FO-Aarhus har fået 82.000 kr. fra Kulturstyrelsen til projekt: Fortællinger fra fortovet. Juni 2020.
Formålet med projektet er at give hjemløse og andre udsatte borgere en stemme. En stemme, der lukker op for ytringsfrihed, giver selvtillid og synlighed som borger i lokalsamfundet. Det skal ske ved at tilbyde en forfatterskole til brugere af Værestedet i Jægergårdsagde 152, Aarhus C, som er socialforvaltningens tilbud til borgere, der er fyldt 18 år og har dybe psykiske og sociale problem.
Initiativet kommer fra forfatteren P. C. Asmussen, som sidste år debuterede med bogen Venskab på livstid – en røverhistorie om venskabet mellem forfatteren og Keld, der var narkoman med jævnlige tilbagefald og undervejs også sad inde for bankrøverier. PC, som han kalder sig og altid kaldes, er i mellemtiden blevet fast tilkaldevikar på Værestedet som pædagog, og han er inspireret af sin egen skriveproces og sine erfaringer som tidligere forstander for Gøglerskolen i Aarhus med at lave skrivekurser for skolens elever, der var under 18 men ellers have mange sociale lighedspunkter med brugerne af Værestedet.
“Det gør mig ondt for et menneske, der ikke har fantasi til at stave et hvilket som helst ord på mindst to måder”
PC er ordblind og havde mange problemer i skolen, men en dag kom hans far med dette citat af forfatteren Mark Twain fra en afrivningskalender. Den holdning tager PC med i skriveskolen, som vil være fløjtende ligeglad med, hvordan man staver.
Deltagerne skal ikke skrive som læreren, alt er tilladt - skriveglæden er det bærende element. Lærerens rolle er at give dem en stemme. Det går ud på at fange tonen hos sådan nogen ”gutter”, og PC fik af forlagskonsulenten hos Olga, der udgav hans bog om venskabet med narkomanen og den kriminelle Keld, at han var god til at fange Kelds særlige sprogtone, som blev omsat til skarpe historier og godt sprog.
Der vil ikke være noget pensum og ingen formkrav, der bliver frit slag til at skrive fiktion, autofiktion, røverhistorier, reportager og poesi. På Værestedet er der p.t. en fotoudstilling af hjemløse med historier, de har fortalt til fotografen, og man kan se, at de kan fortælle. Værestedet er socialforvaltningens tilbud til borgere, der er fyldt 18 år og har dybe psykiske og sociale problemer, herunder især hjemløshed. Det har omkring 270 brugere.
Skriveskolen skal være formularfri uden krav om egenbetaling og registrering af adresse, som de færreste har, eller oplysning om cpr., som for nogen vil give skriveskolen karakter af myndighed, og de vil holde sig væk.
Skriveskolen er indstillet på, at deltagerne kommer, som det passer dem, og at nye brugere af Værestedet kan komme med hele tiden. Erfaringen er, at når de får skrivelyst, så er der et ret godt fremmøde. Rygter om en skriveskole har spredt sig på Værestedet og 9-10 brugere har allerede meldt sig og håber på, den kommer i gang.
Projektet gennemføres under FO-Aarhus.