Next Library

Next Library

Aarhus har siden 2009 været vært for fem internationale Next Library konferencer og der har været Next Library camps i Reykjavik, Oslo og Stockholm. Desuden har Chicago og Berlin været værter for Next Library Satellit konferencer.  I 2020 holder State Library of Queensland, Australia Next Library Satellite Meeting. Next Library er også et online community, hvor mere end 1550 biblioteksfolk, ledere og udviklingsfolk fra 96 lande i hele verden er medlemmer. 

3. juni i Aarhus: Konceptet var en kombination af fem ture, som startede i Dokk1, og som alle sluttede ved Aarhus Central Food Market med spisning kl. 19-21.00.

Oversigt over de korte ture inden spisningen:

 

17.30 - 19.00

Max  delt.

Musligheder: Mingle Tour i Aarhus.

Oplægsholdere

 

25+1

Søren Bitsch, Aarhus Byarkiv

Søren Bitsch

 

30+1

Sydhavnen - byudvikling

Sara Jarsbo

 

50?+1(2)

FO-Byen, folkeoplysning / Torben Drejer

Besøg, oplæg / debat ca. 60 minutter.

Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st.

Torben Dreier, Henrik Gram Nielsen

 

50+1

Beergarden

 

 

25+1

Aarhus - havn og bugt; Svend Tveskæg, Harald Blåtand og Ringenes Herre

Daniel Astola

Mad 19.00 - 21.00

 

Aarhus Central Food Market 350 pers

 

 

Mingle Tour 3. juni kl. 17:30-19.00 til FO-byen

Folkeoplysningsforbund: Destination: FO-byen, Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C. Start: Dokk1 ved hovedtrappen. Slut: Aarhus Central Food Market. Next Library Guides: Knud Schulz og Randi Heide. Værter i FO-byen: Torben Dreier, skoleleder og Henrik Gram Nielsen, international koordinator. Værterne introducerede deltagerne til det danske koncept folkeoplysning, som er baseret på den danske digter, præst og filosof N.F.S. Grundtvigs (1783-1872) læringsprincipper.

- FO-byen er „rum“ for og rammer om en ambition om at modernisere og revitalisere Grundtvigs folkeoplysningsbegreb i et åbent center for dannelse, uddannelse og meningsdannelse. Målet er at udvikle sig til lokalområdets omdrejningspunkt for information og service inden for kultur og folkeoplysning generelt.

- FO-byen skal være både socialt og miljømæssigt bæredygtig. Det vil sige at byen primært bebos af socialøkonomiske virksomheder, og at den daglige adfærd i FO-byen følger grønne principper.

- FO-byen er „hverdagens højskole“, placeret der, hvor folk mødes, lever og bor. Den er folkeoplysningens nye platform i en mangfoldig verden, hvor den enkelte hele tiden skal skabe (eller genskabe) livsmening og selvforståelse.

- FO-byen er et rart sted at være, der udfordrer, engagerer, involverer, og er en vigtig brik i den store by (Århus). Her findes noget, som mennesker har brug for, har lyst til at udforske, brænder for eller slet ikke kender. En blanding af cafe, bibliotek, forsamlingshus eller andet, som defineres af brugerne, styrker lokale kræfter og kulturtilbud og er grundlaget for at fastholde en lokal identitet.

- FO-byen bryder med den gængse institutionstænkning og skaber rammer om og styrker aktivt medborgerskab, både til gavn for fællesskabet og for den enkelte.

- FO-byen giver alle borgere flere muligheder i informationssamfundet, og modvirker samfundets tilbøjelighed til at knække over i dem med få eller ingen færdigheder og dem med mange og flest færdigheder.