Et æble om dagen holder doktoren væk - hvis man kan ramme!
Grunden til at vi samler på æble-opskrifter er selvfølgelig at vi
har et æble i vores logo!
(Hvis ikke andet er nævnt er opskrifterne til 4 pers.)
INDHOLD
Retter med
æbler
- Æblesalat med avocado og lune gedeostebrød
- Æble-rødbede salat
- Æbleflæsk
- Æble-karry suppe
- Steak af laks med urter og æbler
- Stegt torsk med æbler
- Stegte sild med letristede æbler
- Stegt kyllingebryst med æbler og bacon
- Kalkun i æbesovs
- Farserede æbler i cognac
- Krydret æble moussaka med nøddefars
- Lammebov med æbler stegt i citrusolie
Desserter
med æbler
- Æblegrød
- Bagte æbler
- Flamberede æbler
- Æble-kanel is
- Karameliserede æbler
- Sørens karamelæbler
- Æbleis med ahornsirup
- Æbledessert med cognac
- Vanillepocherede æbler med Marsalacreme
- Æblekage med gele
- Bagte æbleringe
- Æblesmoothie
Bagværk
med æbler
- Lynboller med æble og müsli
- Karry-æble pier
- Brød med æble, appelsin og pinjekerner
- Æblepizza
- Æblestrudel
- Æbletærte
- Amerikansk æblepie
- Æblekage fra Toscana
- ÆblefiskBagt æble i butterdej
Æbler som
tilbehør
- Bagt æble i butterdej
- Æble- og rødbedepuré
- Æblekompot
- Æblekompot med karry
Syltede
æbler
- Æble- og hybenmarmelade
- Æblegelé
- Æblechutney 1
- Æblechutney 2
- Krydret æble-mangochutney 3
Småting og tips med æbler
- Æbler til jævning af sovs
- Tørrede æbleringe
- Æblete
- Æblespread
- Revet æble i dej
- Æblechips
- Smørristede æblebåde
RETTER MED
ÆBLER
Æblesalat med avocado og lune gedeostebrød
1½ dl (120 g) vilde ris
150 g pasta (f.eks. konkylier)
3 æbler
2 små avocadoer
1 pk. vårsalat (ca. 100 g)
80 g frisk gedeost
4 skiver godt brød
Marinade: 2 spsk æblecidervineddike
1 spsk citronsaft
2 spsk valnøddeolie
1 tsk rørsukker
salt og peber
Ris og pasta koges efter anvisning og afkøles. Pastaen kan spules
med koldt vand. Marinaden røres sammen og smages til med salt og
peber. Æblerne skæres i meget tynde skiver. De vendes i marinaden.
Ris, pasta og vårsalat vendes i. Gedeosten smøres på brødet. Brødet
stilles i en 200 grader varm ovn, indtil det tager lidt farve (ca.
12 min.). Salaten fordeles på 4 tallerkener med brød og ½ avocado
til hver.
Æble-rødbede salat
2 store æbler
3 små runde rødbeder (kogte)
et lille glaskål eller en majroe
1 forårsløg
evt. lidt blåskimmelost i tern
dressing:
3/4 dl olie
3/4 dl vand
½ spsk sennep eller 1 spsk hvidvinseddike
1 stort fed knust hvidløg
salt, peber
hakket persille (af et lille bundt)
Rødbederne og glaskålen/majroen skrælles og skæres i stænger.
Æblerne skæres i tern. Ingredienserne til dressingen rystes sammen
i en meljævner eller et syltetøjsglas med låg. Dressingen hældes
over salaten. Persillen hakkes og vendes sammen med salaten. Må
gerne trække ½ time før servering.
Æbleflæsk
300 - 400 g røget flæsk eller ikke for magert bacon
½ kg madæbler
Hør om din slagter selv ryger flæsk, det er det bedste. Skær
flæsket i skiver og steg det helt sprødt evt. i ovn i 10 - 15 min..
Gem fedtet. Skræl madæblerne og lav en æblegrød med sukker efter
smag, røget fedt og lidt vand. Æbleflæsk serveres varmt med
rugbrød, som er ristet i noget af det røgede fedt. Anret flæsket
ovenpå æblegrøden og server porsesnaps og porter til. Æbleflæsk kan
også anvendes koldt som pålæg.
