Folkets Møde

16. maj 2019

Igen i år åbner Folkets Møde op for deling af fællesskaber, gennem en mangfoldig palet af aktiviteter, debatter, workshops og happenings, skabt af foreninger, organisationer, aktivister og ildsjæle, der i fællesskab er med til at tegne fremtidens frivillighed og reducere ensomhed.

 

Kære Medskaber af Folkets Møde og Frivillighovedstaden i 2019

Derfor vil vi gerne invitere jer til at være medskaber af Folkets Møde, da jeres bidrag som forening og organisation er helt væsentlig. 

Tilmeldingen er åbnet og programmet så småt ved at blive stykket sammen. Det ser allerede rigtig spændende ud og vi glæder os til et par lærerige og festlige dage, hvor vi kan blive inspireret af hinandens fællesskaber.

I år bliver Folkets Møde afholdt i FO byen, på Rådhuspladsen og i Rådhusparken. I FO byen er der en række lokaler med kapacitet til mellem 10-100 mennesker.  På Rådhuspladsen og i Rådhusparken vil der blive stillede telte op, samt en fælles scene efter behov.

Hvordan

Har I lyst til igen at blive en del af Folkets Møde, er der stadig pladser. Der er mulighed for et lokale i FO byen, efter først til mølle princippet. Derudover vil det være muligt at få et telt til rådighed. Her er der mulighed for enten at dele et telt, hvilket giver mulighed for dynamik og liv, eller et telt alene, hvor man kan sætte sit helt eget præg. Det er også muligt at få en lille plads til materialer eller andet i vores info telt, såfremt man ikke har behov for det store plads.

Hvad

Der er mange måder hvorpå man kan bidrage. Det kan være en workshop, et oplæg, en sjov happening, eller blot et sted, hvor nysgerrig kan komme ind og lære mere om jeres fællesskab.

Hvornår

Festlighederne forløber over to dage, 27-28 september, med officiel åbning fredag kl. 14. Der er dog enkelte arrangementer fredag formiddag, hvorfor dette også er en mulighed, såfremt det er et ønske.

Det praktiske

Toiletvogne, strøm, mulighed for køb af mad og de øvrige fysiske rammer skal vi nok sikre. Har I brug for andet, så kontakt os endelig, så ser vi på hvordan vi kan få det til at lykkes.

Har I spørgsmål skal I endelig ikke tøve med at ringe eller skrive.

Linket til tilmelding finder I lige her: https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.CoreRespondentCollectLinkAnonymous

Der er løbende tilmelding, men vil man blive en del af det trykte program, skal vi have modtaget jeres tilmelding senest 31 august.

I må meget gerne dele med jeres netværk

Vi glæder os til at høre fra jer.

Med venlig hilsen / Best regards

Emilie Marie Norring Christensen

Projektmedarbejder, Folkets Møde

M: 4186 4345 E: emmac@aarhus.dk

Strategi & Udvikling

Sundhed og Omsorg

Aarhus Kommune

Rådhuset, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C

 

17. juni kl. 19-20.00 i Domen: Informationsmøde om Folkets Møde
Har du og din forening, fællesskab eller netværk lyst til, at være en del af Folkets Møde 2019? Kom til informationsmøde om Folkets Møde d. 17. juni, kl. 19-20 i Domen på Pier 2, Aarhus Ø.

 

Her vil de strategiske partnere fortælle om deres tema og fortælling ind i Folkets Møde - det kunne være din forening, fællesskab eller netværk kunne tænke sig, at være en del af dette. Derudover, så har du mulighed for at stille de spørgsmål der måtte være.

Den 27.-28. september 2019 skaber vi en levende mødeplads for frivillige, hverdagsaktivister, foreninger, organisationer, forskere, virksomheder, politikere og et bredt og mangfoldigt udsnit af den danske befolkning. Det kalder vi Folkets Møde.

I dagene fejrer, debatterer og deler vi de mange fællesskaber, der gør en forskel og åbner op, så endnu flere kan blive en del af fællesskaberne.

 

Hvorfor holder vi Folkets Møde?

Med Folkets Møde ønsker vi, at styrke den demokratiske debat og skaber rum til dialog. Vi vil blive klogere på, hvad der motiverer frivillige, medborgere, hverdagsaktivister og hvilke knaster og barrierer, de frivillige fællesskaber oplever.

 

Hvor foregår Folkets Møde?

Folkets Møde foregår i Aarhus midtby. Der vil være centrale scener og mødesteder, hvor folkelige events, optrædener, foredrag, happenings og meget andet skaber en stemning af fest og fællesskab. Herudover kan deltagerne glæde sig til spændende workshops og debatter.

 

Hvordan bliver jeg en del af Folkets Møde?

Vi vil gerne inviterer dig og din frivillige forening, fællesskab eller netværk med til at være en del af Folkets Møde ved at stå for aktiviteter, debatter, workshops og happenings. Vi har brug for jeres engagement og gode idéer. Vær en del af Folkets Møde og mød andre fællesskaber, lad jer inspirere og udvid jeres netværk.

 

Har du spørgsmål til Folkets Møde

Kontakt programleder Jacob Erdmann på: jacer@aarhus.dk

Læs mere på folketsmoede.aarhus.dk og https://www.facebook.com/events/324773761533664/

 

 

27.-28. september markerer vi med fællesskabet i fokus, et par festlige og faglige dage, når vi afholder Folkets Møde i Aarhus.

