FO-Aarhus og festugeaktiviteter

10. aug 2023

Her finder du de festugeaktiviteter, som FO-Aarhus er en del af i 2023. Arrangementerne støttes af FO-Aarhus' debatpulje.

 

Festugen for trivsel - i Byparken

I medier og blandt forskere og politikere taler man om "trivselskrisen", mens målinger for børn og unge og mænd peger på henholdsvis faldende trivselstal og udbredt ensomhed. Men hvad skal der til for at vende udviklingen? Og hvad sker der, hvis man faktisk spørger om råd hos dem, det hele handler om? Det er afsættet for en lang række arrangementer i Kuplen og på Hvælvingen i Byparken under Aarhus Festuge 2023, som står i trivslens tegn. Dette har vi realiseret ved blandt andet at række ud til en række organisationer, drevet af unge ildsjæle, der på den ene eller anden måde arbejder på at forbedre ungdommens trivsel. Vi har stillet Festugens rammer til rådighed, og har givet de unge frie tøjler i forhold til format og indhold. Dette er blevet til serien ‘Festugen for Trivsel’, som består en række events, primært i Kuplen, som skal være med til at sætte fokus på denne vigtige dagsorden, fra ung til ung. Tirsdag aften i Festugen fokuserer vi på mænds trivsel, hvor vi har rakt ud til henholdsvis Sebastian Lynggaard aka Herlige Svend og Anders Witzel, som begge vil holde spændende talks om manderollen, og det opgør med selv samme, som vi oplever i denne tid.

 

Gråzonens livetalk

Søn.  27. aug. kl. 17.00-17.45 i Hvælvingen

Gråzonen podcast har fanget opmærksomheden fra lyttere i alle aldre med deres evne til at kombinere dybdegående samtaler med en sprudlende portion humor. Ahmed Omar og Hassan Hagi inviterer os ind i de komplekse spørgsmål, der ikke altid har klare svar, og skaber en åben og respektfuld dialog om forskellige perspektiver og holdninger. Dette event giver dig en unik chance for at opleve værterne i aktion, som de diskuterer aktuelle emner og udfordrer konventionelle tænkemåder. Denne særlige talk vil fokusere på trivsel blandt unge i en digital verden – en tematik, der er mere relevant end nogensinde før. Værterne vil tage dig med på en oplevelse, der spænder fra grin til seriøse tanker, og som vil efterlade dig med en ny forståelse for de nuancer, der ikke altid bliver påtalt

 

Styrk din Kerne: Pilates Workshop i Byparken

Man. 28. aug. kl. 8:30-12:20

Tag en velfortjent pause fra en travl hverdag eller start din dag med energi og fokus. FO-Aarhus inviterer dig til vores Pilates-workshop i Byparken under Aarhus Festuge! Oplev kraften i Pilates, en træningsmetode der styrker, strækker og forbedrer kropsbevidstheden. Uanset om du er nybegynder eller erfaren, kan du deltage i vores workshop og nyde fordelene ved denne effektive træningsform. Vi vil udforske grundlæggende Pilates-principper og lære øvelser, der styrker kernemusklerne, forbedrer holdning og øger fleksibiliteten. Alle fitnessniveauer er velkomne.

Så tag behageligt tøj på og vær klar til at styrke din krop og fordybe din kropsbevidsthed under denne Pilates-workshop. Du er velkommen til at kigge forbi, når det passer dig – det er ikke nødvendigt at være der under hele workshoppen eller lige når den starter.

Arrangør: FO-Aarhus.

 

Kunstværker i Det Fri: En Rundtur i Rådhusparken

Man. 28. aug. kl. 13-14.00 v/Helene Gottfred Rosenfeldt.

Du har nok gået tur i Rådhusparken før og måske lagt mærke til nogen af alle de skulpturer, der er rejst rundt omkring. Du har nok også set griseskulpturen foran Rådhuset, som i folkemunde bliver kaldt Grisebrønden, men faktisk officielt hedder Ceres Brønden. Men hvad er historien bag - og hvad gemmer Rådhusparken ellers på? Kom med Helene Gottfred Rosenfeldt på kunstvandring i Rådhusparken, hvor vi går på opdagelse i noget af alt den kunst, der omkranser Rådhuset. Vi ser på mindesten og kvindeskulpturer og fordyber os i historien, kunsten og de betydninger, der findes i Rådhusparken og rundt om Rådhuset.

Arrangør FO-Aarhus.