Æble-karry suppe
½ kg æbler i tern
100 g hakket løg
1 stilk hakket blegselleri
25 g smør
1 spsk karry
1 spsk mel
¾ l bouillon
1½ dl piskefløde
1 stilk fintsnittet blegselleri
evt. 50 g hasselnøddekerner
salt
peber
evt. sukker
(NB. Hvis man passer på vægten, kan der fint skæres ned i mængden
af piskefløde, eller man kan erstatte fløden med kokosmælk). Svits
æbler, løg og den hakkede blegselleri i smør i en gryde (det må
ikke brune). Tilsæt karry, lad det brænde godt af under omrøring,
så aromaen kommer frem. Tilsæt mel, lad det bage igennem og tilsæt
bouillon. Lad suppen koge 10 min. Blend den, lad den koge op med
piskefløde og tilsæt fintsnittet blegselleri. Lad det koge igennem
et par min. og smag til med salt, peber og evt. sukker. Lige inden
serveringen kan man tilsætte hasselnøddekerner, der har været
ristet på panden, så skindet falder af.
Steak af laks med urter og æbler
4 steaks af vildlaks
200 g revne kartofler
1 revet løg
1 revet gulerod
1 revet æble
30 g smør
3-4 dl æblejuice
(evt. sukker)
salt
Smør et ovnfast fad med smør. Læg laksestykkerne i, drys med salt
og peber. Stuv de revne grønsager og æblet i smør i en gryde,
tilsæt æblejuice og salt. Smag til med sukker, hvis det er
nødvendigt. Hæld blandingen over laksen og sæt fadet i en 180
grader varm ovn i ca. 15 min.
Tilbehør:
Brød og sauce rørt af ½ l tyk yoghurt (f.eks. græsk), 1 spsk dijon
sennep, 4 spsk hakket dild, 3 spsk olivenolie, salt og peber.
Stegt torsk med æbler
skiver af torsk eller torskefiletter
æbler
mel
salt og peber
vindruekerneolie og smør efter behov
Skiver af torsk eller fileter vendes i mel og blandes med salt og
peber. De steges gyldne i olie og smør. Æblerne skæres i skiver,
kernehus, stilk og blomst fjernes, men skrællen er ikke nødvendig
at fjerne. Torskeskiverne tages af panden, æblerne kommes på og
steger til de er møre. Inden serveringen lægges torsken ganske kort
på panden igen. Æbler til fisk er meget velsmagende og typisk
dansk. Torsken kan evt. erstattes af sildefiletter eller anden
fisk.
Stegte sild med letristede æbler
8 ferske sild
salt og peber
1 citron
hvedemel og havregryn
2 æbler
2 løg
1 rødløg
1 bdt persille
8 spsk Calvados
4 æggeblommer
Sildene gøres i stand og krydres med salt og peber. Dryppes med
saften af en citron og vendes i en blanding af hvedemel og
havregryn. Steges i smør på panden, til de er lysebrune og anrettes
på et fad. Æblerne og de to løg skæres i tern og ristes ligeledes
på panden. Hæld blandingen over sildene og pynt med hakket rødløg
og hakket persille. Serveres med groft rugbrød og fire rå
æggeblommer, der er overhældt med Calvados.
Stegt kyllingebryst med æbler og bacon
4 stk kyllingebryst (fileter uden skind og ben) à 175
g
4 store skiver bacon
2 æbler
2 fed hvidløg
timian
salt og peber
1 dl lys fond
½ l piskefløde
2 spsk dijonsennep
1 lille bdt persille
Snit kyllingebrysterne to gange på tværs og kom æblebåde i de to
lommer. Pak hvert bryst ind i bacon. Krydr med salt, peber og
timian samt knust hvidløg og steg dem - gerne på en
pande - i ovnen i ca. 20 min. Ved 180 grader. Kog panden af
med fond og fløde og smag til med dijonsennep. Tilsæt endelig
hakket persille. Kyllingebrysterne anrettes på letkogt savoykål
eller spidskål og saucen hældes ved. Server eventuelt råstegte
kartofler til.
Kalkun i æblesovs
½ kg kalkunkød i tern
karry efter behag
4 dl. fløde eller 1 dåse kokosmælk
4 æbler
2 bladselleristængler
et lille løg
olie til stegning
Kalkunkødet svitses i lidt olie sammen med karry og løg. Fløde
eller kokosmælk tilsættes sammen med et æble i tern. Det hele koger
ca. 20 minutter, hvorefter resten af de ituskårne æbler og den
skiveskårne bladselleri tilsættes. Retten er nu klar til at
serveres.
