Festuge i FO-byen

19. aug 2021

Her finder du en oversigt over de aktiviteter, der er arrangeret i FO-byen i anledning af Aarhus Festuge 2021

 

Kosmos-optog

 

28. aug. kl. 16.00 og 29. aug. kl. 13.00: Good Life-optoget skabte liv og glæde i gaden, og aarhusianerne havde fået hjælp af Dunkelfolket fra Aalborg. Det spektakulære og familievenlige optog begyndte i FO-byen og bevægede sig gennem Strøget til åen og de festlige, farverige dragter satte øjnene på stilke. Bag det fortryllende optog står det aarhusianske Teater Kosmos med instruktør Maria Lexa i spidsen. De høje figurer er fremstillet på Bali.

 

LitXtalks

Med LitXtalks ønsker Aarhus internationale festival, LiteratureXchange, at styrke blikket for globale perspektiver og aktuelle tematikker. Under Aarhus festuge afvikler vi arrangementer med i alt 6 taler, der alle relaterer sig til FNs tredje Verdensmål: Sundhed og trivsel. Talerne er skrevet af 6 danske forfattere, der hver udfolder sig om et givet emne. Disse emner er: psykisk sårbarhed, køn/krop, SoMe, økonomi og sundhed, natur/klima og mønsterbrud. Arrangementerne er inspireret af TEDtalks, men i stedet for “ideer værd at sprede”, benyttes sloganet: “litteratur værd at sprede”.

31. aug. kl. 16.00: Glenn Bech om køn/krop: Hvad vil det sige at ’have’ et køn, hvordan har vores køn betydning for vores muligheder i livet. Hvordan behandles mennesker, der ikke kan finder sig til rette i de klassiske kønsstrukturer og -kasser?

Kaspar Bonnén om psykisk sårbarhed: I en verden, der hylder robusthed og succes, hvad stiller man så op, hvis succesen udebliver eller robustheden viser sig at slå revner?

Rebecca Bach Lauritsen om sociale medier: Der tales om omsiggribende mistrivsel blandt særligt unge, som følge af en stadig større brug af de Sociale Medier. Hvad betyder det for den enkelte, når vi hele tiden skal være på, ses, præstere?

2. sep. kl. 16.00: Hans Otto Jørgensen om mønsterbrud: Hvilken betydning har det, hvor vi kommer fra, hvad vi kommer af og hvilke forventninger, omverden, på baggrund heraf, har til os. Eller måske snarere – ikke har til os?

Gry Dalgas om natur/klima: Hvilken betydning har naturen for menneskets trivsel, fysisk, psykisk og åndeligt? Hvad betyder det, at arternes diversitet hele tiden minimeres som følge af den samlede menneskeheds rovdrift, og hvad kan det enkelte menneske stille op mod det?

Asta Olivia Nordenhof om (global) økonomi: Hvilken betydning har den globale ulighed for menneskers sundhed rundt omkring i verden.

Begge arrangementer finder sted i Vor Frue Kirke, Frue Kirkeplads 3, Aarhus C i et samarbejde mellem Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Festuge.

 

Expat Reception lørdag den 28. aug. i FO-byen

Aarhus Festuge, International Community og partnere afholder lørdag 28. august en særlig reception for byens expats og deres familier. Med receptionen ønsker vi både at engagere og fastholde byens expats. Aarhus Festuge vil gerne invitere dig til at deltage i arrangementet.

Rammen er FO-gården, Vester Allé 8, Aarhus C, hvor vi byder på nogle lette anretninger. I vil derudover høre et par ord fra Ken Cordes, som er bestyrelsesmedlem i Erhverv Aarhus og i International Community’s Executive Committee samt undertegnede.

Grundet situationen omkring covid-19 afholdes arrangementet i to etaper: kl. 12-14 og 15-17.

Tilmelding via et af disse links senest fredag 21. august.

Kl. 12-14.00: Erhverv Aarhus - Expat Reception 2021

Kl. 15-17.00: Erhverv Aarhus - Expat Reception 2021

 

Kulturgyngen og LGBT i FO-byen

31. aug. - 4. sept. kl. 11-12.00: Fællessang i FO-byens hængende have, Vester Alle 8.

Når man synger sammen, kommer man tættere på hinanden. Tirsdag d. 31. aug. og onsdag d. 1. sept. afvikler Ældre Sagen fællessang med udgangspunkt i højskolesangbogen. Fredag d. 3. og lørdag d. 4. sept. afvikler LGBT+-huset ligeledes fællessang med udgangspunkt i identitet og mangfoldighed.

Stemningen bliver uformel, og man kan drikke en kop kaffe med kendte og nye ansigter.