 

Headspace Aarhus - #når noget gør dig glad

Man.  28. aug. kl. 14.30-15.30 og ons. 30. aug. kl. 14.00-15.00 i Kuplen

Ved du, hvad der gør dig glad? Kom og mød Headspace, når vi sætter fokus på alt det, der giver mening, glæde og værdi i livet. Det er vigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt. At gøre ting alene, sammen med andre og for en større mening, er godt for vores mentale helbred. Vi er alle sammen hverdagens helte, og selv med de små ting kan vi styrke vores egen og andres mentale sundhed. Ligesom latter smitter, så smitter trivsel også, og vores handlinger gør en forskel for os selv og dem omkring os.

Ved du, hvad der gør dig glad, og ønsker du at inspirere andre? Er du i tvivl om, hvad der gør dig glad? Eller har du bare ikke overskud i hverdagen til at få det prioriteret? Så kig forbi når Headspace besøger Kuplen, og lad os i fællesskab blive klogere på, hvad vi hver især og sammen kan gøre for at styrke vores trivsel.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Den Grønne Ungdomsbevægelse Aarhus – Klimadilemma

Man. 28. aug. kl. 15.30-17.00 i Kuplen

Ville du egentlig gerne spise mere vegetarisk, men du kan kun komme i tanke om ingredienserne til pasta med kødsovs, når du står i supermarkedet kl. 17? Eller ville du egentlig gerne cykle til arbejde, men det er bare nemmere at tage bilen, når du allerede er forsinket, og det regner? Det kender vi godt… Men sådan behøver det måske ikke at være? I Den Grønne Ungdomsbevægelse tror vi på, at vores verden kunne se helt anderledes ud. Vi mener, at det ikke kun skal være op til den enkelte at tage de grønne beslutninger, men at vi skal gøre det lettere som samfund. Vi vil derfor gerne invitere ind til en samtale, hvor vi sætter fokus på strukturer i stedet for individet, så det bliver nemt at tage det bæredygtige valg.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Ventilen Aarhus - Gør ungdommen mindre ensom

Man. 28. aug. kl. 17-18.00 i Kuplen

Alle unge kan blive ramt af ensomhed og ifølge Ventilen Danmark føler 22 procent af unge mellem 16 og 24 år sig ensomme. I Ventilen Aarhus er det lige netop den følelse, vi forsøger at komme til livs. Ventilen Danmark er en landsdækkende organisation, og her i Aarhus har vi et skønt hold af frivillige, som til dagligt driver et mødested i frivilligcentret ved rutebilstationen. De fleste kender til følelsen af ensomhed, omend det måske ikke er alle, der kender følelsen af at være langvarigt ensom. Men blot at kende en flig af det at være ensom er vores frivilliges rygstød, når de praktiserer Ventilens ung-til-ung-princip. Vi møder de unge i øjenhøjde, uden at være uddannede til at gøre det, og vi tror på, at vi kommer længst i kampen mod at bekæmpe ensomhed ved at danne et hyggeligt, inkluderende og trygt fællesskab. Kom til vores talk i Kuplen og hør vores frivillige snakke om arbejdet med at bekæmpe ensomhed lokalt – en by ad gangen!

Støttes af FO-Aarhus.

 

LGBTQ+ Slænget - Queers’ Talk

Man. 28. aug.  kl. 18-19.00 i Kuplen

Hør om nonbinaritet. Sidste år havde LGBTQ+ Slænget den ære at tale om blandt andet hvad det vil sige at være nonbinær til Aarhus Festuge. I år har vi fået genfornyet æren, og til denne talk går vi i dybden med, hvordan vores samfund er at være nonbinær i. I vores talk vil vi komme ind på emner som:

• Hvordan er det at gå på arbejdsmarkedet?

• Hvordan er det at gå på gaden?

• Hvordan er det at gå i skole?

• Hvordan er det at være nonbinær i nutidens danske samfund?

Måske forestiller man sig ikke de helt store udfordringer her, men du vil blive overrasket over hvordan det er fra vores perspektiv. Dette event er en talk, men det er også mere end det: kom og stil spørgsmål, kom med egne erfaring, tanker og oplevelse, og medvirk til at vi alle gå herfra rigere.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Tir. 29. aug. kl. 16-17.00 i Kuplen

Hør om body positivity. I år kommer LGBTQ+ Slænget forbi Aarhus Festuge for at fortælle om vores oplevelser med krop, kropspositivisme, samt hvordan vi oplever unge (queer) kroppe repræsenterede i medier og gennem dating(apps). ‘Body positivity’ eller kropspositivisme er et begreb der i de sidste 5-10 år har lavet et brag af et gennembrud på sociale medier, men hvordan opleves kroppe for unge LGBTQ+ personer i nutiden? I vores talk vil vi vende:

• Hvordan skiller LGBTQ+ kroppe sig ud, og hvordan er de positivt/negativt portrætteret i sociale medier?

• Hvordan opleves kroppe i dating og på datingapps?

• Hvordan oplever LGBTQ+ personer deres kroppe i forhold til verdenen omkring dem?

