Studenterhus Aarhus

06. feb 2017

Arrangementer i Studenterhus Aarhus, som støttes af FO-Aarhus' debatpulje eller som fleksibel tilrettelagt undervisning.

 

Man. 27. nov. kl. 19.00: Foredrag med forfatter Alen Mešković

Alen Mešković har levet i tre forskellige lande, og har skrevet tre forskellige bøger. Senest den delvist selvbiografiske roman "Enmandstelt" (2016) om den unge Miki, der kommer til Danmark som illegal flygtning. Under foredraget fortæller han om sin personlige rejse fra det kommunistiske Jugoslavien (1977-1992) via det nationalistiske Kroatien (1992-94) til det konsensusprægede Danmark (1994-). Han fremhæver ligheder og forskelle med særligt fokus på uddannelsessystemerne og måden, hvorpå de formede ham som et ungt menneske.

Undervejs i foredraget vil Alen Mešković læse to uddrag fra "Enmandstelt" højt. Det første uddrag handler om at blive holdt ude af det danske fælleskab, og det andet handler om at blive inviteret ind i en gymnasieklasse. Romanen er samtidig et portræt af 1990’erne. Danmark set med en ung tilflytters øjne.

Om Alen Mešković:

Alen Mešković er født i Bosnien i 1977 og bosat i Danmark siden 1994. Alen Mešković havde sin romandebut med ”Ukulele-Jam” fra 2011, som blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris samt udgivet i ni lande. I 2016 udgav Alen Mešković romanen ”Enmandstelt” som en selvstændig forsættelse af sin første roman.

Arrangementet er gratis for medlemmer, og koster 20 kroner for ikke-medlemmer. Dørene åbner klokken 18.30, hvor du kan købe billetter.

 

9. nov. kl. 12.00: Bollywood Beats and Big Band Aarhus Jazz Orchestra

Et helt unikt, kunstnerisk møde mellem vestlige orkesterformater og den rige, indiske musiktradition. Hørt hver for sig lyder den indiske raga og den vestlige bigband-jazz bogstaveligt talt som øst og vest. Men ført sammen i en og samme komposition smelter genrerne sammen. Bollywood Beats and Big Band er et intermusikalsk projekt, der formår at gøre det fremmede velkendt. I en horisontudvidende musikalsk kombination bliver vi som mennesker mindet om, at et land så fjernt som Indien faktisk ikke er så anderledes, som vi går og tror. Og ikke mindst at der er store kunstneriske oplevelser at hente i den fascinerende og dybt forankrede indiske kultur.

Drivkraften bag projektet er komponist og dirigent, Lars Møller. Han har med sin årelange erfaring fra Indien en særlig indsigt i den indiske musiktradition. I samarbejde med de to verdensberømte indiske musikere Abhijit Banerjee og Kala Ramnath, samt Aarhus Jazz Orchestra og Randers Kammerorkester har Lars Møller dannet Bollywood Beats and Big Band. Et koncept og en konstruktion, der bygger broer mellem to dybt forankrede genrer, bigband-jazz og indisk klassisk musik, men også mellem kulturer, Vesten og Indien.

Lars Møller bliver betegnet som en af de ledende figurer på den skandinaviske jazzscene. Han har boet i New York i flere år, hvor han har spillet med en række af legendariske jazzmusikere. Han står blandt andet bag "Lars Møller Group" og udgivelsen "ReWrite of Spring", som er blevet overvældet med rosende anmeldelser, og er blevet kaldt "en milepæl i dansk jazz". Hans særlige forhold til den indiske musiktradition tager udgangspunkt i den følelsemæssige fordybelse. Hvor den vesterlandske musiktradition koncentrerer sig systematisk om noder, skalaer og rytmer har den indiske tradition en lige så systematisk tilgang til følelser. Og det er, efter flere længere ophold i Indien, blevet en central del af Lars Møllers musikalske virke. Som komponist udfordrer og udvikler han bigband-formatet og kombinerer komplekse musikalske elementer til et tilgængeligt dynamisk personligt udtryk.

