Indsendte kartoffelopskrifter fra FO-Aarhus'
kartoffelkonkurrence i forbindelse med arrangementet
"Verdensbilleder" i Aarhus Midtby.
Baskisk omelet
Skræl 6 mellemstore kartofler og skær dem i store tern. De råsteges
i 4 spsk. olivenolie. Pil 2 løg og skær dem i firkanter. Lad dem
stege med på panden, når kartoflerne er næsten stegte. Det hele
steges færdigt, til det er gyldent og færdigstegt. Tilsæt lidt
salt. Pisk 6 æg godt sammen og hæld det hele over kartofler og
løgene. Svag varme. Når man kan mærke, at omeletten er næsten
færdig bagt, vendes den over på et låg eller et fad. Lad den glide
tilbage på panden igen, nu med bunden op. I løbet af kort tid er
omeletten færdig. Spises med flutes. Er også velegnet som "tapas",
når den er kold og skæres da i små "pindestykker".
Kartoffelfrikadeller
600g kartofler 50g rasp 25g mel 2 æg 3 spsk. mælk 1 spsk. fint
hakket løg salt og peber revet parmesanost. Kartoflerne koges og
blendes (mellemfint), de øvrige ingredienser blandes i. Ostens
mængde tilpasses familiens smag. Form frikadellerne kraftigt og
steges på panden i smør eller olie. Æblemos smager godt her
til.
Stegte kartofler (3-4 serveringer)
4 store røde eller hvide skrubbede kartofler 2 små grønne pebre
evt. 1 jalapenos ca. 4 spsk. olivenolie ½ tsk. salt ¼ tsk.
friskkværnet peber. Tænd for ovnen og indstil den på 225g. Skær
kartofler og pebre i tynde skiver. Spray et ovnfast fad (ca. 20 x
13 cm) med olie. Læg halvdelen af kartoflerne og pebre ( og
jalapenos, hvis det bruges) i fadet. Stænk med halvdelen af
olivenolien, salt og peber. Afslut med resten af ingredienserne.
Bag i ovnen i 15 min. Sænk varmen til 200g.
Fiskefad m/hummer og sprøjtet kartoffelmos
6-700g fiske fileter
200g hummerhaler evt. rejer
1 ds asparges snittet
2-3 dl hvidvin
3 dl fløde dild citron
Kartoffelmos:
¾ kg kartofler
50g smør
2-3 æggeblommer
Fisken skæres i brede strimler. Hvidvin, 1 dl vand, 5-6 stilke
dild, 2 skiver citron og salt blandes og bringes i kog. Fisken
dampes 2-3 min., til de føles faste. Tages op og lægges i et smurt
ovnfast fad. Fordel asparges og hummerhaler/rejer over. Tag smørret
og rør med 3 spsk. mel og lav en opbagning af 2 dl fiskefond og 1½
dl aspargeslage samt fløde. Lad saucen koge igennem og tilsæt
hakket dild. Pisk æggeblommerne sammen, hæld lidt sauce ved og hæld
blandingen tilbage i gryden. Må ikke koge. Hæld saucen over fisken.
Lav en god kartoffelmos rørt med smør og æggeblommer, smag til med
salt. Sprøjt kartoffelmosen (fløde sprøjte pose) langs kanten af
fadet. Bages i ovnen ved 200g i ca. 30 min. Serveres med lunt brød
og et glas hvidvin.
Røget makrel m/ pommes rissolo og agurkesalat
1 røget makrel 500 g
Små kogte kartofler
Sauce
½ ylette
½ agurk i fine tern
½ løg i fine tern
Salt/peber
Makrellen udbenes og deles i mindre stykker ca. 2x10 cm. De små
kogte kartofler steges på panden i ½ smør og ½ olie til, de er
gyldne og sprøde ca. 30 min. Vendes ofte. Makrellen varmes kort på
panden, og det hele serveres straks.