• hvordan kan LGBTQ+ kroppe blive mere positivt skildret?

Der er både fortællinger om frisættelse, kærlighed til kroppe, men også kasser, forventninger og skam på spil i dette emne. Vi ønsker at fortælle vores historie, men vil lige så gerne svare på spørgsmål og komme i åben debat med publikum for at opnå fælles læring og forståelse.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Kultur der dur

Tir. 29. aug. kl. 10-14.00

Musik- og Medieværkstedet og Kulturgyngen

Tirsdag d. 29/8 lavede Kulturgyngen og FO-Aarhus i samarbejde med Musik og medieværkstedet en dag for landets brugerbands (handicapbands). Formålet var give de mange brugerbands en platform med et publikum, og være med til at synliggøre deres kreative og musikalske kompetencer. Koncerterne blev afviklet i Rådhusparken, for "det almindelige" publikum og brugere fra aktivitetscentrene. 

Byparken er igen i år fyldt med liv og aktivitet, men tirsdag den 29. forventer vi alligevel, at stemningen bliver ekstra god i formiddags- og de tidlige eftermiddagstimer. For her er der ’Kultur der dur’, hvor Byparken får fornemt besøg fra en række bands fra Musik og Medieværkstedet, der er et værksted for aarhusianske borgere med psykisk og /eller fysisk udviklingshandicap.

Glæd jer blandt andet til at opleve:

- ikoniske The Mumes, der siden dannelsen i 1989 har optrådt i mange forskellige konstellationer bl.a. under navnet Øl, Pølser og Popcorn, og som de indviede fans kort og godt vil kende som ”verdens ultimativt bedste coverorkester”.

- fantastisk energiske The Jess, som i en årrække udmærkede sig ved Handicap Grand Prix som Jeanette & Rødderne, og siden har de forkortet bandnavnet og skiftet covernumre ud med deres egne samfundskritiske sange, hvor deres fede, feststemte punkattitude for alvor skinner igennem.

Kultur der dur er for alle. Vi håber, at rigtig mange vil kigge forbi Byparken for at tage del i den positive stemning og give sig hen til det overrumplende talent på scenen.

Programmet:

Kl. 10:00 – 10:30 - DJURSLANDS FOLKEHØJSKOLE

Kl. 10:45 – 11:15 - TUNG TRAFIK (Bøgeskovgård aktivitetscenter)

Kl. 12:15 – 12:45 - THE JESS (Musik & Medieværkstedet)

Kl. 13:15 – 14:00 - THE MUMES (Musik & Medieværkstedet)

Arrangør: FO-Aarhus. Støttet af Såma.

 

ROSA: SOLO - Koncerter til unge med særlige behov

Tir. 29. aug. kl. 14-15.00 i Kuplen

Kom forbi og hør om ROSAs nye udviklingsprojekt SOLO. Et projekt der ønsker at sikre at unge som føler sig ensomme også får adgang til kultur. Det skal ske ved at arrangere små intime koncerter for dem i trygge rum - et særligt koncertformat, som tilgodeser den voksende marginaliserede gruppes behov. Her vil en professionel musiker give en lille koncert i små overskuelige fællesskaber - skabt i samarbejde med kulturinstitutioner og udvalgte organisationer, der arbejder direkte med unge og trivsel. Med SOLO er musikkens helbredsmæssige potentiale i fokus i henhold til øget trivsel og mindre ensomhed blandt målgruppen. Musikerens rolle fungerer som en ‘musikalsk besøgsven’. Besøget varer cirka 60 minutter, som består af 30 minutters koncert og dialog mellem musiker og publikum den resterende tid.

ROSA samarbejder med Aarhus Universitet – Institut for Antropologi, som følgeforsker projektet.

ROSA vil afvikle ca. 100 koncerter årligt over 3 år. Under Aarhus Festuge afholder ROSA tre SOLO-koncerter takket være støtte fra FO-Aarhus. De kommer til at finde sted på henholdsvis UngK, Café Mellemfolk og Super, hvortil publikum får en særlig invitation. Derfor er koncerterne ikke offentligt tilgængelige, men taler ind i et vigtigt emne, nemlig at give unge en musikalsk oplevelse, som de ellers normalt er afskåret fra.

Støttes af FO-Aarhus.

 

HUSRUM Aarhus: Ståsted - om at høre til

Tir. 29. aug. kl. 15-15.50 i Kuplen

Vi udforsker fællesskabets betydning og vigtigheden af at høre til. Vi bringer vores egne erfaringer i spil og inddrager forskningens blik. Kl. 15.00: Fællesskabets betydning v. koordinator i HUSRUM Aarhus, Line Laxy.