Abhijit Banerjee er i den absolutte topklasse af tabla-spillere i Indien, hvilket også gør ham til en af de mest eftertragtede artister inden for klassisk indisk musik. Han har udviklet en helt unik stil og kreativ tilgang til musikken, som han har turneret med i det meste af verden. Hans enestående evne til at komponere og fremføre musik, som går på tværs af musikalske genrer, har skaffet ham adskillige priser rundt om i verden.

Kala Ramnath er over flere gange blevet anerkendt som en del af verdenseliten blandt violinister. Med albummet "Miles from India" blev hun både nomineret til en Grammy og af det prestigefyldte "Songlines' Magazine" anerkendt som en af de 50 bedste violinister i verden. Hun har optrådt på samtlige af Indiens største musikfestivaller samt på de mest eksklusive scener rundt om i verden.

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende bigbands med mere en 80 koncerter hvert år. Bigbandet består af nogle af de allerbedste danske jazzmusikere, flere af dem solister i verdensklasse. Med støtte fra Statens Kunstfond og Aarhus Kommune er Aarhus Jazz Orchestra det eneste rytmiske basisensemble i Danmark.

Randers Kammerorkester er det eneste permanente professionelle kammerorkester. Orkestret spiller hvert år omkring 120 koncerter med kunstnere som den spanske operasanger José Carreras og den nordirske fløjtenist James Galway. Dertil kommer børne- og skolekoncerter, transmissioner i Danmarks Radio, cd-udgivelser, turnéer m.m. Randers Kammerorkester er desuden husorkester i Aarhus Sommeropera og arbejder jævnligt sammen med Den Jyske Opera. Rander Kammerorkester støttes af Randers Kommune og Statens Kunstfond.

Bollywood Beats and Big Band præsenteres i samarbejde med Fonden Aarhus 2017, Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Viborg Kommune, Dokk1, Kulturprinsen, DR Musikariatet, FO Aarhus, Det danske kulturinstitut, Frederiksberg Fonden.

Hjemmeside: https://studenterhusaarhus.dk/kalender/event/bollywood-beats-and-big-band-aarhus-jazz-orchestra?Action=1&M=NewsV2&PID=105

 

8. nov. kl. 16:15-18:00: Studenterrådets store kommunalvalgsdebat

Sted: Stakladen Live, Nordre Ringgade 3

Kom med til Studenterrådets store paneldebat op til kommunal- og regionsvalget i Stakladen onsdag den 8. november og hør, hvordan politikerne kan gøre din hverdag bedre som ung i Aarhus Kommune. Går du op i ungdomsboliger, infrastruktur, byudvikling eller noget helt andet, er det din mulighed for at høre politikernes visioner og stille skarpe spørgsmål! Tag dine venner under armen til en hyggelig og god debat, hvor vi selvfølgelig sørger for kaffe, kage og en øl i samarbejdet med Studenterhus Aarhus.

Panelet består af:

Keld Hvalsø - Enhedslisten

Liv Gro Jensen - Alternativet

Thomas Medom - Socialistisk Folkeparti

Peder Udengaard - Socialdemokraterne

Rabih Azad-Ahmad - Radikale Venstre

Bünyamin Simsek - Venstre

Marc Perera Christensen - Konservative

Jakob Rixen - Liberal Alliance

Jette Skive - Dansk Folkeparti

Thomas Kold - Nye Borgerlige

 

25. okt. kl. 16.30: Jacob Beermann - Skal du have hjælpt til dine smerter?

Vil du gerne være klogere på smerte og blive opdateret inden for den nyeste viden i smertevidenskab? Dette foredrag er for dig, der har kroniske eller tilbagevende smerter og som gerne vil forstå hvad smerte er og hvad du kan gøre ved det.

Studenterhuset er stolte af at kunne præsentere personlig træner og forfatter Jacob Beermann, der læser en master i ´Clinical Management of Pain´ ved Edinburgh Universitet. I hans daglige virke som personlig træner møder han mange klienter med kroniske smerter. Dette kan være hovedpine, diskusprolaps, smerter i hofteregionen osv. Gennem samtaler og fysisk træning hjælper han dem på vej til et smertefrit liv og en øget livskvalitet.

