Studenterhus Aarhus
11. marts: Hvem var Eik Skaløe?
Steppeulvene var med til at skabe fundamentet for den dansksprogede rock, og med samfundskritiske tekster er deres numre fra dengang fortsat stor inspiration for mange nye musikere og bands. Man kan måske tale om en ny dansksproget samfundskritisk bølge på musikscenen anno 2015?
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1519486311648925/
Arrangeret i samarbejde med Aarhus Musikaftenskole.
8. april: Oplæg ved general løjtnant Kjeld G. Hillingsøe og specialist i konfliktforebyggelse og fredsopbygning, Katarina Ammitzbøll. Foredrag og diskussion om nye sikkerhedspolitiske udfordringer, skrøbelige og konfliktramte stater, og hvad gør man, når den internationale redskabskasse ikke slår til, men nærmest er sat ud af spil?
16.00- 16.45 Oplæg og diskussion ved Kjeld G. Hillingsøe: Putins annektering af Krim har rystet den verdensorden, som voksede frem med Sovjetunionens fald i 1991 og det internationale samfund søger nu svar på en række grundlæggende spørgsmål, vi for længst havde skrinlagt med afslutningen af den kolde krig. Er Vladimir Putin i færd med at genoplive den kolde krigs tilstande med stormagtskonfrontationer og militære spændinger? Har han ambitioner om at genoprette det tabte Sovjetimperium? Eller er kampen om Ukraines fremtid resultatet af en kortlivet indenrigspolitisk afledningsmanøvre, der vidner om en svækket russisk leder? Hvilke geo- og sikkerhedspolitiske konsekvenser af det nye trusselsbillede må vi imødese? Hvad bliver NATO’s rolle, og hvad er de bedste modtræk for at afværge en eskalation? Hvad er implikationerne for det danske forsvar?
16.45 - 17.30: Oplæg ved Katarina Ammitzbøll: Mens antallet af inter-statslige konflikter falder, stiger niveauet af intra-statslige konflikter. Det betyder, at måden at stoppe krige og konflikter på i langt højere grad bestemmes af, hvordan samfund transformeres. Flere trusler og årsager til konflikter er transnationale og funderet i radikale religiøse overbevisninger, had mod vestlige ideologier og samfund med fortalere og militante grupper infiltreret i økonomisk kriminalitet. Dertil kommer fødevareknaphed m.m. Det skaber nogle komplekse situationer, som er svære at håndtere.
Katarina Ammitzbøll skitserede den seneste udvikling inden for international fredsopbygning og nogle af de væsentlige udfordringer som det internationale samfund står over for med stabilisering og (gen)opbygning af konfliktramte og skrøbelige stater.
I samarbejde med Konservative i Aarhus.
2. juni: Internetweek
Sammen med Internet Week Denmark og de deltagende case-virksomheder præsenterede Studenterhus Aarhus nogle topaktuelle TECH og UX-problemstillinger fra det virkelige liv.
Arrangementet var for virksomheder og studerende med særlige kompetencer og interesser inden for it-branchen: it-virksomheder, dataloger, softwareudviklere, UX’ere, interaktionsdesignere og it-studerende. Program:
10.00 - 10.15 Velkommen og introduktion
10.15 - 12.15 Tech & UX (præsentationer i 2 spor)
Spor 1
• "Micro Services" (Tech) v. Søren Trudsø Mahon, eBay
• “TBA” v. eBay
• "Connection lost… F***” (Tech) v. Jakob Dam Jensen, Senior Developer, Creuna
Spor 2
• "Redaktionelt indhold i et strategisk perspektiv" (UX) v. Morten Barkholt, UX consultant & Kristoffer Okkels, Senior Business Developer, Creuna
• "På vej mod en living styleguide" (UX) v. Michael Vestergaard Larsen, Senior UX Specialist, Danske Bank
• ”TBA” v. Mjølner Informatics (UX)
12.15 - 13.00 Frokost
13.00 - 15.00 Tech & UX (præsentationer i 2 spor)
Spor 1
• "Når forretnings- og brugerbehov møder teknikken” (Tech) v. Rasmus Østergård, senior developer, Vertica
Spor 2
• "Hvordan stiller man krav til en oplevelse?” (UX) v. Tine Heide, UX lead, Bankdata
• "De bedste usability-tips til en god søgemaskine” (UX) v. Jens Hofman, Digital forretningsudvikler, Vertica
15.00 - 15.30 Opsummering af dagen
23. sept.: Student Advisory Board
Debatarrangement om bæredygtighed - med Scandic Hotel Aarhus City og studerende
Der blev debatteret, hvordan Scandic Hotel kan blive 100 % bæredygtigt.
24. sept.: Oplæg og workshop: Hvad er det bæredygtige menneske?