Kl. 15:20: Personlig fortælling om ensomhed v. ung i HUSRUM Aarhus

Kl. 15.40: Tid til dialog og spørgsmål

Ensomhed kan ramme os alle. Måske er det endda et livsvilkår ved at være menneske? Vi mennesker har brug for at føle os forbundet. Relationer og fællesskaber er afgørende for vores trivsel og mangel på samme har store konsekvenser - for den enkelte og for samfundet. Nye fællesskaber spirer, både i den fysiske og digitale verden. Vi har aldrig haft så mange sociale initiativer til at forebygge og bekæmpe ensomhed. Samtidig vidner det sidste årti om en markant stigning i ensomheden. Gør vi noget galt? VÆR MED, når vi stiller os selv det spørgsmål. HUSRUM er et frivilligdrevet fællesskab for unge i alderen 16-30 år, som oplever ensomhed og psykisk sårbarhed. Vi tilbyder samtalegrupper, sociale arrangementer og venskabsordning.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Sex og Samfund Aarhus

Tir. 29. aug. kl. 17-19.00 i Kuplen

Den moderne mandeopfattelse. Sex og Samfund inviterer til en snak om ‘det mandige’ 2023. Vi sætter spotlight på, hvordan vi tænker og gør maskulinitet i det moderne danske samfund og stiller bl.a. spørgsmålene: Hvilke krav stilles der til dét at være mand? Hvordan finder man sin egen plads? Er der maskuline idealer vi som samfund bør genoverveje? Hvorfor efterspørger samfundet mere end nogensinde før mandens følsomme sider?

Sex og Samfunds kampagne om nattelivets dilemmaer vil også blive lagt ud fra mandens perspektiv, da det et vigtigt aspekt i debatten vi ønsker at få italesat. Sammen med et stærkt panel af mænd med forskellige positioner inviterer vi publikum til sammen at blive klogere på, hvordan man navigerer rundt i og finder sin egen plads i et konstant omskifteligt mande-landskab.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Ons. 30. aug. kl. 15-17.00 i Kuplen

Et tryggere natteliv. Sex og Samfund inviterer til en snak om hvordan vi kan skabe større tryghed i nattelivet. Mange oplever krænkende adfærd, som kan tage festen ud af byturen. I Sex og Samfund arbejder vi for, at vi alle skal føle os tryggere, når vi går i byen. Vi skal derfor snakke om, hvordan vi kan uddanne barpersonale til bedre at håndtere ubehagelige episoder, hvordan man som gæst i nattelivet kan øve sig på at gribe ind, når man ser noget der virker forkert og dele oplevelser om, hvilke dilemmaer og situationer, der kan opstå i nattelivet. Med et panel bestående af aktører og gæster i nattelivet skal vi snakke om, hvordan vi bedst muligt kan skabe større tryghed for hinanden, når vi går i byen.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Anders Witzel: Kan mænd blive FOR følsomme?

Tir.  29. aug. kl. 19.15-20.15 i Kuplen

Mænds følsomhed – eller mangel på samme – er blevet et hot emne i alt fra sociale medier og sange til diverse fjernsynsprogrammer og thinkpieces. Mange mænd har fået øjnene op for, at de skal kunne mærke og udtrykke deres dybe følelser og tilgå andre mennesker med stor omsorg, empati og forståelse. Men er det (kun) en god ting? Eller er der også bagsider ved, at den moderne mand er drejet væk fra den traditionelle maskuline vej? I denne talk kigger MandeMentor og tantramassør Anders Witzel på, hvordan efterspørgslen på mænds følsomhed overhovedet er opstået, og hvem der efterspørger det. Moderator på talken er Per Smedegaard, kunstnerisk direktør ved Teatret Svalegangen. I talken vil de sammen undersøge, hvorfor det ikke er ubetinget gavnligt, når mænd bliver mere følsomme og komme med bud på, hvordan manden kan bruge det rum, efterspørgslen skaber, til at folde sig selv mere ud som mand - uden at få 'følsomheds-kvababbelse'.

Hvem er Anders Witzel?

Anders Witzel har altid arbejdet med mennesker. Først med menneskekroppe efter endte idrætsstudier på Københavns Universitet, så med menneske-adfærd i form af 15 år med salg, sociale medier og marketing i det danske erhvervsliv - og sideløbende med det hele som samtaleterapeut for både mænd, kvinder og par. De senere år er hans fokus drejet dedikeret ind på den tantriske vej, hvor han hjælper sine klienter til at blive mere sansende gennem sit virke som fuldblods tantramassør, tantra-underviser og tantrafestivalarrangør. Godt 4000 klientsessioner og et livslangt brændende hjerte for at forstå, hvad det er der foregår i mænd og kvinder, har gjort ham til en passioneret debattør, når det kommer til kønsroller, mandens seksualitet og at forstå dynamikkerne mellem mennesker.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Herlige Svend: Opgøret med manderollen og den stereotype maskulinitet

