Folkeoplysning er en dansk tradition, der fremmer almen dannelse og livslang læring gennem oplysning og uddannelse – særligt rettet mod voksne. Målet er at give mennesker viden, færdigheder og engagement, så de kan deltage aktivt i samfundslivet og styrke deres personlige udvikling.
Folkeoplysning bygger på fællesskab og har til formål at skabe et bredere fundament for demokratisk deltagelse og social sammenhængskraft.
En historisk tradition
Den danske tradition for folkeoplysning stammer fra 1800-tallet og er inspireret af grundtvigiansk tænkning, hvor N.F.S. Grundtvig betonede oplysning til folket som en måde at styrke det enkelte menneskes evne til at deltage i demokratiet.
Dette har ført til institutioner som:
- Højskoler
- Aftenskoler
- Folkeuniversiteter
Disse tilbyder kurser og aktiviteter inden for en bred vifte af emner – fra kunst og kultur til sprog, håndværk og samfundsforhold.
Folkeoplysning i dag
I dag spiller folkeoplysningen stadig en vigtig rolle i at skabe aktive borgere og understøtter de demokratiske værdier og fællesskaber, som er centrale i det danske samfund.
FO-Aarhus’ historie
FO-Aarhus blev stiftet i 1973 under navnet Frit Oplysningsforbund i Aarhus. Foreningen bygger på folkeoplysningsloven, der fremhæver værdier som:
- Demokrati
- Friheds- og menneskerettigheder
- Fællesskab
Formålet med folkeoplysende voksenundervisning er at fremme:
- Demokratiforståelse
- Aktivt medborgerskab
- Øget faglig og almindelig indsigt gennem undervisning.
FO-Aarhus i dag
I løbet af mere end 50 år har FO-Aarhus udviklet sig til en af landets største aktører inden for folkeoplysning, målt på undervisningstimer. Aktiviteterne spænder bredt og omfatter:
- Traditionel aftenskole
- Seniordaghøjskole
- Foredragsvirksomhed
- Projekter med beskæftigelsesfremmende sigte
- Særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser for unge med udviklingshandicap
- Socialøkonomiske køkkener
Du kan læse meget mere om alle dele af FO-Aarhus under projekter og samarbejde, hvor mange af vores aktiviteter er grundigere beskrevet.