Chinese Music of Shanghai: Turne med traditionel kinesisk musik
28. okt. kl. 19.30 i Musikhusets Lille Sal.
Musik er livsnerven, som fodrer vores sanser, skaber samhørighed, udvider vores horisonter og beriger vores tilværelse med nye oplevelser. Vi har fået en helt unik mulighed for at arrangere en særlig musikalsk oplevelse, som både kan berige os, bekræfte vores kulturarv og udvide vores horisonter via et samarbejde med Shanghai Chinese Orchestra. Vi vil gennem musikken åbne en port ind til den kinesiske kulturarv til et felt, som rummer mange tusind års raffinering og udvikling, og som er fremmede lyder i et universalt sprog: musikken.
Der var arrangeret en turne i Danmark med et mindre ensemble fra det klassiske kinesiske orkester: Shanghai Chinese Orchestra, som spillede på traditionelle kinesiske instrumenter. De har tidligere turneret i Vesten med stor succes, og udover deres klassiske kinesiske repertoire, har de spillet melodier fra det besøgte land, men på egne instrumenter, og dermed udfordret landets klassiske kulturarv. I forbindelse med turneen i Danmark ønskede orkestret ligeledes at spille kendte danske klassiske melodier på de kinesiske instrumenter, så tilhørerne ville få fornøjelsen af melodiernes genkendelighed, men med en anderledes lyd.
Turneen foregik i efteråret 2016 og udover 26 musikere, omfattede entouraget 1 dirigent, 1 direktør, 2 kinesiske hjælpere, 1 kinesisk partner, 1 projektleder, 1 dansk projektassistent og 1 konferencier.
Chinese Music of Shanghai spillede 3 koncerter i Aarhus d. 28. oktober. 2 eftermiddagskoncerter primært for børn á 45 min per gang med 148 deltagere i alt i alderen fra 2 til 90 år, samt en aftenkoncert 2 x 45 min for 128. Alle 3 koncerter foregik i Lillesal i Musikhuset Aarhus.
20 af Shanghai’s dygtigste musikere på det traditionelle kinesiske instrumenter fik i den forbindelse en opgave: at spille 2 af Carl Nielsen mest folkekendte og kære melodier tilpasset instrumenterne. I forbindelse med afholdelse af koncerterne blev konferencierrollen benyttet til at introducere og afrunde koncerten, samt give publikum stof til eftertanke i sær i forhold til de 2 danske melodier. Kan man tilpasse melodier til andres musiske klange, og hvordan oplever man det som publikum, når kendte melodier udfordres og udforskes på utraditionelle instrumenter end de vestlige? . Orkestret fik til opgave at spille 2 af Carl Nielsens mest kendte melodier - Jeg ved en lærkerede og Jens Vejmand - tilpasset de kinesiske instrumenter – men kan man det og hvordan opleves det af publikum? Publikums reaktioner var alle yderst positive, og i sær børnene udtrykte stor glæde gennem genkendelsen, hvor man kunne se flere synge med på Jeg ved en lærkerede ude i salen. Når publikum efterfølgende er blevet konfronteret med deres oplevelse er det da også de danske melodier der først bliver fremhævet som en helt særlig oplevelse, og en fin afslutning på en dejlig koncert.
Initiativet til turneen kom ud fra en dialog mellem Christy Chen Møller, ejer af ChinaBase Travel, og Lu Guoqing, eventmanager for SMEG Performing Arts Group, med et ønske om en turne i Danmark. Christy Chen Møller er kineser, men har været dansk gift og bosat i Odense, og har stadig stærk tilknytning til Danmark.