Aarhus som Frivillighovedstad

12. jan 2018

Aarhus skal være Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Titlen er vundet af Aarhus Kommune, men indholdet skal være for, med og af de mange frivillige i hele Aarhus.

Frivillighovedstad-Logo     Frivillighovedstad-Logo2

#delditfællesskab

 

21.-23. sept: Folkets Møde

Et stærkt team er gået sammen om at samarbejde om den store frivillighedsevent Folkets Møde, der finder sted 21.-23. september:

Torben Dreier fra FO-Aarhus, Flemming Poulsen fra DGI Østjylland, Cecilie Hansen fra Århus Ungdommens Fællesråd, Tove Jørvang fra Ældre Sagen, Hanne Sanderhoff Degn fra Frivilligcenter Aarhus og Carsten Borup fra Frivilligcenter for Seniorer Aarhus - Foreningsbutikken repræsenterer partnerskabsgruppen.

Med dette engagerede hold er fundamentet lagt for et både festligt og fagligt Folkets Møde. Vi glæder os til samarbejdet!

Se det samlede program i pdf-fil her.

 

Fre. 21. sept. kl. 15.-22.00: Frivilligfesten #Ungedergørenforskel - Ungdommens demokratiaften

Arrangør: Børn og Unge i Aarhus Kommune. Sted: Vester Alle 8, FO-byen (diverse lokaler)

Ung i Aarhus og Sager der Samler, fejrer 120 af de mest engagerede unge i Aarhus, med et brag af et VIP-arrangement. Som de unge selv siger: ”det er en fest at gøre en forskel”, og derfor skal der udvikles på livet løs. I Ugerne op til, spørger vi alle unge i Aarhus: hvad de ville forandre der hvor de bor -hvis de kunne. Det bliver startskuddet for en masse fede ungeprojekter, som skal gøre Aarhus til en fed by for alle.
  

Fre. 21. sept. kl. 16.30-18.30: Arbejdsglæde i en brydningstid

Arrangør: Aarhus Makers og Det Kooperative Fællesråd i Aarhus. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., FO-byen.

I dagens Danmark er vi generelt rigtig glade for vores arbejde - så glade endda, at de fleste af os ville fortsætte i vores job, selv hvis vi ikke længere var økonomisk afhængige af det. Men Arbejdsmarkedet er under hastig forandring - vi bevæger os væk fra de traditionelle arbejdsgiver- og arbejdstager-forhold - mod kortere projektarbejde, et mere it-drevet samfund og flydende, foranderlige ansættelsesformer. Så, hvordan sikrer vi, at danskerne kan bevare arbejdsglæden i fremtiden?

Fem eksperter vil diskutere det danske arbejdsmarked og danskernes arbejdsglæde i et historisk, nutidigt, og fremtidigt perspektiv, samt fremlægge deres individuelle bud på, hvordan vi skaber arbejdsglæde i fremtidens Danmark. Efterfølgende vil publikum kunne stille spørgsmål og deltage i debatten.

I ekspertpanelet sidder:

- Camilla Fabricius, 1. viceborgmester og gruppeformand for Socialdemokratiet i Aarhus

- Susanne Westhausen, adm. direktør i ’Kooperationen’; Danmarks kooperative arbejdsgiver og interesseorganisation

- Christian Olaf Christiansen, ph.d., lektor på Idehistorie ved Aarhus Universitet. Leder af forskergruppen ’Arbejdssociologi og organisationssociologi’ ved Center for Sociologiske studier

- Marianne Levinsen, cand.scient.pol., Fremtidsforsker og Forskningschef ved Fremforsk, Center for fremtidsforskning

- Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet

Debatten modereres af Emma Elisabeth Holtet, CEO i Aarhus Makers og tidligere vært for bl.a. TEDx Aarhus 2017.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 10-13.00: Rekruttering af frivillige

Arrangør: IngerFair. Sted: Lokale VA8-202, Vester Alle 8, FO-byen.

Program fra 10.00-11.15

Sådan rekrutterer du flere frivillige – del 1 af 2: De gode gamle dyder og nye former for frivillighed i Danmark. Frivilligheden ændrer sig fordi samfundet ændrer sig! Men i stedet for at forholde sig til samfundets udvikling og de krav nye typer frivillige stiller, er det ofte holdningen, at det er ‘de andres’ værdisæt den er gal med. Oplægsholderne tager dig gennem samfundets udvikling og udviklingen af frivilligheden. På den måde bliver du opmærksom på både de klassiske og nye typer frivillige, og hvad de ønsker at engagere sig i.