Tir. 29. aug. kl. 20.45-21.45 i Kuplen

”Rigtige mænd fortjener lige så meget kærlighed som alle andre”. ”Måske er vi mindre ensomme end andre, fordi for mange os ikke ved, hvordan det modsatte af ensomhed føles”. ”Samtalen om den gode maskulinitet er svær at finde”. Tag ikke fejl af de nuttede dyrememes og det lyserøde skyunivers på Instagramprofilen 'Herlige Svend'. For de mange følgere har personen bag profilen, Sebastian Lynggaard, i høj grad også tiltrukket i kraft af sine både morsomme og skarpe perspektiver på hverdagsfænomener, dansk politik og ikke mindst den moderne manderolle. Netop den moderne manderolle får kærlig behandling af Sebastian Lynggaard i denne talk, hvor han bl.a. vil diskutere mænds manglende moderne forbilleder og behovet at være følelsesmæssig nysgerrig og for at lære at tale sammen mand til mand. Moderator på talken er Per Smedegaard, kunstnerisk direktør ved Teatret Svalegangen.

Talken vil også komme ind på nogle af de temaer, som man finder i Sebastian Lynggaards bog 'Mandsforræder' fra 2022, hvor han med egne ord " forråder en generationslang tavshedspagt mellem mænd". I tråd med sine opslag giver han sig undrende og uden omsvøb i kast med mænds manglende følelseshåndtering og den dertil knyttede vrede og ensomhed.

Om Sebastian Lynggaard: Sebastian Lynggaard, aka @Herligesvend oprettede i 2019 sin memeprofil, der i dag har 92.000 følgere. Her møder man underholdende og samfundsrelevante memes om alt hverdagens banaliteter til sexisme. Foruden den populære profil giver 33-årige Lynggaard også sine stærke meninger tilkende i diverse podcast, dagblade og magasiner samt foredrag. I 2022 udkom hans bog 'Mandsforræder', hvor han med udgangspunkt i sine erfaringer fra sociale medier gør op med den måde, mænd definerer sig selv, og hvordan de sjældent håndterer deres ofte vrede følelser.

Støttes af FO-Aarhus.

 

Lav din egen sommerkoldskål

Ons. 30. aug. kl. 9-12.00

Kom og vær med i Byparken, når vi skal lave sommerens (måske) sidste portion koldskål.

Vi kender den alle – den gule liter koldskål fra køledisken serveret med kammerjunker. Men der findes utallige måder at spise og servere koldskål, og vi har sørget for, at I kan blive lidt inspireret til andre variationer af den klassiske servering. Vi stiller an med en lækker koldskål, skyllede bær og frugt, en hjemmelavet müsli – og så mangler vi bare jer til at komme og lave alverdens variationer af den klassiske sommerforfriskning. Kig forbi til enten morgenmad, formiddagssnack eller en let frokost sammen med din kammerat, din kollega eller dine børn.

Arrangør: FO-Aarhus.

 

Hummus Workshop: Fra Grundopskrift til Smagsfuld Oplevelse

Ons. 30. aug. kl. 14-17.00

Karryhummus, hummus med basilikum, hummus med persille, hvidløgshummus... Der findes utallige varianter af den samme spise - nemlig hummus. Grundopskriften er den samme, og herefter kan smagen peges i mange forskellige retninger. Det er også det, vi skal lave til den her workshop - smage hummus til. Vi har lavet basen og taget forskellige krydderier, krydderurter og andre smagsgivende elementer med, så I selv kan tilsmage en portion hummus. Den tilsmagte hummus serveres med gulerodsstænger og kan enten tages med videre eller nydes ved bordet. Læg vejen forbi og sæt dig ned selv, sammen med din kammerat, eller sammen med dine børn og brug et øjeblik på at lege med smagen i hummus.

Arrangør: FO-Aarhus.

 

Peech Aarhus: Peech debatterer s3ksuel sundhed

Ons. 30. aug. kl. 17-19.00 i Kuplen

Peech inviterer til to timers cute debat, hvor vi forsøger at blive klogere på, hvordan vi forbedrer den seksuelle trivsel blandt unge. Hvad er lyst, nydelse og seksualitet overhovedet, og hvordan påvirker det vores generelle velbefindende? Peech modererer debatten, når et diverst panel kommer med deres bud på, hvordan den seksuelle sundhed kan løftes. Tag dine venner under armen til en hyggelig, sjov og oplysende debat – der vil selvfølgelig være mulighed for at stille spørgsmål undervejs!

Støttes af FO-Aarhus.

