Vinterstemmer

10. jan 2020

Lørdag den 25. januar 2020 på Gasværket i Brabrand: Fællesskab i Forstaden. En ny kulturfestival så dagens lys i Brabrand i januar 2019. Over 12 timers musik, poetry slam, oplæg og samtaler om litteratur mødte de mellem 500 og 600 nysgerrige deltager i kulturhuset Gasværket på Byleddet 2 C i Brabrand. Ved henvendelser til de fremmødte, konstaterede vi at gæsterne kom fra hele stor Aarhus, samt oplandet. Det glædede os, for det betød at vores markedsføring var nået langt omkring. Flere af arrangementerne fyldte de 2 sale til bristepunktet, hvilket gav en god, fortættet og positiv stemning.

Igen i år består det stort anlagte program af: Musik Brunch, oplæsning og debat med forfattere, Poetry Slam med kommentarer fra publikum, Lyrik til musik af nyt ungt talent, Midtjydsk kagebord, Syng med Evergreen sange, afsluttende med en koncert med et band der spiller hed og svingende “New Orleans-stemning”. Så også i 2020 bliver VinterStemmer en præsentation af en bred buket af kulturtilbud fra den øverste kvalitets-hylde, udtaler Inge-Marie Hansen fra Jazzværket og Jens Rodevad fra KulturGas med en stemme. Poetry slam Det omfangsrige program kommer blandt andet omkring poetry slam, der er en slags poesiens kamp på ord. Med humor og kreativitet konkurrerer man om at sætte hinanden til vægs. Poetry slam opstod i 1980´ernes Chicago, hvor fabriksarbejderne syntes, at digtoplæsning var lidt for langt og kedeligt. Jesper Kirkegaard er en af de mest erfarne poetry slammers herhjemme og vil gå forrest i at anvende ord og versefødder på nye måder. Han er i øvrigt tidligere leder af børneinstitutionen Søstjernen lidt længere nede ad Byleddet.

 

Alsidige, inspirerende og humørfyldte forfattere VinterStemmer har naturligvis også plads til forfatterne, som læser op og fortæller om deres virke. Vi har lavet aftaler med Iben Mondrup og Kristian Bang Foss, som begge er bogaktuelle. Iben Mondrup med ”Vi er brødre” og Kristian Bang Foss med ”Frank vender hjem”. De to suppleres af en meget alsidig, rutineret og underholdende foredragsholder, Søren Jessen, der har ladet Franz Kafka genopstå som illustreret novelle - Søren Jessen der er forfatter og illustrator vil vise og fortælle om sit arbejde med at omarbejde ”Forvandlingen” af Kafka til en graphic novel, der udkom på forlaget Fahrenheit i 2017. Livgivende og svingende musik: Inge-Marie Hansen og Jens Rodevad fortsætter: Igen i år fylder musikken også en stor del af dagens program. Jón Normann er en ung islandsk Singer Songwriter der bor i Aarhus. Jón spiller normalt sammen med band, men her kommer han alene og spiller og synger alt fra egne bløde melodier til knasende folk-rock. Evergreen Band inviterer til at synge med til de altid grønne melodier som vi alle kender.

 

Derudover indrammer to stærke musikalske indslag VinterStemmer: Den lokale jazzmusiker Niels Dalgaard spiller om formiddagen til brunch med sit band, Helle for Jazz, op til jazzbrunch. Som afslutning på dagens program kommer det fremadstormende aarhusianske band Emil Otto Trio, som de seneste år har taget den danske jazzscene med storm. Det bliver gammeldags og autentisk, med et twist af grænsesøgende ung energi – så vær med, og mærk New Orleans second line jazz, Rhythm and blues og barrelhouse boogie helt tæt på. For de to sidstnævnte indslag tager vi, som de eneste at dagens mange programpunkter, betaling for at overvære. Vi ses til VinterStemmer den 25. januar 2020 på Gasværket 2C, 8220 Brabrand afslutter Inge-Marie Hansen og Jens Rodevad

 

Det er vores mål med VinterStemmer at festivalen skal skabe fællesskab, lyse op og give varme i den oplevelser af musik og litteratur af høj kvalitet.

