Kvindernes kampdag

Kvindernes internationale dag 8. marts 2008

KVINDEHANDEL - ET FÆLLES ANSVAR

Arrangører: Kvindemuseet, Center mod Menneskehandel, Soroptimistklubben i Århus.

Samarbejdsartnere: Amnesty International Århus, Aktive Kvinder, 3 F Århus, Heltinderne Århus, Erhvervskvinder Århus, Zonta Århus, Zonta 96 Århus, Århus Seminarium, BUPL Århus, Innerwheel Århus, HK Århus, Studenterhusaarhus, Kvindehuset Århus.

I Danmark er menneskehandel et aktuelt problem, der ikke må eller kan ignoreres. Kvinder, mænd og børn sælges og købes dagligt og ofte flere gange og bliver udnyttet og misbrugt som arbejdskraft til kriminelle aktiviteter, tiggeri, prostitution og til sexindustrien.

Størsteparten af ofrene er kvinder. De transporteres, sælges og fastholdes i slavelignende forhold. Der er kønsspecifikke kulturelle forklaringer på, at det oftest er kvinder, der sælges til sexindustri og prostitution. For det første er der efterspørgslen, både i form at arbejdskraft og sex. For det andet er kvinder særligt udsatte for fattigdom, arbejdsløshed, alene-forsørgelse og manglende uddannelsesmuligheder, hvilket skaber grobund for, at de kan lokkes til at rejse illegalt eller legalt til andre lande. De ender i netværk af kriminalitet, udnyttelse og misbrug.  Fysisk og psykisk vold, trusler, kidnapning, indespærring, voldtægter, bedrageri, grov udnyttelse, løgne og angst er blot nogle af mange vilkår for kvinder, der er ofre for menneskehandel.

Vi har et ansvar og bør sætte alt ind for at stoppe det, også hvis vi ser noget mistænkeligt, eller bliver tilbudt ydelser udført af mennesker, der er potentielle ofre for menneskehandel.

Dagens program skubbede til holdninger i det offentlige rum og søgte at gøre menneskehandel til et nærværende og vedkommende problem for borgerne i Århus.

14.00    Optog med fakler og balloner gennem Århus

15.00    Fremvisning af filmen 'Når månen er sort' af dokumentarist Anja Dalhoff, der satte fokus på problemet i en dansk sammenhæng og beskrev et stigende problem med menneskehandel af nigerianske kvinder til Danmark.

16.00   Tale af borgmester Nicolai Wammen Århus.