VinterStemmer

16. nov 2018

VinterStemmer, en litteratur og musikfestival på Gasværket i Brabrand. I KulturGas har vi besluttet at SommerStemmer afløses af VinterStemmer, som løber af stablen i starten af 2019.

 

Det gamle Gasværk

Lør. 26. jan. 2019: VinterStemmer på Det gamle Gasværk

Program for litteratur- og musikfestivalen VinterStemmer 2019 på Gasværket, Byleddet 2 c, 8220 Brabrand:

Program for dagen

09.45: Dørene åbnes til Gasværket

10.15 – 10.30: Velkomst og fællessang                                             

10.30 – 12.00: Jazzbrunch, Jens Klüver med Band    

12.30 – 13.15: Forfatter Jens Blendstup, oplæsning

13.00 – 18.00: Salg af sandwich mv.

13.30 – 14.30: Poetry Slam, Jesper Kirkegaard m.fl.

14.45 – 15.30: Midtjydsk Kagebord

14.45 – 15.15: Livet bag spejlet, Cecilie, Clara, Ida og Maja

15.30 – 16.15: Forfatter Morten Pape, oplæsning       

16.30 – 17.15: Lyrik med musik, The Brand New        

17.30 – 18.15: Forfatter Ida Jessen, oplæsning                                

18.30 – 19.30: Chili con carne kan købes i cafeen                           

20.00 – 22.00: Jacob Venndts Fabulous Swing Trio                       

 

For Børn

12.30 – 14.00: Bål med mad, De Grønne Pigespejdere                    

14.00 – 14.45: Stomp musik for børn, Anders Bo Pedersen

15.00 – 16.00: Læse og tegnehjørne for børn, Bodil Nygaard          

  

For bog interesserede

10.30 – 18.00: Bogsalg af bøger fra Kirkens Korshær                      

10.30 – 18.00: Børne Bog Byttedag

  

Entré mv.

Jazzbrunch med musik af Klüvers Kvartet: 150,- kr.

Danseaften Jacob Venndts Fabulous Swing Trio: 100,- kr.

Billetter til Jazzbrunch og Danseaften kan købes på Jazzværkets hjemmeside.

Øvrige arrangementer fri entré

  

Arrangementet er støttet af: Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Nordby Invest ApS,

FO Aarhus, Aura, Børnekulturhuset. Lokale donationer: Bager Hartmeier og slagter Stjernholm

  

Fællesskab i Forstaden

VinterStemmer, en litteratur og musikfestival på Gasværket i Brabrand. I KulturGas har vi besluttet at SommerStemmer afløses af VinterStemmer, som løber af stablen i starten af 2019. Vi ændrer konceptet så VinterStemmer foregår på Gasværket. Vi er gået i samarbejde med Jazzværket der arrangerer fremragende musik på Gasværket. Det er vores mål med VinterStemmer at festivalen skal skabe fællesskab, lyse op og give varme i den kolde januar måned i vores forstad Brabrand. Og derfor bliver arrangementet en litteratur og musikfestival med oplevelser af musik og litteratur for både børn og voksne. Vi forestiller os et program der består af: Jazz Brunch, oplæsning og debat med forfattere, Poetry Slam med kommentarer fra publikum, Lyrik til musik afsluttende med en koncert. For børn bliver der: Bål med snobrødsbagning og pandekager, Stomp musik for Børn, Teater og oplæsning for børn. Der vil blive salg af antikvar bøger og Børne Bog Byttedag. Selvfølgelig er der også noget at spise og drikke.

Arrangører: Jazzværket og KulturGas, Det gamle Gasværk.

  

VinterStemmer: En ny kulturfestival ser dagens lys i Brabrand lørdag d. 26. januar. 12 timers musik, poetry slam, oplæg og samtaler om litteratur venter den nysgerrige deltager i Kulturhuset Gasværket på Byleddet. Der er blandt andet oplæg fra de bogaktuelle forfattere Ida Jessen og Morten Pape.

I en årrække samlede SommerStemmer litteratur interesserede fra nær og fjern til en sommerdag ved Brabrand Sø. Den tradition er nu slut – men afløses af VinterStemmer, der lørdag d. 26. januar 2019 fylder Gasværket med et righoldigt program med bl.a. musik, litteratur og poetry slam.

Mens SommerStemmer var kendt langt omkring for et program med især stærke litteraturnavne, som en del kørte langt for at høre, har den nye festival et lidt bredere program med masser af gode tilbud til den almindeligt kulturforbrugende familie.

”Jeg synes, det er et ret godt program, vi har samlet”, siger en af initiativtagerne Jens Rodevad, KulturGas, med jysk underspillethed. Sammen med Inge-Marie Hansen fra Jazzværket præsenterer han programmet for VinterStemmer, og de er tydeligvis begge stolte af at kunne præsentere Brabrand for en så bred buket af kulturtilbud fra den øverste kvalitets-hylde.

