Aarhus Festuge

 

Aarhus Festuge

 

Kosmos-optog

 

28. aug. kl. 16.00 og 29. aug. kl. 13.00: Good Life-optoget skabte liv og glæde i gaden, og aarhusianerne havde fået hjælp af Dunkelfolket fra Aalborg. Det spektakulære og familievenlige optog begyndte i FO-byen og bevægede sig gennem Strøget til åen og de festlige, farverige dragter satte øjnene på stilke. Bag det fortryllende optog står det aarhusianske Teater Kosmos med instruktør Maria Lexa i spidsen. De høje figurer er fremstillet på Bali.

 

 

 

LitXtalks

 

Med LitXtalks ønskede Aarhus internationale festival, LiteratureXchange, at styrke blikket for globale perspektiver og aktuelle tematikker. Under Aarhus festuge afviklede de arrangementer med i alt 6 taler, der alle relaterede sig til FNs tredje Verdensmål: Sundhed og trivsel. Talerne var skrevet af 6 danske forfattere, der hver udfoldede sig om et givet emne. Disse emner var: psykisk sårbarhed, køn/krop, SoMe, økonomi og sundhed, natur/klima og mønsterbrud. Arrangementerne var inspireret af TEDtalks, men i stedet for “ideer værd at sprede”, benyttede de sloganet: “litteratur værd at sprede”.

 

 

 

31. aug. kl. 16.00: Glenn Bech om køn/krop: Hvad vil det sige at ’have’ et køn, hvordan har vores køn betydning for vores muligheder i livet. Hvordan behandles mennesker, der ikke kan finder sig til rette i de klassiske kønsstrukturer og -kasser? Kaspar Bonnén om psykisk sårbarhed: I en verden, der hylder robusthed og succes, hvad stiller man så op, hvis succesen udebliver eller robustheden viser sig at slå revner? Rebecca Bach Lauritsen om sociale medier: Der tales om omsiggribende mistrivsel blandt særligt unge, som følge af en stadig større brug af de Sociale Medier. Hvad betyder det for den enkelte, når vi hele tiden skal være på, ses, præstere?

 

 

 

2. sep. kl. 16.00: Hans Otto Jørgensen om mønsterbrud: Hvilken betydning har det, hvor vi kommer fra, hvad vi kommer af og hvilke forventninger, omverden, på baggrund heraf, har til os. Eller måske snarere – ikke har til os? Gry Dalgas om natur/klima: Hvilken betydning har naturen for menneskets trivsel, fysisk, psykisk og åndeligt? Hvad betyder det, at arternes diversitet hele tiden minimeres som følge af den samlede menneskeheds rovdrift, og hvad kan det enkelte menneske stille op mod det? Asta Olivia Nordenhof om (global) økonomi: Hvilken betydning har den globale ulighed for menneskers sundhed rundt omkring i verden.

 

Begge arrangementer fandt sted i Vor Frue Kirke, Frue Kirkeplads 3, Aarhus C i et samarbejde mellem Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Festuge.

 

 

 

Expat Reception lørdag den 28. aug. i FO-byen

 

Aarhus Festuge, International Community og partnere afholdt lørdag 28. august en særlig reception for byens expats og deres familier. Med receptionen ønskede man både at engagere og fastholde byens expats. Rammen var FO-gården, Vester Allé 8, Aarhus C, hvor der blev budt på nogle lette anretninger. Derudover fik deltagerne et par ord fra Ken Cordes, som er bestyrelsesmedlem i Erhverv Aarhus og i International Community’s Executive Committee.

 

Grundet situationen omkring covid-19 afholdtes arrangementet i to etaper: kl. 12-14 og 15-17.

 

 

 

Kulturgyngen og LGBT i FO-byen

 

31. aug. kl. 11-12.00: Fællessang i FO-byens hængende have, Vester Alle 8.

 

Når man synger sammen, kommer man tættere på hinanden. Ældre Sagen afviklede fællessang med udgangspunkt i højskolesangbogen. Stemningen var uformel, og man kan drikke en kop kaffe med kendte og nye ansigter.

 

 

 

Tirs. 1. sept. kl. 16.00: Koncert i FO-byen: Christian Vuust og Peter Laugesen i Maritza-salen, Frederiksgade 78C. En af vores tids største digtere, Peter Laugesen, reciterede udvalgte digte, over musik komponeret af saxofonist Christian Vuust, som med sin klangfulde spillestil har skabt sig et solidt ry på den danske jazzscene. Der var med andre ord lagt i ovnen til en særlig eftermiddag, hvor jazzens og poesiens spydspidser mødtes, og hvor deltagerne fik en oplevelse ud over det sædvanlige. Med på scenen var musikerne: Esben Tjalve, Torben Bøtker og Frederik Bülow.

