Ovartaci-Podcast

 

Ovartaci-Podcast

Museum Ovartaci har produceret en lille podcast ”Stille på museet” om og i den gamle Journalisthøjskole på Olof Palmes Alle, hvor de skal flytte ind, når lokalerne er klar. Podcasten hedder "Stille på museet" og handler om museets nye sted og om hele bygningen på Olof Palmes Alle 11. Forfattere: Brian Benjamin Hansen, post.doc. ved Aarhus Universitet og Museum Ovartaci og Georg Schwarz, strategisk udvikler på Museum Ovartaci

Overalt i det danske samfund har digitaliserede produkter oplevet et kvantespring på grund af corona-epidemiens nedlukninger. Det gælder også i kulturens verden: Teatre har solgt billetter til onlineforestillinger, guidede ture, f.eks “Footprint of London”, er solgt over hele verden, skoleforestillinger fra bl.a. Randers Regnskov har lagt servere ned – og antallet af downloadede podcasts er eksploderet.

Med et trylleslag er der skabt potentiale for nye kulturprodukter og Brian Benjamin Hansen og Georg Schwarz har sammen med podcastproducenten Farlig Larm i forlængelse af det udviklet en interessant og sansevækkende podcast-tur gennem Museum Ovartaci – den første af sin art, der udgives af museet. Podcasten tog udgangspunkt i stemningen på det lukkede museum. Det blev også til en personlig undersøgelse af kunstneren Ovartaci og hans værk og det nye Museum Ovartaci, der fra 2022 flytter ud i den tidligere Journalisthøjskole på Olof Palmes Allé 11 i Aarhus Nord.

Podcasten ”Stille på museet” stimulerer derfor en bred vifte af tanker og ideer, som forhåbentlig appellerer til et nyt publikum: Som stand-alone kulturprodukt – og som appetitvækker til det fysiske møde med museernes øvrige oplevelser. Coronatiden har vist, at der er stigende efterspørgsel efter professionelt produceret digital kultur, og at de digitale tilbud ofte fungerer som appetitvækkere for senere fysiske besøg i en sammensmeltning af digitale og fysiske oplevelser. Projektet hænger sammen med projektet “Museer uden vægge”, som har til formål at undersøge momentum i digital og virtuel formidling igennem corona-pandemien, samt at søge forskellige publikumsmodeller i de digitale tilstedeværelser på nettet.

 

Podcasten kunne fra marts ses på museets hjemmeside under "Oplevelser og læring", som blev nyoprettet til denne type bidrag, og den omfatter 4 episoder. Yderligere podcasts planlægges, også for børn og om visionen for museet fra 2022. Link: https://www.ovartaci.dk/podcast

Projektet formidler, at de som kulturarbejdere og -formidlere også er påvirket af pandemien og stiller sig selv visse spørgsmål. Efter museets mening er kommunikation af disse udfordringer en vigtig social opgave for at vise andre mennesker, at det ofte allerede hjælper med at udtrykke sin frygt og håb for at få ny energi og perspektiver. Det har været en meget spændende proces, og de har oplevet bygningen på en meget anderledes og vidunderlig måde. De planlægger desuden at "producere" en komplet podcast om bygningen, når museet er flyttet ind.