Cultours-foredrag

29. jan 2019

Foredragsrække: D-dag 75 år - hvad betød én dag for hele Anden Verdenskrig? D. 6. juni i år, 2019, er det 75 år siden allierede styrker efter meget lange og omhyggeligt hemmeligholdte forberedelser satte alt ind på omsider at få fodfæste på Europas tyskbesatte fastland. Intet var på forhånd sikkert. Efterretningerne om tyskernes formåen og øjeblikkelige placering var ikke fuldstændige, vejrforholdene på ingen måde optimale, men beslutningen var taget, alt blev sat ind, og landgangen blev en realitet.

Oplev overvejelserne og se billeder om forberedelserne og hør om beslutningerne omkring den måske vigtigste og største militære operation i vores tid, få styr på styrkerne og aktionen på selve dagen, på katastroferne og succeserne, kom gennem dagbogsuddrag og interviews tæt på nogle af de i hundredevis af danskere, der deltog, og få hele den enorme operation sat ind i en overordnet sammenhæng i forhold til afslutningen på 2. Verdenskrig.

 

29. januar kl. 19:00: D-dag 6. juni 1944 – landgangen i Normandiet

V/Niels Klingenberg Vistisen i Stiften Loungen

”Den længste dag” var feltmarskal Rommels betegnelse for d. 6. juni 1944. Hør hvorfor og hør fortællingen om de mere end 100.000 allierede soldater, der blev sat ind denne dag fra luften og søen for at deltage i de bitterste kampe på liv og død for at få fodfæste i Normandiet.

 

7. februar kl. 19:00: Danske søfolk i allieret tjeneste på D-dag

V/Jakob Kjærsgaard i Stiften Loungen.

Over 800 danske søfolk deltog på allierede skibe i invasionsflåden og på handelsskibe, som støttede operation under Invasionen. Deres indsats var gennem mange år ikke internationalt anerkendt. Her fortælles om deres ofre og deres store betydning for os i dag. 

 

11. februar kl. 19:00:Forberedelserne til D-dag – operation Neptune og Fortitude

V/Poul Groos i Stiften Loungen.

Om flådeoperationerne ”Neptune” som bragte styrkerne over den engelske kanal og ind på strandene, om overvejelserne, opfindsomheden og hemmeligholdelsen. Om flådens enorme forberedelser og hele den allierede krigsindsats. 

 

18. februar kl. 19:00: Hvad betød D-dag for Anden Verdenskrig?

V/Torsten Granov i Stiften Loungen.

Hvordan så verden og krigen ud før Invasionen i 1944? Hvad havde konsekvenserne været, hvis landgangen var slået fejl, og hvad betød den gigantiske operations succes for krigens forløb og den verden, vi kender i dag? Få et nyt og relevant perspektiv i 75-året for krigshistoriens største landgangsoperation.

Tilmelding sker på https://www.fo.dk/alle-kurser/dofo/alle-kurser/cat/alle-kurser/hold/19-1906