Kartoffel-opskrifter

Indsendte kartoffelopskrifter fra FO-Aarhus' kartoffelkonkurrence i forbindelse med arrangementet "Verdensbilleder"  i Aarhus Midtby. 

Baskisk omelet
Skræl 6 mellemstore kartofler og skær dem i store tern. De råsteges i 4 spsk. olivenolie. Pil 2 løg og skær dem i firkanter. Lad dem stege med på panden, når kartoflerne er næsten stegte. Det hele steges færdigt, til det er gyldent og færdigstegt. Tilsæt lidt salt. Pisk 6 æg godt sammen og hæld det hele over kartofler og løgene. Svag varme. Når man kan mærke, at omeletten er næsten færdig bagt, vendes den over på et låg eller et fad. Lad den glide tilbage på panden igen, nu med bunden op. I løbet af kort tid er omeletten færdig. Spises med flutes. Er også velegnet som "tapas", når den er kold og skæres da i små "pindestykker".

Kartoffelfrikadeller
600g kartofler 50g rasp 25g mel 2 æg 3 spsk. mælk 1 spsk. fint hakket løg salt og peber revet parmesanost. Kartoflerne koges og blendes (mellemfint), de øvrige ingredienser blandes i. Ostens mængde tilpasses familiens smag. Form frikadellerne kraftigt og steges på panden i smør eller olie. Æblemos smager godt her til.


Stegte kartofler (3-4 serveringer)
4 store røde eller hvide skrubbede kartofler 2 små grønne pebre evt. 1 jalapenos ca. 4 spsk. olivenolie ½ tsk. salt ¼ tsk. friskkværnet peber. Tænd for ovnen og indstil den på 225g. Skær kartofler og pebre i tynde skiver. Spray et ovnfast fad (ca. 20 x 13 cm) med olie. Læg halvdelen af kartoflerne og pebre ( og jalapenos, hvis det bruges) i fadet. Stænk med halvdelen af olivenolien, salt og peber. Afslut med resten af ingredienserne. Bag i ovnen i 15 min. Sænk varmen til 200g.


Fiskefad m/hummer og sprøjtet kartoffelmos
6-700g fiske fileter
200g hummerhaler evt. rejer
1 ds asparges snittet
2-3 dl hvidvin
3 dl fløde dild citron

Kartoffelmos:
¾ kg kartofler
50g smør
2-3 æggeblommer

Fisken skæres i brede strimler. Hvidvin, 1 dl vand, 5-6 stilke dild, 2 skiver citron og salt blandes og bringes i kog. Fisken dampes 2-3 min., til de føles faste. Tages op og lægges i et smurt ovnfast fad. Fordel asparges og hummerhaler/rejer over. Tag smørret og rør med 3 spsk. mel og lav en opbagning af 2 dl fiskefond og 1½ dl aspargeslage samt fløde. Lad saucen koge igennem og tilsæt hakket dild. Pisk æggeblommerne sammen, hæld lidt sauce ved og hæld blandingen tilbage i gryden. Må ikke koge. Hæld saucen over fisken. Lav en god kartoffelmos rørt med smør og æggeblommer, smag til med salt. Sprøjt kartoffelmosen (fløde sprøjte pose) langs kanten af fadet. Bages i ovnen ved 200g i ca. 30 min. Serveres med lunt brød og et glas hvidvin.


Røget makrel m/ pommes rissolo og agurkesalat
1 røget makrel 500 g
Små kogte kartofler
Sauce
½ ylette
½ agurk i fine tern
½ løg i fine tern
Salt/peber

Makrellen udbenes og deles i mindre stykker ca. 2x10 cm. De små kogte kartofler steges på panden i ½ smør og ½ olie til, de er gyldne og sprøde ca. 30 min. Vendes ofte. Makrellen varmes kort på panden, og det hele serveres straks.


Bagt kartoffelmos m/rodfrugter

1 kg kartofler
3 gulerødder
½ selleri
1 persillerod
2 porre
50g smør
3-4 dl mælk
1 dl revet ost

Kartoflerne koges og moses med smør og varm mælk. Gulerødder, selleri og persillerod rives groft, og porrerne snittes fint. Grøntsagerne gives et let opkog, dryppes af og blandes i kartoffelmosen sammen med den revne ost, salt og peber. Kom blandingen i et smurt ovnfast fad, og gratiner 15-20 min. ved 200g. Severes med grøn salat og groft brød.