Farserede æbler i cognac
4 æbler
2 spsk olivenolie
1 stort løg
175 g champignon
75 g røget skinke
1 spsk. farin
50 g creme fraiche
2 spsk. cognac
Toppen skæres af æblerne og de udhules. Løget hakkes og svitses i
olien. Tilsæt dernæst den hakkede skinke og de hakkede champignon
og lad det stege i 5-10 minutter. Så tilsættes farinen, og der
røres godt i blandingen. Til sidst tilsættes creme fraiche og
cognac og blandingen fyldes i æblerne. De fyldte æbler stilles på
et ildfast fad og bager i ovnen i 30-35 minutter ved 225
grader.
Krydret æble moussaka med nøddefars
500-550 g aubergine
salt, olivenolie, rasp, smør
nøddefars:
3 dl hakkede nødder (f.eks cashewnødder)
3 madæbler
1 løg 1 fed hvidløg
1 ½ dl fløde
saft af en citron
½ tsk muskat
½ tsk oregano
½ tsk kanel
½ tsk koriander
Skyl auberginerne og befri dem for stilk og blade. Skær dem i ½ cm
tykke skiver på langs. Læg skiverne i et fad, drys dem med salt og
læg dem i pres med et fad over. (Det fjerner den bitre smag).
Skyl æblerne. Befri dem for stilk og kernehus. Riv æblerne groft.
Pil løget. Finhak det. Bland de hakkede nødder med æblestykker og
løgstykker. Rør fløde og krydderier i. Drys med lidt salt. Dup
aubergineskiverne tørre (brug køkkenrulle) og gnid dem med olie på
begge sider. Steg aubergineskiverne gyldne på begge sider i olien.
Læg dem på et stykke køkkenrulle efterhånden som de er færdige. Sæt
ovnen på 180 grader. Smør et ovnfast fad med smør. Drys med rasp.
Beklæd det med aubergineskiver. Fordel æblenøddefarsen over. Dæk
med de sidste aubergineskiver. Drys med rasp og kom smørklatter
øverst. Sæt fadet i ovnen i 1 time.
Lammebov med æbler stegt i citrusolie
1 lammebov
salt og peber
1 citron
1/3 appelsin
2 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
3-4 æbler
2 tsk oregano
salt og peber
Bovbladet løsnes med en skarp kniv. Lammeboven gnides med salt og
peber og lægges i en bradepande. Brunes i ovnen ved 225 grader i 15
min. Steger videre ved 160 grader i ca. 1 time. Kødet hviler i 15
min., før bovbladet vrides løs, og kødet skæres i skiver.
Mens lammeboven steger laves æblerne. Skal fra citron og appelsin
skæres i tynde stimler. Saften presses og gemmes. Skal, olie og
hvidløg kommes i en gryde. Æblerne skrælles og skæres i tern.
Æbleternene svitses godt i olien. Citrussaft og oregano tilsættes.
Æblerne koges møre i olien. Blandingen trækker, mens kødet steger
færdigt.
Tilbehør f.eks.: raita af 1½ dl yoghurt og 2 spsk hakket agurk,
kartoffelmos af 1 kg kartofler, 4 skiver groft brød.
DESSERTER MED
ÆBLER
Æblegrød
15-20 æbler
3-4 dl vand
3-4 dl sukker
1 vanillestang
Æblerne skrælles og skæres i både. De kommes i en gryde med vand,
sukker og den flækkede vanillestang. Lad det hele koge for svag
varme uden låg til sidst indtil det er blevet til en fin fast
grød.
Bagte æbler
nødder
smør
kanelsukker
(eller hakkede dadler i stedet for nødder smør og
kanelsukker)
Fjern kernehus, blomst og stængel, men der skal dog stadig være
bund i æblet. Æblerne sættes på et smurt fad og fyldes med en
blanding af smør, nødder og kanelsukker. Til afveksling kan æblerne
også fyldes med hakkede dadler. De bages 15-20 minutter ved 225
grader afhængig af størrelse, men de må ikke blive for udbagte. En
god efterårsdessert
Flamberede æbler
4 æbler
3 dl vand
1 ½ dl sukker ribs- eller hindbærgelé
cognac til flambering
Skræl æblerne og fjern kernehuset. Kog dem kort i vand og sukker.
Æblerne skal stadig være faste. Sæt dem på et smurt fad og kom gelé
i hullerne. Lad sukkerlagen koge ind til den er tyk. Hæld den over
æblerne, og flamber med cognac.
