Aarhus Festuge

Aarhus Festuge

27. aug. kl. 15-17.00: Expat Reception 2022

Aarhus Festival, International Community, Aarhus University and partners invited expats and their families to a special reception in the courtyard of FO Aarhus. At the reception, they could relax with their family and friends, socialize with other expats and enjoy some light refreshments. 'There were  a few words from the Mayor of Aarhus, Jacob Bundsgaard and Ken Cordes, Group CEO, Triax A/S, and Chairman of International Community’s Executive Committee. The event was free of charge, but registration was mandatory. Took place in the heart of Aarhus and on the first day of Aarhus Festuge/ Aarhus Festival, the reception was just a stone's throw from a number of other entertaining and engaging festival activities for the whole family.

Baggård og hængende have i FO-byen, Vester Alle 8, 8000 Aarhus C.

Expat Reception 2022 was sponsored by DoCare and Aarhus University.

 

Bliv oplyst på Videnskabens Ø

Værker af lysdesignere kastede nyt lys på videnskaben og store danske videnskabelige opdagelser, da Pier 2 under Festugen blev omdannet til et ’ground zero’ for videnskabelig formidling i øjenhøjde.

Domen og området ved Pier 2 forbinder man formentlig med et spirende sted for bæredygtighed, byhaver og Midtbyens uofficielle hundepark. Under årets Festuge blev pladsen også stedet, hvor lyskunst og folkelig videnskabsformidling i samspil dannede sit helt eget pejlemærke i byen. Sin helt egen Videnskabens Ø.

2022 var ikke kun året for musikliv i Aarhus. Det var også videnskabens internationale år. Et år dedikeret til at præsentere videnskab i øjenhøjde og styrke den almene dannelse. Til det formål passede lysværkerne af henholdsvis Nikolaj Dinesen og duoen Søren Norge og Dagmar Milthers som Bohr til kvantemekanik og Einstein til relativitetsteori. Med andre ord værker, der gennem et legende, sanseligt sprog kunne være med til at oplyse børn, unge og alle os, der dumpede fysik/kemi-eksamen i 1.g.

 

Lysfesten DOMEN

Domen, den lysende kilde for videnskab. På den oplyste tur kunne man i det fjerne bemærke, at noget havde ændret sig ved Domen: Havblåt lys bølgede fra facaden, og et varmt lys glødede indefra. Til sit stedsspecifikke lysværk 'Jordens Kerne' havde Nikolaj Dinesen taget afsæt i den danske seismolog Inge Lehmann, der i 1936 fremlagde den verdensomvæltende iagttagelse: At jorden har en fast kerne. Som kvinde i et felt af mandlige cigarer blev Inge Lehmann selvfølgelig ikke anerkendt for sin opdagelse lige med det samme. Med tiden har Lehmann dog ganske fortjent opnået en international status blandt betydningsfulde videnskabsfolk. Hun har fået opkaldt en gade, som Domen ligger på, efter sig. Og nu fik hun så et lysværk tilegnet. Det glødende lys i Domen fungerede under Festugen som reference til jordens kerne og som en symbolsk lysende kilde, hvor videnskabsformidling udsprang. I Domen kunne man blandt andet opleve foredrag, en koncert, film og talks bl.a. om Inge Lehmann. Leg med lysets hastighed

Vidensformidlingen lyste op, lige så snart man bevægede dig ud på Videnskabens Ø. Bogstaveligt talt. Norge & Milthers havde mellem stedets jordhøje placeret det interaktive lysværk 'Som Lyset Rejser' med inspiration i lysets vej gennem rum. Kunstnerne kaldte selv Aarhus for det perfekte sted at placere lysværket, som en slags ode til to betydningsfulde videnskabsfolk med tilknytning til byen, der har været med til at forme vores forståelse af lys. Den ene er aarhusianske Ole Rømer, som i 1675 var den første til at måle, at lyset har en hastighed eller med hans ord ”en tøven”. Den anden er Lene Hau, uddannet ved Aarhus Universitet, som var den første til helt at stoppe lysets bevægelse. Begge opdagelser var på legende vis forsøgt visualiseret i Norge & Milthers værk.

Hvis man hoppede, dansede eller stillede sig foran lyskilderne, blev der sendt en reaktion ud igennem systemet, der simulerede lysets hastighed og hvordan lys er et stofligt materiale i konstant bevægelse omkring os på jorden.

Aarhus Festuges Lysfest blev støttet af Børn og Unge; Aarhus Kommune, Salling Fondene, Aarhuus Stiftstidendes Fond, CAC Fonden, Knud Højgaards Fond foruden en særlig tak til Copenhagen Light Festival.

 

26. aug. - 3. sept. (døgnet rundt): Som Lyset Rejser af Søren Norge Lauridsen og Dagmar Bille Milthers.