Fars med grøntsager og kartoffelmos
500 g hakket skinkefars
ca. 600 g kogte blandede grøntsager
1 hakket løg
100 g bacon tern
1 dl rasp
1 æg
1 tsk paprika
1 dl mel
2-3 dl mælk/bouillon
Salt og peber

Kartoffelmos:
400 g kartofler
1 æg
1 dl mælk
1 spsk smør
Salt og peber

Hakket purløg

Skinkefarsen røres med mel, rasp, æg, løg, bacon og mælk/bouillon, smages til med paprika ,salt og peber. Grøntsagerne kommes i et smurt ovnfast fad, og farsen fordeles over. Bages i ovnen ved 200 g i ca.30 min. Kartoffelmosen blandes sammen, kommes i en sprøjtepose og fordeles rundt langs kanten af fadet. Sættes atter i ovnen, og bages til mosen er gylden.


Grillet kartoffel kebab

Små kogte pillede kartofler (kogt i stærkt saltet vand), ¼ rød løg, herry tomater, ele rensede champignon, ød & grøn peberfrugt i store tern ættes på et træ spyd, pensles med olie og krydderier, derefter på grillen.


Grillet kartoffel pakke
Skiver af kogt kartoffel lægges på et stykke smurt stanniol, derefter hakket røde løg, tomat både, majs og til slut skinke og ost. Stanniolen samles og lægges på grillen ca. 15 min. til osten er smeltet og kartoflen gylden.


Grønne kartoffeltoppe
400g kartofler
350g rosenkål eller broccoli
25g smør
salt peber

Kartofler og rosenkål/broccoli koges møre i usaltet vand. Derefter blandes/moses de sammen med smør, salt og peber. Bages ved 200g i ca. 20 min. Til de er gyldne. Lækker som tilbehør til fisk - fjerkræ - skinke.


Kartoffel suppe m/porre og oste/skinke brød
6 kartofler
4-6 porre
1 ¼ l suppe (bouillon)
2 æggeblommer
100g skinketern
salt og peber

Brød, ost/skinke, kartofler og porre m/top skæres i skiver og kommes i suppen. Lad det koge i ca. 20 min. under låg. Pisk æggeblommerne sammen med fløde, salt og peber, samt lidt suppe. Kom skinketern i suppen og hæld derefter forsigtigt æggemassen i suppen - pas på det ikke kommer i kog igen. Serveres med varme oste/skinkebrød (franskbrød m/skinke og ost lunet i ovnen til osten er smeltet).


Kartoffeltærte
400g kartofler
4 tomater
2 æg
1 løg
50g revet ost
2 spsk ylette
naturel paprika
salt peber

Kartoflerne skæres i mindre stykker, koges i usaltet vand og moses. Æg, ylette, salt og peber røres i massen. Det hele kommes i en tærteform, der stilles i køleskabet ca. ½ time. Tærten forbages ca. 15 min. i ovnen ved 225g. Læg tomatskiver og løgringe i et jævnt lag og drys med revet ost. Bag tærten færdig yderligere ca. 15 min. Til osten er gylden. Drys med rigeligt klippet purløg inden servering.


Kartoffel "gullas"

¾ kg små kogte kartofler
250g hakket løg
1 grøn peber frugt i tern
4 flåede tomater i tern
2-3 tsk paprika
1-2 dl bouillon
1-2 spsk vineddike
2-3 spsk creme fraiche
1 spsk olie

Olien varmes i en gryde. Damp løgene til de er klare. Tilsæt paprika, vineddike, bouillon, peberfrugt, kartofler og tomater. Bland det hele godt og lad det småkoge i 10 min. Tilsæt creme fraiche og smag til med salt, peber og evt. paprika. Serveres som ret til salat og brød eller som tilbehør til f.eks. grill retter eller karbonader.


Kartoffelfad m/ røget sild 4 personer
1 kg kartofler
4 rensede røgede sild
dild
2½ dl fløde

Kartoflerne skrælles og skæres i skiver. De lægges i et smurt ovnfast fad og drys med salt og peber. Kom lidt smørklatter over og bag i ovnen ved 200g i 30 min. Silden lægges over og dilden drysses på retten. Hæld fløden ved og bag yderligere ca. 20 min. (eller til kartoflerne er møre).