Går du rundt med smerter og har du fået at vide du er slidt, gået i stykker, er skæv, asymmetrisk, har benlængdeforskel, ustabile led, låste led, er ukoordineret, svag, sidder eller står forkert, lider af slidgigt, har dårlig kropsholdning, diskusprolaps, skoliose, degenerative sener, inflammation, skadet din rotator cuff, har nerver der sidder i klemme osv.?

Faktisk tyder meget på at de ovenstående forklaringer ikke er brugbare forklaringer på din smerte og de kan faktisk være med til at forværre din tilstand og forlænge din sygeperiode.

Jacob Beermann vil med dette foredrag sætte fokus på, hvordan vi skal forstå smerte og hvordan vi i langt de fleste tilfælde selv kan afhjælpe smerten.

Èntre studerende: 75 kr. Éntre ikke studerende: 110 kr.

Kom i god tid - dørene åbner kl. 16.00. Billetter kan købes i døren mellem kl. 16.00-16.30.

 

Torsdag d. 12. oktober kl. 19.30

Foredrag med twerk queen: Røvryst, nude-selfies og orgasmekrav!

- og ja, kald mig bare luder! - feminisme anno 2017. Louise "Twerk Queen" Kjølsen er cand. Psyk, fjerdebølge feminist og træt af, at man som kvinde ikke både kan være #sexy og #smart på samme tid.

Hjemmeside: http://studenterhusaarhus.dk/kalender/event/foredrag-med-tweerk-queen-louise?Action=1&M=NewsV2&PID=105

Facebook: https://www.facebook.com/events/278535012551224/?fref=ts

Forsalg pris: 70 kr. Medlemmer af Studenterhus Aarhus 50 kr.

Pris 20 kr dyrere i døren. Dørene åbner kl. 19.00

 

2. til 6. oktober: A View Festival

Koncerter - Ferniseringer - Filmvisninger - Madoplevelser - Foredrag.

Studenterhus Aarhus præsenterer dig nu for en ny kulturfestival! Den kaldes A View Festival, og den skal, som navnet antyder, udfordre vores perspektiv.   

Nysgerrighed er nøgleordet, når vi dykker dybt ned i byens gemte afkroge for at finde kunst- og kulturskatte. Vi undersøger de udviklinger, som Aarhus og dens indbyggere har været igennem i tidens løb for at forstå, hvordan byens virkelighed er i år 2017. Festivalen vil hvert år tage hul på et område, og i år fra den 2. til 6. oktober, vil omdrejningspunktet være Gellerup.

Program:

2.okt. kl. 15.00: De Blå Stjerner og budskabet

På den første dag hos A View Festival giver vi jer en invitation til at møde De Blå Stjerner og Budskabet til en debat eller hyggelig snak om, hvad det betyder at være dansker med en anden etnisk baggrund. De Blå Stjerner er en gruppe af danske unge med somalisk baggrund. De holder talks, hvor de fortæller om sig selv og deres liv. Deres mission er at give et nyt perspektiv på unge med en somalisk baggrund, fordi medier og andre nogle gange omtaler dem negativt, og de mener at dialog og at møde hinanden er en vej til bedre at komme over de skel, der kan være mellem os i Danmark.

 

2. okt. kl. 17.00: Dokumentationslauget - fernisering

Dokumentationslauget klikker billeder af den transformation, der finder sted i Gellerup: Byggerod, bygninger der ikke er mere, og alt der kommer til via Helhedsplan Gellerup.

"Hej eller farvel" er en serie af billeder, der er kommunikation om denne her tid i Gellerup, og er et samarbejde mellem Den Gamle By og lokalpersoner fra dette område.

 

3.okt. kl. 15.00: Gellerup ifølge Stephen Willacy

Stadsarkitekt Stephen Willacy er stor fan af Gellerup og de betonbygninger, der kendetegner området. Nu kommer han til Studenterhus Aarhus og deler sin fascination med os og ikke mindst sine idéer om Gellerups byudvikling. Tag med, og bliv klogere på bydelens udseende i Aarhus Vest - det koster ikke en krone!