Med Folkets Møde styrker vi den demokratiske debat og skaber rum til dialog. Det handler om at skabe et større ”vi”, hvor vi udvikler den fælles evne til at skabe et godt samfund for alle. Vi vil blive klogere på, hvad der motiverer frivillige, medborgere, hverdagsaktivister og hvilke knaster og barrierer, de frivillige fællesskaber oplever. Hvordan kan vi løse det?

Alle er velkomne til Folkets Møde – det er gratis at deltage.

Til Folkets Møde bliver der rig lejlighed til at møde, debattere med og blive inspireret af andre, som er engageret i fællesskaber.

Publikum kan glæde sig til:

- Debatter

- Happenings

- Samtalesaloner og workshops

- At møde ildsjæleprojekter og kulturel mangfoldighed

- At deltage i udendørs og indendørs aktiviteter for alle aldre

Og meget, meget mere.

Folkets Møde foregår på følgende lokationer:

FO-byen, Rådhuspladsen, Officerspladsen, Musikhusparken og Rådhusparken.

 

27. sept. kl. 10-16.00: SPOR: Oplysning og informationsdeling

Kom og få en snak med Landsforening spor i FO-byen under Folkets Møde 2019

Landsforeningen Spor har til formål:

1. At synliggøre voksnes senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen.

2. At indsamle og formidle viden om senfølger af seksuelle overgreb og pårørendeproblematikker.

3. At skabe rammer for at medlemmerne kan danne netværk.

4. At arbejde for at forbedre forholdene for voksne med senfølger og fremme medlemmernes interesser samfundspolitisk.

Spor er uafhængig af partipolitiske, økonomiske, behandlingsmæssige og religiøse interesser.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

27. sept. kl. 10.30-12.00: Vær med til at debattere relevante politisk emner med lokale politikere

Kom til morgenpolitik med Sager der Samler under Folkets Møde 2019 på Café Nicolai i FO-byen.

Morgenpolitik går ud på at træne de demokratiske muskler og styrke relationen mellem borgere og politikere i Aarhus. Og ja, det rimer på morgengymnastik. Deltagerne er engagerede borgere og byrådspolitikere i Aarhus. Borgerne lærer om hvad der sker på et politisk niveau i vores by. Politikerne bliver bedre forberedt til byrådsmødet og det politiske arbejde.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, Café Nicolai. Gratis.

 

27. sept. kl. 11-12.00: SIND - information om foreningen

Kom hen til infobod/pavillion og få dig en snak med foreningsmedlemmerne fra Sind.

SIND Pårørenderådgivning har til formål at yde rådgivning, vejledning, støtte og undervisning til pårørende til personer med en psykisk sygdom. SINDs Pårørenderådgivning startede som et græsrodsprojekt i 1991 af en gruppe pårørende under Landsforeningen SIND.

SIND Pårørenderådgivning er i dag en selvstændig aktivitet med egne vedtægter og bestyrelse. Vi samarbejder med flere lokalafdelinger i Region Midt. SIND Pårørenderådgivning er ligeledes en del af DE9 - Foreninger for pårørende til psykisk syge i Midtjylland.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

 

27. sept. kl. 11-15.00: Hjertecafé. Kom inden for til en snak om hjerter og hjertesygdomme

Kom inden for til en snak om hjerter og hjertesygdomme og problemstillinger i relation hertil; få målt blodtryk, snakke med diætist, tale om at dyrke motion og måske tale med sundhedspersoner og i hvert fald hjerterådgivere. Program/indhold er ikke endeligt fastlagt, men intentionen er at invitere interesserede planlagt eller impulsivt direkte fra gaden.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

 

27. sept. kl. 12-17.00: Det kærlige måltid -Oplysning og informationsdeling.

Møde de unge frivillige, der laver mad til familier ramt af midlertidig krise på grund af sygdom, traume eller pludselig dødfald.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

27. sept. kl. 12-13.00: Mød Venstre Ungdom

Hvad er liberalisme for dig? Det er der mange meninger om – og vi vil høre din. Hvordan er det at være med i en ungdomspolitisk forening.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

 

27. sept. kl. 12-14.00: Besøg os i Ældre Sagen og hør om at være/blive frivillig

Vi byder på en ristet pølse fra Fællesskabsgrillen og en fadøl eller en vand.

Vores frivillige står klar til at fortælle om glæden ved at være frivillig, især for den eller dem, der får hjælp, men også for den frivillige selv.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

 

27. sept. kl. 13-14.00: Filosof og forfatter Preben Beck Astrup fra Aarhus Universitet, fortæller om hvordan et stærkt frivilligt engagement gør os alle rigere.

Er du nysgerrig på, hvordan frivilligt arbejde bliver meningsfuldt for den enkelte og samtidig værdifuldt for os alle, så får du en unik mulighed for dette, når Folkets Møde inviterer til oplæg ved filosof og forfatter Preben Astrup om ’Frivillighed’ på Folkets Møde i Aarhus.

Preben Astrup forfægter bl.a. påstanden, at når visse samfund har et mere blomstrende foreningsliv end andre, er det ikke, fordi de er rigere - det er den anden vej rundt. Samfund er først og fremmest rigere, fordi de har tradition for mange og stærke frivillige fællesskaber.

Med afsæt i sin Tænkepause om Frivillighed vil Ekstern Lektor, Preben Astrup, ved Aarhus Universitet gøre os klogere på, hvordan et stærkt frivillige engagement gør os alle rigere, og samtidig sørger for, at vi har ordentlige politikere og lydhøre bureaukrater, der ikke tilraner sig magten, men sikre os alle retten. I forlængelse af oplægget vil den officielle åbning af Folkets Mødets løbe af stablen.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78C, FO-byen.