Kartoffelmusaka
500g kartofler
500g oksefars/kalkunfars
1+3 fed hvidløg
1 stort løg i tern
1 ds flåede tomater
oregano
salt peber

Kartoflerne koges og skæres i skiver. Fordel dem i et ovnfast fad, drysset med rasp. Hvidløg og løg svitses i olie kødet kommes ved og brunes af. Tilsæt de flåede tomater, oregano, salt og peber. Lad saucen små simre 10-15 min. Hæld saucen over kartoflerne og herover en becamelsauce. Bages i ovnen ca. 30 min. ved 200g til retten er gylden. Serveres med tomatsalat og tzatiki.


Kartofler i butterdej
500g kolde kogte kartofler
4 plader butterdej
2 dl hytteost
2 æggeblommer
1 stængel bladselleri
1 tsk Dijonsennep
½ bundt purløg
salt peber

De 2 plader butterdej rulles ud og lægges i en smurt tærteform. Hytteost, æggeblommer, dijonsennep, salt og peber røres sammen. Kartoflerne og bladselleri skæres i skiver og vendes i blandingen. Hvorefter det hele hældes op i tærteformen. De sidste 2 plader butterdej rulles ud til låg. Skær et kryds i midten og brug evt. rester af dejen til en smal strimmel rundt i kanten af tærteformen. Bages i ovnen ved 220g i ca. 25 min. Serveres med en god grøn salat.


Ovnbagt kartoffel æggekage 2 personer
5 kartofler
200g bacon i tern
100g mel
3 dl mælk
3 æg

Mel og mælk piskes sammen med æggene til den lind masse. Kartoflerne rives og kommes i æggemassen. Bacon ternene ristes og hældes sammen med fedtet - i en lille bradepande. Kartofler/æggemassen krydderes med peber og lidt salt og hældes i bradepande. Bages i ovnen ved 225g i ca. 30 min. Serveres med grøn salat og groft brød som en ret i sig selv eller tilbehør til f.eks. frikadeller eller kylling.


Vinbondens kartoffelfad
1 kg kartofler
300g bacon i tynde skiver
10g revet ost

salat og peber

Skrælles og skæres i skiver. Et ovnfast fad beklædes med baconskiver (lad dem hænge ud over kanten). Læg kartoffelskiver, revet ost og bacon lagvis - krydderier m/ salt og peber. Slut af med at folde baconnen ind over retten. Dæk fadet med stanniol og bag retten i ovnen ved 200g i ca. 1½ time.


Bonde omelet
4 store kartofler
6 æg
purløg
olie
salt/peber
4 tomater

Kartoflerne skæres i skiver og ristes i olie i ca. 4 min. ved svag varme. Æggene piskes sammen med salt, peber og purløg. Hæld æggemassen over kartoffelskiverne og lad omeletten stege ved middel varme. Vend omeletten og steg færdig på den anden side. Serveres med tomater og fintsnittet purløg.


Kartoffel/ æble kage

½ kg. kogte kartofler
3-4 fint snittede sure æbler
125g margarine
375g sukker
5 æg
1 citron økologisk

Kartoflerne moses, mens de er varme, og afbages med margarinen. Æggeblommerne piskes med sukker og røres i den afkølede kartoffelblanding med saft og revet skal af 1 citron. De tynde æbleskiver og stiftpiskede hvider blandes i til sidst. Bages ca. 1/2 time ved 200 g til den er lys brun. Spises lun med flødeskum.


Kartoffelfad m/ porrer
8 store kartofler
4 porrer
150 g bacon i skiver
Sauce
50 g margarine
2 spsk mel
6 dl kartoffel-porrevand
1 dl mælk

Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, porrerne skæres i brede ringe på skrå, kartoflerne koges i letsaltet vand i 20 min, porrerne koges med endnu fem min. ( vandet gemmes). Varm fedtstoffet og rør melet i og lav en opbagning med kartoffel-porrevandet, afrundes med mælk og smages til med salt og peber. Kom urterne i et varmt fad, hæld saucen over og pynt med nyristet brød.


Samsingens frokostret
500 g samsøkartofler
100 g bacontern
2. æg
purløg

Kartoflerne skæres i skiver, baconternene steges gyldne på panden og kartoflerne tilsættes. Serveres med frisk purløg, spejlæg og groft brød.