Æble-kanel is
450 g æbler (ca. 4)
1 dl vand
50 g sukker
2 æggeblommer
100 g sukker
korn af 1 stand vanille
3 tsk. stødt kanel
1½ dl piskefløde
Pynt:
chokolade og/eller smørristede æblebåde
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i både. Kog æblerne
med vand og sukker ved svag varme i ca. 15 min. til æblerne er
møre. Blend æblerne og afkøl mosen. Pisk æggeblommer, sukker,
vanille og kanel til en luftig æggesnaps. Pisk fløden til skum.
Vend den afkølede æblemos i æggesnapsen sammen med flødeskummen.
Hæld cremen i en form og dæk den med et tætsluttet låg eller
alu-folie. Frys cremen i 3-4 timer. Rør i den under nedfrysningen.
Ved servering pyntes isen med smeltet chokolade og/eller æblebåde,
der er ristet med smør og 1 tsk. sukker på panden.
Karameliserede æbler
4 æbler
50 g smør
2/3 dl sukker
Skræl æblerne og skær dem i skiver. Smelt smørret på panden og lad
æblerne svitse med i 5 minutter. Fordel sukkeret ud over. Det skal
nu karamelisere ud over æblerne ved svag varme. Bliv ved til de
bliver flot brune. Lidt til den søde tand i de mørke
vintermåneder.
Sørens karamelæbler
200 g sukker
½ dl vand
½ dl lys sirup
saft af ½ citron
skiver af ½ citron
2 dl piskefløde
¾ kg danske madæbler
tilbehør: syrnet fløde 9% eller græsk yoghurt
Kog sukker og vand ved svag varme til karamel. Tilsæt sirup,
citronsaft, citronskiver skåret i små trekanter. Kog til det
jævner. Tilsæt piskefløde og kog igen til det jævner. Smør et
ovnfast fad med smør. Skær de udkernede æbler i smalle både og læg
dem i fadet. Hæld karamelsaucen over. Sæt fadet ved 200 grader varm
ovn og bag i ca. 15-20 min. Serveres lun med syrnet fløde eller
yoghurt og arme riddere. arme riddere: 4 skiver sandwichbrød, 4
spsk mælk, 4 spsk sukker, 2 tsk kanel, 25 g smør (brødskiverne
dyppes i mælk, derefter i en blanding af sukker og kanel og steges
i smør på panden til de er gyldne).
Æbleis med ahornsirup
(Isen er lavet på grundlag af færdigkøbt vanilleis)
6 æbler, f.eks. Filippa eller Belle de Boscoop
½ dl vand
1 spsk sukker
½ dl ahornsirup
1 l god vanilleis
Til servering: ahornsirup
evt. mandelflager
evt. stegte æbleringe af 2 æbler, 1 spsk smør, 1 spsk sukker
Skræl æblerne, fjern kernehuset og damp dem i en gryde med låg
sammen med vand og sukker i 5-8 min. til de er kogt ud. Mos æblerne
med en gaffel. Der skal være ca. 600 g færdig æblemos. Skær isen i
mindre stykker og kom den i blenderen eller rør den blød med en
håndmixer. Tilsæt æblemosen samt ahornsirup og rør isen sammen.
Frys den ca. 3 timer eller til den er færdigfrosset. Tag isen ud af
fryseren ½ time før servering så den bliver blødere. Anret isen i
portioner og hæld ahornsirup over. Stil evt. ahornsirupen i
fryseren ½ time før servering så den bliver tykkere og holder sig
flot og mørk ovenpå isen. Drys evt. med mandelflager. Æbleringe:
æblerne skæres i ringe eller både og steges et par minutter i smør
til de er møre. Drys med sukker under stegningen.
Æbledessert med cognac
4 syrlige æbler, f.eks. Filippa eller Belle de
Boscoop
100 g makroner
8 spsk cognac
50 g smør
4 spsk sukker
80 g mandelflager
Tilbehør: piskefløde eller vanilleis
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tynde både. Fordel
æblerne i en smurt, ildfast skål. Knus markonerne groft og drys dem
over æblerne. Hæld cognac over. Smelt smørret i en gryde og tilsæt
sukker og mandelflager. Fordel det over æblerne og bag desserten
ved 200 grader i ca. 15 min. Serveres lun med flødeskum eller
is.