• Velkommen og hvordan bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ er kronen på værket v/Frederik C. Boll, direktør i Ingerfair

• Hvorfor står folk ikke længere i kø for at melde sig som frivillig? Hør om samfundets udvikling og de seks typer frivillige og hvad du skal gøre for at engagere flere frivillige v/Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

De første 15 personer får udleveret et gratis eksemplar af bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ (værdi 198 kr.). Smugkig i bogen allerede nu på https://www.ingerfair.dk/ekspertiser/rekruttering-af-frivillige/ omtrent midt på siden kan du hente uddrag af bogen kvit og frit.

Program fra 11.30-13.00

Sådan rekrutterer du flere frivillige – del 2 af 2: Vær’ skarp på, hvad du rekrutterer til og ha’ styr på din kommunikation. En god rekrutteringsindsats handler om at have meningsfulde opgaver på hylderne. Det kræver overvejelser over arbejdsopgaver, tidsforbrug samt de forventninger, du har til nye frivillige. Oplægsholderne giver dig praksistestede redskaber til at organisere det frivillige arbejde, så din hverveindsats bliver effektiv. Samtidig får du opskriften på engagerende kommunikation – så du kan lave inspirerende infomøder og flyers der tiltrækker nye frivillige.

• Velkommen (igen) v/Frederik C. Boll, direktør i Ingerfair

• Lær om de tre zoner for engagement hos frivillige, så du kan skabe gode forudsætninger for din rekrutteringsindsats v/Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

• Sådan kan du få flere med – få redskaber design af frivilligroller og engagerende kommunikation v/ Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

De første 15 personer får udleveret et gratis eksemplar af bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ (værdi 198 kr.). Smugkig i bogen allerede nu på https://www.ingerfair.dk/ekspertiser/rekruttering-af-frivillige/ omtrent midt på siden kan du hente uddrag af bogen kvit og frit.

 

 

Lør. 22. sept. og søn. 23. sept. kl. 10-16.00: FO-byens Vævere

- holder åbent, arbejdende værksted i Frederiksgade 78C, dør 1, 2. sal, 8000 Århus C.

Vi er en flok kvinder, der har væveværksted under FO-byens vinger, og vi fungerer som en studiecirkel. Alle er velkomne til at se os arbejde på vævene samt se en mindre udstilling.

Der er kaffe på kanden. På værkstedets vegne Karin Riis.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 11-12.00: Debat med Bjarne Hastrup og Anders Ladekarl

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Lokale VA8-105, Vester Alle 8, FO-byen

Kom og hør Anders Ladekarl (Røde Kors) og Bjarne Hastrup (Ældre Sagen) i en spændende debat om frivilligheden i Danmark. Hvordan får vi flere med i foreningernes fællesskab? - hvem har ansvaret og kan kommunen bidrage uden at dræne det frivillige engagement?

 

Lør. 22. sept. kl. 12-13.00: Hvad ved vi om effekterne af frivillighed for vores sundhed?

Arrangør: Europæisk Frivillighovedstad 2018. Sted: Lille Sal, Vester Alle 8, 1. sal i FO-byen.

Debattører: Vibeke Koushede fra ABC for mental sundhed og Jakob Olesen fra Region Midtjylland.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 12-14.00: Fyr op under fællesskabet! Kom til grillmad med Ældre Sagen

Ældre Sagens grillteam serverer grillmad i FO-byen. Kom og spis med. Gratis pølser og brød samt en kold fadøl til alle som kommer forbi gården i FO-byen.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 13.-14.00: Har frivillige foreninger et særligt ansvar for at være mangfoldige og tilgængelige?

Arrangør: Frivilligjob.dk. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B,st., FO-byen

Frivilligjob.dk arrangerer i den forbindelse en paneldebat d. 22. september kl. 13-14 i FO-byen i Aarhus.  Hovedemnet er teknologiens muligheder i frivillighed og inklusion af mennesker, som lever med handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom.

Data fra Frivilligjob.dks brugerundersøgelser viser, at digitale medier kan være en indgangsvinkel til det frivillige arbejde for mennesker, som lever med handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom. Teknologi kan være vejen ind i den frivillige verden - men der skal også være noget at komme ind i. Er frivillige foreninger overhovedet bevidste om, hvad det vil sige at være tilgængelig og efterstræbe mangfoldighed? Er der et reelt fokus på at gøre noget konkret, ændre strategier og kulturer, rekruttere anderledes og bredt fx online?

