Marathon-højskolesang

12. jan 2018

Marathon-højskolesang gentages i 2018 den 21. juni i FO-byen.

21. juni kl. 7-22.30

En hel dag med sang: maratonsang. Ideen er velafprøvet på Vartov i København og i 2017 blev den afprøvet i Aarhus for første gang på årets længste dag. Man begynder med morgenkaffe og morgensang fra kl. 7. Derefter synger deltagerne sig igennem højskolesangbogens 16 øvrige afsnit indtil kl. 22.30, kun afbrudt af en frokostpause og en middagspause. Sangene bleiver ledsaget af drevne akkompagnatører. Hvert afsnit har en indleder, der selv vælger og begrunder et par sange eller tre. Derefter synger deltagerne de sange som de selv foreslår. De lokale højskoler og deres bagland samt de mange kor i Aarhus inviteres; men arrangementet retter sig især mod alle sangglade og nysgerrige.

Man kan være med hele dagen eller blot dele af arrangementet. Det hele foregår i FO-Aarhus’ gård, hængende have og Stiften Loungen i Frederiksgade 78, 8000 Aarhus C og er selvfølgelig gratis. Der er mulighed for at købe forfriskninger i Café Nicolai hos Økogal.

 

En lille artikel skrevet efter arrangementet sidste år:

Af Maria Bjerrum Sørensen til FO-Aarhus bladhjemmeside Nicolai:

D. 21 juni var en hel masse mennesker samlet omkring Højskolesangbogen i FO-byen i Aarhus. Da man kunne komme og gå, som man ville, ved vi ikke, hvor mange vi var. Vi ved dog, at vi var ca. 25, der startede kl. 7.15 og ca. 50, der sang den sidste aftensang kl. 22.30.  Vi ved også, at vi var mellem 300 og 400, da vi var flest midt på dagen. Vi ved, at den yngste sad i klapvogn, og at den formentlig ældste læste i sangbogen med lup. Af TV2 Østjyllands ellers fine reportager fremgik det, at vi nappede sangbogen fra start til slut. Sådan var det ikke, for selv om vi har snuppet krigs- og sportsmetaforen Maraton, gælder det ikke om at vinde, gennemføre eller præstere noget. Det er nærmere som et løb, hvor man standser op og nyder udsigten.

Sagen er nemlig, at vi har folk til at indlede hvert af de 16 afsnit i sangbogen. Det har vi, fordi det altid giver nye vinkler på sangene. For eksempel sang vi kun tre sange i den time, hvor Kjeld Holm til gengæld tog os med på en rejse til Kierkegaards, Blixens og Martin A Hansens tænkning. Lone Hindø tog os med til sin barndoms skole og kvindebevægelsen på en måde, der var dybt humoristisk, og Asser Amdiissen punkterede noget af den danske selvforherligende historieskrivning gennem en af Grundtvigs mange sange. Det er én af de væsentligste grunde til, at nogle af os aldrig får nok af højskolesangen: der er nye oplevelser og indsigter ved at synge sammen.

Og så er der jo bare alle de forslag der kommer fra deltagerne, - og ja, vi kunne imødekomme alle i kraft af dygtige pianister, der formår at løfte enhver af de knap 600 sange. Forslagene skulle ikke begrundes, dem synger vi bare og nyder, at så mange mennesker har så meget til fælles.

Vi kommer igennem hele registeret fra glæde over tænksomhed til sorg eller taknemmelighed, fra dyb alvor til den dejligste humor. Nogle sange kender alle, andre lærer man hurtigt. Gamle sange kender de ældre bedst, mens nye sange løfter taget fordi en hel højskole elsker den og formentlig synger den hver uge.

Vi nåede vist 135 sange d. 21. juni, så der er rigeligt med sange at tage af til næste år, hvor vi sikkert har nye sangværter på mange poster, og hvor ingen får de samme afsnit som i år.

Nu forstår I, hvad vi gør. Måske forstår I, hvorfor vi gør det. Hvis I virkelig skal forstå det, skal I opsøge det. ” Så syng da Danmark, lad hjertet tale”

Arrangementet støttes af FO-Aarhus' debatpulje.