 

Indre Balance og Energi: Qigong Workshop

Tor. 31. aug. kl. 9-12.00

Trænger du til et roligt øjeblik i en hektisk hverdag eller til en god start på dagen? Så kom og vær med til Qigong i Byparken. Oplev den gamle kinesiske praksis med Qigong, der kombinerer blide bevægelser, åndedræt og fokuseret sind for at skabe balance og harmoni. Uanset om du er nybegynder eller erfaren, kan du deltage i workshoppen og nyde fordelene ved denne smukke praksis. Vi vil udforske forskellige Qigong-øvelser, der øger energi, styrker kroppen og beroliger sindet. Gennem opvarmning, flydende bevægelser og dyb vejrtrækning vil vi skabe en forbindelse mellem krop og sind. Alle er velkomne, uanset alder eller fitnessniveau. Tag behageligt tøj på og vær klar til at opleve Qigongens indre ro og velvære. Du kan kigge forbi, når det passer dig - det er ikke nødvendigt at være der under hele workshoppen eller lige når den begynder.

Arrangør: FO-Aarhus.

 

Fagforeningen DM: Generationer på arbejdspladsen

Tor. 31. aug. kl. 12.30-14.30 i Kuplen

At have forskellige generationer repræsenteret på arbejdspladsen kan skabe innovative tanker, berigende samarbejde og gode resultater på bundlinjen. Dette vil dog ikke nødvendigvis komme helt af sig selv. For at opnå de gode resultater og skabe et godt arbejdsmiljø, når generationer mødes, er det vigtigt, at alle parter kan være åbne og nysgerrige overfor hinanden. Kom og hør en samtale om generationer på arbejdspladsen, og hvordan man skaber bedst mulige forhold for alle. Fagforeningen DM vil i samtale med en række gæster forsøge at finde frem til, hvordan man skaber det bedst mulige samarbejde generationer imellem på arbejdspladsen. Dette vil også indebære en samtale om, hvad de forskellige generationer forventer af deres arbejdsplads, samt hvad både arbejdspladsen og dens ansatte får ud af øget diversitet blandt de ansatte. Vi ønsker at sætte fokus på trivsel, respekt og mangfoldighed.

Støttes af FO-Aarhus.

Tranquil Union - i Hvælvingen

Tor. 31. aug. kl. 19-19:45

I et samfund præget af optimering, effektivisering og vækst føler mange, at de har mistet forbindelsen til en verden, der bevæger sig i et tiltagende opskruet tempo. Denne afmagtsfølelse er central i det nystartede århusianske indie rock-band Tranquil Unions musikalske og lyriske univers. Bandet blander den klassiske pop/rock-opsætning med elektroniske elementer som cykliske tapeloops, tågede beats og drømmende synth-flader i en lyd, der indbyder til indlevelse og eftertanke. Musikken er udspændt mellem to poler: på den ene side den klassiske pop/rock-traditions eviggyldige instrumentering og på den anden den moderne, digitale produktions uudgrundelige muligheder.

Denne modsætning mellem ny og gammel, fortid og fremtid, genfindes i tekstuniverset, hvis hovedtema er det (sen)moderne menneskes eksistentielle kvaler. Hvad stiller vi op med et samfund, hvis tempo åbenlyst er i utakt med menneskers velbefindende? Eller er der i virkeligheden blot tale om almenmenneskelige kvaler, der går på tværs af samfundsmodeller og tidsperioder? Disse spørgsmål udforskes i teksterne. Uden blot at være en nostalgisk kritik af ”det nye” som sådan, er der en erkendelse af, at balancen er tippet til fordel for det evigt accelererende – og at dette i en vis grad sætter begrænsninger for mere afbalancerede liv og i sidste ende åbenlyst også menneskets eksistensbetingelser på kloden. Der er således vigtig information at hente om bandets kunstneriske ståsted i navnet. Første del antyder en tilbagevenden til fordybelse og rolighed, mens anden del knytter an til forpligtelse og fællesskab.

Sangen ”Forbidden Energy” fra den kommende EP.

Then, Now, opsummerer meget godt de ovenstående pointer. Sangen veksler mellem nye (det digitale og producerede) og gamle (det analoge og umiddelbare) elementer rent musikalsk, mens teksten problematiserer effektiviseringens tidsalders konsekvenser og påberåber sig en tilbagevenden til simplere tider. EP’en er klar til udgivelse i starten af 2023.

Arrangører: Kulturgyngen og FO-Aarhus.

 

Efteraar - i Hvælvingen

Tor. 31. aug. kl. 20-20:45

Med en længselsfuld vokal, drømmende guitarer og en dynamisk rytmesektion formår det aarhusianske band efteraar at skabe en lyd, der både er atmosfærisk og energisk.