Sigøjner stuvning
400-500g oksekød i tern
100 g bacon i tern
300-400 g kogte kartofler i tern
1-2 groft hakkede løg
1 gl champignon
1 ds flåede tomater
1 rød peberfrugt i strimler
½ tsk kommen
½ tsk paprika,
peber og salt
½ l grøntsags bouillon

Baconternene svitses i en stor gryde, okseternene kommes ved og svitses. Løg tilsættes, steges til de er klare. Krydres med paprika, salt og peber. Tomater, champignon med væde tilsættes sammen med rød peber og bouillon. Småkoges ca. 30 min. Kartoflerne tilsættes og evt. kommen, retten varmes igennem. Jævnes hvis nødvendigt og tilsættes et par dråber kulør.


Torsk i fad
300 g skrællede kartofler
400 g torskefilet
2 løg
4 dl mælk
2. tomater
25 g smør
purløg,
salt og peber

Kartofler og løg skæres i tern, torsken skærer i tern drysses med salt/peber. Løg og kartofler lægges i bunden af et ovnfast fad, mælk og vand tilsættes, herover fordeles torsk og tomat i både. Fordel smørret på toppen, dæk fadet med folie og bag på nederste rille ved 210 g i ca. 40 min. Fjern folien og drys med purløg, bages videre 10 min. Uden folie. Serveres med et godt madbrød.


Forårssalat
500g kogte kartofler
5 grønne asparges
2-3 forårsløg
8-10 cherrytomater
150g rejer/kylling
100g bacon tern

Skær kartoflerne i skiver, snit aspargesene, snit fint forårsløg m/top, halvere cherrytomater og rejer/kylling. Det blandes og krydderes med salt og peber. Anrettes på en bund af strimlet mixet salat og drysses med sprød stegte bacontern.


Kartoffelpandekage
2 æg piskes med salt, peber og evt. hvidløg, og hertil sættes ca. 300 g revne kartofler samt masser af hakket persille eller basilikum. Massen bages som små pandekager i en god olivenolie på panden og kan spises med forskelligt tilbehør, f.eks. grøn blandet salat, agurkesalat, tyttebærsyltetøj. Vegetarisk biksemad. 2 dl. hkt. løg, ½ kg kogte kolde små kartoffeltern, 300 g små æbletern, salt, peber, engelsk sauce, olivenolie og evt. smør evt. rødbeder og spejlæg. Brun fedtstof og svits de enkelte dele hver for sig, smag til og læg det over hinanden med løg øverst. Smager rigtig godt, når det serveres som almindelig biksemad, evt. også med sennep til.


Min bedste kartoffelopskrift
Kog en portion kartofler og mos dem. Ælt lige dele smør, mel og kartoffelmos sammen, rul dejen ud, udstik den i runde kager. Læg creme eller marmelade på, fold kagen sammen til en halvmåne og tryk den sammen med en gaffel. Pensl med mælk eller kaffe og kom perlesukker på. Bages i ovnen ved 175 g i ca. 10-15 min.


Irish stew 6 personer
1 kg gede eller lammekød (f.eks. nakke eller bov)
1 kg kartofler
4 store løg
100g mel
1-1½ l bouillon (kalve eller grøntsag)
hakket persille
salt og peber

Rens kødet af for fedt og sener. Skær kødet i tern (ca. 3x3 cm) og vend det i melet. Læg kødet i en stor gryde, dæk det med bouillonen, læg låg på og lad det simre i 40 min. (skal evt. skummes af). Skræl løgene og skær dem i skiver. Skræl kartoflerne og skær dem tern (ca. 4x4 cm.). Efter de 40 min. lægges først løgringene så kartoffel ternene forsigtigt i gryden. Tilsæt salt, peber og persille, tilsæt evt. mere bouillon. Retten skal simrer videre i 1-1½ time. Nb: Dette er den irske måde, dvs. at kartofler, løg og kød ikke skal koges til en brunlig moselignende masse, men skal bevare deres form. Derfor skal der ikke røres rundt i retten og skal heller ikke buldre koge. Servering: Løft forsigtigt nogle af kartoflerne til side, så man kan tage kødet op uden at mose kartoflerne, ød både løg, kartofler og kød op i dybe tallerkner sammen med lidt af suppen, serveres straks drysset med lidt persille. Bør naturligvis serveres med pint godt irsk øl.