 

3. okt. kl. 17.30: Mad og litteratur i Gellerup

Er du en litteraturnørd, en rigtig læsehest, og elsker du mad? Hyggelige rammer hos Sleep-In Gellerup, der sørger for caféstemning og lækker mad + drikke i samspil med tre forfattere, der alle har noget at sige på smuk vis, OGSÅ om Gellerup!

En aften med masser af indtryk, udtryk og samtale mellem gæster og performers. Hvis det lyder lækkert for dig, så kom med, tag din ven med, og lad os rejse ud til det hyggeligste sted i Gellerup!

 

4. okt. kl. 15.00: Research projects about Gellerup

Hvordan kan Gellerup bindes bedre sammen med resten af Aarhus? Og hvordan erstatter vi begreber som "integrationsproblemer" og "ungdomskriminalitet" med "kulturelt liv" eller med "inspirerende studiemiljø"? Disse spørgsmål diskuteres til "Academic Talks", og en ny designstrategi bringes på dagsordenen.

 

4. otk. kl. 20.00: Filmaften med Søren Marcussen

Studiecaféen præsenterer dig hermed for Søren Marcussen - forfatter, dramatiker, filmskaber og administrativ leder af Opgang2 (en selvejende kulturinstitution i Aarhus). Han fortæller om sine to anmelderroste film "Aarhus Beirut Tur-Retur" og "3 minutter i Gellerup". Så læn dig tilbage, kom helt tæt på livet i Gellerup, imens du nyder en gratis pose popkorn! Aftenen varer fra kl. 20 - 23. Film: "Aarhus Beirut Tur-Retur".

Aarhus Beirut Tur-Retur er en dokumentarisk portrætfilm, hvor publikum præsenteres for en række mennesker. De har forskellige baggrunde og befinder sig i forskellige livsfaser, men fælles for dem alle er, at de har mødt Søren Marcussen på turen enten fra Beirut til Aarhus eller fra Aarhus til Beirut. ”Mellem Beirut og Aarhus er der himmel - luft og hav - og der imellem også det stof drømme er gjort af”.

  

5. okt. kl. 15.00: Walk and talk through Gellerup

En lokal beboer vil vise dig rundt i området og dele ud af nye som gamle historier. Efterfølgende kan du tage med elevatoren op på 6. sal i en af de ikoniske betonbygninger. Her finder du Gellerup Museum, som giver dig et indblik i Gellerups historier og præsenterer dig for nogle fine særudstillinger.

 

6. okt. kl. 15.00: Den gode by - ny projektplatform for alle

Hør Christian Fumz fra GivRum præsentere DEN GODE BY - deres seneste projekt, som DU kan blive del af! Når DEN GODE BY åbner i 2018 vil alle studerende og andre, der ønsker at skabe en bedre by få et levende sted, med netværk, kontorplads og mockup værksted, mødelokaler og direkte adgang til at anvende faciliteterne i kommunens nye bygning i Gellerup.

 

 

Tirsdag d. 19. september kl. 16-18

Køn og kønsroller har altid spillet en rolle. Først jagtede mændende og kvinderne samlede. Selvom vi i dag lever i et moderne samfund med ligestilling findes der stadigvæk kønsroller, typiske erhverv for kvinder og mænd og et hav af fordomme.

Denne gang er temaet "Køn". Marianne Schleicher holder først et oplæg omkring kønsroller i religion og historien, hvorefter vi inviterer alle til at deltage i samtalen, stille spørgsmål og perspektivére deres hverdag.

 

Web: http://studenterhusaarhus.dk/kalender/event/koen?Action=1&M=NewsV2&PID=105

Facebook: https://www.facebook.com/events/110774966242484

 

 

8. maj kl. 19-22:00: Flygtninge fortæller

Der debatteres ofte om dem. Politikerne diskuterer, debattrådene er rødglødende, og nyhederne er fulde af billeder. Men hvem er de egentlig – flygtningene? Denne aften får du muligheden for at høre flygtningene selv fortælle om deres personlige historier og om mødet med det danske samfund.