  

27. sept. kl. 13-16.00: Frivilligcenter Aarhus frivillig kommer og fortæller om at være frivillig. Kom ned i FO-byen til Folkets Møde og tage en snak med Frivilligcenter Århus om det at være frivillig. Formidlingsteamet er et team af engagerede og dedikerede frivillige, som hjælper borgere, der ønsker at blive frivillige, med at finde det rigtige frivilligjob. Ud over dette så kan de også hjælpe med at finde det rigtige forenings-tilbud, og hjælpe foreningerne med at finde vej til de rette medlemstilbud ved Frivilligcentret.  Kort sagt er de vores alle sammens vejvisere i foreningslivet, og du kan møde dem til Folkets Møde til en snak om frivillighed og foreningslivet.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.

  

27. sept. kl. 14-15.30: CSR-workshop.

Til dette arrangement vil man få inspiration til, hvordan man kan indgå strategiske samarbejder mellem frivillige foreninger og private virksomheder, til gavn og glæde for begge parter.

Vi kommer ind på, hvorfor denne type samarbejder giver mening i lyset af bl.a. FN’s Verdensmål og virksomheders CSR-strategi, hvad samarbejdet kan give, og giver eksempler på samarbejder i praksis. Til at holde oplæg vil vi få besøg af Peter Holm, chef for samfundsansvar i AP Pension og Niels Bjørnø, leder af Kirkens Korshær i Aarhus. Begge oplægsholdere har haft gode erfaringer med at indgå i partnerskaber på tværs, og de vil hver især holde et oplæg med inspiration til, hvordan man helt konkret bærer sig ad - fra tanke til handling. Der vil være tid til spørgsmål og til at sparre og netværke med de andre deltagere. Efter inspirationsoplægget er det muligt at deltage i Frivilligcenter Aarhus' FrivilligBørs (separat tilmelding via https://frivilligbors.nemtilmeld.dk/4/), hvor man helt konkret kan lave aftaler med foreninger og kommunale institutioner om mulige partnerskaber. 

Arrangeret af: Folkets Møde og Frivilligcenter Aarhus. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, Lille Sal. Gratis.

  

27. sept. kl. 14-16.00: Happening om venskaber og fællesskaber.

Jysk Børneforsorg/Fredehjem. Alle har brug for mindst én ven. I den gratis venskabsordning Hjerteven, skaber vi møder mellem unge, som er i en psykisk eller følelsesmæssig sårbar situation, og en stabil og tillidsfuld voksen, som ønsker at være noget særligt for en anden. Vi bruger dagen til at hylde venskaber og måske skabe nye.  Mød os i gadebilledet, hvor vi deler overraskelser ud, og tager en snak om fællesskaber.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-gården i FO-byen. Gratis.

  

27. sept. kl. 14.00: Bliv klogere på psykiatri.

Gallo Gartneriet og Gallo Huset går sammen. Gallo Gartneriet og Gallo Huset går sammen om at give information gennem hyggelige og uhøjtidelig quiz med små præmier. Vi fortæller gerne om alle Gallos aktiviteter og hvilken betydning de har for at fremme mental sundhed, både hos den enkelte og generelt. Gallo Huset arbejder for at fremme åbenhed og viden om psykiatri. Vi mener, at samfundet har brug for en ændret holdning til psykiatribrugere, og at mange psykiatribrugere har brug for en ændret holdning til, hvad de kan gøre for samfundet. Gallo Huset er med til at nedbryde fordomme omkring psykisk sygdom.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen. Gratis.

 

27. sept. kl. 14-17.00: Mød folkenetværket.

Oplysning og informationsdeling. Folkenetværket - en forening med sundhedsfremme, motion og bevægelse som det centrale. ALLE kan uanset fysisk formåen være med.

Arrangeret af: Folkets Møde. FO-byen, gården. Gratis.

  

27. sept. kl. 15-16.00: Skab værdi med frivillige.

VisitAarhus inviterer til vidensdeling. Kom og hør forskellige aktører og frivilliges erfaringer!

VisitAarhus’ frivilligprogram rummer over 2.000 frivillige ReThinkers, som er medvirkende i et utal af forskellige events og projekter i Aarhus og omegn. Vi har sat et lille panel på scenen, og her kan du overvære en snak om erfaringer med de frivillige Rethinkers fra aktører, hvor de frivillige Rethinkers tidligere har været involveret. Du vil desuden møde frivillige som deler deres oplevelser som frivillige. Vi har inviteret aktører og frivillige fra Tall Ship Races, Den Jyske Opera og fra Folkekirkens Nødhjælp. Workshoppen kaster lys over processen i forhold til at rekruttere frivillige, hvad er vigtigt at afsætte ressourcer til og hvilken værdi skaber det for både aktører og frivillige.

Paneldebatten er primært for aktører, som allerede eller har overvejelser om at involvere frivillige i kommende arrangementer, opgaver, festivaler eller lignende. Måske er du også nysgerrige på, hvorledes det egentlig fungerer med ”de der ReThinkers”.

Arrangeret af: Folkets Møde og VisitAarhus. Sted: VA8-203 i Vester Alle 8 i FO-byen. Gratis.


27. sept. kl. 15-16.00: Tours on wheels. 

Oplev Aarhus fra en kørestol.

Arrangeret af Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: Stiften Loungen i FO-byen. Gratis.