Kartoffelpaté
1kg kartofler
5 æg
5 dl fløde 13 %
2 fede hvidløg
1 bundt persille
1 bundt purløg
200g. reven mild ost
salt/peber

Smør en aflang form 11/2 L. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Pisk æg og fløde sammen og tilsæt knust hvidløg, finhakket persille og purløg, salt og peber. Vend den revne ost og bland kartoffelskiverne i. Beklæd formen med bagepapir så det går godt ud over kanten og Pensl med smeltet smør. Hæld blandingen i formen og fold papiret ind over. Bag patèen ca. 1 ½ time ved 200g Serveres varm, lun eller kold som forret eller som tilbehør til kødet


Kartofler med dip, kanarisk specialitet
1kg. Kartofler koges ca. 20 min. Tilsættes groft salt og vandet skal kun lige dække kartoflerne. Vandet hældes fra og kartoflerne dampes så skrællen rynker lidt. Grøn dip. 1. bundt bredbladet persille Ca. 100g frisk spinat 2-3 fed hvidløg lidt citronsaft ¾ dl. olivenolie ¾ dl. vand Alle ingredienser blendes sammen og kan evt. samles med lidt creme fraiche.


Marinerede nye kartofler
6 spsk. olie
1½ spsk. eddike
½ spsk. fransk sennep
1 bundt fintklippet purløg
1 bundt fintklippet persille
salt og peber
1 kg. nye pillede kartofler
salatblade
10-15 piemento flydte oliven

Rør eller ryst marinaden af olie, eddike og sennep. Tilsæt purløg, persille og smat til med salt og peber. Skær de kolde kartofler i skiver og hæld marinaden over. Lad kartoflerne trække i ca. 4 timer og vend dem nu og da. Klip eller riv salaten i strimler og skær de flydte oliven i tynde skiver og vend dem i salaten lige før serveringen.


Samsøsalat
1 kg små fine nye kartofler skrubbes rene, koges op med lidt vand og salt. Sluk og lad gryden stå på kogepladen ½ - 1 time. 2 rødløg skæres i fine terne og blandes i en god marinade af tidselolie, balsamico eddike, salt og peber. Kartoflerne skæres i skiver og blandes i marinaden, medens de endnu er lune. Trækker mindst 3-4 timer. Purlød, persille, dild klippes over salaten efter smag.


Salat af kartofler og agurk
1 agurk
3 mellemstore kartofler
1 spsk. vinaigre
1 tsk. sennep
1 dl olivenolie
10 kapers
1 lille løg
salt og peber

Kartoflerne koges med skræl, pilles og skæres i skiver. Agurken skæres i tern. Kan evt. skrælles. Sennep røres ud i vinaigre og lien hældes i lidt efter lidt under stadig omrøring. Løget og kapers hakkes fint og blandes i vinaigretten. Smag til med salt og peber. Vinaigretten hældes over græntsagerne.


Kartoffel/chili suppe med rejer
1 spsk. sød stødt chili
1 hakket løg
1 dl tomatpure
1 dl fiskebouillon (tern)
400g faste kartofler i små tern
200g rejer (i lage eller dybfrost)
2 tsk. salt
1 tsk. peber
Pynt: klippet purløg fromage fraiche

Hak løgene og svits dem i olie, tilsæt tomatpure og chili og lad det svitse ca. 1 min., tilsæt bouillon, salt og peber. Lad det komme i kog. Tilsæt kartoffeltern og lad det småkoge i ca. 15 min. Tilsæt rejer og smag til med salt og peber. Servers meget varmt med purløg - fromage fraiche - groft brød

Kartoffelæblekage

200g kogte kolde kartofler 75g smør/margarine 600g æbler 3 æg 100g sukker 1 spsk. vanilliesukker 1 spsk. kanel (efter smag) evt. hakket nødder Kartofler (koges helst dagen før) pilles og rives groft. De revne kartofler og fedtstof kommes i en gryde og bages op under omrøring. Æg og sukker piskes godt, vanillesukker og kartoffelmassen tilsættes. Æblerne skæres i tern, drysses med kanel og vendes i dejen. Den hældes nu i et smurt ovnfast fad og bages ved 180g i ca. 45 min. Serveres lun med creme fraiche eller flødeskum.


