Syriske filmdage

09. jun 2020

1. aug. kl. 18.00 i Øst for Paradis holder Afraa Hashem og Waad Alkhateeb foredrag om syriske film under de ”Syriske Filmdage”.

Efter den store succes med Syriske Filmdage, er det nu tid til 3. og sidste år, hvor projektet i løbet af disse år fik international opmærksomhed fra blandt andet Al-Jazeera og BBC og hvor der var sold out i næsten alle byer som det blev holdt i efter denne store succes er festivalen nu nået til 3 byer i Norge.

Før krigen var Syrien et fredeligt land med et komplekst og forskelligartet kulturliv. Folk drak øl i solen, tog på stranden som i Danmark og levede i det hele taget på måder, som ikke var så forskellige for os. Imidlertid kom krigen, og Syrien er siden da i daglig omtale kun et sted for krig, flygtninge og andre fortrædeligheder.

Syriske Filmdage har til formål at vise diversiteten i Syrisk kultur, gennem nye, aktuelle film lavet af syrere. Filmene spænder over mange emner. De giver et indblik i en varieret og rig kultur og et indblik i filmkunst fra en del af verden, som vi er meget i berøring med men kender alt for lidt til.

Målgruppen for projektet er alle filminteresserede danskere, der har et ønske om at vide mere om syrisk filmkunst og om syrisk kultur.

Filmdagene vil foregå i 7 danske byer, hvor der vil være åbningen af festivalen, her vil der være seks visninger af aktuelle syriske film. Efter filmene vil der være oplæg fra syriske skuespillere og instruktører som står bag filmene over Skype og vil være i dialog med publikum. Ligeledes vil der være gæster fra indland som præsentere kortfilmen som bliver fremvist.

Initiativtager er Mazen Haj Kassem, syrisk skuespiller. Han er uddannet på Dramatic High School i Damaskus i 2012 og fik sit gennembrud i 2013 i en af hovedrollerne i TV-serien Taht samaa Al-watan (på dansk: Under himlen), som handlede om krigen og i 2013 blev vist i hele Mellemøsten. Han har desuden skrevet og instrueret en række kortfilm i Syrien. Mazen kom til Danmark som flygtning i 2014 og har blandt andet haft en rolle i The Neil Hilton, som blev optaget i Filmbyen i Aarhus 2016. Mazen har inden for de seneste par år fået en uddannelse fra Potemkin filmskole, og har også stiftet Aarhus Arab Film festival og Arab Women Film festival.

Kontakt: mazenhajkassem@gmail.com

Arrangementet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.