27. sept. kl. 15-16.30: Banko og kagehygge

Kom og vær med til en hyggelig eftermiddag, hvor der vil være mulighed for at vinde mange flotte præmier. Prisen er 20 kr. pr. plade og 50 kr. for 3 plader. Beløbet vil gå ubeskåret til Ældre Sagens social-humanitære arbejde. Der er et begrænset antal pladser. Arrangeret af: Folkets Møde, Airbnb og Ældre Sagen. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, Bridgelokalet.


27. sept. kl. 15-16.00: Speed Dating

Kom på speed-dating med nogle af de forskellige sager i Sager der Samler

Om Sager der samler: en platform for selvorganiserede initiativer fra borgere. Vi drømmer om at gøre det lokale engagement til en drivkraft i omstillingen til et mere menneskeligt, bæredygtigt og demokratisk samfund. Derfor styrker vi handlekraft og engagerede fællesskaber med udgangspunkt i tre dogmer: Start i egen livssituation. Gør noget med (ikke for) andre. Begynd der, hvor du ikke skal spørge om lov eller bede om penge.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: Café Nicolai i FO-byen. Gratis.

  

27. sept. kl. 15-17.30.00: Sport og frivillighed

Frivillighed i idrætsforeninger med Idrætssamvirke. Kom til debat med Idrætssamvirke, hvor der bliver taget fat i tre overordnede temaer Unge og frivillighed i idrætsforeninger, frivillige og idrætsfaciliteter, er frivilligheden skredet. Idrætssamvirket Aarhus er en paraply- og interesseorganisation for de århusianske idrætsforeninger. Vi arbejder for at bedre vilkårene for den århusianske idræt. Idrætssamvirket i Aarhus har kompetente rådgivere inden for sportens verden og personale/bestyrelse er eller har været dybt engageret i lokale idrætsforeninger som hovedformænd eller på andre væsentlige poster. Desuden haves et solidt netværk/samarbejde med bl.a. offentlige myndigheder, institutioner, politikere og andre sportslige organisationer.

Der tilbydes gratis sparring og rådgivning m.v. til idrætsforeninger m.h.t. organisering, ledelse, bygge- og anlægsopgaver, idrætsfaglige spørgsmål, udvikling m.v., med det overordnede formål: at gøre tingene enklere i idrætsforeningen, og derved gøre det lettere at være idrætsleder.

Idrætssamvirkets medarbejdere kommer meget gerne ud til den enkelte idrætsforening.

Arrangeret af: Folkets Møde og Idrætssamvirket. Sted: Stiften Loungen i FO-byen. Gratis.

  

27. sept. kl. 16-17.00: Find en sag eller start din egen – Demokrati i handling.

Få vendt dine tanker og ideer om dit eget engagement. Sager der Samler er en platform for selvorganiserede initiativer fra borgere. Vi drømmer om at gøre det lokale engagement til en drivkraft i omstillingen til et mere menneskeligt, bæredygtigt og demokratisk samfund. Derfor styrker vi handlekraft og engagerede fællesskaber med udgangspunkt i tre dogmer: Start i egen livssituation. Gør noget med (ikke for) andre. Begynd der, hvor du ikke skal spørge om lov eller bede om penge.

Arrangeret af: Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: Café Nicolai i FO-byen. Gratis.


27. sept. kl. 16-17.30: Speed Meeting.

VisitAarhus har gentænkt konceptet ”speed dating” i en ny måde for aktører og frivillige at møde hinanden. Kom og hør hvilke projekter aktørerne har at byde på! Med udgangspunkt i konceptet “speed dating” har VisitAarhus gentænkt måden at bringe frivillige ReThinkers og projekter i kontakt med hinanden, ved at skabe en enkel platform til formidling af frivilligopgaver.

For en række år siden lærte vi begrebet “speed dating” at kende, hvor man i løbet af få timer møder 20-30 potentielle kærlighedspartnere ud fra en kort introduktion på tre til fem minutter. Det samme ligger i konceptet “Speed Meeting” – her handler det dog ikke om kærlighed, men om at aktører kan få muligheden for, at formidle opgaver til en flok mennesker, som potentielt kan melde sig som frivillig til disse opgaver og dit projekt.

Kort fortalt - Aktører får 7 minutter til at fortælle begejstret og med stort engagement om deres projekt, de relevante opgaver og deres organisation – i alt vil 5-7 forskellige projekter/aktører få denne mulighed. Deres rolle er altså, at gøre projektet så attraktivt, at de fremmødte efterfølgende har fået lyst til, at være en del af projektet, og melder sig som frivillig hos dig. Styrken ved konceptet er, at projektejerne selv kan præsentere de tilkoblede frivilligopgaver og forhåbentlig kan formidle disse på en levende, spændende og motiverende måde. Efter præsentationerne er der mulighed for, at de frivillige kan stille eventuelle afklarende spørgsmål face to face til aktørerne og aktørerne kan uddele flyers og en særlig hand-out til interesserede.

Til dette Speed Meeting kan du møde:

• Bevæg dig for Livet – Senior

• Mini Maker Faire

• Kulturkammerater

• BogSpiloppen

• FødevareBanken

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, gården. Gratis.


27. sept. kl. 16-19.00: Formålet med FrivilligBørs Aarhus er at udvikle lokalsamfundet og dets aktører i fællesskab.

Vi har igen i år glæden af at invitere til FrivilligBørs Aarhus – denne gang i FO-byens foredragssal.