Inspireret af kunstnere som Barselona, Guldimund, Àsgeir og Ben Howard har bandet siden deres dannelse i 2022 balanceret mellem kraften fra popmelodier og et eksperimenterende indieunivers, der både forsøger at forføre, udfordre og danne rammerne for refleksion.

Selv om det ikke indledningsvist var intentionen, er band-navnet gået hen og blevet en rød tråd i et tekst-univers, der ofte omhandler de uundgåelige efterårs-dage, som livet nu engang byder på.

I øjeblikket er efteraar i studiet, hvor de arbejder på deres debut-EP. Deres første single forventes at blive frigivet i løbet af sensommeren.

Arrangører: Kulturgyngen og FO-Aarhus-

 

Motorik og Leg i Fokus: En Workshop for De Små

Fre. 1. sept. kl. 10-12.00

Så skal der leges! Vi skal tumle med kroppen og bruge vores sanser. Vi skal have det sjovt og slappe af. Vi skal være vilde og rolige. Vi skal synge, spille, bruge sanserne, tumle, lege og hygge.

Workshoppen vil udforske forskellige sanser gennem blide strøg, faste tryk og kontrasterende bevægelser, suppleret af leg og tumlen der skaber en dybere kropsforståelse. Derudover vil der være sang, musik og interaktion, der styrker tilknytningen mellem voksen og barn. Alt i alt en rigtig dejlig formiddagsaktivitet, hvor du får lege- og sanseinspiration med hjem.

Underviser Stefanie Vinther er pædagog, babymassageinstruktør og zoneterapeut med egen klinik i Åbyhøj. Derudover er hun mor til to frække drenge, som også jævnligt får massage og zoneterapi.

Workshoppen starter forfra kl. 10, 10:40 og 11:20, så hvis du vil være med fra starten, er det på de tidspunkter, du skal møde op. Du er velkommen til at være med under det hele, til en halv workshop eller bare lige 5 minutter – det er op til dig og børnene. Tag mødregruppen, barnet, vuggestuen eller naboen med, og så glæder vi os til at se dig til en formiddag fyldt med børnelatter og hyggeligt samvær.

Arrangør: FO-Aarhus.

 

Kjoler og Cocktails

Syklub Aarhus afholder “Kjoler & Cocktails” i samarbejde med komSAMMEN, som er en del af Aarhus Festuge.

 

Kjoler og Cocktails

Syklub Aarhus afholder “Kjoler & Cocktails” i samarbejde med komSAMMEN, som er en del af Aarhus Festuge. Det er en festdag for Syklub Aarhus, inspireret af de internationale Frocktails arrangementer, hvor vi fejrer vores fællesskab og har lejlighed til at lufte vores fine kreationer 

Lør. 2. sep. kl. 12-21 i FO-Byen, Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C

PROGRAM:

  • Kl.12-16.30 Sew-along -vælg mellem 2 forskellige taskemønstre eller medbring dit eget
  • Kl.14 kaffe og kage
  • Kl.16.30 Oprydning og omklædning
  • Kl.17.00 Cocktails og lotteri med "sygodter" fra sponsorer
  • Kl.18-21 Fællespisning og hygge

Med denne billet får du adgang til Kjoler & Cocktails arrangementet inklusiv taskemønster/syvejledning og forplejning. Samt en mulepose goodiebag med Kjoler & Cocktails logo til minde om dagen og mulighed for at vinde lækre sponsorpræmier i vores lotteri. 

Husk din symaskine, forlængerledning, stof, sygrej og ikke mindst FESTTØJET. 

 

AFA-festugeudstilling

25. aug. til 3. sept. i Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, FO-byen

Efterårsudstilling med fotokunst og et spændende foredrag om fotoskabelse med anvendelse af kunstig intelligens samt efterfølgende debat. AFA´s medlemmer står igen i år bag en fotoudstilling og et foredrag/debatmøde i festugen. Begge dele finder sted i Stiften Lounge FO-byen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Der er fernisering lørdag d. 26/8 kl.11.00, hvor alle er velkomne til at hilse på de enkelte fotografer, samt at få lidt godt til ganen. Udstillingen, der omfatter såvel papirbilleder som digitale billeder, er åben til og med søndag d. 3/9 kl. 17.30. Udstillingen er ucensureret og med frit emne.

Åbningstider:

Weekend: 11.00-17.30

Hverdage: 15.00-17.30 - Onsdag dog 11.00-18.30.

Der er gratis entré til udstillingen.

30. aug. kl. 19.00: Kunstig intelligens i fotografi - foredrag v/Ole Klintebæk.

I forbindelse med udstillingen afholder AFA et spændende foredrag/debatmøde, hvor vi får besøg af Ole Klintebæk. Ole vil med lune og humor fortælle om kunstig intelligens (AI) i fotografi – et emne som bliver mere og mere relevant, da computere og algoritmer i dag kan skabe billeder som er nærmest umulige at skelne fra rigtige fotografier. Hvor går grænsen mellem fotografi, kunst og anvendelse af andres værker. Og hvad kan kunstig intelligens bidrage med på godt og ondt.

