Æble-opskrifter

Et æble om dagen holder doktoren væk - hvis man kan ramme!
Grunden til at vi samler på æble-opskrifter er selvfølgelig at vi har et æble i vores logo!

(Hvis ikke andet er nævnt er opskrifterne til 4 pers.)

INDHOLD

Retter med æbler
- Æblesalat med avocado og lune gedeostebrød
- Æble-rødbede salat
- Æbleflæsk
- Æble-karry suppe
- Steak af laks med urter og æbler
- Stegt torsk med æbler
- Stegte sild med letristede æbler
- Stegt kyllingebryst med æbler og bacon
- Kalkun i æbesovs
- Farserede æbler i cognac
- Krydret æble moussaka med nøddefars
- Lammebov med æbler stegt i citrusolie

Desserter med æbler
- Æblegrød
- Bagte æbler
- Flamberede æbler
- Æble-kanel is
- Karameliserede æbler
- Sørens karamelæbler
- Æbleis med ahornsirup
- Æbledessert med cognac
- Vanillepocherede æbler med Marsalacreme
- Æblekage med gele
- Bagte æbleringe
- Æblesmoothie

Bagværk med æbler
- Lynboller med æble og müsli
- Karry-æble pier
- Brød med æble, appelsin og pinjekerner
- Æblepizza
- Æblestrudel
- Æbletærte
- Amerikansk æblepie
- Æblekage fra Toscana
- ÆblefiskBagt æble i butterdej

Æbler som tilbehør
- Bagt æble i butterdej
- Æble- og rødbedepuré
- Æblekompot
- Æblekompot med karry

Syltede æbler
- Æble- og hybenmarmelade
- Æblegelé
- Æblechutney 1
- Æblechutney 2
- Krydret æble-mangochutney 3

Småting og tips med æbler
- Æbler til jævning af sovs
- Tørrede æbleringe
- Æblete
- Æblespread
- Revet æble i dej
- Æblechips
- Smørristede æblebåde

 

RETTER MED ÆBLER

Æblesalat med avocado og lune gedeostebrød
1½ dl (120 g) vilde ris
150 g pasta (f.eks. konkylier)
3 æbler
2 små avocadoer
1 pk. vårsalat (ca. 100 g)
80 g frisk gedeost
4 skiver godt brød
Marinade: 2 spsk æblecidervineddike
1 spsk citronsaft
2 spsk valnøddeolie
1 tsk rørsukker
salt og peber
Ris og pasta koges efter anvisning og afkøles. Pastaen kan spules med koldt vand. Marinaden røres sammen og smages til med salt og peber. Æblerne skæres i meget tynde skiver. De vendes i marinaden. Ris, pasta og vårsalat vendes i. Gedeosten smøres på brødet. Brødet stilles i en 200 grader varm ovn, indtil det tager lidt farve (ca. 12 min.). Salaten fordeles på 4 tallerkener med brød og ½ avocado til hver.


Æble-rødbede salat
2 store æbler
3 små runde rødbeder (kogte)
et lille glaskål eller en majroe
1 forårsløg
evt. lidt blåskimmelost i tern
dressing:
3/4 dl olie
3/4 dl vand
½ spsk sennep eller 1 spsk hvidvinseddike
1 stort fed knust hvidløg
salt, peber
hakket persille (af et lille bundt)
Rødbederne og glaskålen/majroen skrælles og skæres i stænger. Æblerne skæres i tern. Ingredienserne til dressingen rystes sammen i en meljævner eller et syltetøjsglas med låg. Dressingen hældes over salaten. Persillen hakkes og vendes sammen med salaten. Må gerne trække ½ time før servering.


Æbleflæsk
300 - 400 g røget flæsk eller ikke for magert bacon
½ kg madæbler
Hør om din slagter selv ryger flæsk, det er det bedste. Skær flæsket i skiver og steg det helt sprødt evt. i ovn i 10 - 15 min.. Gem fedtet. Skræl madæblerne og lav en æblegrød med sukker efter smag, røget fedt og lidt vand. Æbleflæsk serveres varmt med rugbrød, som er ristet i noget af det røgede fedt. Anret flæsket ovenpå æblegrøden og server porsesnaps og porter til. Æbleflæsk kan også anvendes koldt som pålæg.