Tirs. 1. sept. kl. 16.00: Koncert i FO-byen: Christian Vuust og Peter Laugesen i Maritza-salen, Frederiksgade 78C. Oplev en af vores tids største digtere, Peter Laugesen, recitere udvalgte digte, over musik komponeret af saxofonist. Christian Vuust, som med sin klangfulde spillestil har skabt sig et solidt ry på den danske jazzscene. Det er med andre ord lagt i ovnen til en særlig eftermiddag, hvor jazzens og poesiens spydspidser mødes, og hvor du som publikum har mulighed for at få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Med på scenen er musikerne: Esben Tjalve, Torben Bøtker og Frederik Bülow. Han har med sin modne og klangfulde spillestil på tenorsaxofonen skabt sig et solidt ry på

den danske jazzscene.


Tirs. 1. sept. kl. 20.00: Koncert med Etnolab  i Maritza-salen, Frederiksgade 78C.

Etnolab er et musikalsk laboratorium, hvor grænser mellem traditioner og genrer opløses og genskabes, når sluserne lukkes op, og bulgarsk musiktradition flyder fra den ene hane, og jazz, rock og improvisation fra den anden. Disse stærkt reaktive musikalske grundstoffer løber sammen i laboratoriets rør og kolber, og musikken genfødes i et ikke tidligere kendt reaktionsprodukt, som de fire musiklaboranter iagttager og går ud og giver nyt liv på scenen.


Ons. 1. sept. kl. 13.30-14.30: Koncert med The MUMES på FO-byens gårdscene, Vester

Allé 8. The MUMES er et socialøkonomisk musikprojekt, der aktiverer musikalske supertalenter med psykisk udviklingshæmning. Siden 1989 har projektet, under forskellige titler, været frontløber for spil-selv-kulturen på den danske handicap-scene. Projektet udvisker den gængse relationsforståelse ved at fjerne pædagog/bruger titlerne.

The MUMES fungerer således som et professionelt orkester, med alt hvad det indebærer: Der er en manager, der et band, og der er et crew. På den måde opnås en gensidig respekt, et hierarki der sikrer succes for den enkelte, og en ejerskabsfornemmelse der ikke kan købes for penge. Projektet kan 100% fokusere på talentet hos den enkelte, hvilket i dag viser sig ved, at orkestret globalt anerkendes som ét af de allerbedste af sin slags.

THE MUMES underholder og imponerer, hvor end de optræder.

Med en uimodståelig charme, og en spilleglæde, der ikke kan indstuderes, spiller THE MUMES alt fra baggårdskoncerter til festivaler i ind- og udland. Et garanteret pleaser-show, der udelukkende spiller alle de sange, publikum kan synge med på – helt fra Rolling Stones over Gasolin’ til Alberte Winding. Først er du imponeret – så hører du historien, og tror det er løgn!


Ons. 1. sept. kl. 16-17.00 og kl. 18-20.00: Koncert med talenterne fra Grobund og oplæg fra Aarhusianske musikforeninger på FO-byens scene i gårdhaven, Vester Allé 8. Her kan du opleve nogle af fremtidens musikalske talenter og sangskrivere folde deres eget materiale ud.

I pausen mellem koncerterne kl. 17.00-18.00 er der oplæg fra aarhusianske musikforeninger om livet som musiker, og til en snak om Music City Aarhus. I panelet har vi: Camilla Overgaard fra DMF, Anders Ørbæk fra Aarhus Jazz Orkester og Jesper Mardahl fra PROMUS. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål, og blive meget klogere på hvad der røre sig i det Aarhusianske musik og kulturmiljø.

 

Ons. 1. sept. kl. 20-22.45: Århus Sangskriverværksted: Dobbeltkoncert og Open mic. på FO-byens udendørsscene, Den Hængende Have. Vi lægger ud med en kort dobbeltkoncert ved sangskriverduo, Stadig Flydende, og Part of the Furniture. Stadig Flydende består af sangskrivere, Søren Lyhne og Astrid Alsbjerg, der skriver dansksprogede sange om mødre og døtre, tvivl og tåge og snoede gange. Sangene er kendetegnede ved et mørke, men hvor lyset altid er at spore på den anden side. Musikalsk er duoen karakteriseret ved deres tæt omslyngede vokalharmonier, der sætter sind og hjerter i bevægelse. I foråret 2020 udgav Stadig Flydende EP’en Før verden forgår, hvor de følsomme sange møder vildskab og undergang. Part of the Furniture er sangskriver Sebastians Schlafers bud på en musikalsk legestue, hvor enhver – også du – er inviteret til at være en del af møblementet. Sangskrivningen trækker på klassiske referencer som Cohen og Dylan, og går i øvrigt ikke af vejen for at gå ud af en homoerotisk middelaldertangent. Som legestuens centrale møbel har vi Andreas Schramm på kontrabas. Efter koncerten er der open mic for alle interesserede. Århus Sangskriverværksted, i daglig tale ÅSV, er et netværk for sangskrivere og komponister, som mødes omkring det kompositoriske arbejde via konstruktiv feedback på medlemmernes materiale.