Entre til foredraget er kr. 100 og billetter kan købes på www.fo.dk/kurser

AFA, Aarhus Fotografiske Amatørklub, er en af landets største og ældste fotoklubber og er stiftet i Aarhus i 1896. AFA har i dag ca. 70 medlemmer, som kommer fra hele Østjylland. Aarhus Fotografiske Amatørklub - stiftet i 1896. AFA er medlem af SDF, Selskabet For Dansk Fotografi, og Jyske fotoklubber.

Støttes af FO-Aarhus' debatpulje.

 

Svalegangen: United Change

Guidede walks: Gå en bæredygtig fremtid i møde.

Teatret Svalegangen står bag United Change, som i 2023 kulminerer med 17 kunstneriske oplevelser i Aarhus byrum i 17 dage fra d. 24. aug. - 9. sep.

De 17 kunstneriske oplevelser refererer til FN’S 17 verdensmål. United Change har til formål at motivere flere danskere til at reflektere og agere i forhold til verdensmålene. Man vil bl.a. opleve de 17 verdensmålværker gennem gadeteater, street art, performance, video-kunst, musik og AR–augmentet reality. Emnerne er bl.a. inden for klima, forbrugsvaner og ligestilling.

Svalegangen tror på at kunsten har en vigtig rolle til udvikling af en bæredygtig fremtid, da kunst kan ramme en sanseligt og følelsesmæssigt. Videnskab og tørre facts taler mere til intellektet. Begge veje er vigtige til bæredygtig omstilling og adfærdsmæssig ændring. Men kunsten har hidtil kun haft en mindre rolle i den bæredygtige omstilling af Danmark. Og der er mange stærke holdninger til om kunsten skal bruges til dette.

Til United Change bruger Svalegangen kunsten som instrument til bæredygtig omstilling. Tre professionelle kunstformidlere (udlånt fra ARoS) tager således østjyder med på forskellige guidede walks, hvor man sanser og oplever de 17 verdensmål på en ny måde.

Walks for en bæredygtig fremtid

Der afholdes 30 i walks i perioden 25. aug-8. sept. Walkene starter på Teatret Svalegangen, hvor publikum bliver introduceret til tankerne bag United Change, og herunder det interessante spørgsmål om kunst fremadrettet skal bruges som instrument til samfundsudvikling og herunder bæredygtig omstilling.

Program for en debat-walk:

Velkomst og velkomstdrink på Teatret Svalegangen, hvor ARoS-kunstformidleren byder velkommen og introducerer deltagerne til United Change samt tankerne bag. Walk på 2 timer, hvor kunstformidleren tager deltagerne med ud i Aarhus C og oplever 4-5 verdensmålsværker og performances, der aktiverer sanserne, får dig til at smile og giver stof til eftertanke. Desuden fortæller de om tankerne bag værkerne. På walken gennem Aarhus’ gader opleves kunst om klima, forbrugsvaner, ligestilling og meget mere.

Oplev spektakulær og smuk kunst i gadebilledet, f.eks. verdens største kjole af skrald i en satirisk hyldest til overforbrug, vind vilde klimabelastende præmier til Kokasse-bingo eller bliv forført af det første offentlige monument, som hylder ligestilling i argumented reality.

Afslutningsvis bliver deltagerne spurgt til om oplevelsen har motiveret til mere bæredygtige handlinger i fremtiden.

Sænk skuldrene, invitér familien, kollegaerne eller vennerne med og oplev FN’s 17 verdensmål gennem brølende relevant kunst i byrummet.

Datoer

Fredag d. 25. august – kl. 16.30 – 18.30

Lørdag d. 26. august – kl. 14.00 – 16.00

Søndag d. 27. august – kl. 14.00 – 16.00

Fredag d. 1. september – kl. 19.30 – 21.30

Lørdag d. 2. september – kl. 19.30 – 21.30

Kunstformidlere fra Aros bl.a. Line Tandrup og Alberte Edberg Behncke.

Praktisk info

Vi starter walken med velkomstdrink og præsentation af United Change hos Teatret Svalegangen.

Guidet walk (max 30 deltagere)

Varighed: ca. 2 timer

Oplev 4-5 værker: fx performance, gadeteater, lydværker, video og street art

Længde 2-4 km i Aarhus C

En valgfri velkomstdrink: vin, bobler, øl, sodavand

Pris 100 kr. inkl. drikkevare og gebyr (børn under 3 år er gratis)

Tilmelding: https://www.unitedchange.dk/walks-for-alle

Støttes af FO-Aarhus' debatpulje