Æble-karry suppe
½ kg æbler i tern
100 g hakket løg
1 stilk hakket blegselleri
25 g smør
1 spsk karry
1 spsk mel
¾ l bouillon
1½ dl piskefløde
1 stilk fintsnittet blegselleri
evt. 50 g hasselnøddekerner
salt
peber
evt. sukker
(NB. Hvis man passer på vægten, kan der fint skæres ned i mængden af piskefløde, eller man kan erstatte fløden med kokosmælk). Svits æbler, løg og den hakkede blegselleri i smør i en gryde (det må ikke brune). Tilsæt karry, lad det brænde godt af under omrøring, så aromaen kommer frem. Tilsæt mel, lad det bage igennem og tilsæt bouillon. Lad suppen koge 10 min. Blend den, lad den koge op med piskefløde og tilsæt fintsnittet blegselleri. Lad det koge igennem et par min. og smag til med salt, peber og evt. sukker. Lige inden serveringen kan man tilsætte hasselnøddekerner, der har været ristet på panden, så skindet falder af.


Steak af laks med urter og æbler
4 steaks af vildlaks
200 g revne kartofler
1 revet løg
1 revet gulerod
1 revet æble
30 g smør
3-4 dl æblejuice
(evt. sukker)
salt
Smør et ovnfast fad med smør. Læg laksestykkerne i, drys med salt og peber. Stuv de revne grønsager og æblet i smør i en gryde, tilsæt æblejuice og salt. Smag til med sukker, hvis det er nødvendigt. Hæld blandingen over laksen og sæt fadet i en 180 grader varm ovn i ca. 15 min.
Tilbehør:
Brød og sauce rørt af ½ l tyk yoghurt (f.eks. græsk), 1 spsk dijon sennep, 4 spsk hakket dild, 3 spsk olivenolie, salt og peber.


Stegt torsk med æbler
skiver af torsk eller torskefiletter
æbler
mel
salt og peber
vindruekerneolie og smør efter behov
Skiver af torsk eller fileter vendes i mel og blandes med salt og peber. De steges gyldne i olie og smør. Æblerne skæres i skiver, kernehus, stilk og blomst fjernes, men skrællen er ikke nødvendig at fjerne. Torskeskiverne tages af panden, æblerne kommes på og steger til de er møre. Inden serveringen lægges torsken ganske kort på panden igen. Æbler til fisk er meget velsmagende og typisk dansk. Torsken kan evt. erstattes af sildefiletter eller anden fisk.


Stegte sild med letristede æbler
8 ferske sild
salt og peber
1 citron
hvedemel og havregryn
2 æbler
2 løg
1 rødløg
1 bdt persille
8 spsk Calvados
4 æggeblommer
Sildene gøres i stand og krydres med salt og peber. Dryppes med saften af en citron og vendes i en blanding af hvedemel og havregryn. Steges i smør på panden, til de er lysebrune og anrettes på et fad. Æblerne og de to løg skæres i tern og ristes ligeledes på panden. Hæld blandingen over sildene og pynt med hakket rødløg og hakket persille. Serveres med groft rugbrød og fire rå æggeblommer, der er overhældt med Calvados.


Stegt kyllingebryst med æbler og bacon
4 stk kyllingebryst (fileter uden skind og ben) à 175 g                                                                          4 store skiver bacon
2 æbler
2 fed hvidløg
timian
salt og peber
1 dl lys fond
½ l piskefløde
2 spsk dijonsennep
1 lille bdt persille
Snit kyllingebrysterne to gange på tværs og kom æblebåde i de to lommer. Pak hvert bryst ind i bacon. Krydr med salt, peber og timian samt knust hvidløg og steg dem - gerne på en pande - i ovnen i ca. 20 min. Ved 180 grader. Kog panden af med fond og fløde og smag til med dijonsennep. Tilsæt endelig hakket persille. Kyllingebrysterne anrettes på letkogt savoykål eller spidskål og saucen hældes ved. Server eventuelt råstegte kartofler til.


Kalkun i æblesovs
½ kg kalkunkød i tern
karry efter behag
4 dl. fløde eller 1 dåse kokosmælk
4 æbler
2 bladselleristængler
et lille løg
olie til stegning
Kalkunkødet svitses i lidt olie sammen med karry og løg. Fløde eller kokosmælk tilsættes sammen med et æble i tern. Det hele koger ca. 20 minutter, hvorefter resten af de ituskårne æbler og den skiveskårne bladselleri tilsættes. Retten er nu klar til at serveres.