Bagt kartoffelmos m/rodfrugter
1 kg kartofler
3 gulerødder
½ selleri
1 persillerod
2 porre
50g smør
3-4 dl mælk
1 dl revet ost
Kartoflerne koges og moses med smør og varm mælk. Gulerødder,
selleri og persillerod rives groft, og porrerne snittes fint.
Grøntsagerne gives et let opkog, dryppes af og blandes i
kartoffelmosen sammen med den revne ost, salt og peber. Kom
blandingen i et smurt ovnfast fad, og gratiner 15-20 min. ved 200g.
Severes med grøn salat og groft brød.
Fars med grøntsager og kartoffelmos
500 g hakket skinkefars
ca. 600 g kogte blandede grøntsager
1 hakket løg
100 g bacon tern
1 dl rasp
1 æg
1 tsk paprika
1 dl mel
2-3 dl mælk/bouillon
Salt og peber
Kartoffelmos:
400 g kartofler
1 æg
1 dl mælk
1 spsk smør
Salt og peber
Hakket purløg
Skinkefarsen røres med mel, rasp, æg, løg, bacon og
mælk/bouillon, smages til med paprika ,salt og peber. Grøntsagerne
kommes i et smurt ovnfast fad, og farsen fordeles over. Bages i
ovnen ved 200 g i ca.30 min. Kartoffelmosen blandes sammen, kommes
i en sprøjtepose og fordeles rundt langs kanten af fadet. Sættes
atter i ovnen, og bages til mosen er gylden.
Grillet kartoffel kebab
Små kogte pillede kartofler (kogt i stærkt saltet vand), ¼ rød
løg, herry tomater, ele rensede champignon, ød & grøn
peberfrugt i store tern ættes på et træ spyd, pensles med olie og
krydderier, derefter på grillen.
Grillet kartoffel pakke
Skiver af kogt kartoffel lægges på et stykke smurt stanniol,
derefter hakket røde løg, tomat både, majs og til slut skinke og
ost. Stanniolen samles og lægges på grillen ca. 15 min. til
osten er smeltet og kartoflen gylden.
Grønne kartoffeltoppe
400g kartofler
350g rosenkål eller broccoli
25g smør
salt peber
Kartofler og rosenkål/broccoli koges møre i usaltet vand.
Derefter blandes/moses de sammen med smør, salt og peber. Bages ved
200g i ca. 20 min. Til de er gyldne. Lækker som tilbehør til fisk -
fjerkræ - skinke.
Kartoffel suppe m/porre og oste/skinke brød
6 kartofler
4-6 porre
1 ¼ l suppe (bouillon)
2 æggeblommer
100g skinketern
salt og peber
Brød, ost/skinke, kartofler og porre m/top skæres i skiver og
kommes i suppen. Lad det koge i ca. 20 min. under låg. Pisk
æggeblommerne sammen med fløde, salt og peber, samt lidt suppe. Kom
skinketern i suppen og hæld derefter forsigtigt æggemassen i suppen
- pas på det ikke kommer i kog igen. Serveres med varme
oste/skinkebrød (franskbrød m/skinke og ost lunet i ovnen til osten
er smeltet).
Kartoffeltærte
400g kartofler
4 tomater
2 æg
1 løg
50g revet ost
2 spsk ylette
naturel paprika
salt peber
Kartoflerne skæres i mindre stykker, koges i usaltet vand og
moses. Æg, ylette, salt og peber røres i massen. Det hele kommes i
en tærteform, der stilles i køleskabet ca. ½ time. Tærten forbages
ca. 15 min. i ovnen ved 225g. Læg tomatskiver og løgringe i et
jævnt lag og drys med revet ost. Bag tærten færdig yderligere ca.
15 min. Til osten er gylden. Drys med rigeligt klippet purløg inden
servering.
