Vinterstemmer
Vinterstemmer
Lørdag den 26. marts 2022 på Gasværket i Brabrand: Litteratur- og musikfestival.
10.15 - 10.30 Velkomst og fællessang
10.30 - 12.00 Jazzbrunch med Poul Nyholm Trio
12.00 Salg af sandwich mv.
12.30 - 13.15 Forfatter Gerd Laugesen, oplæsning
13.45 - 14.30 Syng med Dylan Duo
14.30 - 15.00 Midtjydsk Kagebord
15.00 - 15.45 Forfatter Merete Pryds Helle, oplæsning
16.00 - 17.00 Poetry Slam, Jesper Kirkegaard m.fl.
17.15 - 18.00 Forfatter Christian Haun, oplæsning
18.00 - 18.30 Salg af Chili con carne
18.30 - 19.15 Musik med Jón Normann fra Island
20.15 - 22.15 Jane & Shane
De enkelte forfattere læste op fra et af deres aktuelle værk. Herefter var der afsat tid til debat mellem publikum og forfatter. Der var afsat ca. 45 min. pr. forfatter og ca. halvdelen af tiden blev brugt til debat mellem publikum og forfatter. Ordstyreren introducerede den enkelte forfatter og supporterede spørgsmål fra publikum.
Forfatterne:
Gerd Laugesen er en dansk forfatter, digter, billedkunstner, underviser og journalist. Efternavnet er verdenskendt her i Brabrand ‐ hun er datter af vores lokale digter, Peter Laugesen ‐ men Gerd Laugesen formår i den grad at stå på egne ben. Hun debuterede med digtsamlingen Fuldskæg i 2006 og har siden udgivet flere bøger, hvor hun ofte skriver om de mennesker hun møder og steder, hun rejser ud og udfordrer. Gerd bevæger sig rundt i flere genrer, lige fra at skrive digte på kjoler og lommetørklæder til bøger, som er en mellemting mellem faglitteratur og fiktion om bl.a. Vadehavet og mennesker, hun møder gennem tilværelsen.
Suzanne Brøgger skriver i bogen Møders efterord: »Gerd Laugesen er en mester i at lade sig gribe af tilfældets absolutte meningsfuldhed den betydningsbærende tilfældighed ... Hun går ud i verden og ser mennesker som ingen andre ville få øje på og de får hendes fulde opmærksomhed. Mærkelige møder opstår. Mærkelige fordi man ikke kan planlægge eller ville dem. Mærkelige fordi man kan mærke dem. Mærkelige fordi de sætter mærker i vores virkelighed som ellers ville glide umærkeligt forbi os.«
Hendes seneste udgivelse er romanen, Et øjebliks lykke, der er første del af en trilogi. Romanen handler om en yngre kvinde, der efter veninden Nilis død, rejser ud i verden for at løse gåden og fortælle om Nilis liv, men hvor hun måske ender med at finde sig selv i stedet for
Christian Haun er en dansk forfatter, født og opvokset i og omkring Aarhus. Han bor nu i Brabrand med sin familie og har gæstet Gasværket flere gange, hvor han har læst op for os og været med i paneldebat. Christian debuterede i 1999 med romanen Naut og har siden udgivet 5 romaner og 2 samlinger. Den seneste bog Hus år hus udkom i 2017, og som titlen antyder, foregår bogens 3 fortællinger i og omkring Aarhus. Genremæssigt bevæger Christian Haun sig i såvel det socialrealistiske som det fantastiske; bl.a. hjælper han en myrdet kvinde, der svæver rundt som genfærd, med at finde sin morder.
I en anden historie i samme bog følger man 2 brøde, der efter verdens undergang splittes, da den ene møder en kvinde. En anden af Christians romaner hedder såmænd Hans Broges Bakker og tager således sit udgangspunkt i Brabrand og Aarhus. Tyskland kommer ud af 2. Verdenskrig som sejrherrer, og vi følger et par unge mænd, der laver oprør mod tyskerne, men dette er ikke så ligetil og romanen ender tragisk ‐ og dog; man bliver i tvivl om historien i virkeligheden foregår inde i hovedet på en af personerne i historien.
Et fællestræk for Christians romaner og fortællinger er, at de genremæssigt spreder sig ud over flere genrer. Således møder læseren elementer fra den psykologiske thriller, science fiction, socialrealisme og den fantastiske fortælling. Som læser bliver man både overrasket og skal ofte lige vende tingene en ekstra gang, mens man må le ad de groteske historier, der på forunderlig vis dukker op i de haunske universer. Som anmelder Janus Andersen fra “Den elektriske kanin” udtrykker det: Christian Haun skriver som en elektrisk storm ‐ det lyner og tordner mellem linjerne
Et samarbejde mellem Jazzværket og Kulturgas m.fl.
Merete Pryds Helle: Født den 30. oktober 1965 i Charlottenlund. Forfatterskolen, 1988‐90. Bachelorgrad i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet, 1994. Debut med Imod en anden ro. Borgen, 1990. Noveller. Litteraturpriser fra Københavns Amts Kulturpris, 1997. De frankofone landes ambassadørers litteraturpris, 2009. Beatrice‐prisen, 2009. Dansk Litteraturpris for kvinder, 2013. Politikens Litteraturpris, 2016. De Gyldne Laurbær, 2017.
Med en insisterende nysgerrighed tager Merete Pryds Helle konstant sit forfatterskab nye steder hen. Hun skriver hjemmevant i flere genrer og udforsker nye medier og måder at skrive på. Efter det folkelige gennembrud med slægtsromanen ”Folkets skønhed” (2016) har hun senest taget arven op fra norske Henrik Ibsen ved i den inciterende ”Nora” at skrive en sanselig forhistorie til Ibsens klassiker ”Et dukkehjem”. Seneste udgivelse: Donna finder hjem. Carlsen, 2021. Illustreret af Charlotte Pardi. Billedbo