Farserede æbler i cognac
4 æbler
2 spsk olivenolie
1 stort løg
175 g champignon
75 g røget skinke
1 spsk. farin
50 g creme fraiche
2 spsk. cognac
Toppen skæres af æblerne og de udhules. Løget hakkes og svitses i olien. Tilsæt dernæst den hakkede skinke og de hakkede champignon og lad det stege i 5-10 minutter. Så tilsættes farinen, og der røres godt i blandingen. Til sidst tilsættes creme fraiche og cognac og blandingen fyldes i æblerne. De fyldte æbler stilles på et ildfast fad og bager i ovnen i 30-35 minutter ved 225 grader.


Krydret æble moussaka med nøddefars
500-550 g aubergine
salt, olivenolie, rasp, smør
nøddefars:
3 dl hakkede nødder (f.eks cashewnødder)
3 madæbler
1 løg 1 fed hvidløg
1 ½ dl fløde
saft af en citron
½ tsk muskat
½ tsk oregano
½ tsk kanel
½ tsk koriander
Skyl auberginerne og befri dem for stilk og blade. Skær dem i ½ cm tykke skiver på langs. Læg skiverne i et fad, drys dem med salt og læg dem i pres med et fad over. (Det fjerner den bitre smag).
Skyl æblerne. Befri dem for stilk og kernehus. Riv æblerne groft. Pil løget. Finhak det. Bland de hakkede nødder med æblestykker og løgstykker. Rør fløde og krydderier i. Drys med lidt salt. Dup aubergineskiverne tørre (brug køkkenrulle) og gnid dem med olie på begge sider. Steg aubergineskiverne gyldne på begge sider i olien. Læg dem på et stykke køkkenrulle efterhånden som de er færdige. Sæt ovnen på 180 grader. Smør et ovnfast fad med smør. Drys med rasp. Beklæd det med aubergineskiver. Fordel æblenøddefarsen over. Dæk med de sidste aubergineskiver. Drys med rasp og kom smørklatter øverst. Sæt fadet i ovnen i 1 time.


Lammebov med æbler stegt i citrusolie
1 lammebov
salt og peber
1 citron
1/3 appelsin
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
3-4 æbler
2 tsk oregano
salt og peber
Bovbladet løsnes med en skarp kniv. Lammeboven gnides med salt og peber og lægges i en bradepande. Brunes i ovnen ved 225 grader i 15 min. Steger videre ved 160 grader i ca. 1 time. Kødet hviler i 15 min., før bovbladet vrides løs, og kødet skæres i skiver.
Mens lammeboven steger laves æblerne. Skal fra citron og appelsin skæres i tynde stimler. Saften presses og gemmes. Skal, olie og hvidløg kommes i en gryde. Æblerne skrælles og skæres i tern. Æbleternene svitses godt i olien. Citrussaft og oregano tilsættes. Æblerne koges møre i olien. Blandingen trækker, mens kødet steger færdigt.
Tilbehør f.eks.: raita af 1½ dl yoghurt og 2 spsk hakket agurk, kartoffelmos af 1 kg kartofler, 4 skiver groft brød.


DESSERTER MED ÆBLER

Æblegrød
15-20 æbler
3-4 dl vand
3-4 dl sukker
1 vanillestang
Æblerne skrælles og skæres i både. De kommes i en gryde med vand, sukker og den flækkede vanillestang. Lad det hele koge for svag varme uden låg til sidst indtil det er blevet til en fin fast grød.


Bagte æbler
nødder
smør
kanelsukker
(eller hakkede dadler i stedet for nødder smør og kanelsukker)
Fjern kernehus, blomst og stængel, men der skal dog stadig være bund i æblet. Æblerne sættes på et smurt fad og fyldes med en blanding af smør, nødder og kanelsukker. Til afveksling kan æblerne også fyldes med hakkede dadler. De bages 15-20 minutter ved 225 grader afhængig af størrelse, men de må ikke blive for udbagte. En god efterårsdessert


Flamberede æbler
4 æbler
3 dl vand
1 ½ dl sukker ribs- eller hindbærgelé
cognac til flambering
Skræl æblerne og fjern kernehuset. Kog dem kort i vand og sukker. Æblerne skal stadig være faste. Sæt dem på et smurt fad og kom gelé i hullerne. Lad sukkerlagen koge ind til den er tyk. Hæld den over æblerne, og flamber med cognac.