Kartofler og jordskokker i fad
Pæne ens kartofler rengøres og skæres i både. Røde, søde kartofler og jordskokker rengøres og skæres ligeledes i både. Der bruges ca. halvdelen alm. kartofler, og resten lige dele søde kartofler og jordskokker. Kartoflerne lægges i et ovnfast fad, drysses med salt og peber og rigeligt procenvekrydderi. Der hældes olivenolie over kartoflerne. Det hele røres rundt, så alle kartoflerne bliver olierede. Fadet sættes i ovnen ved ca. 200g i ca. 1 time. Der skal røres rundt engang imellem. Kartoffelfadet er eminent til al slags kød, og en dejlig gæste ret.


Kartoffel og spinat pattes
2 spsk. olie
1 finthakket løg
1 fed knust hvidløg
500g kartofler, kogt og most
¼ tsk. reven muskatnød
125g reven cheddar ost
salt og peber
fuldkorns hvedemel
olie til stegning

Opvarm olien på panden, tilsæt løg, hvidløg og steg til det er gyldenbrun. Tilsæt spinat, kartofler, muskatnød, ost og smag til med salt og peber og bland det godt. Form blandingen til 8 bolde og tryk dem lidt flade. Vend dem i lidt mel og steg dem let på hver side i ca. 2 min. Serveres med grovbrød og frisk salat.


Islandsk plukfisk med kogte kartofler
700g kogt fisk (art lige meget, men bedst med torsk, kuller eller helleflynder)
500g kogte kartofler
50g margarine eller smør
5g mel
0,75 l mælk
¼ tsk. peber
evt. løg

Er fisken ikke købt behandlet eller som filet, fjernes alt skind og alle ben (fiskehandlere kan gøre det). Fisken skæres i flager (bidder) med en gaffel. Skær kartoflerne i små stykker. Lav hvid sovs: smelt fedtstoffet ved middel varme. Rør melet i det, til det bliver blødt og tykt. Bliv ved at røre, mens der tilsættes lidt mælk. Når blandingen koger, tilsættes mere mælk. Gentag denne proces, til der ikke er mere mælk. Når sovsen er færdig, puttes fiskene og kartoflerne i og det hele gennemvarmes. Om ønskes kan der tilsættes løg for at få mere smag. De skæres i så fald i små stykker og koges sammen med sovsen.

Kartoffelkage
2 kg. kartofler
2 revne løg
1 æg
2 spsk. havregryn
1½ tsk. salt
lidt peber
fedtstof til stegning

Skræl kartoflerne og riv dem fint. Lad dem tørre godt af i en si, eventuelt kan den presses ved håndkraft. Dejen bindes med ægget og havregrynene, og der smages til med persille, purløg, løg og peber. Olien varmes op i en stegpande. Dejen lægges i skefuld for skefuld. Den glattes ud til små tynde flader, der bages brune og sprøde på begge sider. Det er naturligvis frit valg af tilbehør, men i Rheinland - Pfalz spiser man æblemos til dem.


Mager leverpostej ca. 8%
700g svinelever - hakket
300g spæk hakket
200g fint hakket løg
100g hvedemel
50g havregryn
4 æg
2 tsk. paprika
5 dl skummetmælk
2,5 dl bouillon
3 tsk. salt
¾ tsk. peber fra kværn
200g kartofler
Kogelage:
1 knust løvstikke
2 laurbærblade
10 malede peberkorn
1 suppeterning

Kartoflerne skrælles og skæres i tern. De koges i kogelagen ca. ½ time - lad dem trække i suppen til den er afkølet. Spæk, lever og mosede kartofler blandes sammen med mel, æg, løg, vandet fra bouillonen og havregrynene. Tilsæt så salt, peber og paprika. Hæld blandingen i forme (ca. 8 små) og bag i vandbad ved 180g i ca. 50 min.


Kartoffelsalat af nye kartofler Til fire personer
600g små faste nye kartofler
1 bdt. forårsløg, kun det hvide bruges
1. håndfuld friske mynteblade
4 spsk god olivenolie
2 spsk balsamico eddike
salt/peber

Kartoflerne vaskes og koges i letsaltet vand til de er lige akkurat møre. Forårsløgene hakkes fint og myntebladene rives i småstykker og det hele blandes sammen. Salaten trækker i 1 time inden servering.


