Verdensbilleder

Verdensbilleder

Temaet for Verdensbilleder 2011 var "Caribien" - med særlig fokus på Dansk Vestindien. Samtidig blev eventen udvidet til en tre-dages begivenhed dog med særlig vægt på sidste dagen – onsdag den 1. juni.

 

Idébutikken, Frederiksgade 78:

Udstilling af Roy Lawaetz' kunstværker og foredrag om De Vestindiske Øer fra 25. maj til 1. juni.

Tirs. d. 24. maj kl. 11-12.00: Pressemøde

Tirs. d. 31. maj kl. 19.00: foredrag v/ Roy Lawaetz

Tirs. d. 31. maj kl 20.00: foredrag v/ Robert Amandus Johnson - som fortalte om de historiske apsekter vedr. De vestindiske øer

Ons. d. 1. juni kl.: 16.00 foredrag v/ Robert Johnson, kl. 18.00 og kl. 20.00 foredrag v/ Roy Lawaetz.

 

Verdensbilleder åndede af liv og Caribiske rytmer med spirituelle undertoner, da Roy Lawaetz med sine ”Modular Triangular System” malerier omdannede FO-Aarhus’ Idébutik i Frederiksgade til en lille eksotisk plet fra en tidligere dansk kolonitid på St. Croix. Udstillingen var åben for alle.

Roy Lawaetz’ tropiske æstetik og eksotiske billedsprog har sin afsmitning og inspiration fra dels naturen og dels den caribiske historie. Roy Lawaetz’ vidtrækkende farvesans er bl.a. inspiration fra hans gamle læremester, Richard Mortensen, på Kunstakademiet i København i 70’erne. Hans to tidligere professorer fra New York University og Art Students League i New York gav ham en enkel læresætning: ”Art is invention” – ”Kunst er opfindelse”. Og opfindelse er netop, hvad Roy Lawaetz har gjort. Han udgav sin første bog i år 2000 ”The Modular Triangular System”. En bog som beskriver hans nye kunstteori, som i sin grundsubstans er et nyt tankeperspektiv – et nyt tiltag i kunsthistorien – et nyt formsprog tilført maleriet. Dette nye billedsprog, fører os tilbage i tiden, før Columbus landede i Caribien i 1492. De derboende stammer – Taino indianerne – havde en guddommelig sten, som de benævnte ZEMI – en lille trekantet sten, ofte flot dekoreret, var deres åndelige fundament for eksistens. Disse ZEMIs, som tilhører den pre-columbianske kultur, har været den fundamentale inspiration for udviklingen af Lawaetz’ kunstteori.

 

Roy Lawaetz’ baggrund og opvækst, har bragt hans kunstneriske udvikling i en speciel retning. Påvirkninger, som har ført til udviklingen af disse originale, trekantede, kreative impulser, som ofte udvisker forskellene mellem skulptur og maleri. Og dog, Lawaetz’ formater frembringer også en sans af forskelligartede vinkler, som ny fokus, der er påfaldende anderledes, fordi hans lærreder afviger fra den kvadratiske dominans. De søger udvidelser ud over 90 grader vinkler og stræber efter at forblive organisk lignende former. En genklang af kunstnerens påstand: ”Naturen former sig ikke kun på én speciel måde – og det gør kunsten heller ikke.”

Roy Lawaetz og hans nye visionære ”Modular Triangular System” har vundet mange anerkendelser rundt omkring i verden på store, vigtige, internationale kunstudstillinger.  Senest en invitation i dette forår fra World Art Vision til at udstille i Real Circulo Artistico, Palacio Pignatelli i Barcelona.. Museet hvor Picasso og Dali hører hjemme.

 

Roy Lawaetz er født og opvokset på St. Croix, det tidligere Dansk Vestindien, hvor han har sit store studio. Han er barnebarn af Marie og Carl Lawaetz, som emigrerede fra Danmark i 1892 og købte plantagen ”Little La Grange” i Fredriksted. Plantagen har været barndomshjem for både hans far og ham selv. Barndomshjemmet ”Little La Grange” blev for ca. 10 år siden omdannet til

museum. Et museum, som i dag er et stort internationalt udflugtsmål for rigtig mange turister og ikke mindst for alle de mange danskere, som hvert år besøger St. Croix

 

Generelt om Verdensbilleder

Målet var i 2011 at bringe stemningen fra Caribien og ikke mindst fra De Dansk Vestindiske øer til Aarhus City, sætte byens torve og pladser og butikker i spil, både på det kulturelle, underholdningsmæssige og historiske niveau og bringe alle sanser i spil, så det caribiske himmelstrøg kan føles, mærkes og opleves på en ægte måde.

Der blev lavet aftaler med De Dansk Vestindiske øer, United States Virgin Islands departement of Tourism, som deltog aktivt og bakkede op om eventen i Aarhus.

Man kunne bl.a. opleve det legendariske band, Stanley & Ten Slepless Knights fra De Dansk Vestindiske øer, som optrådte flere gange i løbet af dagene på en af de gratis scener i byrummet.