Rethink Human Being og Studenterhus Aarhus inviterede til oplæg og workshop om, hvad det vil sige at være et bæredygtigt menneske. Man kunne få testet sin egen bæredygtighed, og deltage i debatten om hvad bæredygtighed egentlig indebærer. Det eneste man skulle medbringe var sig selv og et åbent sind. Program:
1) Ja/nej-spillet: Man tog indledende stilling til en række filosofiske spørgsmål.
2) Oplæg ved Christian Dietrichsen: Kan verden være i balance hvis du ikke er? Og hvordan relaterer dette spørgsmål sig til et bæredygtigt arbejdsmiljø på studiet og andre relationer som du indgår i?
3) Workshop: Der blev vekslet imellem meditativ refleksion, nedskrivning af egne overvejelser, mindre arbejdsgrupper faciliteret med dialogværktøjer og debat i plenum.
Christian Dietrichsen er leder af Rethink Human Being og har de sidste 20 år holdt foredrag og workshops om bl.a. hverdagsfilosofi, lavet tv på dr2 og sat utallige kulturprojekter i søen - altid med et ønske om at udfordre eksisterende tankemønstre både hos sig selv og andre.
30. sept.: Morgen crunch – debat om fremdriftsreform og praktik for virksomheder og studerende.
De inviterede virksomheder fra Aarhus-området fik tilsendt spørgsmål vedrørende praktik, og disse spørgsmål dannede baggrund for en debat. Helt konkret skal vi debattere følgende spørgsmål:
- Har virksomhederne oplevet konsekvenser af fremdriftsreformen angående praktik?
- Hvad er en attraktiv studerende, når virksomhederne udvælger praktikanter?
- Hvad har det af betydning for den studerendes fremtidige professionelle muligheder at have været i praktik?
- Hvad holder dig tilbage i forhold til at tage praktikanter/studiejobs ind i din virksomhed?
Grunde for de studerende til at tilmelde sig dette event:
- Du skal i praktik på et tidspunkt, og du kunne tænke dig at vide mere om virksomhedernes standpunkt på ovenstående spørgsmål.
- Du vil gerne møde nogle virksomheder under uformelle rammer.
- Du vil gerne networke med virksomheder og studerende.
30. sept.: Student Advisory Board – Djurslands Bank.
For studerende på en naturvidenskabelig uddannelse eller ingeniørstuderende, der havde mod på en spændende debat med folk fra erhvervslivet og andre studerende? Djurslands Bank havde brug for hjælp til at kortlægge, hvad studerende forventer af en bank. Workshoppen tog 4 timer, og her indgik deltagerne i et student advisory board sammen med andre studerende og repræsentanter fra Djurslands Bank. Sammen brainstormede de på løsninger, der kan hjælpe Djurslands Bank med at henvende sig til studerende.
5. okt.: Samtalesalon om tillid.
Det krævede ingen forberedelse eller forkundskaber, kun en lyst til samtalen og nysgerrighed på andre. Samtalesalonernes eneste formål var den gode frie og afslappede samtale om væsentlige emner, med folk man måske ikke ellers ville have talt med. Samtalerne blev guidet via forskellige spørgsmål og appetitvækkere igangsat af værterne. Med andre ord, værterne tog imod, sørgede for at guide alle, og de sørgede for, at man aldrig var overladt til tilfældigheder og var garanter for den løbende samtale; man blev taget ved hånden og ført gennem hele eftermiddagen.
Alle, der syntes det lød spændende og ville være med til at opleve og tænke videre på det, var meget velkomne - alene eller sammen med nogen, som de tænkte kunne have interesse i at opleve og være med.
7. okt.: Kula præsenterer: Antropologer i den offentlige debat
Som fugl Føniks opstår af sin aske, er den antropologiske foredragsforening Kula genopstået på ny. Kula - som drives af studerende for studerende - præsenterede hermed semestrets første foredrag med antropolog Anne-Marie Christensen, som fortalte om, hvordan antropologer bliver mere synlige i den offentlige debat. Anne-Marie Christensen er magister i antropologi med speciale i nabokonflikter og uddannet konfliktmægler og med afsæt i hendes nyudgivne bog "Nabokonflikt. Løs den selv" fortalte hun om, hvordan antropologer kan begå sig i en halvhurtig, journalistisk virkelighed samtidig med, at de bevarer deres faglighed.
21. okt.: Karriere i udlandet.
Drømmer du også om en karriere i udlandet? Har du i den forbindelse gjort dig tanker om, hvad det kræves af dig personligt og fagligt? Et spændende arrangement om at have en karriere i udlandet.
Under første del af arrangementet fortalte Lars Saaugaard, der er ansat som Marine & Coastal Engineer hos COWI, om sine oplevelser og erfaringer som udstationeret i Indien. Derefter var der mulighed for at udveksle erfaringer og tanker om karriere i udlandet sammen med andre fra lignende studieretninger. I sidste del af arrangementet kom Lone Skriver Pedersen, der er ansat som Head of Global Attraction & Mobility hos Grundfos. Hun holdt oplæg om, hvorfor virksomheder er interesseret i at have ansatte i udlandet samt hvad der kræves af den udstationerede.