Lysværket Som Lyset Rejser var inspireret af aarhusianske videnskabsfolk. Ole Rømer og Lene Hau har haft nøgleroller i opdagelserne af, at lyset har en hastighed, og at denne kan bremses. I en kombination af en legende interaktion mellem værket og parkens brugere, formidling af lys som fysisk princip og et smukt lysdesign i højsædet, kunne man træde ind i en verden, hvor man selv afprøvede de videnskabelige love døgnet rundt de nævnte dage.

Værket 'Som Lyset Rejser' blev udviklet og støttet i samarbejde med Lys på Aarhus og Aarhus Kommune.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 000 Aarhus Ø.

 

26. aug. - 3. sept. (døgnet rundt):  Jordens Kerne af Nikolaj Dinesen.

Jordens Kerne var en del af Lysfesten 2022 og Videnskabens Ø og værket hædrede en af de ti mest kendte videnskabskvinder, Inge Lehmann, som opdagede Jordens faste kerne. På visuel vis formidlede lysværket i Domen på Pier 2 i Aarhus hendes forskning, som lokation for bl.a. talks og film. Nikolaj Dinesen transformerede Domen til jordkloden med havblåt lys på facaden og et varmt glødende lys indefra. Et centreret scenepodie refererede til den faste kernes sfæriske form. Døgnet rundt de nævnte dage.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 000 Aarhus Ø.

 

26. aug. -2. sept.: Neustart i Domen

Neustart og Aarhus Festuge præsenterede imponerende lydkunst, som udforskede Domens rum. Lyd, musik og installationskunst kunne opleves i Domen under hele Festugen til og med 3. september, hvor det kulminerede i en live-performance. Værkerne kunne opleves i Domens åbningstid.

Om de to værker:

Mathilde Marie Pedersen var inspireret af Else Marie Paddes værk, “7 cirkler”, og havde derudfra skabt en værksamling med syv forskellige soniske og fysiske objekter i Domens rum, som hver især havde sin egen lyd og eget univers, og til sammen gik det op i en højere enhed. Mathilde Marie Pedersen er særligt optaget af idéen om, hvordan naturen kan interagere med sig selv ved hjælp af teknologi. Resultatet skulle agere rum for mennesket, hvor de udvalgte objekter selv formåede at forny lyden. Som tilhører blev man opfordret til at tage en pause fra at tænke og handle og blot lytte og tage imod.

Marlijn Karsten skabte også et multikanal-værk, hvor komposition ligeledes var lavet specifikt til Domens arkitektur. Man kunne både høre og mærke, hvordan vinden bevægede sig i rummet. Hvordan man end opholdt og bevægede sig, kunne man opleve en ny måde at høre lydværket. Marlijn Karsten har en baggrund i kunststudier, som betyder at hun i sine værker tænker meget visuelt. 

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø

Fredag 26.08., 16:00 - 17:30

Lørdag 27.08., 16:00 - 17:30

Søndag 28.08., 16:00 - 17:30

Mandag 29.08., 13:00 - 14:30

Tirsdag 30.08., 13:00 - 14:30

Onsdag 31.08., 13:00 - 14:30

Torsdag 01.09., 13:00 - 14:30

Fredag 02.09., 13:00 - 14:30

Lørdag 03.09., 20.00 - 22.00: Live-udgaven af lydværkerne som udforsker Domens rum.

Projektet blev støttet af Music City Aarhus 2022, ROSA, SNYK, Neustart og Domen.

 

27. aug. kl. 10.30-11.30: Fysikshow Aarhus

Liveshow med fysikeksperimenter udført at Fysikshow Aarhus. Fysikshow arbejder på at udbrede glæden ved naturvidenskab og i særdeleshed ved fysik. Fysik er mere og andet end tørre ligninger på en tavle - den eksisterer overalt i vores hverdag, er baggrunden for samfundets udvikling, og så er det bare virkeligt fedt at lave eksperimenter! Uanset alder og baggrund blev man underholdt og lærte noget om verden omkring sig.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø.

 

27. aug. kl. 12-12.30: Kan man skabe kunstige minder med lys?

V/Magnus Kjærgaard, Grundforskningscenteret PROMEMO.

Hvor tæt er videnskaben på at kunne uploade viden til vores hjerner? Kan vi skippe skolen og i stedet uploade viden direkte ind i hjernen? Det har mange science fiction-forfattere og skoleelever drømt om.