OBS: Tilmelding sker ikke via deltagelse på Facebook men via nedenstående link:

https://frivilligbors.nemtilmeld.dk/4/

FrivilligBørs Aarhus er et årligt tilbagevendende netværksarrangement, hvor private virksomheder, offentlige institutioner og frivillige foreninger mødes for at netværke, sparre, indgå strategiske partnerskaber og udveksle ressourcer til gensidig gavn. Formålet med FrivilligBørs Aarhus er at udvikle lokalsamfundet og dets aktører i fællesskab.

Kom og mød Aarhus’ ansvarsbevidste virksomheder, kommunale aktører og sociale foreninger for at networke, udveksle ressourcer og skabe samarbejder på tværs af sektorer.

Vi skal over 5 runder udveksle ressourcer og indgå samarbejder på kryds og tværs. Efterfølgende er der tapas og networking.

• Kom og udvid jeres netværk

• Mød byens socialt ansvarlige virksomheder

• Få inspiration fra byens foreninger

• Kom i dialog med byens offentlige sektor

• Vis Aarhus, at du er en aktiv medspiller

• Få inspiration til udvikling af dine projekter

• Find en samarbejdspartner til dit næste projekt

• Kom og mød den nøgleperson, du mangler

Deltagelse i FrivilligBørs er gratis. Tilmeldingsfristen er mandag den 16. september kl. 12.00.

Bemærk: Tilmelding til FrivilligBørs Aarhus 2019 foregår på https://frivilligbors.nemtilmeld.dk/4/

Tilmelding til denne Facebook-begivenhed er som nævnt ikke en gyldig tilmelding.

Når der er lukket for tilmelding til frivilligbørsen, samles alle deltagere i et såkaldt “børskatalog”, som offentliggøres her på Facebook, på vores hjemmeside og det sendes per mail til alle deltagere før frivilligbørsen. I børskataloget kan du orientere dig om, hvad de øvrige deltagere tilbyder og efterspørger på frivilligbørsen.

Forud for Børsen vil der også være et inspirationsoplæg om CSR, hvor man blandt andet kan få inspiration til hvad man selv kan udbyde og efterspørge til Børsen.

Man kan tilmelde sig CSR-oplægget uafhængigt af Børsen, det er også gratis at deltage i CSR-oplægget. Læs mere om CSR-oplægget her: https://www.facebook.com/events/461689597720522/

Mød dette års Børs Boss; Torben Dreier, skoleleder i FO-Aarhus!

Det er første gang Torben selv skal engagere sig i FrivilligBørs, ellers har han førhen stukket hovedet indenfor og fulgt med på sidelinjen. Han glæder sig til i år at skulle være en del af Børsen, da han mener, at det fede ved Børsen er selve stemningen; den energi der bliver skabt, når folk cirkulerer rundt og vil noget med hinanden. Det er helt essentielt og i FO-byens egen DNA, at man kan mødes på tværs af de tre sektorer, der mødes til FrivilligBørsen. Det at man kan inspirere hinanden og samarbejde på tværs, er det der gør det spændende mener Torben. ”Hvis ikke alle spiller sammen, så er der intet der lykkedes” siger han. Torben glæder sig til at gå fra ’at være spion’ på frivilligbørsen til at skulle lede slaget, som dette års Børs Boss! Han har svært ved at sige nej til gode tilbud; ”Og til FrivilligBørsen kommer jeg til at være det fedeste sted, som jeg kan være” – siger han.

Torben forventer selv at få en masse ud af selve dagen, han glæder sig til at skabe nye kontakter og få nye inspirationer. Han er sikker på, at han kommer til at suge til sig af nye idéer, og han kan ikke undgå at komme ud og netværke lidt selv, med så mange spændende aktører samlet på et sted. Hvis Torben skal komme med et godt råd til deltagerne til FrivilligBørs 2019, så er det at man inden Børsen skal gøre sig nogle tanker om, hvor det er man møder sine barrierer og støder på muren, og hvad man kan bruge for at pille denne mur ned; hvem kan hjælpe dig?

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, foredragssalen VA8-105, Vester Alle 8. Gratis.

  

27. sept. kl. 17-18.00: Tours on wheels.

Oplev Aarhus fra en kørestol.

Arrangeret af Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: Stiften Loungen i FO-byen. Gratis.

  

27. sept. kl. 18.30-19.30: Gå på opdagelse i de forskellige pulje- og fondsmuligheder

Kom, mød og søg penge hos puljer og fonde. Frivilligcenter Aarhus, Frivilligcentret for Seniorer og Aarhus Kommune inviterer foreninger og andre frivillige organisationer til et arrangement, hvor de kan gå på opdagelse i flere forskellige puljer og fonde, søge penge på stedet eller indgå et fremtidig samarbejde. Tilmelding ikke nødvendig.

Arrangeret af Folkets Møde, Frivilligcenter, Frivilligrådet, MSO, MKB, MTM og MSB. Sted: FO-byen, Lokale VA8-104 i Vester Alle 8.


27. sept. kl. 18-19.00: Mød formidlingsteamet fra Frivilligcenter Aarhus.

Formidlingsteamet kommer og fortæller om at være frivillig.

Arrangeret af Folkets Møde og Frivilligcenter. Sted: FO-byen, gården.

  

27. sept. kl. 19.30-22.00: Folkets Møde fejrer frivilligheden.