Æble-kanel is
450 g æbler (ca. 4)
1 dl vand
50 g sukker
2 æggeblommer
100 g sukker
korn af 1 stand vanille
3 tsk. stødt kanel
1½ dl piskefløde
Pynt:
chokolade og/eller smørristede æblebåde
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i både. Kog æblerne med vand og sukker ved svag varme i ca. 15 min. til æblerne er møre. Blend æblerne og afkøl mosen. Pisk æggeblommer, sukker, vanille og kanel til en luftig æggesnaps. Pisk fløden til skum. Vend den afkølede æblemos i æggesnapsen sammen med flødeskummen. Hæld cremen i en form og dæk den med et tætsluttet låg eller alu-folie. Frys cremen i 3-4 timer. Rør i den under nedfrysningen. Ved servering pyntes isen med smeltet chokolade og/eller æblebåde, der er ristet med smør og 1 tsk. sukker på panden.


Karameliserede æbler
4 æbler
50 g smør
2/3 dl sukker
Skræl æblerne og skær dem i skiver. Smelt smørret på panden og lad æblerne svitse med i 5 minutter. Fordel sukkeret ud over. Det skal nu karamelisere ud over æblerne ved svag varme. Bliv ved til de bliver flot brune. Lidt til den søde tand i de mørke vintermåneder.


Sørens karamelæbler
200 g sukker
½ dl vand
½ dl lys sirup
saft af ½ citron
skiver af ½ citron
2 dl piskefløde
¾ kg danske madæbler
tilbehør: syrnet fløde 9% eller græsk yoghurt
Kog sukker og vand ved svag varme til karamel. Tilsæt sirup, citronsaft, citronskiver skåret i små trekanter. Kog til det jævner. Tilsæt piskefløde og kog igen til det jævner. Smør et ovnfast fad med smør. Skær de udkernede æbler i smalle både og læg dem i fadet. Hæld karamelsaucen over. Sæt fadet ved 200 grader varm ovn og bag i ca. 15-20 min. Serveres lun med syrnet fløde eller yoghurt og arme riddere. arme riddere: 4 skiver sandwichbrød, 4 spsk mælk, 4 spsk sukker, 2 tsk kanel, 25 g smør (brødskiverne dyppes i mælk, derefter i en blanding af sukker og kanel og steges i smør på panden til de er gyldne).


Æbleis med ahornsirup
(Isen er lavet på grundlag af færdigkøbt vanilleis)
6 æbler, f.eks. Filippa eller Belle de Boscoop
½ dl vand
1 spsk sukker
½ dl ahornsirup
1 l god vanilleis
Til servering: ahornsirup
evt. mandelflager
evt. stegte æbleringe af 2 æbler, 1 spsk smør, 1 spsk sukker
Skræl æblerne, fjern kernehuset og damp dem i en gryde med låg sammen med vand og sukker i 5-8 min. til de er kogt ud. Mos æblerne med en gaffel. Der skal være ca. 600 g færdig æblemos. Skær isen i mindre stykker og kom den i blenderen eller rør den blød med en håndmixer. Tilsæt æblemosen samt ahornsirup og rør isen sammen. Frys den ca. 3 timer eller til den er færdigfrosset. Tag isen ud af fryseren ½ time før servering så den bliver blødere. Anret isen i portioner og hæld ahornsirup over. Stil evt. ahornsirupen i fryseren ½ time før servering så den bliver tykkere og holder sig flot og mørk ovenpå isen. Drys evt. med mandelflager. Æbleringe: æblerne skæres i ringe eller både og steges et par minutter i smør til de er møre. Drys med sukker under stegningen.


Æbledessert med cognac
4 syrlige æbler, f.eks. Filippa eller Belle de Boscoop
100 g makroner
8 spsk cognac
50 g smør
4 spsk sukker
80 g mandelflager
Tilbehør: piskefløde eller vanilleis
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tynde både. Fordel æblerne i en smurt, ildfast skål. Knus markonerne groft og drys dem over æblerne. Hæld cognac over. Smelt smørret i en gryde og tilsæt sukker og mandelflager. Fordel det over æblerne og bag desserten ved 200 grader i ca. 15 min. Serveres lun med flødeskum eller is.