Arrangementet er støttet af: Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, FO Aarhus, Nordea.

Lokale donationer: Bager Hartmeier, Slagter Stjernholm, Murermester David Harritz,

Leo Sørensen, Ejendomsselskabet Brabrandhus, Brabrand-Årslev Fællesråd

 

Program for dagen

09.45 Dørene åbnes til Gasværket

10.15 – 10.30 Velkomst og fællessang

10.30 – 12.00 Jazzbrunch med Helle for Jazz

12.45 – 13.30 Forfatter og illustrator Søren Jessen om Kafka

13.00 Salg af sandwich mv.

13.45 – 14.45 Poetry Slam, Jesper Kirkegaard m.fl.

14.45 – 15.30 Midtjydsk Kagebord

15.15 – 16.00 Forfatter Iben Mondrup, oplæsning

16.15 – 17.00 Ung musik med Jón Normann fra Island

17.15 – 18.00 Forfatter Kristian Bang Foss, oplæsning

18.00 – 18.45 Salg af Chili con carne

18.15 – 19.00 Syng med Evergreen Band

20.15 – 22.15 Emil Otto Trio, New Orleans Rock

 

Beskrivelse af programpunkterne

Jazzbrunch, Helle for Jazz, med Niels Dalgaard: Helle for Jazz består af fire erfarne musikere fra Aarhus-området. Deres primære inspirationskilder er moderne latin og jazz med et strejf af funk og pop – med et svingende groove og den gode melodi i højsædet. Repertoiret spænder fra Helle Hunøs egne kompositioner over fortolkninger af amerikanske latin- og jazzstandards til nyfortolkninger af danske Kim Larsen og CV Jørgensen. Helle for Jazz består af: Helle Hunø, sopranfløjte. Jens Pedersen, guitar. Niels Dalgaard, bas. Peter Zethsen, trommer.

Forfatter og illustrator Søren Jessen: Franz Kafka er genopstået som illustreret novelle - Søren Jessen vil vise og fortælle om sit arbejde med at omarbejde ”Forvandlingen” af Kafka til en graphic novel, der udkom på forlaget Fahrenheit i 2017. Søren Jessen, er født 1963 i Sønderborg, arbejder som illustrator og forfatter. Siden Søren Jessen debuterede i 1990 og har han udgivet over 50 bøger og derudover illustreret mange andre forfatteres værker. Blandt hans betydeligste udgivelser er de to serier DET BLÅ BLOD og MAG O’ NEAL der begge foregår i science fiction-universet NEWROPA. Gennem årene har Søren Jessen vundet flere priser bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris og en børne- og ungdomspris i Østrig. ”Forvandlingen” handler om den handelsrejsende Gregor Samsa, der en morgen vågner op hos hans forældre og er forvandlet til et insekt. Familien lukker ham inde på værelset, giver ham mad og håber at han bliver til et menneske igen. Fortællingen handler om at være anderledes, og angsten for det ukendte og fremmede. Det er en af verdenslitteraturens store klassikere, og den har været med til at inspirere mange andre forfattere. Søren Jessen har under udarbejdelse af hans graphic novel, blandt andet været i Prag for at researche i Kafkas fodspor. Her var det både bygninger, broer, tårne og så videre, som blev inspiration for ”Forvandlingen”.

Kom og nyd et illustreret foredrag af en alsidig og underholdende foredragsholder.

Poetry Slam, Jesper Kirkegaard m.fl.: Poetry Slam er en form for digtoplæsning der opstod i Chicago i 80érne, for at sætte noget fut i poesien. Man skriver selv sine tekster, men man må dog godt citerer. Et slam må vare tre minutter og ti sekunder. Jesper Kirkegaard er en rutineret Poetry Slammer og formand for HAPS Hele Aarhus Poetry Slam. Den regerende mester i Aarhus- Jesper tager 2 af sine poetry fæller med og glæder sig til at sætte gang i Poetry Slam på Gasværket. Vi glæder os til at der kommer noget fut i poesien på

Forfatter Iben Mondrup er født i 1969 i Danmark og er opvokset på Grønland. Hun blev uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003. Mondrup debuterede i 2009 med romanen ”Ved slusen”. I 2014 fik Iben Mondrup sit gennembrud med romanen ”Godhavn” og vandt DR ”Romanprisen”. ”Godhavn” er en følsom og sansemættet fortælling om en dansk udflytterfamilies hverdag i Vestgrønland set gennem et barns øjne. En hverdag Mondrup har et intimt kendskab til gennem sin egen opvækst i Godhavn.