Vanillepocherede æbler med Marsalacreme
(Serveres til vafler eller pandekager)
½ stang vanille
1½ dl vand
1 spsk sukker
2 æbler
Vanillestangen flækkes og vanillekornene skrabes ud. Vanillestang,
korn, vand og sukker kommes i en gryde og lagen koges op. Æblebåde
kommes i lagen og koges næsten møre (ca. 5 min). Æblemassen køles
af. Marsalacreme: 125 g ricottaost, 1½ spsk Marsala (italiensk
hedvin), 1 spsk flormelis. Ricottaosten røres med Marsala og smages
til med flormelis. Nybagte vafler eller pandekager anrettes med
æbler og kold Marsalacreme,
Æblekage med gele
Tilbered en god - ikke for tung - æblegrød med Belle de Boskoop
æbler, vanillestang og sukker. Læg makroner i bunden af en flot
glasskål. Stænk med madeira. Læg et tyndt lag æblegrød. Læg så et
lag smør- og sukkerristet rasp. Læg derefter et 2 cm. højt lag
æblegrød. Slut med et tyndt lag rasp. Dæk med et lag piskefløde og
anbring små klumper ribsgele ovenpå fløden. Server æblekagen efter
et par timer.
Bagte æbleringe
250 g mel
2 æggeblommer
1 spsk. æblebrændevin
1 dl mælk
lidt salt
5-6 æbler
olie
Bland ingredienserne i dejen, og rør den jævn og smidig. Lad den
derefter hvile en halv times tid. Skræl æblerne, skær dem i skiver
og dyp dem i dejen på begge sider. En pande med olie gøres klar, og
æbleringene steges derpå, til de er pænt brune. De lægges til
afkøling på et fad med pergamentpapir. Æbleringene kan enten bruges
som dessert, eller serveres sammen med en kop te.
Æblesmoothie
3 grønne æbler
3 dl æblejuice
3 dl letyoghurt naturel
evt. lidt flormelis
Pynt: yoghurt og kokosmel
Æblerne skæres i tern. Æble, juice og yoghurt blendes sammen.
Smages til med lidt flormelis. Glassets kant dyppes først i yoghurt
og derpå i kokosmel. Smoothien fordeles i 4 glas. (er også god som
morgenmad eller hen på eftermiddagen, når man er lækkersulten)
BAGVÆRK MED ÆBLER
Lynboller med æble og müsli
75 g blødt smør
1 dl sukker (90 g)
1 æg
1½ dl creme fraiche 18 %
2 æbler
2 dl müsli (gerne med nøder og tørret frugt)
ca. 5 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
perlesukker
Smør og sukker piskes sammen. Æg og creme fraiche piskes i. Æblerne
rives groft direkte ned i dejen. Müsli, hvedemel og bagepulver
blandes i en skål og vendes i dejen. Dejen er klæg og skal derfor
tages op med to skeer og lægges på en bageplade med bagepapir.
Perlesukker drysses over, og bollerne bages i ca. 20 min. midt i
ovnen ved 200 grader. Afkøles på en rist.
Karry-æble pier
Dej:
200 g mel
¼ tsk salt
70 g margarine
½ dl vand (evt. mere)
æg til pensling
Fyld:
1 æble
1 løg
100 g hakket oksekød
1 tsk karry
1 knsp spidskommen
salt, evt. olivenolie (kan udelades)
Bland salt og mel. Smuldr margarinen i. Arbejd dejen sammen med så
meget vand som er nødvendigt (dejen skal blive fast og smidig). Del
dejen i 4 portioner. Rul hver portion ud til den er ca. 3 mm tyk.
Skær dejen ud i 4 stykker efter en lille tallerken. Sæt ovnen på
250 grader. Pil løget og hak det. Skyl æblet. Fjern stilk og skær
æblet i både. Fjern kernehus. Skær æblebådene i tynde skiver. Svits
kød, løg- og æblestykker. Tilsæt evt. lidt olivenolie. Tilsæt
krydderiet. Fordel æble- og kødfyld på dejskiverne så de kan foldes
sammen til halvmåner. Tryk kanterne sammen (de kan også fugtes med
lidt vand for at lukke bedre). Pensl med sammenpisket æg. Dej i
overskud kan bruges til dekoration. Bag pierne i ovnen til de er
lysebrune.
Brød med æble, appelsin og pinjekerner
1 æble
½ dl grapefrugtsaft
1 dl pinjekerner
25 g gær
50 g smeltet smør
1 ½ dl yoghurt naturel
125 g durummel
325 g hvedemel (evt. mere)
1 tsk salt
sammenpisket æg
Skyl æblet. Fjern stilk og kernehus. Riv æblet på den grove side af
rivejernet. Bland yoghurten med det smeltede smør. Rør gæren deri.
