Fra ledighed til chaufførjob

05. feb 2016

Tosprogede fra ledighed til chaufførjob - Tosprogede borgere er en del af Aarhus, og vi har i mange år haft et ønske om at afspejle det samfund, vi er en del af. Vi ser det som en fordel at være en multietnisk arbejdsplads af helt lavpraktiske, kulturelle og organisatoriske grunde. Desuden har vi ind imellem svært ved at skaffe danske chauffører.

 

Sådan udtaler Bjarne Larsen, HR-chef i Aarhus Sporveje, der bl.a. finder tosprogede chaufføremner via et uddannelsestilbud, som kombinerer kørekort- og sprogundervisning. Uddannelsen er etableret i et samarbejde mellem DEKRA AMU Center Midtjylland og FO Aarhus, og den foregår på dansk og er målrettet mod et job i transportsektoren som lastbil- eller buschauffør.

AMU-chaufføruddannelsen hos DEKRA varer seks uger og er her udvidet til det dobbelte, idet der suppleres med danskundervisning hver anden dag.

- Det er til at overskue for de fleste og en hurtig vej til at blive klar til et job som chauffør, siger Bjarne Larsen, der især skal finde nye chauffører blandt borgere med anden etnisk baggrund og meget varieret alder og blandt danskere på 50+, som er kommet i klemme et eller andet sted. 35 pct. af de nuværende chauffører har anden etnisk baggrund. Et tal, der forventes at vokse fremover.

- For os er det meget vigtigt, at vores chauffører taler og forstår dansk godt. Derimod er det skriftlige ikke så vigtigt. Det skyldes, at de skal levere en god service, de skal tage imod informationer, og de skal være i kontakt med publikum. De er ikke kun ratholdere, men har også andre opgaver, forklarer HR-chefen og tilføjer:

- Ydermere foregår megen kommunikation om f.eks. vagtordninger på de sociale medier, via mobil, hjemmeside og mail. I stressede situationer er det vigtigt at kunne forstå dem. Derfor skal de være gode til dansk, til at tale et brugbart dansk. Vi tester løbende deres danskkunnen, og vi opfordrer dem til at tage "danskundervisning" ind i deres hverdag derhjemme - se dansk TV, læse danske aviser osv. Det er sværest for dem, som ikke taler dansk udover på arbejdspladsen.

Undervisningen på det kombinerede kørekort- og sprogkursus foregår i tæt dialog mellem danskunderviserne og kørelærerne hos DEKRA. Det betyder, at der bliver brugt fagudtryk og -formuleringer fra chaufførdelen i dansktimerne og gør det muligt at forklare og gå i dybden med tingene. Samtidig betyder det, at man kan sætte ind hos den enkelte, hvor der er behov for det.

Eftersom der er stor efterspørgsel på chauffører i transportsektoren for tiden, er mulighederne for at få job efter kursusforløbet gode.

DEKRA AMU Center Midtjylland og FO Aarhus har et godt samarbejde med jobcentrene omkring kursusforløbet. Kursisterne er ledige og henvises fra jobcentre i region Midtjylland, der var rigt repræsenteret på det seneste kørekort/sprogkursus i perioden fra den 31. august 2015 til den 20. november 2015, hvor der var 15 kursister - fire lastbil- og 11 buskursister.

Man laver også hold for danske ledige, som har sproglige udfordringer, f.eks. ordblindhed, og derfor har brug for ekstra tid. Også for dem er kombinationen af kørekort- og danskundervisning en god løsning.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til salgs- og kundeservicechef Tina Dyrgaard på tlf. 31 63 28 29 eller mail tina.dyrgaard@dekra.dk