

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Amos Schocken, udgiver af Israels ældste avis, var at finde blandt gæsterne til årets Aarhussamtaler, der tog udgangspunkt i temaerne ’magt’ og ’opposition’. Aarhussamtaler er et tilbagevendende arrangement under Aarhus Festuge, hvor en vært inviterer en samtalepartner til at dykke ned i et udvalgt emne for sammen at udfordre meninger og udveksle viden. Årets Aarhussamtaler tog udgangspunkt i de to nært beslægtede emner ’magt’ og ’opposition’.

Sted: Folkeoplysningens hus, Vester Allé 8

 

Magt

27. aug. kl. 13.30-15.00

Gæst: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Vært: Niels Krause-Kjær

De færreste er klar over det, men Danmarks statsminister er i modsætning til mange andre regeringschefer udstyret med meget stor personlig magt. Han udnævner ministre, bestemmer deres porteføljer og kontrollerer på den måde alle statens medarbejdere. Alligevel kan magten være svær at holde styr på. En samtale om magt og afmagt med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

31. aug. kl. 19.30-21.00

Gæst: Peter Aalbæk Jensen

Vært: Niels Krause-Kjær

Unge slæber kabler gratis i årevis efterfulgt af en karriere som assisterende assistent på dagpenge for blot at få en chance i filmbranchen. Peter Aalbæk Jensen er gatekeeper for mange drømme blandt unge håbefulde og etablerede skuespillere. Samtidig er han gatekeeper for mange af de danske film, vi ser i biografen – og endnu flere af dem, vi aldrig ser. En samtale om magt, kultur og købmandskab med Peter Aalbæk Jensen. Som optakt til samtalen vistes Pernille Fischer Christensens ‘En Familie’ med introduktion af Peter Aalbæk Jensen i Øst for Paradis.

 

Opposition

1. sept. kl. 19.30-21.00

Gæst: Christoffer Guldbrandsen

Vært: Synne Rifbjerg

Med film som ’Fogh bag facaden’, ’Den hemmelige krig’ og ’Dagbog fra midten’ stiller journalist og dokumentarfilmsinstruktør Christoffer Guldbrandsen skarpt på den politiske virkelighed i Danmark. Han er blevet kaldt for en ”venstreorienteret propagandist”, og hans politiske dokumentarfilm er blevet mødt med både massiv kritik og stor begejstring. En samtale om dokumentaristen Christoffer Guldbrandsens valg, muligheder og ansvar. Som optakt til samtalen introducerede Christoffer Guldbrandsen en visning af to af hans seneste film i Øst for Paradis.

 

2. sept. kl. 19.30-21.00

Gæst: Amos Schocken

Vært: Hanne Foighel

Sprog: Engelsk

Gennem tre generationer har Schocken-familien udgivet Israels ældste avis, Haaretz, der også betragtes som et af landets mest indflydelsesrige medier. Den nuværende ejer, Amos Schocken, viderefører bl.a. sine forgængeres ambitioner om at rapportere indgående om forholdene for de palæstinensere, der bor i Israel og i de besatte områder Denne redaktionelle linje skaber massiv kritik, og avisen beskyldes fra flere sider for at ødelægge Israels internationale omdømme. En samtale om opposition med Amos Schocken.

 

4. sept. kl. 13-14.30

Gæst: Einar Már Guðmundsson

Vært: Synne Rifbjerg

Einar Már Guðmundsson er en af Islands mest markante debattører og kendt for sin skarpe og nådesløse pen. Hans seneste bog, ‘Hvidbogen’ er en kritisk gennemhegling af finanskrisen på Island, hvor forfatteren bl.a. går i clinch med det samarbejde, der har fundet sted mellem erhvervslivet, de folkevalgte politikere og medierne. Ved denne Aarhussamtale læste Guðmundsson både op fra og diskuterede den kritikerroste essaysamling, der er et manifest ikke bare mod de islandske finansfyrster, men også mod selve det kapitalistiske system.

 

Festuge: Snuf Puppets

Snuff Puppets er et dukke-kompagni med hjemsted i Melbourne, Australien. En trup på 6 dukkeførere, der har specialiseret sig i at bygge kæmpe-dukker og udføre forestillinger udendørs/i offentlige rum/i indkøbscentre m.v.

Deres tilgang er helt tæt på publikum og med både overraskende og lidt grænseoverskridende elementer (som f.eks. voldsomt tissende køer). De forskellige Roaming Acts er opbygget med en simpel og morsom historie som publikum hurtigt kan forstå og grine af. F.eks. køer, der flygter fra den drabelige slagter. Dukkerne optrådte hver dag 3 x 25 minutter i hele festugen.

Der blev lavet workshops, hvor en gruppe mennesker/kunstnere/børn i samarbejde med Snuff Puppets byggede en række dukker op omkring et unikt koncept beregnet på Aarhus Festuge.  Workshoppen var for personer over 12 år og foregik over ca. 10 arbejdsdage á 8 timer.

 

Aarhus Festuge: Next – en vidensfestival

Innovation Lab, der er et internationalt videnscenter med tusinder af kontakter inden for forskning, produktionsudvikling og iværksætteri verden over, står bag Next, der afholdtes for 7. gang. Next tager fat i alt, der lugter af nyt indenfor IT og teknologi. Ikke så meget det, der ligger lige for, men mere sådan hvad der bliver det næste store om 3-5 år, det er i det hele taget det, som Innovation Lab arbejder med. Next ser meget bredt på fremtidige bevægelser: hvilke teknologier, der er på vej, hvad teknologierne kan bruges til og hvem der er længst med hvad.

Dette års Next fik titlen ’Stardust’. Den bestod af forskellige spor: design, fødevarer og sundhed og grønne muligheder, hvilket gjorde den viden, der kom for dagen mere håndterbar. Målet for konferencerne var at være årets øjenåbner for deltagerne, og der er tradition for at det lykkes!

Over 3 dage afholdtes der 3 minikonferencer i FO-byen, i tidsrummet 10-17, hvor der kom en lang række markante personer fra forskellige områder bl.a. Philips chef og skaberen af Flickr (et internetbaseret billeddelingssystem). Mennesker som befinder sig i fremtidens øje gav bud på hvad fremtiden bringer.

I forbindelse med Next var der også en udstilling, som gav forskellige bud på fremtidig teknologi, og den var både interessant og sjov. Både konferencerne og udstillingen var i princippet for alle, men konferencernes deltagere var overvejende repræsentanter fra organisationer og virksomheder.

http://www.ilab.dk/da/next