Vanillepocherede æbler med Marsalacreme
(Serveres til vafler eller pandekager)
½ stang vanille
1½ dl vand
1 spsk sukker
2 æbler
Vanillestangen flækkes og vanillekornene skrabes ud. Vanillestang, korn, vand og sukker kommes i en gryde og lagen koges op. Æblebåde kommes i lagen og koges næsten møre (ca. 5 min). Æblemassen køles af. Marsalacreme: 125 g ricottaost, 1½ spsk Marsala (italiensk hedvin), 1 spsk flormelis. Ricottaosten røres med Marsala og smages til med flormelis. Nybagte vafler eller pandekager anrettes med æbler og kold Marsalacreme,


Æblekage med gele
Tilbered en god - ikke for tung - æblegrød med Belle de Boskoop æbler, vanillestang og sukker. Læg makroner i bunden af en flot glasskål. Stænk med madeira. Læg et tyndt lag æblegrød. Læg så et lag smør- og sukkerristet rasp. Læg derefter et 2 cm. højt lag æblegrød. Slut med et tyndt lag rasp. Dæk med et lag piskefløde og anbring små klumper ribsgele ovenpå fløden. Server æblekagen efter et par timer.


Bagte æbleringe
250 g mel
2 æggeblommer
1 spsk. æblebrændevin
1 dl mælk
lidt salt
5-6 æbler
olie
Bland ingredienserne i dejen, og rør den jævn og smidig. Lad den derefter hvile en halv times tid. Skræl æblerne, skær dem i skiver og dyp dem i dejen på begge sider. En pande med olie gøres klar, og æbleringene steges derpå, til de er pænt brune. De lægges til afkøling på et fad med pergamentpapir. Æbleringene kan enten bruges som dessert, eller serveres sammen med en kop te.


Æblesmoothie
3 grønne æbler
3 dl æblejuice
3 dl letyoghurt naturel
evt. lidt flormelis
Pynt: yoghurt og kokosmel
Æblerne skæres i tern. Æble, juice og yoghurt blendes sammen. Smages til med lidt flormelis. Glassets kant dyppes først i yoghurt og derpå i kokosmel. Smoothien fordeles i 4 glas. (er også god som morgenmad eller hen på eftermiddagen, når man er lækkersulten)


BAGVÆRK MED ÆBLER

Lynboller med æble og müsli
75 g blødt smør
1 dl sukker (90 g)
1 æg
1½ dl creme fraiche 18 %
2 æbler
2 dl müsli (gerne med nøder og tørret frugt)
ca. 5 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
perlesukker
Smør og sukker piskes sammen. Æg og creme fraiche piskes i. Æblerne rives groft direkte ned i dejen. Müsli, hvedemel og bagepulver blandes i en skål og vendes i dejen. Dejen er klæg og skal derfor tages op med to skeer og lægges på en bageplade med bagepapir. Perlesukker drysses over, og bollerne bages i ca. 20 min. midt i ovnen ved 200 grader. Afkøles på en rist.


Karry-æble pier
Dej:
200 g mel
¼ tsk salt
70 g margarine
½ dl vand (evt. mere)
æg til pensling
Fyld:
1 æble
1 løg
100 g hakket oksekød
1 tsk karry
1 knsp spidskommen
salt, evt. olivenolie (kan udelades)
Bland salt og mel. Smuldr margarinen i. Arbejd dejen sammen med så meget vand som er nødvendigt (dejen skal blive fast og smidig). Del dejen i 4 portioner. Rul hver portion ud til den er ca. 3 mm tyk. Skær dejen ud i 4 stykker efter en lille tallerken. Sæt ovnen på 250 grader. Pil løget og hak det. Skyl æblet. Fjern stilk og skær æblet i både. Fjern kernehus. Skær æblebådene i tynde skiver. Svits kød, løg- og æblestykker. Tilsæt evt. lidt olivenolie. Tilsæt krydderiet. Fordel æble- og kødfyld på dejskiverne så de kan foldes sammen til halvmåner. Tryk kanterne sammen (de kan også fugtes med lidt vand for at lukke bedre). Pensl med sammenpisket æg. Dej i overskud kan bruges til dekoration. Bag pierne i ovnen til de er lysebrune.