 

Tors. 2. sept. kl. 16.30-18.30: Senior - speeddating i FO-byen

Er du single og savner du muligheden for at møde andre singler? Så kommer der en god nyhed her, for torsdag den 2. september kl. 16.30-18.30 afholder Kulturgyngen speeddating i Den Hængende Have og du er inviteret. Vi sørger for underholdning og for en afslappet stemning, og så er resten op til jer. I forlængelse af speedatingen er der mulighed for at deltage i fællesspisning med mad socialøkonomiske restaurant Café folkestedet som leverer lækkert mad. For at deltage skal du tilmelde dig med navn og alder til: eventkoordinator@kulturgyngen.dk Vi glæder os til at høre fra dig!

 

Tors. 2. sept. kl. 20-22.45: The Tarantino Twist Show - fest i FO-byen.

The Tarantino Twist Show er en hyldest til Quentin Tarantinos eksplosive filmunivers og ikke mindst hans mange udødelige soundtracks. Kender du ikke filmene på forhånd, så kender du helt sikkert den ikoniske musik: Little greenbag, Stuck in the middle with you, Coconut, After Dark, Django, Who did that to you, Jungle boogie m.m.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at komme og danse en twist med Mia Wallace og

Vincent Vega i live action udgaven. Kom og nus The Gimp bag øret eller fald i svime over Mr. Blonde og Jackie Brown. Overlad dit helbred til Elle Driver, lad Santanico skænke dig en beskidt drink eller dans på baren med Marilyn Monroe. Alle her er kun ude på en ting: At skabe skoldhede minder, der ætser sig ind på nethinden som tequila i øjet.

 

3.-4. sept.: LGBT+days

I weekenden d. 3. og 4. september holder LGBT+-huset arrangementer og fest i FO-byen

gårdhave, Vester Allé 8.

Program for fre. 3. sept.:

11.00-12.00 Morgensang

13.30-16.30 LGBT+huset byder nye velkommen til Aarhus

16.30-18.30 DJ Loui Rosenkrantz

18.30-19.30 Fællesspisning

20:30-22:45 DJ TBA:

Program for lør. 4. sept.:

11.00-12.00 Morgensang

kl. 12.00-13.00 læser Glen Bech op af sin anmelderroste debutroman Farskibet i Den

Hængende Have

14.30-15.30 afholdes der Speeddating for LGBT+ i den Den Hængende Have.

16.00-18.00 er der Drag Bingo i Den Hængende Have, med mulighed for at vinde

spændende præmier.

20-22:45 Event TBA

LGBT+ Danmark er Danmarks største og ældste politiske organisation for homoseksuelle,

biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet. Vi

kæmper for, at enhver kan leve sit liv i fuld overensstemmelse med sin identitet gennem

rettigheder, trygge fællesskaber og social forandring – lokalt, nationalt og globalt.

 

Lør. 4. sept. kl. 12-13.00: LGBT+huset: Oplæsning m. Glen Bech, Farskibet i Den Hængende Have, Vester Allé 8. Oplev en oplæsning af Glen Bechs anmelderroste debutroman Farskibet. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren.

Jyllandsposten: 6/6 stjerner skriver om Farskibet: ”Blændende… en rasende flot debut”

”Et mesterligt svendestykke, som sender forfatteren i raketfart mod de litterære tinder”

Politikken: 5/6 stjerner skriver: ”Glenn Bechs ’Farskibet’ om sin fars selvmord, da Glenn var fem år, ”er en roman, der ikke minder om så meget andet.” Den er på den ene side smal og eksperimenterende, og på den anden side et stykke imponerende socialrealisme skrevet med ”mod og ungdommelig modenhed.”

 

Søn. 5. sept. kl. 15-17.00: Koncert med Sued, Bévort, Ankarfeldt, Bisgaard i Maritza-salen, Frederiksgade 78C. Denne kvartet inviterer dig med på en musikalsk lystvandring gennem argentinsk folklore, tango nuevo og nordisk jazz. Du kommer til at høre moderne kompositionsmusik inspireret af tango nuevo og referencer, klange og rytmer fra jazz og rock. I centrum er den aldeles virtuose bandoneonspiller Martin Sued. Sued er pt. gæsteprofessor ved konservatoriet i Paris og regnes for en af Buenos Aires bedste på bandoneon. Hans musik favner traditionen fra Astor Piazzolla og Dino Saluzzi, og samtidigt afsøger den nye musikalske horisonter. Martin Sued bestrider sit instrument med stor fantasi, teknisk overskud og fængende dynamik i sit spil.