Som deltager skulle man på forhånd overveje sine tanker, ønsker, mål og drømme til en karriere i udlandet. Der var mulighed for at stille spørgsmål og udveksle erfaringer undervejs.
27. okt.: Den Moderne Virksomhed del 1 – Brand dig selv.
Hvordan brander du dine personlige og faglige kompetencer? Hvor vigtig er de sociale medier? Og hvad vil du opnå? Det første arrangement i en række af tre, der alle tog udgangspunkt i Den Moderne Virksomhed. At styrke sit personlige brand kan være en svær opgave! Men uanset om man vil være iværksætter eller vil positionere sig selv til drømmejobbet, så er det en nødvendighed. Det kræver naturligvis hårdt arbejde - men hvem siger, processen ikke kan være sjov? Kasper Bengtson skabte i 2010 social media bureauet, bSocial, som siden da er blevet en kendt spiller i branchen. Han har haft fornøjelsen af at arbejde med flere end 300 virksomheder, herunder større brands som Grundfos, 4Sound, PriceRunner og Flyvevåbnet. Og det seneste år har han haft fornøjelsen af at tale til events som f.eks. Marketing Camp og Social Media Days. Alt sammen er sket på kun 5 år gennem networking og vidensdeling - og med sjove oplevelser undervejs. Man kunne høre om hans rejse fra gymnasieelev til social media konsulent og hvilke metoder, man selv kan benytte til at nå sine målsætninger for sit personlige brand. Han delte konkrete takes og tips omkring blogging, Facebook og andre sociale platforme, som deltagerne kunne tage med hjem og arbejde videre med. Derudover var der mulighed for spørgsmål og debat om, hvordan man brander sig selv til den moderne virksomhed.
4. nov.: Samtalesalon/Conversation Café: Frihed.
Det krævede ingen forberedelse eller forkundskaber, kun en lyst til samtalen og nysgerrighed på andre - samtalesalonernes eneste formål er den gode frie og afslappede samtale om væsentlige emner, med folk man måske ikke ellers ville have talt med. Samtalerne blev guidet via forskellige spørgsmål og appetitvækkere igangsat af værterne. Med andre ord, værterne tog imod, sørgede for at guide alle, og de sørgede for, at man aldrig var overladt til tilfældigheder og var garanter for den løbende samtale. I samarbejde med Studenterpræsterne Aarhus, UngKirken.
9. nov.: Den Moderne Virksomhed del 2 – Fra Ansøgning til Ansættelse.
Er du SÅ klar til et studiejob, men skal lede længe efter opslagene? Hvis ja, så er du helt sikkert ikke den eneste. Vi mener, at det er tid til, at de studerende vender hatten på hovedet og selv tager kontakten til de omkring 55.000 virksomheder, der er at finde alene i Aarhus Kommune. Men hvordan gør man egentlig det? Og hvilke guldkorn er gode at kende til i den forbindelse?
For at gøre os klogere på dette afholdt Studenterhus Aarhus det andet af tre arrangementer, der alle tog udgangspunkt i Den Moderne Virksomhed. Hvordan kan man selv spille en mere aktiv rolle i jagten på drømmejobbet, så man på den måde kan blive sin egen jobagent. I den anledning var BKI foods og Akademikernes A-kasse inviteret. Begge beskæftiger langt over 100 medarbejdere. Derudover er det virksomheder, der begge har et stort fokus på at styrke relationen mellem virksomheder og studerende. Virksomhederne belyste, hvilke tendenser, de oplever i forhold til jobansøgninger, hvordan man fanger virksomheders opmærksomhed - og ikke mindst, hvordan man skriver en god uopfordret ansøgning. Dette skete gennem et oplæg fra begge virksomheder, og derefter var der rig mulighed for at stille spørgsmål.
20. nov.: Bundsgaard uden filter.
Uden forberedelse og uden formaliteter svarede Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) på spørgsmål. Det skete i Studenterbaren i Studenterhus Aarhus. I tre runder af 20 minutter blev der debatteret: Studiejobs, Medborgerskab og Byplanlægning. Man kunne spørge om alt, og man kunne spørge ham face-to-face. Det bedste spørgsmål blev belønnet med en præmie i hver runde! Man kunne høre om Jacobs første studiejob og hans mere politiske overbevisninger om byens arealer i fremtiden?
25. nov.: Morgencrunch – sådan får du drømmejobbet. (Se yderligere tekst under 30. sept.)
1. dec.: Statsminister Lars Løkke Rasmussen debatterede EU retsforbeholdet - i anledning af folkeafstemningen 3. dec. Velkomst ved Karina Boldsen fra bestyrelsen for Studenterhus Aarhus.
Oplæg om folkeafstemningen ved Lars Løkke Rasmussen. Debat med de studerende og andre interesserede. Afrunding.
9. dec.: Samtalesalon/Conversation Café: Traditioner. (Se yderligere tekst under 4. nov.)