Tilsæt pinjekerner, grapefrugtsaft, revet æble, durummel, salt og
det meste af hvedemelet. Ælt dejen blank og smidig. Lad dejen hæve
lunt, tildækket i en skål i 1 times tid. Sæt ovnen på 200 grader.
Tag dejen op. Ælt den igennem evt med lidt mere mel. Rids brødet.
Pensl det derefter med æg. Bag brødet 40 min. i ovnen til det er
gyldent og gennembagt.
Æblepizza
(8-10 pers.)
Dej:
75 g margarine
1 ½ dl mælk
1/4 pk. gær
1 æg
1 spsk sukker
¼ tsk salt
375 g hvedemel
Fyld:
1 dl abrikosmarmelade
4 æbler
25 g smeltet smør
1 dl rosiner
1 tsk kanel
1 spsk perlesukker
Margarinen smeltes og mælken hældes i. Mælkeblandingen hældes i en
skål. Når mælkeblandingen er lun, smuldres gæren i. Æg, sukker og
salt tilsættes. Melet æltes i lidt efter lidt. Dejen stilles til
hævning med et viskestykke over i 1 time . Dejen rulles ud, til den
er ½ cm tyk. Lægges på en bradepande med bagepapir.
Abrikosmarmeladen smøres på bunden. Æblerne udhules og skæres i
tynde skiver. Æblerne lægges på og pensles med smør. Rosiner, kanel
og perlesukker drysses over. Bagetid: ca. 20 min. På midterste
rille ved 225 grader. Pizzaen serveres lun med vanilleis eller
flødeskum.
Æblestrudel
Dej:
7 ½ dl mel
1 æg
1 spsk olie
lidt salt
en smule lunkent vand
Melet toppes op på bordet, en fordybning laves foroven og heri
kommes ægget, olien og saltet. I begyndelsen blander man dejen med
en bredbladet kniv, senere æltes den med hænderne, og muligvis skal
der lidt vand i. Dejen æltes kraftigt til den nærmest "slår blærer"
og selv slipper hænderne. Den stilles et koldt sted i en time. Et
viskestykke strøs godt med mel, og herpå rulles dejen ud til en
ganske tynd plade.
Fyld:
2 ½ dl rasp
kanel
lidt smør
125 g smør til pensling
2 tsk rasp.
10-12 æbler
2 dl korender (rosiner kan også bruges)
1 ½ dl sukker
Smørret smeltes og pensles på dejen - der levnes lidt smeltet smør
til senere brug. Raspen blandes med kanel og ristes på en pande i
smør. Derefter strøs raspblandingen over dejen.
Æblerne ordnes og skæres i mindre stykker. De strøs på dejen i et
jævnt lag med korender/rosiner. Herefter rulles dejen til en pølse
ved hjælp af klædet. "Pølsen" bukkes sammen, så den danner en ring,
og lægges på en bageplade med bagepapir. Resten af smørret pensles
på, og kagen bager ved 175 grader i ca. 45 min. Lige inden den er
færdig, drysses den med sukker. Kagen spises varm, skåret i skiver
og evt. serveret med creme fraiche.
Æbletærte
Mørdej:
60 g margarine
125 g mel
1 æg
1 spsk eddike
1 spsk koldt vand
2 spsk sukker
Dejen æltes hurtigt sammen. Stilles koldt en time. Rulles tyndt ud
på et meldrysset bord. Beklæd en tærteform med 2/3 af dejen. Prik
dejen med en gaffel. Fyld derefter 1 cm sødet æblegrød i
tærteformen. Skær æbler i tynde både og læg dem som tagsten ovenpå
æblegrøden. Drys med kanelsukker tilsat lidt stødt nellike. Rul
resten af dejen ud og kom den ned i formen.
Pensl med sammenpisket æg og drys med sukker. Bages i ca. 40 min. i
ovnen ved 200 grader.
NB.: Tærten kan også laves uden låg.
Amerikansk æblepie
(6-8 pers.)
125 g smør
75 g rent svinefedt
250 g mel
4-5 spsk isvand
fyld: ¾ kg danske spiseæbler
100 g sukker
2 tsk kanel
1 æg til pensling
Skær smør og fedt ud i melet med en kniv. Når det ligner gule
ærter, skifter man kniven ud med en gaffel og rører isvand i. Saml
dejen med hænderne uden at ælte den (den bliver for tung, hvis man
gør). Pak dejen i folie og læg den i køleskabet nogle timer, gerne
til næste dag.