I anledning af Folkets Møde, vil vi gerne invitere til et festligt arrangement, som anerkendelse for jeres vigtige og fornemme indsats i forbindelse med Folkets Møde. En indsats, der er med til at løfte fællesskabet, skabe nye relationer og gøre Aarhus til en god by for alle. Festlighederne vil blive afholdt i gården i FO byen fredag d. 27. september fra kl. 19:30 til 22:00. Til festen vil der blive serveret lidt godt til ganen, bobler, øl eller sodavand.

Program:

• KL 19:30: Velkomst

• Kl. 20:00: Mingle og bar

• Kl. 20:30: Musik og bar

• KL 22:00: Tak for i aften

Har du ikke mulighed for at deltage hele aftenen, er du selvfølgelig velkommen til bare at kigge forbi til et enkelt glas. Tilmelding er ikke nødvendig, dog er der begrænset kapacitet i gården, så kom i god tid, hvis du vil være sikker på en plads. Vi glæder os til at se jer og få en hyggelig aften på tværs af fællesskaber.

Arrangører: Folkets Møde, Aarhus Kommune, Ældre Sagen, Århus Ungdommens Fællesråd, Idrætssamvirket, FO-Aarhus, Sager Der Samler, Frivilligcenter Aarhus og Frivilligcenter for Seniorer. Sted: FO-byen, gården.

  

28. sept. kl. 9.30-15.30: Frivilligakademiet – styrk dit ungdomsfællesskab med ÅUF & Kaospiloterne. Århus Ungdommens Fællesråd inviterer frivillige fra ungdomsforeningerne til 'Frivilligakademiet - styrk dit ungdomsfællesskab'. Akademiet er også for unge, der ønsker at stifte bekendtskab med foreningsfællesskaber i Aarhus. På Frivilligakademiet får du gennem workshops og oplæg nye input til dit foreningsarbejde sammen med andre unge, som brænder for en sag. Du bliver også klogere på værdien af dit frivillige engagement i andre sammenhænge, fx erhvervslivet eller studier? Program for dagen:

9.30-10.00 Åbning af Frivilligakademiet v/ Nina Hansen, formand for Århus Ungdommens Fællesråd. + kaffe og morgenbrød.

10-11.30 Workshops formiddag: Fokus på foreningsudvikling

Vælg mellem:

1. Brug Verdensmålene i foreningsarbejdet v. foreningen MUNDU

- Tag din ven under armen og kom og få en introduktion til målene og deres betydning for jer og jeres forening. Deltag i diskussioner og få ideer til, hvordan netop jeres forening skal arbejde med målene for bæredygtighed.

2. Design Thinking v. Kaospiloterne (foregår på dansk og engelsk)

- I denne workshop vil du blive introduceret til faserne i design thinking og en række værktøjer du kan bruge i hver fase. Efter workshoppen vil du have en process og en række værktøjer at tage i brug næste gang du skal udvikle en idé eller et projekt.

3. Unges digitale dannelse v. Børn og Unge, Aarhus Kommune

- Denne workshop kaster et blik på de udfordringer med den digitale tilværelse, som vi fra Børn & Unges side har fokus på. Vi vil starte med at dykke lidt i ned, hvad der karakteriserer disse udfordringer, og derefter kaster vi et blik på lovgivningen, og hvad den fortæller os ift. det digitale felt. Deltagerne skal derudover arbejde med nogle øvelser eller dilemmaer, der har til formål at skabe refleksion over, hvordan man arbejder med unge og deres digitale liv.

4. Motivation af frivillige i foreningen v. foreningen IMCC Aarhus's initiativ Sexekspressen 

11.30-12.15 FROKOST

12.15-13 Motivationsoplæg for alle: Hvordan lykkes du med dit frivillige engagement? v/ Årets Ildsjæl, Christine Winding-Lauritzen

13-14.30 Workshops eftermiddag: Din forening og omverdenen

1. Experience design v. Kaospiloterne (foregår på dansk og engelsk)

- I denne workshop vil du lære hvordan du laver oplevelser, som folk aldrig vil glemme. Du vil blive introduceret til de grundlæggende tanker i oplevelsesdesign og få konkrete værktøjer til at skabe dine egne uforglemmelige oplevelser.

2. Brug dit frivillige engagement på CV'et v. Erhverv Aarhus

- Hvordan omsætter du bedst dine kompetencer fra dit engagement i en frivillig forening til din jobsøgning og livet på arbejdsmarkedet? Dette spørgsmål vil denne workshop besvare i et oplæg om og en præsentation af redskaber til at målrette dit frivillige arbejdes kompetencer til arbejdslivet. Alle deltagere vil gennemgå egne cases fra sit frivillige arbejde i grupper, som vil hjælpe dig til at opnå en forståelse af hvilke kompetencer du kan bruge fra dit frivillige arbejde på arbejdsmarkedet.

3. Rekruttering af nye frivillige blandt unge v. IngerFair

4. Grafisk facilitering v. Kaospiloterne (foregår på dansk og engelsk)

- I denne workshop finder du ud af at du sagtens kan tegne, selvom du har fået at vide en milliard gange at det kan du ikke finde ud af. Du vil lære at tegne en række simple symboler og modeller, som kan gøre samarbejdet i din projektgruppe tusinde gange nemmere og sjovere.

14.30-15.30: Kreativ opsamling og afrunding v/ Kaospiloterne og Århus Ungdommens Fællesråd

Efter det formelle programmet er færdig så kan man fortsætte snakken, hyggen og lørdagen på fairbar, som holder til på Klostertorvet 6. ÅUF giver den første øl/vand til alle tilmeldte deltagere.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, Vester Alle 8 i diverse lokaler. Gratis.