Men kan man overhovedet indprente information direkte ind i hjernen? Og hvordan gemmer hjernen i det hele taget vores minder? Det forsøgte Magnus Kjærgaard at svare på i dette foredrag, hvor han fortalte om en metode hvor man kan styre vores hjerneceller med laserlys: Optogenetik. Ved hjælp af optogenetik kan man skabe nye kunstige erindringer i mus, og bagefter slette dem igen. Han fortalte hvordan vi ved Grundforskningscenteret PROMEMO bruger denne type eksperimenter til at studere de molekylære mekanismer, der ligger til grund for vores hukommelse.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø

 

28. aug. kl. 11-16.00: PlanSwap i Domen

Man kunne medtage stiklinger af sine planter og bytte dem til nye og møde andre planteglade entusiaster. Intentionen var at dyrke og italesætte en mere bæredygtig kultur og naturligvis også skabe et rum for bytning af planter og udveksling af erfaringer. Det er væsentligt, at vi lærer, hvordan vi respekterer og passer på vores planter for at kunne skabe en grobund for en mere bæredygtig livsstil. Det kunne også ses som en kontrast til hverdagen, hvor køb-og-smid-ud-og-køb-nyt-kulturen tager over, når en plante går ud og dør. En inspiration til at passe på de planter, vi har. Desuden kom foreningen, Frøsamlerne, med deres stand og delte entusiastisk ud af deres viden og erfaring med både frø og planter. Her kunne man både købe hjemmeavlede frø, lære at rense frø, og en god gammeldags QNA om frø helt generelt. Frøsamlerne er en landsdækkende forening med mere end 1100 medlemmer, hvoraf en bred skare af havemiljøer var repræsenteret, herunder: By- og landhaver, kolonihaver, gårdhaver, kollektiver og altankasser. Andre muligheder på dagen:

- Tegne planter til Plante Croquis

- Folde bæredygtige stiklingepotter af genanvendt avispapir

Aarhus Festuge, Domens Planteteam, Domen og Frøsamlerne.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø.

 

30. aug. kl. 10.30-12.00 og 31. aug. kl. 19.30-20.30: Lysets tøven

Historien om lysets hastighed fra Rømer til Hau. I gamle dage troede man, at lys udbreder sig uendeligt hurtigt. Men i 1670’erne opdagede den danske astronom Ole Rømer, at lyset tøver – altså, at det bruger tid på at udbrede sig. Siden da er vi blevet i stand til at måle, at udbredelseshastigheden er 300.000 km pr. sekund. Når lyset bevæger sig i for eksempel glas eller vand er hastigheden imidlertid væsentlig lavere. I 1999 lykkedes det den danske fysiker Lene Hau at lave en lille sky af iskolde atomer, som kunne bremse lysets hastighed helt ned til 17 m pr. sekund. Spændende oplæg med museumsinspektør ved Science Museerne Hans Buhl, der gjorde deltagerne klogere på, hvordan lys bevæger sig og den forskning, som ligger bag.

Sciencemuseerne, Aarhus Universitet.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø

 

31. aug., 1. sept. og 2. sept.: Sandet fortæller

V/Matilda Tjelldén. Her kunne man opleve meteorkrateret 'Hiawathakrateret' gennem lyd og dyk ned i geologiens verden. ‘Sandet fortæller’ var en installation skabt i samarbejde mellem kunstnere, forskere og formidlere. Sammen inviterede de ind til nye forståelser af den natur, som vi alle er en del af, og som vi til stadighed lærer nyt om. Installationen omhandlede meteorkrateret ‘Hiawathakrateret’ nord for Thule i Grønland. Der var interview med krater-forsker William Robert Hyde, pHd-fellow ved Globe institute, Section for Geogenetics. Kunsten var skabt med sand fra krateret v/kunstner Nynne Hoe. Installationen var åben og tilgængelig for offentligheden hele ugen. Lydfilerne: https://soundcloud.com/sandetfortaeller guidede folk gennem oplevelsen. Vandringer med guide: varighed 1 time: Onsdag d. 31/8., torsdag d. 1/9 og fredag d. 2/9. Alle dage fra kl. 14-15. Mødested ved skiltet ud for byhaverne på Pier 2.

 

31. aug. kl. 17-19.00: Lys og mineraler (i mikroskopet) v/Thomas Ulrich

Lysets interaktion med mineraler i mikroskopet viser en ny verden. Tænk, hvis der ikke var lys!

Lys er afgørende for os, og det var danskeren Ole Rømer, der målte lysets hastighed som første menneske i 1676. Interaktion mellem lys og materialer er afgørende for, at vi kan se genstande. Lys kan absorberes, bøjes, reflekteres, og transmitteres. Især når lys går igennem mineraler sker der nogle specielle fænomener. Det bruges til at bestemme, hvilke mineraler der er i sten. Ud fra det kan vi fortælle, hvordan de blev dannet og rekonstruere den geologiske historie. Der blev præsenteret optiske fænomener som f.eks. når lyset går igennem en tynd skive af et mineral, og efter lidt teori fik man mulighed for at kigge i mikroskopet og dykke ned i den farverige verden af mikroskopiske mineraler.

Arrangementet var egnet til alle, der er nysgerrige og har lyst til at opdage et nyt syn af verden, der ikke kan ses med det blotte øje.

Domen, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus Ø