Kartoffel "gullas"
¾ kg små kogte kartofler
250g hakket løg
1 grøn peber frugt i tern
4 flåede tomater i tern
2-3 tsk paprika
1-2 dl bouillon
1-2 spsk vineddike
2-3 spsk creme fraiche
1 spsk olie
Olien varmes i en gryde. Damp løgene til de er klare. Tilsæt
paprika, vineddike, bouillon, peberfrugt, kartofler og tomater.
Bland det hele godt og lad det småkoge i 10 min. Tilsæt creme
fraiche og smag til med salt, peber og evt. paprika. Serveres som
ret til salat og brød eller som tilbehør til f.eks. grill retter
eller karbonader.
Kartoffelfad m/ røget sild 4 personer
1 kg kartofler
4 rensede røgede sild
dild
2½ dl fløde
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver. De lægges i et smurt
ovnfast fad og drys med salt og peber. Kom lidt smørklatter over og
bag i ovnen ved 200g i 30 min. Silden lægges over og dilden drysses
på retten. Hæld fløden ved og bag yderligere ca. 20 min. (eller til
kartoflerne er møre).
Kartoffelmusaka
500g kartofler
500g oksefars/kalkunfars
1+3 fed hvidløg
1 stort løg i tern
1 ds flåede tomater
oregano
salt peber
Kartoflerne koges og skæres i skiver. Fordel dem i et ovnfast
fad, drysset med rasp. Hvidløg og løg svitses i olie kødet kommes
ved og brunes af. Tilsæt de flåede tomater, oregano, salt og peber.
Lad saucen små simre 10-15 min. Hæld saucen over kartoflerne og
herover en becamelsauce. Bages i ovnen ca. 30 min. ved 200g til
retten er gylden. Serveres med tomatsalat og tzatiki.
Kartofler i butterdej
500g kolde kogte kartofler
4 plader butterdej
2 dl hytteost
2 æggeblommer
1 stængel bladselleri
1 tsk Dijonsennep
½ bundt purløg
salt peber
De 2 plader butterdej rulles ud og lægges i en smurt tærteform.
Hytteost, æggeblommer, dijonsennep, salt og peber røres sammen.
Kartoflerne og bladselleri skæres i skiver og vendes i blandingen.
Hvorefter det hele hældes op i tærteformen. De sidste 2 plader
butterdej rulles ud til låg. Skær et kryds i midten og brug evt.
rester af dejen til en smal strimmel rundt i kanten af tærteformen.
Bages i ovnen ved 220g i ca. 25 min. Serveres med en god grøn
salat.
Ovnbagt kartoffel æggekage 2 personer
5 kartofler
200g bacon i tern
100g mel
3 dl mælk
3 æg
Mel og mælk piskes sammen med æggene til den lind masse.
Kartoflerne rives og kommes i æggemassen. Bacon ternene ristes og
hældes sammen med fedtet - i en lille bradepande.
Kartofler/æggemassen krydderes med peber og lidt salt og hældes i
bradepande. Bages i ovnen ved 225g i ca. 30 min. Serveres med grøn
salat og groft brød som en ret i sig selv eller tilbehør til f.eks.
frikadeller eller kylling.
Vinbondens kartoffelfad
1 kg kartofler
300g bacon i tynde skiver
10g revet ost
salat og peber
Skrælles og skæres i skiver. Et ovnfast fad beklædes med
baconskiver (lad dem hænge ud over kanten). Læg kartoffelskiver,
revet ost og bacon lagvis - krydderier m/ salt og peber. Slut af
med at folde baconnen ind over retten. Dæk fadet med stanniol og
bag retten i ovnen ved 200g i ca. 1½ time.
Bonde omelet
4 store kartofler
6 æg
purløg
olie
salt/peber
4 tomater
Kartoflerne skæres i skiver og ristes i olie i ca. 4 min. ved
svag varme. Æggene piskes sammen med salt, peber og purløg. Hæld
æggemassen over kartoffelskiverne og lad omeletten stege ved middel
varme. Vend omeletten og steg færdig på den anden side. Serveres
med tomater og fintsnittet purløg.