Brød med æble, appelsin og pinjekerner
1 æble
½ dl grapefrugtsaft
1 dl pinjekerner
25 g gær
50 g smeltet smør
1 ½ dl yoghurt naturel
125 g durummel
325 g hvedemel (evt. mere)
1 tsk salt
sammenpisket æg
Skyl æblet. Fjern stilk og kernehus. Riv æblet på den grove side af rivejernet. Bland yoghurten med det smeltede smør. Rør gæren deri. Tilsæt pinjekerner, grapefrugtsaft, revet æble, durummel, salt og det meste af hvedemelet. Ælt dejen blank og smidig. Lad dejen hæve lunt, tildækket i en skål i 1 times tid. Sæt ovnen på 200 grader. Tag dejen op. Ælt den igennem evt med lidt mere mel. Rids brødet. Pensl det derefter med æg. Bag brødet 40 min. i ovnen til det er gyldent og gennembagt.


Æblepizza
(8-10 pers.)
Dej:
75 g margarine
1 ½ dl mælk
1/4 pk. gær
1 æg
1 spsk sukker
¼ tsk salt
375 g hvedemel
Fyld:
1 dl abrikosmarmelade
4 æbler
25 g smeltet smør
1 dl rosiner
1 tsk kanel
1 spsk perlesukker
Margarinen smeltes og mælken hældes i. Mælkeblandingen hældes i en skål. Når mælkeblandingen er lun, smuldres gæren i. Æg, sukker og salt tilsættes. Melet æltes i lidt efter lidt. Dejen stilles til hævning med et viskestykke over i 1 time . Dejen rulles ud, til den er ½ cm tyk. Lægges på en bradepande med bagepapir. Abrikosmarmeladen smøres på bunden. Æblerne udhules og skæres i tynde skiver. Æblerne lægges på og pensles med smør. Rosiner, kanel og perlesukker drysses over. Bagetid: ca. 20 min. På midterste rille ved 225 grader. Pizzaen serveres lun med vanilleis eller flødeskum.


Æblestrudel
Dej:
7 ½ dl mel
1 æg
1 spsk olie
lidt salt
en smule lunkent vand
Melet toppes op på bordet, en fordybning laves foroven og heri kommes ægget, olien og saltet. I begyndelsen blander man dejen med en bredbladet kniv, senere æltes den med hænderne, og muligvis skal der lidt vand i. Dejen æltes kraftigt til den nærmest "slår blærer" og selv slipper hænderne. Den stilles et koldt sted i en time. Et viskestykke strøs godt med mel, og herpå rulles dejen ud til en ganske tynd plade.
Fyld:
2 ½ dl rasp
kanel
lidt smør
125 g smør til pensling
2 tsk rasp.
10-12 æbler
2 dl korender (rosiner kan også bruges)
1 ½ dl sukker
Smørret smeltes og pensles på dejen - der levnes lidt smeltet smør til senere brug. Raspen blandes med kanel og ristes på en pande i smør. Derefter strøs raspblandingen over dejen.
Æblerne ordnes og skæres i mindre stykker. De strøs på dejen i et jævnt lag med korender/rosiner. Herefter rulles dejen til en pølse ved hjælp af klædet. "Pølsen" bukkes sammen, så den danner en ring, og lægges på en bageplade med bagepapir. Resten af smørret pensles på, og kagen bager ved 175 grader i ca. 45 min. Lige inden den er færdig, drysses den med sukker. Kagen spises varm, skåret i skiver og evt. serveret med creme fraiche.


Æbletærte
Mørdej:
60 g margarine
125 g mel
1 æg
1 spsk eddike
1 spsk koldt vand
2 spsk sukker
Dejen æltes hurtigt sammen. Stilles koldt en time. Rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Beklæd en tærteform med 2/3 af dejen. Prik dejen med en gaffel. Fyld derefter 1 cm sødet æblegrød i tærteformen. Skær æbler i tynde både og læg dem som tagsten ovenpå æblegrøden. Drys med kanelsukker tilsat lidt stødt nellike. Rul resten af dejen ud og kom den ned i formen.
Pensl med sammenpisket æg og drys med sukker. Bages i ca. 40 min. i ovnen ved 200 grader.
NB.: Tærten kan også laves uden låg.


Amerikansk æblepie
(6-8 pers.)
125 g smør
75 g rent svinefedt
250 g mel
4-5 spsk isvand
fyld: ¾ kg danske spiseæbler
100 g sukker
2 tsk kanel
1 æg til pensling
Skær smør og fedt ud i melet med en kniv. Når det ligner gule ærter, skifter man kniven ud med en gaffel og rører isvand i. Saml dejen med hænderne uden at ælte den (den bliver for tung, hvis man gør). Pak dejen i folie og læg den i køleskabet nogle timer, gerne til næste dag.
Fyld:
kog æblemos af æbler, sukker og kanel og lad den blive kold. Rul 2/3 af dejen ud og beklæd en smurt tærteform med den. Prik den med en gaffel, stryg den indvendig med sammenpisket æg og fyld æblemosen i. Rul resten af dejen ud og læg den på som låg. Tryk den godt til i kanten og pensl med sammenpisket æg. Sæt pien i ovnen og bag den ved 200 grader i ca. 30 min.
Spises lun og kold.


