Kulturnat

Kulturnat 14. okt.

”En skæv aften”

Rådhushallen slog dørene op og man kunne opleve en række kreative mennesker, der på trods af deres fysiske eller psykiske handicaps har taget livet ved hornene. Med musik, teater og gøgl nedbrød de grænser og pirkede til fordomme:

Tor, der er spastiker og har lavet sin egen cd: Livet. Han har selv skrevet alle sangene og synger dem også. De meget personlige tekster sprudler af poetisk liv og spænder vidt – fra sort humor og selvironi til romantik og underfundighed. Mellem numrene underholdt Tor med historier fra en hverdag med ustyrlige bevægelser og kørestol - og luften var tung af sort selvironi. Skepsis blev undervejs forvandlet til glæde og imødekommenhed, og Tor modtog både latterbrøl og mange klapsalver.

Teater Billedspor præsenterede: ”Du ser så sær ud i den slåbrok”, som er en ufattelig, ubegribelig og uhåndterlig farce om fiaskoer, grim hoste, vanvittig smag for cykler, løgne og personer, der vil giftes med sig selv. Billedspor er et grotesk, absurd, poetisk og visuelt teater, der ønsker at konfrontere den virkelighed, vi tror er virkelig, samt at udfordre fordomme, ligegyldighed og uvidenhed. Maskerne i sig selv fjernede noget af distancen – ingen så mere ”skæve” ud end andre – og i en del af replikkerne henvendte skuespillerne sig til publikum og inddrog dem direkte i den skæve verden.

”De Splittergale” optrådte som et gadeorkester med gårdsang, cirkusmusik, gøgl og sigøjnerviser. Et skørt og livsbekræftende show – alt sammen krydret med gakkede indslag og gøgleri. Der blev spillet på alt fra savblad, rumstérstang og harmonika til kaffekander, skraldeposer og muslinge-bh. Publikum tog de mange forskellige typer til sig, både den buttede klovn og den fine dame, den gakkede harmonikaspiller og den næsten helt frivillige. Tilhørerne var overraskede over hvor meget medlemmerne af gruppen faktisk kunne, trods deres forskellige psykiske handicaps.

”Karavana” satte gang i publikum med en perlerække af indslag. Disse blev på en sjov og underfundig vis udført af forskellige skæve karakterer, der tydeligt satte gang i barrierenedbrydningen hos publikum. F.eks. promenerede tre personer med Downs syndrom rundt iført flot festtøj, mens de henvendte sig til og flirtede med publikum, som var tydeligt overraskede, men undervejs i showet vendte overraskelsen og måske medlidenheden eller forargelsen til respekt. Publikum så de optrædende på en helt ny måde – og så at de er mennesker lige som alle andre.

 

”Rejser og hverdag” – debataften på ARoS

3 forfattere læste højt, fortalte og debatterede deres baggrund for enten at bruge hverdagen eller en rejse som ramme for deres historier. Hvad er det, der fascinerer dem ved enten eventyret i rejselivet eller gentagelserne og de nære ting i hverdagen? Hvorfor er det ofte mænd, der bruger rejselivet som ramme for deres historier, og kvinder, der beskriver hverdagen og de små mere trivielle gøremål? Ind imellem oplæggene var der dans og musik.

Konferencier: Johanne Luise Boesdal

18-18.20: Thøger Jensen (hverdagshistorier). Debuterede i 1998 med novellesamlingen ”I vores familie kan vi ikke lide ubåde”. Han har siden skrevet en række noveller og romaner, og er nu aktuel med romanen Ludwig.

18.25-18.40: Louise Friis fra Danseværket

18.45-19.00: Hanne Hedetoft (hverdagshistorier). Debuterede i 2003 med romanen Ellens elevator. Romanen blev af anmelderne sammenlignet med Bridget-Jones-bøgerne. Hendes seneste roman hedder Tre skridt fra livet.

19.00-19.20: Pernille Gunvad. Debutalbummet Fire udkom i foråret. Med forkærlighed for storslåede korarrangementer og melankolske stemninger sluser Pernille Gunvad lytteren med ind i en blanding af akustiske og elektroniske rock/pos klange.

19.20-19.30: Le Kondrup fra Danseværket

19.30-20.00: Troels Kløvedal (rejsefortællinger). Han har skrevet en lang række romaner og fagbøger om sine rejseoplevelser med Nordkaperen. Kløvedals seneste udgivelse: Kineserne syr med lang tråd, er en personlig beretning om hans tur til Kina – en gammel drøm, der langt om længe gik i opfyldelse.

Arrangør: KulturNat Århus, Litteraturen på scenen og Johanne Luise Boesdal.

 

Fantasiskoven og skovfolket

Natløb ved Stadionsøerne for børn i alle aldre, arrangeret i samarbejde med Grøn Guide, Århus Midtby og Idrætsdaghøjskolen.

I Fantasiskoven er skovfolket ved at forberede sig på Det store Slag. Deres skov er nemlig i fare for at blive overtaget af folk fra Den grå Mark. Alle steder, hvor markfolket kommer frem, bliver skovfolk og sumpfolk jaget i landflygtighed eller taget til fange. Kun én ting kan redde verden fra at blive en stor grå mark: at finde Skovfeens Have.