Fyld:
kog æblemos af æbler, sukker og kanel og lad den blive kold. Rul
2/3 af dejen ud og beklæd en smurt tærteform med den. Prik den med
en gaffel, stryg den indvendig med sammenpisket æg og fyld
æblemosen i. Rul resten af dejen ud og læg den på som låg. Tryk den
godt til i kanten og pensl med sammenpisket æg. Sæt pien i ovnen og
bag den ved 200 grader i ca. 30 min.
Spises lun og kold.
Æblekage fra Toscana
(8 pers.)
50 g smør
1 stang vanille
revet skal fra en halv økologisk citron
125 g sukker
125 g mel
½ tsk bagepulver
1 æg
½ dl Vinsanto, sherry eller anden hedvin
4 æbler
50 g rosiner
50 g mandelflager
flormelis
Smelt smørret. Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud.
Kom dem i smørret. Riv skallen af citronen og rør den i smørret.
Bland sukker, mel og bagepulver. Pisk smørret med æg og Vinsanto.
Rør melblandingen i. Skræl æbler og skær kernehuset fra. Skær dem i
tynde skiver. Rør forsigtigt æbler, rosiner og mandelflager i
dejen. Dæk en tærteform på 27 cm med bagepapir i bunden. Bred
æbledejen jævnt ud over papiret. Forvarm ovnen til 200 grader og
til kagen midt i ovnen i 25-30 min. til den er jævnt lysebrun
ovenpå. Kagen bliver ikke ret høj.
Æblefisk
(ca. 10 stk.)
1 pakke frossen butterdej
æblemos kogt af 600 g æbler, 75 g sukker ½ stang vanille
1 æg
2 spsk perlesukker
Kog æblemosen med vanillestangen og smag den til med sukker. Lad
den køle af. Rul butterdejen ud og skær den i aflange stykker på
ca. 8 x 12 cm. Læg en teske æblemos midt på hvert dejstykke og fold
dejen ind over, tryk dejkanterne sammen med en gaffel. Pensl
kagerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bages i ca. 15
min. ved 200 grader.
ÆBLER SOM
TILBEHØR
Bagt æble i butterdej
Skræl et æble pr. person. Spiseæbler er bedst. Rul ½ plade
butterdej ud (kan købes færdigt), så det kan dække æblet. Giv dejen
et kryds i toppen. Smør med sammenpisket æg og bag det i ovnen i 20
- 25 min. ved 200 grader. Stænk med Calvados og server straks. Kan
bruges til kalvesteg, mørbrad og lignende.
Æble- og rødbedepuré
2 store rødbeder
150 g smør
1 løg
4 sure æbler
salt og muskatnød
Rødbederne koges, pilles og skæres i skiver og kommes i en gryde
sammen med smørret, et hakket løg, æblerne, salt og muskatnød. Lad
det koge til en flot bordeauxrød puré. Pureen smager fremragende
til f.eks. "benløse fugle" eller vildt.
Æblekompot
5-6 æbler
2 dl vand
½ dl sukker
Kernehus og stilk fjernes, og æblerne skæres i mindre stykker.
Æblerne koges i vand og sukker, til de er møre ikke udkogte. De
tages dernæst op med en hulske. Sukkerlagen koges ind og hældes
over æblestykkerne. Æblekompotten kan serveres nylavet til f.eks.
pandekager eller bruges som marmelade.
Æblekompot med karry
4 store Cox Orange
2 dl piskefløde
2 tsk karry
salt
peber
NB. Passer man på vægten, kan kompotten udmærket laves uden
piskefløde. Man kan evt. bruge kokosmælk i stedet.
Vask æblerne og skær dem i tynde både. Kom smørret på panden og lad
det bruse af. Tilsæt karryen og sauter æblebådene i karrysmørret.
Når de er stegt et par minutter, hældes fløden over. Den koger med
et øjeblik til den er tyknet. Smag til med salt og peber -
færdig!
Kompotten er dejlig som tilbehør til f.eks. torsk eller
fiskefrikadeller.
SYLTEDE ÆBLER
Æble- og hybenmarmelade
1 kg hyben
5-6 syrlige æbler
2 dl vand
5 dl sukker 1 tsk. citronsyre
Atamon
Hyben halveres, kernerne skrabes ud og frugterne skæres atter
igennem, hvorefter de skylles godt. Æblerne skrælles og skæres i
små stykker. Kog frugterne i vandet til de er møre. Derefter røres
sukker og citronsyre i, og marmeladen koger til den er jævn. Hæld
den til sidst på rene og Atamonskyllede glas, så den kan gemmes til
brug vinteren over.