Fortællingen om den samme komplekse familie fortsatte i den ætsende slægtstragedie ”Karensminde” (2016), og i Iben Mondrups nyeste bog ”Vi er brødre” fra 2018 følger læseren faren Jens fra de foregående bøger, mens han vokser op med sin bror Poul. Den følsomme Jens og den handlekraftige Poul repræsenterer hver deres side af 68’er-generationen, og igen er børnenes fortællestemmer stærke og centrale. Udover ”Romanprisen” har Iben Mondrup modtaget ”Blixenprisen” i 2017. Se frem til en følsom og sansemættet oplæsning af en spændende forfatterinde.

Jón Normann er en ung islandsk Singer Songwriter der bor i Aarhus. Jón spiller normalt sammen med et band, men her kommer han alene og spiller og synger med sin mørke længselsfulde vokal både egne bløde melodier men også knasende folk-rock. Sammen med sit band Jón Normann har Jón udgivet debutsinglen ”With Time” og en efterfølgende EP ”Back in the Ocean”.

Forfatter Kristian Bang Foss: Kristian Bang Foss er født i 1977 og blev uddannet fra forfatterskolen i 2003 og har efterfølgende udover at skrive romaner undervist på bla. Testrup Højskole.

Kristian Bang Foss har med en sikker blanding af virtuost ordforråd og præcision skabt sig en egen stemme i dansk litteratur. Fra debuten ”Fiskens vindue” over ”Stormen i 99” til ”Døden kører Audi” og ”Frank vender hjem” har han vist en akkuratesse inden for sproglig forædling i sine ikke altid lige flatterende portrætter. Bøgerne handler om klasseforskelle, mennesker og deres vaner og er ikke bange for at gå i detaljer med hverken kropslige udsondringer eller fluefiskeri. Bang Foss har fået stipendier og Beatriceprisen i 2005 og EU´s Litteraturpris i 2013. Politikken skrev om den nyeste bog ”Frank vender hjem”: Denne roman får man grineflip af: Kristian Bang Foss' nye roman er vildt god, meget morsom og uendelig trist. ”Frank vender hjem” er Kristian Bang Foss’ første roman i syv år. Heldigvis var den værd at vente på, mener anmelderen. Vi glæder os til at høre en spændende ung forfatter med megen satire og stor humor.

Evergreen Band: Sammen med Evergreen band vil vi synge alle de evigt grønne sange som vi alle kender. Der er lagt op til en livgivende stund med de to musikere: Marianne Sønderstrup Nielsen og Anders Winther

Emil Otto Trio:Som afslutning på dagens program kommer det fremadstormende aarhusianske band Emil Otto Trio, som de seneste år har taget den danske jazzscene med storm. Emil Otto Trio inviterer publikum med helt tilbage til rødderne af New Orleans Rhythm and blues / jazz. Jon Cleary, Dr. John og Professor Longhair er bare nogle af de mægtige kunstnere, der har inspireret den unge musiker. Emil Otto har haft læremestre som Carl Sonny Leyland, Stan Urban og Esben Just - og er netop blevet signet af pladeselskabet HQ REC. Det bliver gammeldags og autentisk, med et twist af grænsesøgende ung energi – så vær med, og mærk New Orleans second line jazz, Rhythm and blues og barrelhouse boogie helt tæt på.

Emil Otto trio består af: Emil Otto, piano og sang. Philip Akrofi, bas og sang. Aske Bendixen, Trommer og sang

Entré mv.

Jazzbrunch med musik af: Helle for Jazz 150,- kr.

Emil Otto Trio i svedig “New Orleans-funk og blues” 130,- kr.

Øvrige arrangementer fri entré.

Arrangementet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.

Se mere på:

www.detgamlegasvaerk.dk

www.detgamlegasvaerk.dk