Vi starter aftenen med et oplæg på 30 min. af to frivillige fra DFUNK Outreach. Oplægget handler om flygtningesituationen, og om hvornår man egentlig kan betragtes som flygtning.  Resten af aftenen vil to flygtninge fortælle deres personlige historier. De vil fortælle om at forlade deres hjem, om dele af flugten, om mødet med Danmark og om deres udfordringer og drømme. Deres personlige fortællinger er nærværende og rørende. De sætter sig fast og giver stof til eftertanke. De personlige fortællinger giver os et indblik i de mennesker, der er flygtet hertil. Derfor spiller de en vigtig rolle i at udfordre de forestillinger, som man kan have om det at være flygtning.

På aftenen vil der være mulighed for at stille spørgsmål til fortællerne og høre om, hvad DFUNK er samt det at være frivillig i DFUNK.

I samarbejde med DFUNK Outreach. Sted: Studenterhus Aarhus, Nordre Ringgade 3, UTC+02.

 

Ons. 19. april: Samtalesalon: Challenge

Kom til samtalesalon og få en god snak. Denne gang under emnet 'change'.

Du behøver hverken at forberede dig eller at have nogen særlig forudgående viden. Det eneste, du behøver, er et ønske om at føre en god samtale og at være nysgerrig på andre.

Samtalesalonens hovedformål er, at du har en god, fri og afslappet samtale om vigtige emner med med mennesker, som du måske ikke ville have talt med ellers.

Samtalerne guides af forskellige emner, som værten undervejs løfter sløret for.

 

28. marts kl. 16.00: Misbruger vi digital kommunikation

"De sociale medier er nærmest allestedsnærværende. Og som alle redskaber kan de ikke alene bruges konstruktivt, men også misbruges – sommetider af os selv, men også af udefrakommende med interesse i at manipulere og fordreje." Arrangementet består af tre korte oplæg leveret af et sæt dygtige og alsidige forskere:

Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab

Tina Thode Hougaard, lektor ved Institut for Nordisk Sprog og Litteratur

Henrik Korsgaard, Ph.d. ved Institut for Datalogi.

Disse debattører vil først skitsere nogle af de problemstillinger vedrørende de sociale medier som deres discipliner beskæftiger sig med, hvorefter der åbnes for en dialog, hvor publikum, arrangører og oplægsholdere i fællesskab drøfter emnet.

 

Tirs. 14. marts: Samtalesalon: Changes

Kom til samtalesalon og få en god snak. Denne gang under emnet 'change'.

Du behøver hverken at forberede dig eller at have nogen særlig forudgående viden. Det eneste, du behøver, er et ønske om at føre en god samtale og at være nysgerrig på andre.

Samtalesalonens hovedformål er, at du har en god, fri og afslappet samtale om vigtige emner med med mennesker, som du måske ikke ville have talt med ellers.

Samtalerne guides af forskellige emner, som værten undervejs løfter sløret for.

Ons.15. februar kl. 19.30-23.00: Oscar Night warm up: Den politiske takketale

Skuespiller Meryl Streep modtog en hæderspris ved dette års Golden Globes Award, men hun benyttede ikke sin takketale til at takke. Hun benyttede den i stedet til at hylde mangfoldighed og tage afstand til Donald Trump. Og hun er langt fra den eneste skuespiller, der har brugt sin takketale til at formidle et politisk budskab. Vi varmer op til årets store Oscar Night med en aften i filmens tegn. Aftenen byder på oplæg om  takketalen som politisk redskab og film på stormskærm: Forsker, underviser, kunstner og manuskriptforfatter Richard Raskin tager nogle af de allerbedste eksempler på politiske takketaler med og gør os klogere på takketalen som politisk redskab.

Herefter viser vi Warren Beatty’s film BULWORTH.

Aftenen vil lægge op til en debat om politiske budskaber forklædt som takketale. Selve oplægget med Richard Raskin varer 30 minutter, herefter er der beregnet yderligere 30 minutter til diskussion. Her har deltagerne mulighed for at stille oplægsholderen spørgsmål og debattere indenfor emnet takketalen som politisk redskab.

Sted: Studiecaféen, Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus.

 

Arrangementerne er åbent for alle og er støttet af FO-Aarhus' debatpulje.