Århus Festuge
Århus-samtalerne: Poesi i bevægelse om kærlighed og talent
En pendant til de gamle litterære saloner.
- et samarbejde mellem Århus Festuge, FO-Århus og Århus Kunstbygning
Klaus Rifbjerg, Thomas Winding og Hanne-Vibeke Holst var nogle af de forfattere, som stillede op, da Århus Festuge præsenterede Århussamtaler - et tiltag som forventes at blive et tilbagevendende koncept de næste par år. I 2007 var temaerne kærlighed og talent. Poeterne blev valgt, fordi de hver især repræsenterer en særlig litterær begavelse samtidig med, at deres litteratur ofte har cirkuleret om de aktuelle temaer. I alt behandlede ti skribenter begreberne talent og kærlighed fra vidt forskellige vinkler. Deres litterære traditioner er da også meget forskellige, idet der både kommer forfattere, børnebogsforfattere, journalister, og digtere. Trods de forskelligartede kompetencer mestrer samtlige deltagere ordenes poesi til fulde. Poeterne blev anbefalet hver især at tage udgangspunkt i en tekst, som de selv udvalgte. Det kunne være et digt skrevet til lejligheden, en novelle eller lignende. Samtalerne udviklede sig over disse tekster og vakte genklang i publikum.
Program:
Mandag d. 3. sept. kl. 19.30 Klaus Rifbjerg og Kirsten Jacobsen.
Tirsdag d. 4. sept. kl. 19.30 Hanne-Vibeke Holst og Ulla Terkelsen
Onsdag d. 5. sept. kl. 19.30 Jens Blendstrup og Marie Scott Poulsen
Fredag d. 7. sept. kl. 19.30 Thomas Winding og Martin Krasnik
Lørdag d. 8. sept. kl. 19.30 Erling Jepsen og Mads Kastrup
Micha Kuball
Rammerne i Århus Kunstbygning er ganske fantastiske, idet hele arrangementet fandt sted midt i udstillingen af den meget anerkendte lys- og mediekunstner Mischa Kuball. I mere end 20 år har Mischa Kuball arbejdet konceptuelt med lys. Kunstigt lys er et af de mest forvandlingsdygtige medier: Det kan placeres overalt, det kan formes og tændes efter behag og er tillige fyldt med symbolkraft, emotioner og tolkningsmuligheder. I Århus vil Kuball oplyse hele Kunstbygningen og arbejde med flere storslåede lysinstallationer og projektioner.
Dans dig glad/Vild med dans
- et samarbejde mellem Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg, Ældrerådet, Lokalcentre, Ældre Sagen, Pensionistsamrådet og frivillighusene.
Danseprojekt for alle over 60 år med fokus på sundheden gennem glæden ved at danse. To gange om ugen i ti uger var der mulighed for at blive undervist i standarddanse som cha-cha-cha, vals, swing/jive, og quickstep. Kurserne blev arrangeret af Ringgaard Dans og andre professionelle danseinstruktører og sluttede med en stor opvisning med konkurrence om de par, der gik videre til semifinalen, hvor de optrådte for et publikum i Spejlteltet i selve Festugen. Den store finale i Rådhushallen var med kendte dommere fra TV og fine præmier til vinderne.
Hvis ikke man var til konkurrencer, kunne man i stedet melde sig til line dance, square dance, tango og lancier.
Den røde rute i festugen
En rute gennem byen som bød på nye vinkler på byens arkitektur og anderledes oplevelser af byrummet. Samtidig var ruten et tilbud til folk om at gå nye veje og opleve byen fra andre vinkler. Den ville udstille byens mangfoldighed, kvaliteter og uudnyttede potentialer, både menneskeligt og arkitektonisk. F.eks. var Rådhuset oplyst i rødt, på Store Torv kunne man slænge sig i verdens længste røde sofa og forskellige steder kunne man lytte til et overraskende soundtrack. På spisestederne på ruten kunne man indtage sin mad med rødt bestik designet til lejligheden. Bl.a. kunne man spise i eller under FO-Århus' hængende have i Guldsmedgade 25. Det var her restaurant Mefisto og Kyllebech, der stod for maden.