Kartoffel/ æble kage
½ kg. kogte kartofler
3-4 fint snittede sure æbler
125g margarine
375g sukker
5 æg
1 citron økologisk
Kartoflerne moses, mens de er varme, og afbages med margarinen.
Æggeblommerne piskes med sukker og røres i den afkølede
kartoffelblanding med saft og revet skal af 1 citron. De tynde
æbleskiver og stiftpiskede hvider blandes i til sidst. Bages ca.
1/2 time ved 200 g til den er lys brun. Spises lun med
flødeskum.
Kartoffelfad m/ porrer
8 store kartofler
4 porrer
150 g bacon i skiver
Sauce
50 g margarine
2 spsk mel
6 dl kartoffel-porrevand
1 dl mælk
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, porrerne skæres i brede
ringe på skrå, kartoflerne koges i letsaltet vand i 20 min,
porrerne koges med endnu fem min. ( vandet gemmes). Varm
fedtstoffet og rør melet i og lav en opbagning med
kartoffel-porrevandet, afrundes med mælk og smages til med salt og
peber. Kom urterne i et varmt fad, hæld saucen over og pynt med
nyristet brød.
Samsingens frokostret
500 g samsøkartofler
100 g bacontern
2. æg
purløg
Kartoflerne skæres i skiver, baconternene steges gyldne på
panden og kartoflerne tilsættes. Serveres med frisk purløg, spejlæg
og groft brød.
Sigøjner stuvning
400-500g oksekød i tern
100 g bacon i tern
300-400 g kogte kartofler i tern
1-2 groft hakkede løg
1 gl champignon
1 ds flåede tomater
1 rød peberfrugt i strimler
½ tsk kommen
½ tsk paprika,
peber og salt
½ l grøntsags bouillon
Baconternene svitses i en stor gryde, okseternene kommes ved og
svitses. Løg tilsættes, steges til de er klare. Krydres med
paprika, salt og peber. Tomater, champignon med væde tilsættes
sammen med rød peber og bouillon. Småkoges ca. 30 min. Kartoflerne
tilsættes og evt. kommen, retten varmes igennem. Jævnes hvis
nødvendigt og tilsættes et par dråber kulør.
Torsk i fad
300 g skrællede kartofler
400 g torskefilet
2 løg
4 dl mælk
2. tomater
25 g smør
purløg,
salt og peber
Kartofler og løg skæres i tern, torsken skærer i tern drysses
med salt/peber. Løg og kartofler lægges i bunden af et ovnfast fad,
mælk og vand tilsættes, herover fordeles torsk og tomat i både.
Fordel smørret på toppen, dæk fadet med folie og bag på nederste
rille ved 210 g i ca. 40 min. Fjern folien og drys med purløg,
bages videre 10 min. Uden folie. Serveres med et godt madbrød.
Forårssalat
500g kogte kartofler
5 grønne asparges
2-3 forårsløg
8-10 cherrytomater
150g rejer/kylling
100g bacon tern
Skær kartoflerne i skiver, snit aspargesene, snit fint forårsløg
m/top, halvere cherrytomater og rejer/kylling. Det blandes og
krydderes med salt og peber. Anrettes på en bund af strimlet mixet
salat og drysses med sprød stegte bacontern.
Kartoffelpandekage
2 æg piskes med salt, peber og evt. hvidløg, og hertil sættes ca.
300 g revne kartofler samt masser af hakket persille eller
basilikum. Massen bages som små pandekager i en god olivenolie på
panden og kan spises med forskelligt tilbehør, f.eks. grøn blandet
salat, agurkesalat, tyttebærsyltetøj. Vegetarisk biksemad. 2 dl.
hkt. løg, ½ kg kogte kolde små kartoffeltern, 300 g små æbletern,
salt, peber, engelsk sauce, olivenolie og evt. smør evt. rødbeder
og spejlæg. Brun fedtstof og svits de enkelte dele hver for sig,
smag til og læg det over hinanden med løg øverst. Smager rigtig
godt, når det serveres som almindelig biksemad, evt. også med
sennep til.