Æblekage fra Toscana
(8 pers.)
50 g smør
1 stang vanille
revet skal fra en halv økologisk citron
125 g sukker
125 g mel
½ tsk bagepulver
1 æg
½ dl Vinsanto, sherry eller anden hedvin
4 æbler
50 g rosiner
50 g mandelflager
flormelis
Smelt smørret. Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud. Kom dem i smørret. Riv skallen af citronen og rør den i smørret. Bland sukker, mel og bagepulver. Pisk smørret med æg og Vinsanto. Rør melblandingen i. Skræl æbler og skær kernehuset fra. Skær dem i tynde skiver. Rør forsigtigt æbler, rosiner og mandelflager i dejen. Dæk en tærteform på 27 cm med bagepapir i bunden. Bred æbledejen jævnt ud over papiret. Forvarm ovnen til 200 grader og til kagen midt i ovnen i 25-30 min. til den er jævnt lysebrun ovenpå. Kagen bliver ikke ret høj.


Æblefisk
(ca. 10 stk.)
1 pakke frossen butterdej
æblemos kogt af 600 g æbler, 75 g sukker ½ stang vanille
1 æg
2 spsk perlesukker
Kog æblemosen med vanillestangen og smag den til med sukker. Lad den køle af. Rul butterdejen ud og skær den i aflange stykker på ca. 8 x 12 cm. Læg en teske æblemos midt på hvert dejstykke og fold dejen ind over, tryk dejkanterne sammen med en gaffel. Pensl kagerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bages i ca. 15 min. ved 200 grader.


ÆBLER SOM TILBEHØR

Bagt æble i butterdej
Skræl et æble pr. person. Spiseæbler er bedst. Rul ½ plade butterdej ud (kan købes færdigt), så det kan dække æblet. Giv dejen et kryds i toppen. Smør med sammenpisket æg og bag det i ovnen i 20 - 25 min. ved 200 grader. Stænk med Calvados og server straks. Kan bruges til kalvesteg, mørbrad og lignende.


Æble- og rødbedepuré
2 store rødbeder
150 g smør
1 løg
4 sure æbler
salt og muskatnød
Rødbederne koges, pilles og skæres i skiver og kommes i en gryde sammen med smørret, et hakket løg, æblerne, salt og muskatnød. Lad det koge til en flot bordeauxrød puré. Pureen smager fremragende til f.eks. "benløse fugle" eller vildt.


Æblekompot
5-6 æbler
2 dl vand
½ dl sukker
Kernehus og stilk fjernes, og æblerne skæres i mindre stykker. Æblerne koges i vand og sukker, til de er møre ikke udkogte. De tages dernæst op med en hulske. Sukkerlagen koges ind og hældes over æblestykkerne. Æblekompotten kan serveres nylavet til f.eks. pandekager eller bruges som marmelade.


Æblekompot med karry
4 store Cox Orange
2 dl piskefløde
2 tsk karry
salt
peber
NB. Passer man på vægten, kan kompotten udmærket laves uden piskefløde. Man kan evt. bruge kokosmælk i stedet.
Vask æblerne og skær dem i tynde både. Kom smørret på panden og lad det bruse af. Tilsæt karryen og sauter æblebådene i karrysmørret. Når de er stegt et par minutter, hældes fløden over. Den koger med et øjeblik til den er tyknet. Smag til med salt og peber - færdig!
Kompotten er dejlig som tilbehør til f.eks. torsk eller fiskefrikadeller.


SYLTEDE ÆBLER

Æble- og hybenmarmelade
1 kg hyben
5-6 syrlige æbler
2 dl vand
5 dl sukker 1 tsk. citronsyre
Atamon
Hyben halveres, kernerne skrabes ud og frugterne skæres atter igennem, hvorefter de skylles godt. Æblerne skrælles og skæres i små stykker. Kog frugterne i vandet til de er møre. Derefter røres sukker og citronsyre i, og marmeladen koger til den er jævn. Hæld den til sidst på rene og Atamonskyllede glas, så den kan gemmes til brug vinteren over.