Kartoffel-tun Nicoise
800g nye, små kartofler
ruccolasalat
10 radiser
10 cherrytomater
1 rødløg
1 glas små sorte oliven i skiver
2 dåser tun i vand
1 lille dåse majs
1 lille glas kapers
3 æg
dressing:
1 dl olivenolie
½ dl vand
2 spsk. Hvidvinseddike
1 spsk. Dijonsennep
salt og peber

Kog de små, skrabede kartofler og skær dem i kvarte, når de er afkølet. Skyl en halv bakke ruccolasalat, slyng den og tør den godt. Skær de skyllede cherrytomater i halve. Skær de skyllede radiser i kvarte. Skær rødløget i ringe. Hæld væde fra majs, tun og kapers og lad det hele dryppe godt af. Æggene koges smilende, afkøles og skære i både.


Krydderkartofler
1 kg. skrællede kartofler
3 spsk. rapsolie
9 spsk. vand
3 tsk. allround krydderi

Kartoflerne skæres i skiver og lægges i et ovnfast fad. Olie, vand hældes i og krydderi drysses ovenpå. Det hele blandes med en ske. 200g varm ovn i 1 time. Vendes 1-2 gange med en ske og evt. hældes lidt mere vand ved.


Rodfrugter i ovnen 4 personer
600g kartofler i store tern
200g gulerødder i store tern
200g rødbeder i store tern

De tre dele blandes og kommes i et olie smurt ildfast fad, bages i ca. 1 time ved 200g. Drys med salt. Kan fint laves til mange personer i bradepande. Pastinak i tern er også lækkert i retten. Man skal beregne 250g per person eller 300g per person, hvis folk er meget sultne. Kan servers til alt slags kød.


Kartofler med sesamfrø 
Læg et til klippet stykke bagepapir i et ovnfast fad/eller smurt ovnfast fad. Skræl og skær kartoflerne i både i ca. lige store stykker. Fyld dem i fadet. Drys med salt og peber og hæld lidt olivenolie over. Tag så en bagepensel og pensel rundt imellem kartoflerne så olien og krydderierne bliver godt fordelt. Nu drysses en blanding af oregano og sesamfrø over. Sæt fadet i ovnen i ca. 1 time ved 200g. Man kan selvfølgelig komme andre krydderier på efter egen smag.


Marineret kartoffelsalat
Marinaden:
1 dl estragoneddike
1 dl olivenolie
Derefter pisker man ca. ½ dl sukker i marinaden, så tilsætter man dijonsennep efter smag. Masser af grønne krydderurter. Jeg foretrækker dild, fintsnittet forårsløg og timian. Marinaden smages til med salt og peber. 1 kg Samsøkartofler i skiver tilsættes og kartoffelsalaten trækker i mindst 1 time. Lige inden servering vender man lige 1 spsk. kapers i salaten.


Kartoffelroulade
8 store bagekartofler
100g spinat, hakket

75g smør
3 æg
¼ l piskefløde
salt og peber (hvid)

Spinaten blandes med kogende smør. Æg og fløde piskes sammen, blandes med spinatblandingen. Kartoflerne skrælles og rives, tørres i klæde og bredes ud på bagepapir på bageplade. Ægge-spinatblandingen hældes over. Bages i en forvarmet ovn i 10-15 min. ved 200g. Tages ud og rulles til roulade, hvorefter rouladen bages igen ca. 15. min.


Kartoffel på smørrebrød
1 skive groft kerne rugbrød
Kartofler i skiver
1 stk. Sildefilet
Masser af krydderurter
Dette stykke smørrebrød får smagen af kartoffel til at fremstå fortrinligt.


Grøn kartoffelsalat
Grøn dressing:
2 pillede, finthakkede løg
2 dl hønsebouillon
1-2 spsk. estragoneddike
50g små kapers
bladene fra 2 potter basilikum
1 bundt persille
2 spsk. jomfruolivenolie
salt og peber
Desuden 1½ kg. nye samsø kartofler

Kog løgene 3 min. i bouillon. Tilsæt eddike og kapers. Tag et par spsk. af denne lage fra, bland den med basilikum, persille, olie og purer det hele. Rør til sidst den grønne pure i bouillonblandingen og smag det hele til med salt og peber. Kog de fine små nye samsø kartofler med skal. Pil dem evt. skær dem i skiver eller halver dem. Læg dem lagvis med den grønne dressing. Pynt med frisk basilikum