Min bedste kartoffelopskrift
Kog en portion kartofler og mos dem. Ælt lige dele smør, mel og
kartoffelmos sammen, rul dejen ud, udstik den i runde kager. Læg
creme eller marmelade på, fold kagen sammen til en halvmåne og tryk
den sammen med en gaffel. Pensl med mælk eller kaffe og kom
perlesukker på. Bages i ovnen ved 175 g i ca. 10-15 min.
Irish stew 6 personer
1 kg gede eller lammekød (f.eks. nakke eller bov)
1 kg kartofler
4 store løg
100g mel
1-1½ l bouillon (kalve eller grøntsag)
hakket persille
salt og peber
Rens kødet af for fedt og sener. Skær kødet i tern (ca. 3x3 cm)
og vend det i melet. Læg kødet i en stor gryde, dæk det med
bouillonen, læg låg på og lad det simre i 40 min. (skal evt.
skummes af). Skræl løgene og skær dem i skiver. Skræl kartoflerne
og skær dem tern (ca. 4x4 cm.). Efter de 40 min. lægges først
løgringene så kartoffel ternene forsigtigt i gryden. Tilsæt salt,
peber og persille, tilsæt evt. mere bouillon. Retten skal simrer
videre i 1-1½ time. Nb: Dette er den irske måde, dvs. at kartofler,
løg og kød ikke skal koges til en brunlig moselignende masse, men
skal bevare deres form. Derfor skal der ikke røres rundt i retten
og skal heller ikke buldre koge. Servering: Løft forsigtigt nogle
af kartoflerne til side, så man kan tage kødet op uden at mose
kartoflerne, ød både løg, kartofler og kød op i dybe tallerkner
sammen med lidt af suppen, serveres straks drysset med lidt
persille. Bør naturligvis serveres med pint godt irsk øl.
Kartoffelpaté
1kg kartofler
5 æg
5 dl fløde 13 %
2 fede hvidløg
1 bundt persille
1 bundt purløg
200g. reven mild ost
salt/peber
Smør en aflang form 11/2 L. Skræl kartoflerne og skær dem i
tynde skiver. Pisk æg og fløde sammen og tilsæt knust hvidløg,
finhakket persille og purløg, salt og peber. Vend den revne ost og
bland kartoffelskiverne i. Beklæd formen med bagepapir så det går
godt ud over kanten og Pensl med smeltet smør. Hæld blandingen i
formen og fold papiret ind over. Bag patèen ca. 1 ½ time ved 200g
Serveres varm, lun eller kold som forret eller som tilbehør til
kødet
Kartofler med dip, kanarisk specialitet
1kg. Kartofler koges ca. 20 min. Tilsættes groft salt og
vandet skal kun lige dække kartoflerne. Vandet hældes fra og
kartoflerne dampes så skrællen rynker lidt. Grøn dip. 1. bundt
bredbladet persille Ca. 100g frisk spinat 2-3 fed hvidløg lidt
citronsaft ¾ dl. olivenolie ¾ dl. vand Alle ingredienser blendes
sammen og kan evt. samles med lidt creme fraiche.
Marinerede nye kartofler
6 spsk. olie
1½ spsk. eddike
½ spsk. fransk sennep
1 bundt fintklippet purløg
1 bundt fintklippet persille
salt og peber
1 kg. nye pillede kartofler
salatblade
10-15 piemento flydte oliven
Rør eller ryst marinaden af olie, eddike og sennep. Tilsæt
purløg, persille og smat til med salt og peber. Skær de kolde
kartofler i skiver og hæld marinaden over. Lad kartoflerne trække i
ca. 4 timer og vend dem nu og da. Klip eller riv salaten i strimler
og skær de flydte oliven i tynde skiver og vend dem i salaten lige
før serveringen.