28. sept. kl. 10.00-11.30: Fremtidsfuldmagter: Tips og råd om jura i seniorlivet

Kom og få praktiske og juridiske råd og vejledning v/advokat Kirstine Kryger Dyekjær (H) fra Advokatkompagniet om fx:

· Fremtidsfuldmagter,

· Testamenter – hvornår er det relevant?

· Ægteskab eller ugift samliv? Hvilken betydning har det juridisk?

Der vil være mulighed for dialog og spørgsmål til Kirstine Kryger Dyekjær.

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Vester Alle 8, 1.  i Lille Sal. Gratis.


28. sept. kl. 10-11.00: Meditation.

Guidet meditation med Østjyllands Meditationsforening. For begyndere og øvede.

Arrangeret af Folkets Møde og Østjyllands Meditationsforening. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-009.

  

28. sept. kl. 10-12.00: Akido workshop.

Workshop i Japansk kampkunst med Aikido Yuishinkai Aarhus (For alle fra 6 år og over). Japansk kampkunst (for alle fra 6 år og over) - selvforsvar, styrke og sundhed. Kom og deltag i følgende emner. Lær at beskytte dig selv imod Fald, Skub, Greb, Lås, Slag, Spark, Våben. Lær at vær stærkere ved at bruge indre styrke. Være tilstede og fokuserede. Lær at holde dig sund ved at Være i nuet, bevidst og opmærksom.

Arrangeret af: Folkets Møde. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-207. Gratis.

  

28. sept. kl. 11-13.00: Livsbiblioteket.

Personlige og nærværende samtaler om hverdagsaktivisme og trivsel. I livsbiblioteket fortæller og lytter vi til hinandens små og store hverdagshistorier

Program

11-11.15 Velkomst

11.15-12.45 Deling af livshistorier

12.45-13.00 Afrunding og på gensyn

(Der vil jævnligt blive indlagt korte pauser)

I livsbiblioteket fortæller og lytter vi til hinandens små og store hverdagshistorier, fordi vi tror på, at det er i hverdagens små øjeblikke, at vi som mennesker kan se hinanden i øjenhøjde og skabe forståelse og respekt for hinanden. Du kan fortælle om hvad der fylder i dit liv lige nu og her, eller hvad der har haft betydning i løbet af dit liv og har været med til at forme den du er i dag.

 Vi har alle oplevet mange situationer i vores liv, der gør os til dem, vi er. Når mennesker mødes og bliver lyttet til, kan det være med til at opbygge gensidig respekt og forståelse og det er det vi i livsbiblioteket brænder for at sprede. Til dette arrangement vil der blive delt nogle forberedte livshistorier på ca. 10 min. Der vil også være plads til, at du kan få mulighed for at dele noget fra din egen livshistorie, hvis du har lyst. Efter hver livshistorie bliver der mulighed for at dele indtryk fra den fortalte historie med dem, du sidder ved bord med.

Arrangeret af Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: FO-byen, Stiften Loungen.

  

28. sept. kl. 12.00-13.00: Røde Kors: Vil frivillige uddannes? Her deltager Lars Linderholm, chef for Frivilligafdelingen i Ældre Sagen. Kurser og uddannelser tilbydes i rigt mål til frivillige, både fra organisationerne selv, frivilligcentre og uddannelsesinstitutioner.  Kan tilbud om kurser og uddannelser tiltrække og fastholde frivillige, eller er der risiko for at nogle skræmmes væk på grund af stor fokus på kompetenceudvikling? Hvis uddannelse kan gøre en positiv forskel, hvilken form for uddannelse er så den rigtige? Hør Elsemarie Kappel Petersen, adjunkt VIA, afdelingschef Frivilligafdelingen i Ældre Sagen Lars Linderholm, centerchef Laura Auken fra CFSA samt rekrutteringskonsulent Pernille Hvitnov fra Røde Kors. Kom og deltag i debatten -og pas på, du vil komme til at opleve nogle af "nymodens" uddannelsesværktøjer.

Arrangeret af: Folkets Møde, Røde Kors, Ældre Sagen og VIA. Sted: Vester Alle 8, Lille Sal. Gratis.

  

28. sept. kl. 12-14.00: Meditation.

Guidet meditation med Østjyllands Meditationsforening. For begyndere og øvede.

Arrangeret af Folkets Møde og Østjyllands Meditationsforening. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-009.


28. sept. kl. 12-13.00: En anderledes form for aktivisme.

Ikke-voldelig, civil ulydighed forklares. Kom og hør om en anderledes form for aktivisme med Extinction Rebellion. Er du også en af dem, der har følt dig hjælpeløs ifm. klimakrisen? Har du forsøgt at involvere dig i NGO'er, at sende læserbreve, samle underskrifter eller involvere dig i partipolitik? Desværre virker disse tiltag ikke hurtigt nok, når man tager omfanget af klimakrisen i betragtning. Der kommer Extinction Rebellion ind i billedet. Vi udøver ikke-voldelig civil ulydighed som virkemiddel for at lægge pres på beslutningstagerne. Vores bevægelse tager sit udgangspunkt i videnskab - både klimavidenskab, men også bl.a. i statskundskab og sociologi. Videnskaben har aldrig været mere utvetydig: der skal handles på klimakrisen nu og civil ulydighed er vores bedste bud på at få indført de ændringer, der skal til for at begrænse skaderne. Er du interesseret i at høre om en anderledes form for aktivisme, så er dette foredrag lige noget for dig!

