Greenlight
Et nyt digitalt univers til Omstillere
I midten af januar åbnede den nye digitale platform, som både gav mulighed for at oprette en specifik Omstiller profil og melde aktiviteter ind under Greenlight-ugen, 29. marts – 3. april. https://greenlightaarhus.com/omstillere/.
Omstiller-profilen var et vindue ind til bæredygtige handlinger. Her kunne man fortælle, hvordan man orienterer sig mod FN’s Verdensmål, og hvilke konkrete handlinger det munder ud i.
Alle fem Omstiller-grupper – erhverv, uddannelsesinstitution, kultur- og foreningsliv, kommune og borger - kunne oprette en profil. Man kunne altså både oprette en for sin arbejdsplads og fortælle om deres konkrete bæredygtighed. Og man kunne oprette en profil som borger og privatperson, hvor man belyste, hvordan der også er bæredygtige handlinger, man kan gøre i sit eget liv.
Aktiviteter under Greenlight-ugen
Når man havde oprettet sin Omstiller-profil, kunne man melde aktiviteter ind i programmet. Da programmet var open source, kunne alle byde ind med programpunkter. Man arrangerede altså selv aktiviteten og matchede den med FN’s Verdensmål. På den måde inspirerede man hinanden ud fra hver sit konkrete svar på et mere bæredygtigt liv og virke. Fra starten af marts skruede Greenlight Aarhus op for markedsføring mod programmet.
29. april kl. 9-13.00: Børnetopmøde 2022 - bæredygtig dannelse i FNs verdensmål
I Kulturhus Bunkeren, Olof Palmes Alle 11, Aarhus N. Målgruppe: skoleelever i alderen 8-16 år.
BearsCARES har i samarbejde med CSR Aarhus afholdt Klimatopmøde i Børnehøjde for børn fra lokale skoler. Det var et pilotprojekt, som de længe havde arbejdet på, som resulterede i en dag fyldt med inspiration og viden omkring genbrug, håndtering af affald, og kommunikation omkring bæredygtige tiltag. BearsCARES stod for en workshop omkring kommunikation af bæredygtighed og CSR, hvor eleverne i workshops lærte, hvordan man kan kommunikere sine bæredygtige tiltag. Hele idéen bag projektet var at den kommende generation bliver klogere på den bæredygtige udvikling, og hvordan de kan leve mere bæredygtigt.
Tre workshops med fokus på læring og konkrete handlinger
1) Fra Hånd til Handling - Upcycling og kreativt arbejde med genbrugsmaterialer (Torv 1). Værter: Det finurlige Flyselskab, Kirkens Korshær og med støtte fra Reuse.
2) Red Maden og smag på naturen - Plantebaseret køkken med fokus på madspild, ernæring og socialøkonomisk foretagsomhed (Køkkenet). Vært: Skraldecafeen.
3) Fortæl din Klimahistorie - arbejd med Storytelling i form af visuelle og digitale medier – fortæl en historie, og få hjælp til at skabe opmærksomhed om din fortælling vha. digitale medier (Frøberts Auditorium). Værter: CSR-Aarhus og Bakken Bears.
Efter endt worshop sluttede det med fællesspisning fra kl. 12-13.00, hvor alle deltagerne spiste den mad, der blev produceret af workshop 2 i Caféen.
Samarbejdspartnere: CSR-Aarhus, Greenlight Aarhus, Bakken Bears, FO-Aarhus, Kulturhus Bunkeren, Det Finurlige Flyselskab, Aarhus Kommune, Kirkens Korshær og Skraldecafeen.
Formål: Projektet ønskede at vende perspektivet og italesætte og konkretisere bæredygtighed og cirkulære handlinger ud fra skoleelevers synsvinkel. Projektet tog udgangspunkt i sprog, sanser og håndværk, hvor deltagerne fik mulighed for at samarbejde med interessenter fra erhvervsskoler og erhverv samt kultur- og foreningsliv, der beskæftiger sig med FN’s verdensmål. Rationalet er, at det er nemmere at finde sig selv i den grønne omstilling, hvis man får lov til at arbejde med sin refleksion og samtidig bliver klædt på og præsenteret for konkrete redskaber, viden og inspiration, man kan arbejde videre med på skolen, i familien og sin videre færd i livet.
Projektet: Ord skaber indflydelse og forståelse for verden, mens handlinger giver håb. Derfor ville projektet give børn og unge mulighed for at sætte ord og billeder på deres tanker og styrke deres egne fortællinger i et udførende lys, hvor de arbejdede konkret med at skabe fortællinger og sprede disse for at styrke forbindelsen mellem tankevirksomhed og det konkrete. Udover fokus på ordet og billedets magt fik eleverne mulighed for at arbejde med deres hænder og sanser i form af plantebaseret madlavning af madspildsmad, upcycling af genbrugsmøbler samt kreation af kunstgenstande fra genbrugsmaterialer. Projektet henvendte sig til skoleelever fra syv verdensmålscertificerede folkeskoler.
Der var stor begejstring hos de deltagende elever, som blev inspireret til hvordan man kan give brugt tøj et nyt liv, og skabe sit eget kunstværk af genbrugsmaterialer.