Samsøsalat
1 kg små fine nye kartofler skrubbes rene, koges op med
lidt vand og salt. Sluk og lad gryden stå på kogepladen ½ - 1 time.
2 rødløg skæres i fine terne og blandes i en god marinade af
tidselolie, balsamico eddike, salt og peber. Kartoflerne skæres i
skiver og blandes i marinaden, medens de endnu er lune. Trækker
mindst 3-4 timer. Purlød, persille, dild klippes over salaten efter
smag.
Salat af kartofler og agurk
1 agurk
3 mellemstore kartofler
1 spsk. vinaigre
1 tsk. sennep
1 dl olivenolie
10 kapers
1 lille løg
salt og peber
Kartoflerne koges med skræl, pilles og skæres i skiver. Agurken
skæres i tern. Kan evt. skrælles. Sennep røres ud i vinaigre og
lien hældes i lidt efter lidt under stadig omrøring. Løget og
kapers hakkes fint og blandes i vinaigretten. Smag til med salt og
peber. Vinaigretten hældes over græntsagerne.
Kartoffel/chili suppe med rejer
1 spsk. sød stødt chili
1 hakket løg
1 dl tomatpure
1 dl fiskebouillon (tern)
400g faste kartofler i små tern
200g rejer (i lage eller dybfrost)
2 tsk. salt
1 tsk. peber
Pynt: klippet purløg fromage fraiche
Hak løgene og svits dem i olie, tilsæt tomatpure og chili og lad
det svitse ca. 1 min., tilsæt bouillon, salt og peber. Lad det
komme i kog. Tilsæt kartoffeltern og lad det småkoge i ca. 15 min.
Tilsæt rejer og smag til med salt og peber. Servers meget varmt med
purløg - fromage fraiche - groft brød
Kartoffelæblekage
200g kogte kolde kartofler 75g smør/margarine 600g æbler 3 æg
100g sukker 1 spsk. vanilliesukker 1 spsk. kanel (efter smag) evt.
hakket nødder Kartofler (koges helst dagen før) pilles og rives
groft. De revne kartofler og fedtstof kommes i en gryde og bages op
under omrøring. Æg og sukker piskes godt, vanillesukker og
kartoffelmassen tilsættes. Æblerne skæres i tern, drysses med kanel
og vendes i dejen. Den hældes nu i et smurt ovnfast fad og bages
ved 180g i ca. 45 min. Serveres lun med creme fraiche eller
flødeskum.
Kartofler og jordskokker i fad
Pæne ens kartofler rengøres og skæres i både. Røde, søde
kartofler og jordskokker rengøres og skæres ligeledes i både. Der
bruges ca. halvdelen alm. kartofler, og resten lige dele søde
kartofler og jordskokker. Kartoflerne lægges i et ovnfast fad,
drysses med salt og peber og rigeligt procenvekrydderi. Der hældes
olivenolie over kartoflerne. Det hele røres rundt, så alle
kartoflerne bliver olierede. Fadet sættes i ovnen ved ca. 200g i
ca. 1 time. Der skal røres rundt engang imellem. Kartoffelfadet er
eminent til al slags kød, og en dejlig gæste ret.
Kartoffel og spinat pattes
2 spsk. olie
1 finthakket løg
1 fed knust hvidløg
500g kartofler, kogt og most
¼ tsk. reven muskatnød
125g reven cheddar ost
salt og peber
fuldkorns hvedemel
olie til stegning
Opvarm olien på panden, tilsæt løg, hvidløg og steg til det er
gyldenbrun. Tilsæt spinat, kartofler, muskatnød, ost og smag til
med salt og peber og bland det godt. Form blandingen til 8 bolde og
tryk dem lidt flade. Vend dem i lidt mel og steg dem let på hver
side i ca. 2 min. Serveres med grovbrød og frisk salat.