Arrangeret af Folkets Møde og Extinction Rebellion Aarhus. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, Lokale VA8-104.

 

28. sept. kl. 12.30-15.30: Digt et verdensmål.

Skrive workshop med Brønderslev Forfatter skole. Skriv dig ind i verdens fremtids løsninger ved at skrive små litterære fiktionstekster om FN´s verdensmål med hjælp fra eleverne på Brønderslevs forfatterskole.

Arrangeret af Folkets Møde og Brønderslev Forfatterskole. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-212.

  

28. sept. kl. 13-15.00: Aarhus gør noget for klimaet.

Vi mødes og udveksler gode ideer til hvad vi sammen kan gøre for klimaet.

Arrangeret af Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: FO-byen, Café Nicolai.

 

28. sept. kl. 13.15-14.15: Hvordan spiller vi hinanden gode?

Kommune og civilsamfund arbejder i stigende grad sammen om tilbud til borgere i Aarhus. Hvilke fordele og udfordringer er der i dette tætte samarbejde? Debat med Rådmand Jette Skive, Formand for Ældre Sagen i Aarhus Tove Jørvang, Næstformand i Røde Kors Aarhus Lars Bundgaard, Forstander Tinne Bogø Borgvold plejehjem og Aktivitetsleder på Madsbjerg Plejehjem Stine Sandager Pedersen. Facilitator Knud Aarup, formand for Røde Kors Aarhus og landsformand for Bedre Psykiatri. Vi vil invitere til debat om, hvordan vi på trods af forskelligheder kan spille hinanden endnu bedre – gerne så borgerne kan mærke forskel.  Debatten tager afsæt i prøvehandlingen "Sammen om det gode liv". Sammen om det gode liv handler om at give beboerne på to af kommunens plejehjem endnu mere livskvalitet og glæde i hverdagen. Røde Kors og Ældre Sagen er sammen med Sundhed og Omsorg i gang med at afprøve en ny model for, hvordan vi sammen kan styrke flere fællesskaber, mental sundhed og gode oplevelser for beboere på plejehjem gennem frivillige fællesskaber.

Arrangør: Ældre Sagen i samarbejde med Røde Kors. Sted: Vester Alle 8, 1. i Lille Sal.

 

28. sept. kl. 14-15.00: Klimaquiz. 

Hvor meget ved du om klima! Kom til Klimaquiz med Extinction Rebellion Aarhus. Vi tilbyder en klimaquiz, der udfordrer folks viden om klima- og biodiversitetskrisen. Vi tager fat i forskellige klima-relaterede emner og gennemgår både små hverdagshandlinger, der bidrager til at nedsætte CO2-udledninger og det større billede, og kigger på årsagerne til klimaforandringerne, som f.eks. Amazonas, der er i brand lige nu. Der er både nemme og svære spørgsmål, men alle har til fælles, at svaret kommer bag på en, fordi de fleste er ikke klar over, hvor slem situationen er i virkeligheden. Vi henvender os til unge og opad.

Arrangeret af Folkets Møde og Extinction Rebellion Aarhus. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-104.

 

28. sept. kl. 14-15.00: Børn og angst.

SIND invitere til oplæg ved Mia Kristina Hansen. Oplæg om børn med angst, med Formand for foreningen Børn med Angst, Mia Kristina Hansen. Har dit barn angst, eller er du bange for at dit barn er ved at udvikle angst. I Danmark sidder der i gennemsnit to børn i hver folkeskoleklasse, som har angst.  Det er alt for mange. Mia Kristina Hansen har mange års erfaring i arbejder med børn med angst. Nogle af de bekymringer som forældre til børn med angst ofte giver udtryk for er, hvordan kommer mit barn videre, kan det klarer at få en uddannelse.

Arrangeret af Folkets Møde og SIND Aarhus-Samsø. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-105.

  

28. sept. kl. 14.30-15.30: Høretab og ensomhed

Tab af hørelse medfører ofte tab af social kontakt. Når man som ældre får nedsat hørelse, kan det være svært at opretholde et ellers aktivt, socialt liv. Man er tilbøjelig til at blive hjemme, at isolere sig, fordi samtaler er blevet for vanskelige, og det er svært at følge med i foredrag, teater og lign.

Hvad kan man selv gøre ved høretabet, og hvad kan man som pårørende gøre for at hjælpe en hørehæmmet ud af en ufrivillig ensomhed?

Formanden for Høreforeningen Aarhus Lokalafdeling, Sanne Lauridsen, giver et bud på løsninger til hverdagen som hørehæmmet og fortæller også om Høreforeningens tilbud og muligheder.

Der er teleslynge i salen, og der vil blive skrivetolket på stort lærred, så alle kan følge med.

Arrangør: Ældre Sagen i samarbejde med Høreforeningen. Sted: Vester Alle 8, Lille Sal.

 

28. sept. kl. 15-16.00: Meditation.

Guidet meditation med Østjyllands Meditationsforening. For begyndere og øvede.

Arrangeret af Folkets Møde og Østjyllands Meditationsforening. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-009.

  

28. sept. kl. 15-17.00: Syriske filmdage præsenterer.

Særvisning af filme med Sager der Samler af filmen 'Another News Story' med efterfølgende refleksioner.

Arrangeret af: Folkets Møde og Sager der Samler. Sted: FO-byen, Vester Alle 8, lokale VA8-108. Gratis.

 

 

Folkets Møde støttes af FO-Aarhus' debatpulje