Svalegangen: United Change
Guidede walks: Gå en bæredygtig fremtid i møde. Teatret Svalegangen stod bag United Change, som kulminerede med 17 kunstneriske oplevelser i Aarhus byrum i 17 dage fra d. 24. aug. - 9. sep.
De 17 kunstneriske oplevelser refererede til FN’S 17 verdensmål. United Change har til formål at motivere flere danskere til at reflektere og agere i forhold til verdensmålene. Man kunne bl.a. opleve de 17 verdensmålværker gennem gadeteater, street art, performance, video-kunst, musik og AR–augmentet reality. Emnerne var bl.a. klima, forbrugsvaner og ligestilling. Svalegangen tror på at kunsten har en vigtig rolle til udvikling af en bæredygtig fremtid, da kunst kan ramme en sanseligt og følelsesmæssigt. Videnskab og tørre facts taler mere til intellektet. Begge veje er vigtige til bæredygtig omstilling og adfærdsmæssig ændring. Men kunsten har hidtil kun haft en mindre rolle i den bæredygtige omstilling af Danmark. Og der er mange stærke holdninger til om kunsten skal bruges til dette.
Til United Change brugte Svalegangen kunsten som instrument til bæredygtig omstilling. Tre professionelle kunstformidlere (udlånt fra ARoS) tog således østjyder med på forskellige guidede walks, hvor man sansede og oplevede de 17 verdensmål på en ny måde.
Walks for en bæredygtig fremtid
Der blev afholdt 24 walks i perioden 22. aug til 8. sept. De startede på Teatret Svalegangen, hvor publikum blev introduceret til tankerne bag United Change, og herunder det interessante spørgsmål om kunst fremadrettet skal bruges som instrument til samfundsudvikling og herunder bæredygtig omstilling. Walkene var åbne for alle og man sendte f.eks. indbydelser ud til firmaer og skoler. F.eks. deltog medarbejdere fra Sparekassen Kronjylland, Novicell, CAVI, Region Midtjylland, Skovvangskolen, Risskov Skole, SOSU-uddannelsen m.fl.
Program for en debat-walk:
Velkomst og velkomstdrink på Teatret Svalegangen, hvor ARoS-kunstformidleren bød velkommen og introducerede deltagerne til United Change samt tankerne bag. Walk på 2 timer, hvor kunstformidleren tog deltagerne med ud i Aarhus C og oplevede 4-5 verdensmålsværker og performances, der aktiverede sanserne, fik deltagerne til at smile og gav stof til eftertanke. Desuden fortalte de om tankerne bag værkerne. På walken gennem Aarhus’ gader var der kunst om klima, forbrugsvaner, ligestilling og meget mere. Spektakulær og smuk kunst i gadebilledet, f.eks. verdens største kjole af skrald i en satirisk hyldest til overforbrug og man kunne vinde vilde klimabelastende præmier til Kokasse-bingo eller blive forført af det første offentlige monument, som hyldede ligestilling i argumented reality.
Afslutningsvis blev deltagerne spurgt til om oplevelsen gennem brølende relevant kunst i byrummet havde motiveret til mere bæredygtige handlinger i fremtiden.
Datoer
Fredag d. 25. august – kl. 16.30 – 18.30
Lørdag d. 26. august – kl. 14.00 – 16.00
Søndag d. 27. august – kl. 14.00 – 16.00
Fredag d. 1. september – kl. 19.30 – 21.30
Lørdag d. 2. september – kl. 19.30 – 21.30
Kunstformidlere fra Aros bl.a. Line Tandrup og Alberte Edberg Behncke.