Islandsk plukfisk med kogte kartofler
700g kogt fisk (art lige meget, men bedst med torsk, kuller eller
helleflynder)
500g kogte kartofler
50g margarine eller smør
5g mel
0,75 l mælk
¼ tsk. peber
evt. løg
Er fisken ikke købt behandlet eller som filet, fjernes alt skind
og alle ben (fiskehandlere kan gøre det). Fisken skæres i flager
(bidder) med en gaffel. Skær kartoflerne i små stykker. Lav hvid
sovs: smelt fedtstoffet ved middel varme. Rør melet i det, til det
bliver blødt og tykt. Bliv ved at røre, mens der tilsættes lidt
mælk. Når blandingen koger, tilsættes mere mælk. Gentag denne
proces, til der ikke er mere mælk. Når sovsen er færdig, puttes
fiskene og kartoflerne i og det hele gennemvarmes. Om ønskes kan
der tilsættes løg for at få mere smag. De skæres i så fald i små
stykker og koges sammen med sovsen.
Kartoffelkage
2 kg. kartofler
2 revne løg
1 æg
2 spsk. havregryn
1½ tsk. salt
lidt peber
fedtstof til stegning
Skræl kartoflerne og riv dem fint. Lad dem tørre godt af i en
si, eventuelt kan den presses ved håndkraft. Dejen bindes med ægget
og havregrynene, og der smages til med persille, purløg, løg og
peber. Olien varmes op i en stegpande. Dejen lægges i skefuld for
skefuld. Den glattes ud til små tynde flader, der bages brune og
sprøde på begge sider. Det er naturligvis frit valg af tilbehør,
men i Rheinland - Pfalz spiser man æblemos til dem.
Mager leverpostej ca. 8%
700g svinelever - hakket
300g spæk hakket
200g fint hakket løg
100g hvedemel
50g havregryn
4 æg
2 tsk. paprika
5 dl skummetmælk
2,5 dl bouillon
3 tsk. salt
¾ tsk. peber fra kværn
200g kartofler
Kogelage:
1 knust løvstikke
2 laurbærblade
10 malede peberkorn
1 suppeterning
Kartoflerne skrælles og skæres i tern. De koges i kogelagen ca.
½ time - lad dem trække i suppen til den er afkølet. Spæk, lever og
mosede kartofler blandes sammen med mel, æg, løg, vandet fra
bouillonen og havregrynene. Tilsæt så salt, peber og paprika. Hæld
blandingen i forme (ca. 8 små) og bag i vandbad ved 180g i ca. 50
min.
Kartoffelsalat af nye kartofler Til fire
personer
600g små faste nye kartofler
1 bdt. forårsløg, kun det hvide bruges
1. håndfuld friske mynteblade
4 spsk god olivenolie
2 spsk balsamico eddike
salt/peber
Kartoflerne vaskes og koges i letsaltet vand til de er lige
akkurat møre. Forårsløgene hakkes fint og myntebladene rives i
småstykker og det hele blandes sammen. Salaten trækker i 1 time
inden servering.
Kartoffel-tun Nicoise
800g nye, små kartofler
ruccolasalat
10 radiser
10 cherrytomater
1 rødløg
1 glas små sorte oliven i skiver
2 dåser tun i vand
1 lille dåse majs
1 lille glas kapers
3 æg
dressing:
1 dl olivenolie
½ dl vand
2 spsk. Hvidvinseddike
1 spsk. Dijonsennep
salt og peber
Kog de små, skrabede kartofler og skær dem i kvarte, når de er
afkølet. Skyl en halv bakke ruccolasalat, slyng den og tør den
godt. Skær de skyllede cherrytomater i halve. Skær de skyllede
radiser i kvarte. Skær rødløget i ringe. Hæld væde fra majs, tun og
kapers og lad det hele dryppe godt af. Æggene koges smilende,
afkøles og skære i både.