 

KulturGas i samarbejde med Jazzværket

Mens de voksne lytter til forfattere som Jens Blendstrup, Morten Pape og Ida Jessen, kan børnene muntre sig med at lave Stomp musik, bage snobrød, tegne, læse, spise skumfiduser og popcorn.

Det meste er gratis, men hænger alligevel økonomisk sammen via støtte fra bl.a. Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Børnekulturhuset og Norby Invest.

SommerStemmer var rent praktisk en ordentlig mundfuld at realisere. Det letter betydeligt, at arrangementet nu foregår på Gasværket. Samtidig er musikforeningen Jazzværket gået med i projektet.

Poetry slam

Det omfangsrige program kommer blandt andet omkring poetry slam, der er en slags poesiens kamp på ord. Med humor og kreativitet konkurrerer man om at sætte hinanden til vægs. Poetry slam opstod i 1980´ernes Chicago, hvor fabriksarbejderne syntes, at digtoplæsning var lidt for langt og kedeligt. Jesper Kirkegaard er en af de mest erfarne poetry slammers herhjemme og vil gå forrest i at anvende ord og versefødder på nye måder. Han er i øvrigt tidligere leder af børneinstitutionen Søstjernen lidt længere nede ad Byleddet.

  

Underfundige fortællinger

VinterStemmer har naturligvis også plads til forfatterne, som læser op og fortæller om deres virke. Arrangørerne har blandt andet fået aftaler med Ida Jessen og Morten Pape, som begge er bogaktuelle. Ida Jessen med ”Telefon” og Morten Pape med ”Guds bedste børn”.

De to suppleres af en gammel kending af SommerStemmer, Jens Blendstrup, som altid har masser af underfundige fortællinger at byde på.

  

Livet bag spejlet

Fire unge piger fra Esbjerg, Cecilie, Clara, Ida og Maja, har sammen skrevet en fantasy bog om pigen Skye der finder ud af at hun er tronarving i en anden verden.

Pigerne er 13-14 år gamle og kommer og fortæller om deres samarbejde om at skrive en bog.

  

Swing-trio runder VinterStemmer af

Men som nævnt fylder musikken også en hel del. Blandt andet vender en gruppe unge med rødder i Brabrand tilbage med et nyt projekt, The Brand New. De har tidligere for nogle år siden, optrådt som The Lazy Dogs – men optræder nu med en spændende kombination af lyrik og musik.

Desuden indrammer to stærke musikalske indslag VinterStemmer: Det århusianske jazz-ikon Jens Klüver spiller om formiddagen med sit band op til jazzbrunch. Og Jacob Venndts Fabulous Swing Trio runder en lang dag af med at spille op til dans fra kl. 20.

De to sidstnævnte indslag koster som de eneste betaling at overvære. Det har været nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen, forklarer Jens Rodevad.

Hele Gasværket bliver taget i brug i løbet af dagen. Udendørs bliver der aktiviteter for børnene med bål, snobrød og skumfiduser, Stomp musik og et indendørs læse og tegnehjørne, hvor der også er mulighed for at bytte en bog. For de voksne er der bogsalg af bøger fra Kirkens Korshær.

Det er vores mål med VinterStemmer at festivalen skal skabe fællesskab, lyse op og give varme i den kolde januar måned i vores forstad Brabrand. Og derfor bliver arrangementet en litteratur og musikfestival med oplevelser af musik og litteratur for både børn og voksne.

SommerStemmer bliver til VinterStemmer: KuturGas har nu i 8 år i samarbejde med Aarhus Litteraturcenter og Litteraturen på Scenen arrangeret Litteratur- og musikfestivalen SommerStemmer på Stadepladsen ved Brabrand sø. Ud over ovenfor nævnte, har der været stor lokal opbakning fra 8-10 foreninger der hvert år har deltaget i arrangementet, bl.a. Menighedsrådet, Biblioteket, Kirkens Korshær, Engdalskolen og Brabrand Idrætsforening. Det har været 8 fantastiske år med store kunstneriske indslag indenfor litteratur og musik, blandt andet: Svend Åge Madsen, Christian Haun, Pia Juul, Jørgen Leth, Morten Ramsland, The Lazy Dogs, Thomas Boberg, Yahya Hassan, Erik Valeur, Peter Laugesen og Jakob Bro Trio, Jens Blendstrup, Stine Pilgaard, Christina Hagen, Søren Ulrik Thomsen, Frodegruppe 40, Cia Rinne, Mads Mygind, Teitur og Peter Laugesen og mange mange flere. De 8 år har bragt store kunstneriske oplevelser til Brabrand Sø til de mange tilhører der er mødt frem år efter år, mellem 600 og 800 tilhører pr. gang afhængig af vejr og vind.

 

Arrangementet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.