Festugen efterår

Festuge i efteråret 2009: Århus-samtalerne

 

30. aug.: Et enestående måltid (3 hold)

Vært: Johannes Andersen, samfundsforsker, Ålborg Universitet. Gæster: Jacob Kocemba og Torsten Schmidt.

Verdens bedste tjener mødte Danmarks bedste bud på et kommende verdensnavn blandt kokke. Kvalitet var i centrum for denne Århussamtale om mad, Michelin-stjerne, årgangsvine og medaljer. Århussamtalen foregik i Gl. Åbyhøj – én af landets bedste restauranter gennem 1980’erne. For en enkelt dag genåbnede Gl. Åbyhøj for fremtidens mad – både til en snak om de kulinariske værdier og til et enestående måltid.

 

31. aug.:  Frihed i forskningen – hvis frihed?

Vært: Johannes Andersen, samfundsforsker, Ålborg Universitet. Gæst: Helge Sander, minister for videnskab, teknologi og udvikling (V). Gæst: Rane Willerslev, ph.d. Cambridge Universitet, lektor i antropologi, Aarhus Universitet og Leder af De Etnografiske Samlinger, Moesgård Museum. Modtog De Frie Forskningsråds Ung Elite Forsker Pris 2006.

Forskning er godt. Men der er tilsyneladende nogen, der ikke helt har forstået, hvor godt det er, og hvad det kan betyde for fremtiden. Det forsøgte man at afdække i denne samtale, der også handlede om frihed i forskningen og forskningens frihed. Hvem er afhængig af hvem og med hvilken effekt? Værten tog 20 minutters samtale med hver af gæsterne og derefter 30 minutter, hvor begge gæster var i spil.  Ambitionen med formen var at sætte den enkelte gæst og dennes holdninger i spil, inden aftenens to gæster blev bragt sammen i en fælles samtale om temaet. Publikum fik således et særligt grundlag til at følge og forstå den fælles samtale ud fra. Desuden blev samtalerne begrænset i tid for at tilføre dynamik og skarphed.

 

1. sept.: Udflugter i inderlighed - på bytur med krop, køn og kærlighed.

Vært: Christian Graugaard, læge, ph.d. i seksualhistorie, formand for Sex & Samfund, skribent i bl.a. Politiken og forfatter til bogen Corpus. Gæst: Preben Hertoft, professor, overlæge, dr.med. Har i over 40 år beskæftiget sig med sexologisk forskning, behandling og formidling. Grundlagde landets første og foreløbig eneste sexologiske klinik på Rigshospitalet, 1986. Gæst: Suzanne Brøgger (recitation), forfatter til en lang række bøger med kærlighed og frigørelse som tema. Formand for Sex & Samfund, Christian Graugaard og dansk sexologis grand old man, Preben Hertoft, mødtes til en samtale om kroppens, kærlighedens og begærets omskiftelige væsen og vilkår. Har frisindet en pris? Fås intimitet på dåse? Og var alting bedre før? Forfatteren Suzanne Brøgger mediterede over en 6.000 år gammel tekst om Inanna, den sumeriske gudinde for køn, krop, kærlighed … og krig. Pianisten Butch Lacy akkompagnerede.

 

2. sept.: Mellem Østen & Vesten

Vært: Martin Krasnik, journalist tidl. korrespondent i Jerusalem og New York og forfatter bl.a. til bogen De retfærdige – en islamisk stafet, 2005. Gæst: Mona Eltahawy, columnist on Arabic and Muslim issues www.monaeltahawy.com

Mellemøstens mest interessante kommentator fortalte Martin Krasnik om den muslimske verden, fanget mellem fortiden og fremtiden. Mona Eltahaway – kvinde, egypter, muslim og bosat i New York – gav et unikt indblik i den muslimske verdens udvikling, som ikke finder vej til avisoverskrifterne.

 

Århus Stiftstidende skrev den 1. sept. 2009:

Århus Festuge er blevet ramt af en dødstrussel. Truslen er i en email sendt til den egyptiskfødte men i New York bosiddende mellemøstekspert og muslimske kvinderettighedsforkæmper Mona Eltahawy, der onsdag aften i en samtale med Weekendavisens Martin Krasnik vil fortælle om sit syn på forholdet mellem Østen og Vesten.

Dødstruslen kommer efter, at Mona Eltahawy søndag i en artikel i Washington Post kritiserede Yale University Press for at give efter for muslimsk pres. Det amerikanske universitetsforlag udgiver i november bogen »The Cartoons That Shook The World«, (Tegningerne der rystede verden) skrevet af den danske professor Jytte Klausen.

Forlaget har efter råd fra eksperter valgt ikke at gengive Muhammedtegningerne i bogen.

»Jeg mener ikke, at tegningerne var en fornærmelse mod profeten eller muslimerne. Jeg kæmper for ytringsfriheden og dermed naturligvis også muslimers ret til at udtrykke deres utilfredshed med tegningerne,« siger Mona Eltahawy.

Hun fordømmer nedbrændingerne af danske ambassader og de voldelige uroligheder, som prægede den arbiske verden under det, der i medierne hurtigt blev døbt Muhammed-krisen.

Mona Eltahawy vil under sin samtale med Martin Krasnik givetvis også lufte sin modstand mod burkaen, som stadig flere kvinder i den muslimske verden ifølge hende tvinges til at bære. Hun erklærer sig dermed helt på linje med erhvervsminster Lene Espersen (K), der kræver burkaen forbudt i Danmark.

»Burkaen er en fornærmelse mod kvindekønnet og er med til at holde kvinderne uden for samfundet.Jeg føler mig ikke i fare her i Århus, men jeg vil i fremtiden ikke på hverken Twitter eller Facebook skrive, hvor jeg opholder mig i verden,« siger Mona Eltahawy, der er glad for, at festugen har inviteret hende til at deltage i Århus-samtalerne.

 

3. sept.: Det lykkelige liv – hvad er det? 

Vært: Morten Albæk, filosof, forfatter og adjungeret professor. Gæster: Sarah Z Kølpin, erhvervspsykolog og forfatter til bogen Lev dig lykkelig, 2008 www.sarahkoelpin.dk. Niels Hausgaard, samfundsdebattør, entertainer og musiker.

Alle taler om lykke og vi danskere har vundet den globale lykkevandrepokal til evigt eje, efter at vi gentagne gange i diverse analyser er blevet udnævnt til klodens lykkeligste nation. Men er vi faktisk så lykkelige som vi giver udtryk for? Er vi overhovedet i stand til at svare på hvad lykke er for en størrelse, hvad der skaber den og ikke mindst hvad der forhindrer den?

 

5. sept.: Ligeløn eller ligeglad ?

Vært: Johannes Andersen, samfundsforsker, Ålborg Universitet. Gæster: Dennis Kristensen, FOA, formand og Katrine Winkel Holm, teolog og kommentator.                                                              

Aldrig har de faglige organisationer haft mere at tilbyde i form af overenskomster med sikre pensionsforhold og mulighed for uddannelse indbygget. Alligevel falder medlemstallet støt, særligt hos de traditionelle fagforbund. Hvordan skal fagforbundene profilere sig i fremtiden?  Er der nogen grund til at kæmpe for ligeløn, hvis alle er ligeglade?