Krydderkartofler
1 kg. skrællede kartofler
3 spsk. rapsolie
9 spsk. vand
3 tsk. allround krydderi
Kartoflerne skæres i skiver og lægges i et ovnfast fad. Olie,
vand hældes i og krydderi drysses ovenpå. Det hele blandes med en
ske. 200g varm ovn i 1 time. Vendes 1-2 gange med en ske og evt.
hældes lidt mere vand ved.
Rodfrugter i ovnen 4 personer
600g kartofler i store tern
200g gulerødder i store tern
200g rødbeder i store tern
De tre dele blandes og kommes i et olie smurt ildfast fad, bages
i ca. 1 time ved 200g. Drys med salt. Kan fint laves til mange
personer i bradepande. Pastinak i tern er også lækkert i retten.
Man skal beregne 250g per person eller 300g per person, hvis folk
er meget sultne. Kan servers til alt slags kød.
Kartofler med sesamfrø
Læg et til klippet stykke bagepapir i et ovnfast fad/eller smurt
ovnfast fad. Skræl og skær kartoflerne i både i ca. lige store
stykker. Fyld dem i fadet. Drys med salt og peber og hæld lidt
olivenolie over. Tag så en bagepensel og pensel rundt imellem
kartoflerne så olien og krydderierne bliver godt fordelt. Nu
drysses en blanding af oregano og sesamfrø over. Sæt fadet i ovnen
i ca. 1 time ved 200g. Man kan selvfølgelig komme andre krydderier
på efter egen smag.
Marineret kartoffelsalat
Marinaden:
1 dl estragoneddike
1 dl olivenolie
Derefter pisker man ca. ½ dl sukker i marinaden, så tilsætter man
dijonsennep efter smag. Masser af grønne krydderurter. Jeg
foretrækker dild, fintsnittet forårsløg og timian. Marinaden smages
til med salt og peber. 1 kg Samsøkartofler i skiver tilsættes og
kartoffelsalaten trækker i mindst 1 time. Lige inden servering
vender man lige 1 spsk. kapers i salaten.
Kartoffelroulade
8 store bagekartofler
100g spinat, hakket
75g smør
3 æg
¼ l piskefløde
salt og peber (hvid)
Spinaten blandes med kogende smør. Æg og fløde piskes sammen,
blandes med spinatblandingen. Kartoflerne skrælles og rives, tørres
i klæde og bredes ud på bagepapir på bageplade.
Ægge-spinatblandingen hældes over. Bages i en forvarmet ovn i 10-15
min. ved 200g. Tages ud og rulles til roulade, hvorefter rouladen
bages igen ca. 15. min.
Kartoffel på smørrebrød
1 skive groft kerne rugbrød
Kartofler i skiver
1 stk. Sildefilet
Masser af krydderurter
Dette stykke smørrebrød får smagen af kartoffel til at fremstå
fortrinligt.
Grøn kartoffelsalat
Grøn dressing:
2 pillede, finthakkede løg
2 dl hønsebouillon
1-2 spsk. estragoneddike
50g små kapers
bladene fra 2 potter basilikum
1 bundt persille
2 spsk. jomfruolivenolie
salt og peber
Desuden 1½ kg. nye samsø kartofler
Kog løgene 3 min. i bouillon. Tilsæt eddike og kapers. Tag et
par spsk. af denne lage fra, bland den med basilikum, persille,
olie og purer det hele. Rør til sidst den grønne pure i
bouillonblandingen og smag det hele til med salt og peber. Kog de
fine små nye samsø kartofler med skal. Pil dem evt. skær dem i
skiver eller halver dem. Læg dem lagvis med den grønne dressing.
Pynt med frisk basilikum