Æblegelé
1,5-2 kg umodne æbler
300 - 400 g vand
sukker
vanille
¼ tsk Atamon
Æblerne vaskes. Stilk og blomst fjernes, æblerne skæres itu og koges møre men ikke ud. De kogte æbler hænges op til afdrypning i en saftpose på et køligt sted i et døgn. Saften måles op og 1 kg sukker /liter saft tilsættes. Lad saften koge 10-15 minutter til den er svagt lyserød. Skummet fra saften fjernes, vanille efter behag tilsættes sammen med Atamon.


Æblechutney 1
10-15 æbler
2-3 løg
4 fed hvidløg
16 opblødte soltørrede tomater
2 dl farin
2 ½ dl æbleeddike
2 ½ dl korender
2 tsk masala
1 spsk revet ingefær
Atamon
Æblerne skrælles og skæres i både. Løg, tomater og hvidløg skæres i mindre stykker. Giv eddike, farin og krydderier et kort opkog. Lad det hele koge svagt under låg i en halv time. Tag så låget af, og lad det koge videre, indtil chutneyen er blevet fast. Hæld den på rene og Atamonskyllede glas. Æblechutney smager dejligt som tilbehør til fx kylling og lam


Æblechutney 2
2,5 kg æbler
250 g rosiner
125 g korender
skal af 3 citroner
2 store løg
et helt hvidløg
100 g ingefær
Lage: 4 dl æbleeddike
500 g sukker
1 spsk chilipeber
1 spsk ingefær
1 spsk kommen
½ spsk muskat
1 spsk Atamon
Kog en lage af æbleeddike, sukker, chilipeber, ingefær, kommen og muskat. Kør alle grønsager og frugter gennem en kødmaskine. Kom det i den kogende lage. Lad det koge 20 min. under omrøring til det tykner. Tag det af varmen, rør Atamon i og hæld chutneyen på rene, Atamonskyllede glas.


Krydret æble-mangochutney 3
Kan serveres til f.eks. skinke eller ost eller serveres med brød til.
2 søde æbler
2 mango
2 spsk solsikkeolie
1 tsk. spidskommen
1 løg
1 grøn middelstærk chili
50 g rosiner
salt, friskkværnet peber
Rens chilifrugten. Finhak den. Fjern stilke og kernehuse fra æblerne. Finhak æblerne. Klargør løg og skær det i skiver. Skræl mangofrugten. Skær den i mindre, tynde skiver. Varm olien op i en tykbundet kasserolle. Tilsæt spidskommen. Rør rundt. Tilsæt løgringene. Når de er gyldne kommes æbler, mango, chili og rosiner i. Lad det simre i 25 min. Smag til med salt og peber.


SMÅTING OG TIPS MED ÆBLER

Æbler til jævning af sovs
Æbler, gerne melede
Æbler kan erstatte meljævning til at jævne en sovs, det er både nemt og giver en god smag til forskellige retter som vildt, kød, kylling mm.


Tørrede æbleringe
Æbler efter behov
Kernehuset fjernes og æblerne skæres i runde skiver, trækkes på snor, og hænges til tørre i et varmt fyrrum. Æblerne kan også tørres i ovnen i nogle timer ved 50 grader eller på radiatoren på pergamentpapir. De tørrede æbler kan bruges til at komme på havregryn, som pynt på kager, som snack eller til at pynte på en snor i køkkenet.


Æblete
Tørrede æbleblade og æbleskræller
Tørrede æbleblade og æbleskræller giver en fin smag, når de blandes i almindelig te.
Det er også en god idé at tilsætte lidt kanel.


Æblespread
Revet æble blandet med flødeost og smøres på ristede kanel-bagels


Revet æble i dej
2-3 æbler grovrives og kommes i dejen til grove brød, gerne sammen med ristede solsikkekerner.


Æblechips
... laver man af tynde skiver æble med skal, der drysses med flormelis. Æbleskiverne bages sprøde i ovnen ved 100 grader i ca. 3 timer. Smukt og lækkert som snack eller pynt til desserter.


Smørristede æblebåde
Æblebåde vendt med honning og rosmarin er godt at servere til et stykke god ost eller dampet fisk

 
Opskrifterne er blandt meget andet inspireret af Hjerteforeningens blad "Appetit på livet", Samvirke samt hjemmesiden www.appetit.dk