Enkeltstående arrangementer

 

2. februar kl. 19-21.00 i Stiften Loungen i FO-byen, Frederiksgade 78B
Debat om børne- og ungeområdets fremtid og generalforsamling i din forældreorganisation

Alle forældre med børn i dagtilbud, SFO og klub/ungdomsskole kunne deltage. Der var også inviteret samarbejdspartnere og århusianske organisationer, som arbejder med børn og ungeområdet. Alle der interesserer sig for udviklingen i vores dagtilbud, SFOer og klubber var velkomne.

Oplæggene gav anledning til en spændende og åben debat om de vilkår, som forældre oplever at deres børn møder i de pædagogiske tilbud i Aarhus kommune. 

Generalforsamlingen forventedes overstået kl. 20.30 herefter var debatten åben for alle.

Debatarrangementet var støttet af FOAarhus

Generalforsamlingen var for alle forældre med børn i dagtilbud, SFO og klub i Århus. 

Børne og ungeområdets fremtid - hvilken virkelighed venter? - Status for Århus Kommunes budget.

Mødet blev afholdt i Stiften Loungen i FO-byen, Frederiksgade 78B.

 

4. febr. kl. 19.00: Inge-Lise Rauhe fortalte om ONE STEP, der er en lille NGO med hjemsted i Aarhus. Den har eksisteret i 15 år og Inge-Lise, der har været med fra starten, beskrev, hvordan One Step arbejder. Herunder selvfølgelig, hvordan organisationen gennem årene har samarbejdet med enkeltpersoner og projekter i Seniorer uden Grænser.

Efter kaffepausen var der debat. Man var også velkommen, selvom man ikke er medlem af Seniorer uden Grænser. 

 

22. febr. kl. 20.00 på Folkestedet, Carl Blochsgade

Danseteatret Fodfæste arrangerede i samarbejde med Lynhistorier
forestilling og LYNhistorier Special påFolkestedet i Århus.

Folkestedet i Århus mandag d. 22. feb. 2016 kl. 20.

Aftenens debat var i form af historiefortælling og havde temaer inspireret af forestillingen.

DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING er en dansefortælling 

- om hvordan livet bliver suget ud af en,

- om længlsen efter at være levende, 

- om at finde hovedrollen i sit eget liv,

- om at trække ens indre dæmon frem i lyset.
 

“Arbejdet med DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING har været et livtag med min indre dæmon; og det at give den form. Der er fænomener og kræfter, som jeg ikke kan regne ud, –men som jeg kan danse ud. For at skabe forestillingen, har det derfor været nødvendigt at samarbejde med healer Ann-Louise Ulsted.”Pernille Overø 

Publikum skrev: “Det var en stærk sanselig oplevelse. Fuld af poesi –en perlerække af små, overraskende provokationer. Livet og performance om livet bliver let manerligt og insisterende, synes jeg. Men i denne forestilling føltes dans, musik og fortælling netop som den sande puls. Åndedrættet –ilten i vort blod. Ja, en hyldest til“beeing in the world”. Marianne Bindslev, Skagen

DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING havde premiere i 2013. Efter danser Pernille Overø har haft kræft og har konfronteret sig selv med sin indre dæmon igen, med kræften og angsten både for at dø og for at leve, blev forestillingen meget aktuel igen. Derfor var DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING opdateret til foråret 2016.

LYNHISTORIER efter forestillingen DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING

Efter forestillingen var der plads til nogle af de historier DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅ SPRING vækker hos publikum. Underfundige, hverdagsagtige, triste og alt muligt andet. Den eneste forudsætning var, at alle lige havde oplevet forestillingen “DÆMON I SKJUL; KVINDE PÅSPRING.”

Cecilia Krill fra Lynhistorier var vært for aftenens Lynhistorier Special.

Lynhistorier efter forestillingen var et ud af en række eksperimenter, der sigtede mod at udvikle et ny form for publikumssamtaler og en "forlænget" dialog med teatret. www.lynhistorier.dk

DANS Pernille Overø, MUSIK Jens Balder, INSTRUKTION Ann-Louise Ulsted og G.H. Soto 

www.fodfaeste-dans.dk

 

1. marts kl. 19.00 i Stiften Loungen: Bogen er mit våben

Foredrag: Fra Palæstina til Danmark - ung forfatter, opfinder og aktivist

17-årige Asar Jaradat er kendt som taler ved Palæstina-arrangementer i Aarhus, hvor hun har bevæget mange med sine digte. Hun har desuden skrevet en roman om en ung kvinde, der i Palæstina må kæmpe for kærligheden, uddannelsen og selvstændigheden.

