Splittergal Sigøjnerfestival

Splittergal Sigøjnerfestival

I forbindelse med Splittergal Sigøjnerfestival, der var en optakt til Aarhus som Kulturhovedstad 2017, blev afholdt to debatskabende arrangementer:

28. aug. 16.30-18.00: Forfatter og journalist, Malene Fenger Grøndahl fortalte sammen med orkesterleder Tibor Lakatos fra den ungarske gruppe Romano Suno dele af romaernes historie, kultur og aktuelle situation. Kan det lade sig gøre at inkludere dem positivt i det europæiske samfund? Hvordan? De er Europas største etniske mindretal, og fordommene mod dem er stort set ens i hele EU, hvor de betragtes som musikanter, gøglere og håndværkere, der lever et frit og ubundet liv uden forpligtelse i forhold til det omliggende samfund, men også som småfuskere, tiggere og kartoffeltyve, der nægter at følge samfundets regler. Men hvem er romaerne i virkeligheden, og hvordan er livet bag fordommene? Er det muligt at møde dem? Kan nyt samarbejde opstå?

Aktivitet i forbindelse med arrangementet: Publikumsinddragelse, debat, krop og bevægelse.

Sted: DAK 1, Institution for X bag Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C

 

30. aug. kl. 20.30-22.00: Filminstruktøren, Maja Bugge, viste klip fra sin nye film ”Som sigøjner vil jeg dø.” Den handler om den makedonske roma Sueli Osmani, som er født i Danmark. Sueli har haft en hård opvækst domineret af diskrimination og kriminalitet, men da han opdagede sit talent for fodbold, skiftede hans liv kurs. Fodbolden gav ham respekt og gjorde, at han blev set på som andet end en kriminel gadedreng. I dag træner Sueli unge nydanskere i fodbold bl.a. i DGI.

Som 33 årig og familiefar til to børn betyder roma-identiteten meget for Suell. På trods af hans succes som fodboldtræner føler han sig ramt af fordommene omkring romaer. Det er hans håb, at dette tabu kan brydes, og romaerne kan opnå anerkendelse som kulturelt mindretal i det danske samfund.

Aktivitet i forbindelse med arrangementet: Maja Bugge vil gennem publikumsinddragelse problematisere og perspektivere filmens indhold.

Sted: DAK 1, Institution for X bag Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C