Æblegelé
1,5-2 kg umodne æbler
300 - 400 g vand
sukker
vanille
¼ tsk Atamon
Æblerne vaskes. Stilk og blomst fjernes, æblerne skæres itu og
koges møre men ikke ud. De kogte æbler hænges op til afdrypning i
en saftpose på et køligt sted i et døgn. Saften måles op og 1 kg
sukker /liter saft tilsættes. Lad saften koge 10-15 minutter til
den er svagt lyserød. Skummet fra saften fjernes, vanille efter
behag tilsættes sammen med Atamon.
Æblechutney 1
10-15 æbler
2-3 løg
4 fed hvidløg
16 opblødte soltørrede tomater
2 dl farin
2 ½ dl æbleeddike
2 ½ dl korender
2 tsk masala
1 spsk revet ingefær
Atamon
Æblerne skrælles og skæres i både. Løg, tomater og hvidløg skæres i
mindre stykker. Giv eddike, farin og krydderier et kort opkog. Lad
det hele koge svagt under låg i en halv time. Tag så låget af, og
lad det koge videre, indtil chutneyen er blevet fast. Hæld den på
rene og Atamonskyllede glas. Æblechutney smager dejligt som
tilbehør til fx kylling og lam
Æblechutney 2
2,5 kg æbler
250 g rosiner
125 g korender
skal af 3 citroner
2 store løg
et helt hvidløg
100 g ingefær
Lage: 4 dl æbleeddike
500 g sukker
1 spsk chilipeber
1 spsk ingefær
1 spsk kommen
½ spsk muskat
1 spsk Atamon
Kog en lage af æbleeddike, sukker, chilipeber, ingefær, kommen og
muskat. Kør alle grønsager og frugter gennem en kødmaskine. Kom det
i den kogende lage. Lad det koge 20 min. under omrøring til det
tykner. Tag det af varmen, rør Atamon i og hæld chutneyen på rene,
Atamonskyllede glas.
Krydret æble-mangochutney 3
Kan serveres til f.eks. skinke eller ost eller serveres
med brød til.
2 søde æbler
2 mango
2 spsk solsikkeolie
1 tsk. spidskommen
1 løg
1 grøn middelstærk chili
50 g rosiner
salt, friskkværnet peber
Rens chilifrugten. Finhak den. Fjern stilke og kernehuse fra
æblerne. Finhak æblerne. Klargør løg og skær det i skiver. Skræl
mangofrugten. Skær den i mindre, tynde skiver. Varm olien op i en
tykbundet kasserolle. Tilsæt spidskommen. Rør rundt. Tilsæt
løgringene. Når de er gyldne kommes æbler, mango, chili og rosiner
i. Lad det simre i 25 min. Smag til med salt og peber.
SMÅTING OG TIPS MED
ÆBLER
Æbler til jævning af sovs
Æbler, gerne melede
Æbler kan erstatte meljævning til at jævne en sovs, det er både
nemt og giver en god smag til forskellige retter som vildt, kød,
kylling mm.
Tørrede æbleringe
Æbler efter behov
Kernehuset fjernes og æblerne skæres i runde skiver, trækkes på
snor, og hænges til tørre i et varmt fyrrum. Æblerne kan også
tørres i ovnen i nogle timer ved 50 grader eller på radiatoren på
pergamentpapir. De tørrede æbler kan bruges til at komme på
havregryn, som pynt på kager, som snack eller til at pynte på en
snor i køkkenet.
Æblete
Tørrede æbleblade og æbleskræller
Tørrede æbleblade og æbleskræller giver en fin smag, når de blandes
i almindelig te.
Det er også en god idé at tilsætte lidt kanel.
Æblespread
Revet æble blandet med flødeost og smøres på ristede
kanel-bagels
Revet æble i dej
2-3 æbler grovrives og kommes i dejen til grove brød, gerne sammen
med ristede solsikkekerner.
Æblechips
... laver man af tynde skiver æble med skal, der drysses med
flormelis. Æbleskiverne bages sprøde i ovnen ved 100 grader i ca. 3
timer. Smukt og lækkert som snack eller pynt til desserter.
Smørristede æblebåde
Æblebåde vendt med honning og rosmarin er godt at servere til et
stykke god ost eller dampet fisk
Opskrifterne er blandt meget andet inspireret af Hjerteforeningens
blad "Appetit på livet", Samvirke samt hjemmesiden www.appetit.dk