Som vinder i en videnskabelig konkurrence har Asar udstillet sin opfindelse i Washington med et ophold hos NASA. Senest har hun været en af hovedtalerne ved en international ungdoms-konference i Japan, præsenteret som ”forfatter, opfinder og ungdoms-aktivist”.

Hun berettede (på engelsk) om opvæksten i Palæstina, tiden som studerende på Langkær Gymnasium i Aarhus, forfatterskab, opfindelser, ungdoms-aktivisme og meget andet.

 

Det gamle Gasværk

9. marts kl. 19.30: Tom Buk Swienty fortæller om sit forfatterskab.

20. april kl. 19.30: Vagn Særkjær fortæller om sine rejser og ophold i udlandet.

Sted: Det gamle Gasværk, Byleddet 2C, 8220 Brabrand

Kontaktperson: Esben Andersen, tlf. 60 84 26 83

 

Aarhus – FO-Byen- Sjældne-march 28. febr.

I Aarhus arrangerede en gruppe frivillige en Sjældne-march i Aarhus midtby ved FO-byen. Det var en tur på ca. 3,5 km med indlagt quiz og efterfølgende uddeling af præmier. Marchen var kørestolsegnet, og der var adgang for alle.

Program for dagen:

11.30 – uddeling af start pakker ved FO-byen

12.00 – taler og opvarmning

12.15 – Sjældne-March sættes i gang

13.00 – pause på Dokk1, inkl fællesbillede

13.30 – samling og afgang fra Dokk1

14.25 – Let forplejning og uddeling af præmier ved FO-byen

Sjældne-dagen er en international opmærksomhedsdag for sjældne sygdomme og handicap. I Danmark blev dagen markeret stort, da skudåret bragte den sjældne dato, den 29. Februar, med sig. I den anledning inviterede Sjældne Diagnoser til Sjældne-marchen d. 28. februar i FO-Aarhus.
Paraplyorganisationen Sjældne Diagnoser satte i 2016 spot på vilkårene for de 30.000 – 50.000 personer, som lever med sjældne sygdomme og handicap i Danmark.

En række sponsorer havde valgt at støtte arrangementet, og alle deltagere kunne derfor tilbydes en let forplejning på dagen. Der var medaljer til alle børn, der gennemførte marchen. Hospitalsklovnen Sally fulgte med på ruten sammen med Anders Kühnau, der er formand for hospitalsudvalget i Region Midt.

Arrangementet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.

Kronprinsesse Mary støtter Sjældne-løbet: http://sjaeldnediagnoser.dk/hkh-kronprinsesse-mary-stoetter-sjaeldne-loebet/ 

https://www.facebook.com/events/1667685476823502/

 

21. marts kl. 19-21.00: Flygtninge - krise eller mulighed?
Introduktion v/John Frølich, lektor i EU-journalistik.
Oplæg: Jens Rohde (B), medlem af Europa Parlamentet.
Oplæg: Stig Christensen, Integrationsfagchef, Dansk Flygtningehjælp.
Debat.
Sted: Café Nicolai, Vester Alle 8, FO-byen, 8000 Aarhus C

Arrangeret af Europabevægelsen
Støttet af EU-Nævnet og FO-Aarhus

 

4. april: Borgermøde om flygtninge i FO-byen:

EUs og Danmarks flygtningepolitik handlede i 2016 meget om, hvordan vi mest effektivt holder "de fremmede" ude. Det radikale Venstre i Aarhus ser anderledes på det komplekse spørgsmål og inviterede til et debatmøde for alle interesserede.

Det foregik mandag den 4. april kl. 19-21.30 i FO-Byen, foredragssalen, Vester Alle 8.

Spørgsmålene denne aften var:

Isolation eller integration?
Grænsebomme eller europæisk fordeling af flygtninge?
Teltlejre eller boliger?


Arrangørerne samlede borgere, frivillige, eksperter, organisationer og politikere for at finde fælles svar: Konkrete bud på, hvordan vi bedst vender udfordringer til muligheder. Ideer til, hvad vi kan gøre sammen lokalt, nationalt og internationalt.

Panelet på debatmødet bestod af:

• Anne La Cour, asylchef i Røde Kors i Danmark
• Karin Aaen, informationschef i UNICEF
• Jens Rohde, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre
• Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre
• Rabih Azad-Ahmad, rådmand, Radikale Venstre
• Mads Nygaard, Venligboerne


 

26. maj i Kvinde-turne i FO-byen, Vester Alle 8:

Fællesskab og forbilleder

Kvindeturné i almene boligområder skulle sætte fokus på kvindelige fællesskaber på tværs af kultur og religion. Personlige fortællinger fra to oplægsholdere om deres egne, kvindelige forbilleder var oplæg til, at de deltagende kvinder selv kom med deres egen historie inden for rammen. Derefter var der dialog om andre emner, herunder om kvinders muligheder og forpligtelser i Danmark i dag – og om hvad kvinder kan lære af hinanden, når de gælder at stræbe efter sine drømme (hvor forskellige de så ellers kan være).