 

 

 

Ons. 1. sept. kl. 13.30-14.30: Koncert med The MUMES på FO-byens gårdscene, Vester

 

Allé 8. The MUMES er et socialøkonomisk musikprojekt, der aktiverer musikalske supertalenter med psykisk udviklingshæmning. Siden 1989 har projektet, under forskellige navne, været frontløber for spil-selv-kulturen på den danske handicap-scene. Projektet udvisker den gængse relationsforståelse ved at fjerne pædagog/bruger titlerne.

 

The MUMES fungerer således som et professionelt orkester, med alt hvad det indebærer: Der er en manager, der et band, og der er et crew. På den måde opnås en gensidig respekt, et hierarki der sikrer succes for den enkelte, og en ejerskabsfornemmelse der ikke kan købes for penge. Projektet kan 100% fokusere på talentet hos den enkelte, hvilket i dag viser sig ved, at orkestret globalt anerkendes som ét af de allerbedste af sin slags.

 

THE MUMES underholder og imponerer, hvor end de optræder. Med en uimodståelig charme, og en spilleglæde, der ikke kan indstuderes, spiller THE MUMES alt fra baggårdskoncerter til festivaler i ind- og udland. Et garanteret pleaser-show, der udelukkende spiller alle de sange, publikum kan synge med på – helt fra Rolling Stones over Gasolin’ til Alberte Winding. Først er du imponeret – så hører du historien, og tror det er løgn!

 

 

 

Ons. 1. sept. kl. 16-17.00 og kl. 18-20.00: Koncert med talenterne fra Grobund og oplæg fra Aarhusianske musikforeninger på FO-byens scene i gårdhaven, Vester Allé 8. Her kunne man opleve nogle af fremtidens musikalske talenter og sangskrivere folde deres eget materiale ud.

 

I pausen mellem koncerterne kl. 17.00-18.00 var der oplæg fra aarhusianske musikforeninger om livet som musiker, og en snak om Music City Aarhus. I panelet var: Camilla Overgaard fra DMF, Anders Ørbæk fra Aarhus Jazz Orkester og Jesper Mardahl fra PROMUS. Der var mulighed for at stille spørgsmål og blive meget klogere på, hvad der røre sig i det Aarhusianske musik- og kulturmiljø.

 

 

 

Ons. 1. sept. kl. 20-22.45: Århus Sangskriverværksted: Dobbeltkoncert og Open mic. på FO-byens udendørsscene, Den Hængende Have. Der blev lagt ud med en kort dobbeltkoncert ved sangskriverduo, Stadig Flydende, og Part of the Furniture. Stadig Flydende består af sangskrivere, Søren Lyhne og Astrid Alsbjerg, der skriver dansksprogede sange om mødre og døtre, tvivl og tåge og snoede gange. Sangene er kendetegnede ved et mørke, men hvor lyset altid er at spore på den anden side. Musikalsk er duoen karakteriseret ved deres tæt omslyngede vokalharmonier, der sætter sind og hjerter i bevægelse. I foråret 2020 udgav Stadig Flydende EP’en Før verden forgår, hvor de følsomme sange møder vildskab og undergang. Part of the Furniture er sangskriver Sebastians Schlafers bud på en musikalsk legestue. Sangskrivningen trækker på klassiske referencer som Cohen og Dylan, og går i øvrigt ikke af vejen for at gå ud af en homoerotisk middelaldertangent. Et centralt møbel i legestuen var Andreas Schramm på kontrabas. Efter koncerten var der open mic for alle interesserede. Århus Sangskriverværksted, i daglig tale ÅSV, er et netværk for sangskrivere og komponister, som mødes omkring det kompositoriske arbejde via konstruktiv feedback på medlemmernes materiale.

 

 

 

Tors. 2. sept. kl. 16.30-18.30: Senior - speeddating i FO-byen

 

Kulturgyngen afholdt speeddating i Den Hængende Have med underholdning og en afslappet stemning - og så var resten op til deltagerne. I forlængelse af speedatingen var der mulighed for at deltage i fællesspisning med mad i den socialøkonomiske restaurant Café Folkestedet, som leverede lækker mad.

 

 

 

Tors. 2. sept. kl. 20-22.45: The Tarantino Twist Show - fest i FO-byen.

 

En hyldest til Quentin Tarantinos eksplosive filmunivers og ikke mindst hans mange udødelige soundtracks. Kendte man ikke filmene på forhånd, så kendte man helt sikkert den ikoniske musik: Little greenbag, Stuck in the middle with you, Coconut, After Dark, Django, Who did that to you, Jungle boogie m.m. Der var altså ingen undskyldning for ikke at komme og danse en twist med Mia Wallace og Vincent Vega i live action udgaven eller nusse The Gimp bag øret eller falde i svime over Mr. Blonde og Jackie Brown. Alle var kun ude på en ting: At skabe skoldhede minder, der ætser sig ind på nethinden som tequila i øjet.

 

 

 

3.-4. sept.: LGBT+days i FO-byen gårdhave, Vester Allé 8.

