Opgang2 Viden

14. jan 2020

Opgang2 Viden: Når kunst møder mennesker

Kulturinstitutionen OPGANG2 har gennem mere end 40 år arbejdet med kunst. Billedkunst, filmkunst, teater og musik og altid med kunsten som et middel til udvikling, perspektivering og debat. I samarbejde med FO Aarhus vil OPGANG2 i starten af 2020 præsentere en række oplæg, der deler ud af alt denne akkumulerede viden. Fremover vil dette også være del af den nye afdeling, OPGANG2 VIDEN.

”Det ligger i folkeoplysningens DNA, at den skal give mennesker redskaber til at begå sig i den tid og den verden, de lever i. Det er præcis den samme tankegang, som alle årene har drevet OPGANG2s virke. Om det har været igennem debatskabende teater eller i unges arbejde med teater og kunst, har kunstens møde med mennesket, og hvad der så sker, været essensen,” siger OPGANG2-chef Søren Marcussen.

Formatet er en række månedlige eftermiddagssaloner, afholdt i FO-Byens foredragssal VA8-105, Frederiksgade 78C, Vester Allé 8, 8000 Aarhus, fra 16.00-17.00. Inspirerende og perspektiverende små indspark, lige efter fyraften. Gratis og åbne for alle.

 

23. januar: Livshistorier og hjerteblod gennem et halvt århundrede, historien om OPGANG2 gennem 40 år, fortalt af daglig leder Per Kjærgaard Paulsen. Hvordan virker et mange-facetteret  moderne kulturhus, i hjertet af Aarhus, anno 2020?

Den 26. februar kl. 16-17.00: Tyve Spørgsmål til dramatiker Pia Marcussen.

2020 inviterer OPGANG2, i samarbejde med FO-Aarhus og Gyngen til et kig indenfor i dramatikerens værksted. Bliv klogere på moderne dansk dramatik, for og om unge, når Opgang2 inviterer indenfor til en Q&A med den prisvindende dramatiker Pia Marcussen, der er højaktuel med Reumertvinderen 4 EVER på Aarhus Teater (Stiklingen, 18.-29. februar). OPGANG2 faciliterer spørgsmål, men publikum vil også få mulighed for at stille spørgsmål til Pia, der udover dramatiker også er kunstnerisk leder i OPGANG2.

Arrangementet er det andet i rækken af folkeoplysningsarrangementer, hvor OPGANG2 deler ud af mere end 40 års erfaringer og oplevelser med kunst, mennesker og debat i fokus. Arrangementerne er støttet af  FO-Aarhus’ debatpulje.

Sted: Gyngen, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C

Gratis adgang – åben for alle.

 

11. marts kl. 16-17.00: Filmskaber og OPGANG2-chef Søren Marcussen vil fortælle om sit arbejde med portræt- og dokumentarfilm, med udgangspunkt i blandt andet filmen ”Det vi husker”, der har premiere på dette års Palæstina Filmdage i Øst for Paradis, lørdag d. 14. marts 2020. Filmen indgår i Opgang2-arrangementrække – som denne ene gang afholdes i Øst for Paradis lørdag klokken 16:00 med dialog efter filmen.

Billetter købes og bestilles i Øst for Paradis. ”Det ligger i folkeoplysningens DNA, at den skal give mennesker redskaber til at begå sig i den tid og den verden, de lever i. Det er præcis den samme tankegang, som alle årene har drevet OPGANG2s virke. Om det har været igennem debatskabende teater eller i unges arbejde med teater og kunst, har kunstens møde med mennesket, og hvad der så sker, været essensen,”  (Søren Marcussen, chef i OPGANG2 gennem 47 år )

Sted: Gyngen, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C

Gratis – åben for alle.

 

 

25. okt. kl. 18.00: Et hjerte til Beirut - strejf af natten, der strøg afsted, habibi

Vi lever i en tid med afstand mellem mennesker – ikke kun på grund af virussituationen – men fordi vi føler os fremmede overfor hinanden og i særdeleshed overfor dem, der ikke ligner os, taler et andet sprog og har en anderledes kulturel baggrund. En afstand, der kan føre til fremmedhad, mistænkeliggørelse og polarisering.

Men der findes en kraft, der kan få os til at nærme os hinanden og endda få os til at mødes om livets store spørgsmål med nysgerrighed og undren, nemlig den kraft, der udspringer fra poesien. Med sit sanselige sprog kan digte udtrykke noget af det, vi mennesker er fælles om – livet, døden, kærligheden, og det gælder, hvad enten man bor i Gellerup, eller Aarhus midtby.

OPGANG2 og Arabisk Dansk Kulturhus afholder et poetisk arrangement, med digte og musik i Stars Festlokaler, Holmstrupgårdvej 18, 8220 Brabrand.

Arrangementet er gratis at deltage i.

Der er muligt at tilkøbe mad til arrangementet. Prisen er 100kr og tilmelding til dette nødvendig på kbp@opgang2.dk (senest 25/9)

Der vil blive samlet ind til nødlidende familier efter eksplosions-katastrofen i Beirut.

Aftenen vil blandt andet byde på en håndfuld digte fra Søren Marcussens digtsamling ”aldrig før” på dansk og i arabisk oversættelse, ved Imad Kawash. Oplæsningerne vil være akkompagneret af musikerne Mads Horsbøl og Bilal Chabaan.

Arrangementet er støttet af Kulturministeriets pulje til kunstneriske sommeraktiviteter og FO-Aarhus’ debatpulje.

Medvirkende: Søren Marcussen, Imad Kawash, Mads Horsbøl, Bilal Chabaan, Moussar Habani, Abdulnasser Badran (nay-fløjte), Housam Zamzam og PC Asmussen.

 

 

Ons. 28. okt. kl. 10-11.00: Formiddagspoesi: strejf af natten, der strøg afsted, habibi
 

- i foredragssalen VA8-105 i Vester Alle 8, FO-byen.

Vi lever i en tid med afstand mellem mennesker – ikke kun på grund af virussituationen – men fordi vi føler os fremmede overfor hinanden og i særdeleshed overfor dem, der ikke ligner os, taler et andet sprog og har en anderledes kulturel baggrund. En afstand, der kan føre til fremmedhad, mistænkeliggørelse og polarisering.

Men der findes en kraft, der kan få os til at nærme os hinanden og endda få os til at mødes om livets store spørgsmål med nysgerrighed og undren, nemlig den kraft, der udspringer fra poesien. Med sit sanselige sprog kan digte udtrykke noget af det, vi mennesker er fælles om – livet, døden, kærligheden, og det gælder, hvor end man bor.

Oplev Søren Marcussen og Imad Kawash og præsentere en håndfuld digte fra Søren Marcussens digtsamling ”aldrig før” på dansk og i arabisk oversættelse, ved Imad Kawash. Oplæsningerne vil være akkompagneret en poetisk filmside og af musikerne Mads Horsbøl og Bilal Chabaan.
 

Arrangementet er gratis at deltage i men tilmelding nødvendig til info@opgang2.dk (navn + antal), efter først-til-mølle princip. Arrangementet afholdes med støtte fra Kulturministeriets pulje til kunstneriske sommeraktiviteter og FO-Aarhus’ debatpulje