Det var vigtigt, at arrangementet udfoldede sig i en stemning af ligeværdighed og gensidig respekt. Oplægsholderne lagde ud for at sætte rammen, men deltagernes egne historier var lige så væsentlige.

Medvirkende: Sofie Carsten Nielsen og en bydelsmor.

Arrangører: Bydelsmødrene og Det radikale Venstre.

 

Søndag den 5. juni fejrede Aarhus Radikale Vælgerforening Grundlovsdag med et arrangement, som var åbent for alle. Morten Østergaard holdt en grundlovstale i Den Hængende Have i FO-Byen i det fri i hyggelige omgivelser. Grundlovsarrangementet startede kl. 15.30.  Efter talerne lagde vælgerforeningen op til fællesspisning. Så folk medbragte picnic kurv med mad til grillen og drikkevarer.

20. juni: “Dinner with Danes”

Danish Food Cluster søgte værter/familier, der havde lyst til at invitere 2-3 konfer­encedeltagere på middag mandag d. 20. juni 2016. De perfekte værter var de åbne og nysgerrige i mødet med andre mennesker og kulturer og som havde lysten til åbne dere hjem og byde på en middag.

Hvorfor “Dinner with Danes”?

Vi lever sammen i en global verden, hvor morgendagens udfordringer handler om samarbejde, tillid og respekt for hinandens forskelligheder. Hvordan gør man dette? Man kan fx åbne sin dør og invitere indenfor til middag. Derfor vil vi gerne give deltagerne fra hele verden et indblik i den danske kultur og danskerne.

Hvem stod bag topmødet?

Det var den globale organisation IFAMA og deres europæiske organisation, der stod bag selve konferencen. IFAMA har de sidste 26 år arrangeret topmøder over hele verden for deres medlemmer, der alle arbejder med udvikling og innovation inden alle grene af fødevarer. Danish Food Cluster, der var vært ved konferencen, er en medlemsorganisation med kontor i Aarhus, der har til formål at styrke samarbejdet mellem virksomheder, forskning og politik indenfor fødevaresektoren.

Baggrundsviden for deltagerne til konferencen

Deltagerne på konferencen kom fra hele verden. Alle arbejder indenfor fødevarer på management niveau. Det være som forskere på universiteter, studerende og eller som ledere i internationale virksomheder. Alle taler engelsk.

Beskrivelse

Det var Danish Food Clusters ønske at alle parter fik en positiv, unik oplevelse, som alle kunne tage med resten af livet. Der var ikke noget krav til menuens omfang (antal retter, vine m.m.) – blot at det var lavet med ønsket om en god oplevelse med respekt for gæsternes præferencer for råvarer kød m.m. og evt. allergener. Der var ingen krav om, hvor længe middagen skulle vare – blot at man som den gode vært sørgede for at ens gæster blev afhentet inden midda­gen og ikke mindst sørgede for, at de kom hjem til hotellet. For at alle kunne se og gense oplevelsen, deltes mindst et billede af middagen på enten Facebook, Instagram eller Twitter med #IFAMA2016.

FO-Aarhus inviterede 20 af konferencedeltagerne til middag i Stiften Loungen.

 

Denmark Lesotho Network afholdt pitso d. 3. september 2016.

DPE-projektgruppen fik besøg af to personer fra Lesotho, nemlig direktør Sofonea Shale og en national animator fra DPE (Development Peace Education). DLN støtter DPE i deres arbejde for demokratisering og fredelig sameksistens, og i den forbindelse kom de to DPE-ansatte til Danmark for at besøge diverse danske institutioner i den kategori. De var her i en uge, og startede med nogle dage i Aarhus. I den anledning afholdt vi pitso lørdag d. 3/9 i Århus. Mødet var i Stiften Lounge i FO byen og er støttet af FO-Aarhus’ debatpulje. Den første del af mødet kørte partneren fra Lesotho  CISUs Accountability Tool igennem på DLN. 

Læs evt. mere her: www.lumela.dk

 

27. sept. kl. 16.-18.00 i Stiften Loungen: Borgerdialogmøde: Det gode liv – med og på trods af demens.

Baggrund. Aarhus Kommune skulle have en lokal demenshandleplan, der skal føre byen skridtet nærmere et demensvenligt samfund. Som del af realiseringen af et demensvenligt samfund havde demenshandleplanen til formål at skabe de bedste rammer for et trygt og værdigt liv for mennesker med demens og deres pårørende. Men for at skabe handling bag værdiladede ord som demensvenlighed, tryghed og værdighed må ordene først lades med værdi af de mennesker det handler om.