 

Program for 3. sept.:

 

13.30-16.30 LGBT+huset bød nye velkommen til Aarhus

 

16.30-18.30 DJ Loui Rosenkrantz

 

18.30-19.30 Fællesspisning

 

20:30-22:45 DJ TBA

 

Program for 4. sept.:

 

12.00-13.00 læste Glen Bech op af sin anmelderroste debutroman Farskibet

 

14.30-15.30 afholdtes der Speeddating for LGBT+

 

16.00-18.00 var der Drag Bingo med mulighed for at vinde spændende præmier.

 

20-22:45 Event TBA

 

LGBT+ Danmark er Danmarks største og ældste politiske organisation for homoseksuelle,

 

biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet. De

 

kæmper for, at enhver kan leve sit liv i fuld overensstemmelse med sin identitet gennem

 

rettigheder, trygge fællesskaber og social forandring – lokalt, nationalt og globalt.

 

 

 

Lør. 4. sept. kl. 20.00: Comedy Zoo i Den hængende Have i FO-byen

 

Dygtige komikere kurateret af Comedy zoo. Lineuppet: Niels Flensborg, Simon Væver, Jimmy Lauridtsen, Johnny Robertson, Tjelle Vejrup, Niels Nørkjær, Simon Tang.

 

 

Søn. 5. sept. kl. 15-17.00: Koncert med Sued, Bévort, Ankarfeldt, Bisgaard i Maritza-salen, Frederiksgade 78C. En musikalsk lystvandring gennem argentinsk folklore, tango nuevo og nordisk jazz. Moderne kompositionsmusik inspireret af tango nuevo og referencer, klange og rytmer fra jazz og rock. I centrum var den aldeles virtuose bandoneonspiller Martin Sued. Sued er pt. gæsteprofessor ved konservatoriet i Paris og regnes for en af Buenos Aires bedste på bandoneon. Hans musik favner traditionen fra Astor Piazzolla og Dino Saluzzi, og samtidigt afsøger den nye musikalske horisonter. Martin Sued bestrider sit instrument med stor fantasi, teknisk overskud og fængende dynamik i sit spil. Martin fik lydhørt med- og modspil af Pernille Bévort, Morten Ankarfeldt og Ulrik Bisgaard - musikere der alle bevæger sig hjemmevant i feltet mellem verdensmusik og jazz.

 

 

 

Lions Club Aarhus-Viby

 

1.-4. sept. kl. 10-20.00: Lions Club Aarhus-Viby afholdt kunstauktion i FO-byen, Vester Allé 8. Alt overskud fra auktionen gik ubeskåret til ”Udsatte børn og unge i Aarhus-området. Kunstværkerne blev venligst doneret af lokale kunstnere. Kunstværkerne kunne ses fysisk i foredragssalen VA8-105 og 4. sept. afholdtes en fysisk slutauktion kl. 14.00. Derudover kunne kunstværkerne ses på en netauktion op til festugen.

 

Åbningstider i FO-byen var onsdag – torsdag - fredag fra kl. 10.00 til kl. 20.00.

 

 

 

Sand og DM-OL-hyldest på havnepladsen

 

Havnepladsen i Aarhus blev omdannet til noget, der minder om Copacabana. 600 ton sand bød gæster op til beachvolley, strandhåndbold og meget mere. Ideen kom fra Aarhus Kommune i samarbejde med Eliteidræt Aarhus og Idrætssamvirket. Strandbanerne fyldte Havnepladsen i fire dage, hvor der var begivenheder og events fra syv morgen til otte aften i forbindelse med Aarhus Festuge. Håbet var at mange mennesker ville komme ned på havnen og få dyrket noget idræt, møde nogle nye mennesker og bliver inspireret til, hvad idræt også kan være. Projektet var med til at vise, at sporten også hører til Aarhus Festuge.

 

 

 

3. sept. kl. 16.00: DM-OL-hyldest og uddeling af årets fighterpris

 

Over 20 aarhusianske atleter og det tilknyttede staff var med til OL i Tokyo, hvor de har kæmpet om det ærefulde OL-metal. Desuden var der 10 aarhusianske PL-deltagere under OL. Festen var dog begrænset, da Covid holdt de danske fans fra tilskuerpladserne. Samtidig fik Covid i 2020 sat en stopper for afholdelse af DM-festen, og de dygtige aarhusianske atleter fik derfor ikke den opbakning og hæder, de fortjente. I den forbindelse gav Aarhus Kommune i samarbejde med Eliteidræt Aarhus og Idrætssamvirket i Aarhus OL-deltagere og DM-vindere med tilknytning til Aarhus en særlig opmærksomhed. Derfor dedikerede man en seance til atleterne, hvor man under idrætsfesten SPORT OPEN AARHUS inviterede alle ned på Havnepladsen fredag d. 3. september. Her takkede man for atleternes deltagelse ved OL og DM og lykønskede præstationerne. Byens OL-DM-hyldest foregik i samarbejde med SPORT OPEN AARHUS by Aarhus Kommune. FO-Aarhus donerede og uddelte sportens figtherpris ved dette arrangement. Årets modtager af Fighterpris blev Mathias Bak, Brydeklubben Thrott.