Martin får lydhørt med- og modspil af Pernille Bévort, Morten Ankarfeldt og Ulrik Bisgaard -

musikere der alle bevæger sig hjemmevant i feltet mellem verdensmusik og jazz.

Lyt til musikken: https://soundcloud.com/ulrikbisgaard/martin-sued-bevort-ankarfeldt-bisgaard-medley-1

https://soundcloud.com/ulrikbisgaard/martin-sued-bevort-ankarfeldt-bisgaard-2nd-medley

Line up

Martin Sued: bandoneon

Pernille Bévort: saxofon

Morten Ankarfeldt: kontrabas

Ulrik Bisgaard: trommer

 

 

Søn. 5. sept. kl. 12-15.00: Flagdag for Danmarks udsendte

Fra kl. 12.00-15.00 holder FO-byen, Vester Allé 8, flagdag for Danmarks udsendte.

Kl. 12.00-13.00 vil der være oplæg fra KØN, som taler om kvinder i krig.

Kl. 13.00-14.00 er der koncert med Hjemmeværnets Musikkorps

Kl. 14.00-15.00 holder vi Veteran Café. Til Veteran Caféen vil der være en talk med to

veteraner, og det vil som publikum være muligt at stille spørgsmål og skabe dialog med

scenen.

 

Lions Club Aarhus-Viby

1.-4. sept. kl. 10-20.00: Lions Club Aarhus-Viby afholder kunstauktion i FO-byen, Vester allé 8. Alt overskud fra auktionen går ubeskåret til ”Udsatte børn og unge i Aarhus-området. Kunstværkerne er venligst doneret af lokale kunstnere. Kunstværkerne kan ses fysisk i foredragssalen VA8-105 og 4. sept. afholdes en fysisk slutauktion kl. 14.00.

Derudover kan kunstværkerne ses på en netauktion op til festugen.

2. sept. kl. 11.00: Sognepræst, kunstmaler, skulptør og foredragsholder Ejvind Nielsen stiller sig op med sit staffeli og maler, mens han fortæller om sit liv fra landbrugsmedhjælper til sognepræst i Ravnsbjerg Kirke - med en del humor og i samtale med tilhørerne.

Åbningstider i FO-byen er onsdag – torsdag - fredag fra kl. 10.00 til kl. 20.00.

For spørgsmål kontakt Mona Dybvad på tlf. 40 18 15 61.

 

Sand og DM-OL-hyldest på havnepladsen til idræt

Havnepladsen i Aarhus er blevet omdannet til noget, der minder om Copacabana. 600 ton sand skal byde gæster op til beachvolley, strandhåndbold og meget mere. Ideen er kommet fra Aarhus Kommune i samarbejde med Eliteidræt Aarhus og Idrætssamvirket.

Strandbanerne kommer til at fylde Havnepladsen i fire dage, hvor der vil være begivenheder og events fra syv morgen til otte aften i forbindelse med Aarhus Festuge.

Håbet er at mange mennesker vil komme ned på havnen og få dyrket noget idræt, møde nogle nye mennesker og bliver inspireret til, hvad idræt også kan være. Projektet skal være med til at vise, at sporten også hører til Aarhus Festuge.

DM-OL-hyldest og uddeling af årets fighterpris

Over 20 aarhusianske atleter og det tilknyttede staff er hjemvendt fra OL i Tokyo, hvor de har kæmpet om det ærefulde OL-metal. Desuden er de 10 aarhusianske PL-deltagere i fuld gang under OL. Festen har dog været begrænset, da Covid har holdt de danske fans fra tilskuerpladserne. Samtidig fik Covid i 2020 sat en stopper for afholdelse af DM-festen, og de dygtige aarhusianske atleter har derfor ikke modtaget den opbakning og hæder, de fortjener. I den forbindelse vil Aarhus Kommune i samarbejde med Eliteidræt Aarhus og Idrætssamvirket i Aarhus give OL-deltagere og DM-vindere med tilknytning til Aarhus en særlig opmærksomhed. Derfor dedikerer vi en seance til atleterne, hvor vi under idrætsfesten SPORT OPEN AARHUS inviterer alle ned på Havnepladsen fredag d. 3. september. Her vil vi takke for atleternes deltagelse ved OL og DM og lykønske præstationerne.

Havnepladsen, Aarhus. Fredag d. 3. september 2021 kl. 16.

Byens OL-DM-hyldest foregår i samarbejde med SPORT OPEN AARHUS by Aarhus Kommune. FO-Aarhus donerer og uddeler sportens figtherpris ved dette arrangement. Årets modtager af prisen blev Mathias Bak, Brydeklubben Thrott.

 

Nogle af arrangementerne støttes af FO-Aarhus' debatpulje