Ligeledes deltog de i den planlagte store Caribien-parade, hvor også dansere og andre kunstnere fra dele af Caribien kom til Danmark for at deltage.


Eventen Verdensbilleder var i 2011 en 3-dages kultur-, rejse- og shoppingfestival med start mandag den 30. maj - kulminerende med midnatsåbne butikker til kl. 24.00 onsdag den 1. juni.
Nyt i 2011 var også, at kulturlivet i højere grad blev involveret i eventen verdensbilleder. Som resultat af Aarhus Kommunes og borgmester Nicolai Wammens nedsatte tænkehandletank for shopping og kultur er eventen Verdensbilleder udvalgt som et pilotprojekt og et forsøg på at styrke samarbejdet mellem byens kulturorganisationer, butikkerne og shoppinglivet i Aarhus.

 

Det glæder naturligvis direktør Claus Bech, som har siddet i arbejdsgruppe sammen med blandt andet Musikhusets direktør Marianne Bedsted, som har været formand for tænketanken.
”Vi vil gerne invitere kulturlivet til at være med til at optimere Verdensbilleder. Vi håber, de vil lade sig inspirere af temaet og vil gå aktivt ind med aktiviteter og arrangementer, så eventen i højere grad brænder igennem i hele byen og gøres til en egentlig festival som giver de besøgende en totaloplevelse.
Derfor udvider vi nu eventen til en 3-dages kultur- og shopping-festival, så der er god mulighed for kulturlivet, byens scener til at spille med, hvis de har lyst. Vi vil i begyndelse af året kontakte kulturlivet, og drøfte mulighederne for et tættere samspil til fælles gavn for alle parter. Ligeledes håber vi, at byens kulinariske liv, restauranter og cafeer vil tage bolden op og bidrage med aktiviteter, som lægger sig op af temaet, så byens besøgende og kunder får en helt særlig oplevelse, når verdensbilleder tager imod Caribien de første dage i juni,” siger Claus Bech.

Marianne Bedsted, direktør Musikhuset glædede sig ligeledes over projektet, og så frem til at byen ville syde og boble af Caribisk og dansk Vestindisk stemning, når det gik løs. ”Jeg forestiller mig blandt andet, at Musikhusets foyer sættes i spil i dagene. Vi vil i hvert fald fra Musikhuset side gøres vores til at spille med på temaet og jeg kan kun opfordre andre spillersteder, scener og teatre til at tage bolden op og se sig som en del af denne kultur, rejse og shopping festival.”
http://www.danskvestindiskeoer.dk/pix/presspix/sc/SC_Biking04_MED.jpg

 

Verdensbilleder 1. juni 2011 på scenen over for Idébutikken:

FO-Aarhus satte igen i år sit præg på Verdensbilleder med en scene opstillet ud for Frederiksgade 79 overfor Idébutikken, hvor der var optræden af kor, deltagere og projekter, som er tilknyttet FO-Aarhus.

 

Skøn dans

Dejlige kvinder lavede ottetaller og svang hofterne i forførende kostumer til besnærende musik, så tilskuerne kunne glæde sig over denne opvisning i mavedans, som trods sine 4000 år på bagen, stadig er både seværdig og moderne.

 

Guitarskolen

Kursister fra guitarholdene hos FO-Aarhus gav sammen med deres underviser Claus Funder smagsprøver på det de har lært. Claus har mange års erfaring som underviser og repertoiret var bredt med hovedvægt på store hits man kunne nikke genkendende til.

 

Helt unikt

FO-Aarhus’ Musik – og Medieværksted stillede op med to spændende bud på gode indslag til en festlig aften. Dels duoen Sonni & Brian, som udover guitar og klaver også kan klare sav, skeer og ja, tro det eller ej: Jodling, som måske i dagens anledning havde en mere caribisk klang. Musik- og Medieværstedet præsenterede også den eventyrlige trio DWS (Danny, Winnie og Sonni), der plejer at trykke den af elektrisk, men på denne dag spillede akustiske. DWS har rødder i både Jakob Jensen Band og Winnie and Jets.

 

Og så to fantastiske kor

Looney Tunes: Koret har eksisteret i omkring 20 år og har opnået et gradvist højere kvalitetsniveau. Koret sang egne arrangementer af pop/rock/funk og jazz numre. Korets leder Kristian Skårhøj er uddannet Cand. Mus. fra Det Jydske Musikkonservatorium med speciale i Bobby McFerrin’s improviseringer for kor. Han arrangerer mange af sangene selv og tilfører dem sin personlige stil.

Soul Mates: Er en vocalgruppe for kræsne ører og sjæle, der synger a cappella - numre med fede harmonier, rytmiske finesser og instrumentale imitationer. Stilen kan være blød, rå, hektisk, lazy, groovy - tangerende til soul & jazz – og det, der ligger indimellem.

Vocalsang der rykker! Fælles timing, klang, dynamik og feeling er afgørende aspekter i det vokale lydbillede.