Derfor var processen frem mod en handleplan borgerdreven – drevet af de mennesker det handler om. Mennesker med en demenssygdom og deres pårørende skal anerkendes som hverdagens eksperter med den levede erfaring. Kun med udgangspunkt i deres oplevede udfordringer og behov til demensområdet kunne man forme en kvalificeret handleplan, der imødekommer reelle behov.

Formål. Med dialogmøderne lagde man op til, at alle borgere fik mulighed for at sætte deres præg på demenshandleplanen.

Dialogmøderne forløb som samtalesaloner, hvor deltagerne i mindre grupper samtalede om udvalgte spørgsmål, med fokus på ønsker og visioner for demensområdet. Hvert bord havde en bordvært, der faciliterede samtalen ud fra spørgsmål, der var defineret med udgangspunkt i fokuspunkter fra interviews med mennesker med demens og deres pårørende.

Tema for 2. dialogmøde var Det Gode Liv – Med og på trods af demens. Kort fortalt dækker temaet over hverdagen. At bevare hverdagen, og alt det man holder af på trods af sygdommen. Både for mennesket med demens og for den pårørende.

Mødet blev indledt af rådmanden for Sundhed og Omsorg, Jette Skive, der i sin tale bød velkommen og rammesætte dagens tema.   

Herefter var et kort oplæg af Poul Erik Jacobsen, der fortalte om hverdagen med sin hustru Gerda, der har Alzheimers. 

 

29. sept. kl. 19.30 på Kvindemuseet: Øget diversitet og mangfoldighed i dansk film. Arrangeret af Aarhus Filmværksted.

Oplægsholdere: Christina Rosendahl (instruktør og formand for Danse Filminstruktører), Kim Pedersen (formand for brancheforeningen Danske Biografer) og Jenny Lund Madsen (manuskriptforfatter og medl. af best. i Danske Dramatikere) = Aktionsgruppen for større diversitet i dansk film.

Desuden medvirkede Maria Sloth, byrådsmedl. og formand for udv. for mangfoldighed og ligestilling i Aarhus Kommune.

Aktionsgruppen skulle i oktober komme med konkrete anbefalinger, som skulle øge diversiteten i dansk film og de var i Aarhus for at modtage input til arbejdet, så dette var chancen for at skabe forandring. Groft sagt er fiktion præget af midaldrende hvide mænd med ondt i kærligheden og ikke særligt stort publikum, og ligeså groft sagt er dansk dokumentarfilm præget af højintelligente unge kvinder, der forstår at omfavne en global verden og dens problemer men næsten intet publikum har uden for hovedstaden og kreative miljøer der i forvejen er enige.
Er der historier vi ikke får fortalt, og hvad er det der blokerer for dette? Hvorfor er det sådan, at
man helst skal tilhøre de højeste sociale klasser for at få støtte til at lave film i Danmark? Er der en
fremtid for dansk film, danske filmarbejdere, biograferne og publikum vi kan gøre både
kommercielt og menneskeligt stærkere og rigere end den er nu?
Det arbejde man på for fuld drøn i 2016 og man kunn berige det arbejde, da lederne af
aktionsgrupperne kiggede forbi Kvindemuseet og fremlagde deres tanker til diskussion.

Aftenens ordstyrer var filminstruktør og direktør for Aarhus Filmværksted Aage Rais. 

Arrangementet var gratis og åbent for alle. Det er støttet af FO-Aarhus' debatpulje.

Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5.

 

Plastik i verdenshavene

I 2050 vil plastik fylde mere end fisk i verdenshavene. Det er en massiv miljømæssig udfordring som vi på EU-plan ikke kan lukke øjnene for. Hvad bliver der gjort, og hvad skal der gøres ved denne udfordring? Både på EU-plan og i Danmark.

Europabevægelsen Aarhus/Midtjylland satte disse spørgsmål under lup.

Tid: 5. december 2016 kl. 18:00

Sted: Stiften Lounge, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C

Aftenen blev åbnet af Søren Winther Lundby, CEO Global Citizen

Verdenspremiere: Sang om plastikforbrug v. Allan Folmer, Aarhus Sangskriverværksted

Plastic change - om udfordringerne i verdenshavene v. Julie Larsen

Hvad gøres der i EU? v. Margrethe Auken, MEP (SF)

Hvad gøres der i industrien og i Danmark? v. Thomas Dustrup, adm. Direktør, Plastindustrien.

Debat og spørgsmål fra salen. Arrangementet foregik på dansk.

Arrangementet var støttet af FO-Aarhus' debatpulje og Europanævnet