I debatten sætter vi fokus på foreningslivets ansvar for at skabe muligheder og højne tilgængeligheden for mennesker med særlige udfordringer. Har frivillige foreninger et særligt ansvar for at være mangfoldige, eller er foreningers ansvar i højere grad at nå deres formål? Hvordan undgår vi et modsætningsforhold mellem mangfoldig tilgængelighed og opnåelse af foreningens formål?

Vi har samlet et panel af relevante aktører fra civilsamfundet til at diskutere og udfordre hinanden på, om og hvordan frivillige foreninger skal være tilgængelige, og hvad frivillige foreningers ansvar er for at skabe muligheder for frivilligt engagement for mennesker, som lever med handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom.

Paneldeltagere:

-                     Sofie Monggaard, Formand for Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH)

-                     Troels Boldt Rømer, Landsformand for Ungdommens Røde Kors (URK)

-                     En repræsentant fra Ingerfair (konsulentvirksomhed med fokus på frivilligmiljøer)Om

Frivilligjob.dk:

Frivilligjob.dk er Danmarks største portal for frivilligt arbejde med mere end 9.000 jobopslag for frivilligt arbejde årligt. Ambitionen er at understøtte mangfoldig rekruttering og vise bredden i det frivillige arbejde samt inspirere mennesker til at finde netop det frivillige arbejde, der matcher deres interesser og kompetencer. Frivilligjob.dk har eksisteret siden 2005 og er et nonprofit projekt under Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe). Læs mere om Frivilligjob.dk her.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 13-15.00: Frivillige fællesskaber for alle?

Arrangør: Aarhus Kommune. Sted: Café Nicolai, Vester Alle 8, FO-byen.

 

I forbindelse med Folkets møde inviteres du til en workshop, hvor vi alle skal komme hinanden nærmere og komme med ideer til, hvordan vi sikrer, at flere får glæde af de mange frivillige fællesskaber i Aarhus - særligt de borgere, som ikke altid selv rækker ud.

 

Hvordan kommer vi ulighed i sundhed til livs? Og hvordan kan frivillige fællesskaber og foreninger være en del heraf? Det er en velkendt problematik, at der er en skævvridning i ligheden i sundhed. Vi har alle et ansvar for at komme den til livs, og hvis Kommunen og foreninger rykker tættere på hinanden, har vi et stort potentiale og en styrket mulighed for at få fat i udsatte målgrupper. Derfor inviterer vi jer til en spændende workshop: Er frivillige fællesskaber for alle?

 

Kom og giv dine svar og ideer, så vi sammen kan komme uligheden i sundhed til livs. 

 

 

 

Lør. 22. sept. kl. 13.30-14.30: Hvordan gør vi frivillighed interessant for de unge?

Arrangør: DGI. Sted: Lille Sal, Vester Alle 8, 1. sal, FO-byen.

Idrætsforeningerne har mange forskellige tilgange til rekruttering og fastholdelse af unge frivillige. Fra ingen særlig fokus på den frivillige fødekæde til strategisk funderet prioriterede indsatser. Fra ”vi må se om vi kan få nogen” til ”frivillighed er en forventning vi har til alle vores medlemmer – unge som gamle”.  Fra den fuldstændige frivillige indsats, hvor arbejdet bærer lønnen i sig selv, til de mange former for honoreret frivillighed. Fra kalkulerende CV-rytteri til, at det er en naturlig del af unges dannelse som gode samfundsborgere.

Denne workshop fokuserer på forskellige tilgange til rekruttering og fastholdelse af unge frivillige. Herunder hvad der tiltrækker og frastøder de unge fra det frivillige arbejde i deres idrætter. Samt hvilken betydning frivilligheden har for den unge selv på både kort og lang sigt.

Workshoppen starter med korte indlæg fra en række foreningsfolk om, hvordan de rekrutterer og fastholder unge i deres forening.

 

 

Lør. 22. sept. kl. 14-16.00: Samtalesalon om pårørende og demens v/Lotte Printz og Henriette Ghorbani

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Lokale VA8-105, Vester Alle 8, FO-byen

Pas på de pårørende!  En samtalesalon om at have demens tæt inde på livet – som pårørende

Bang! Diagnosen er stillet. Og du har måske fået en stak foldere stukket i hånden om, hvad demens er. Men hvad er det for en hverdag, der melder sig for dig som pårørende? Og hvordan tackler du den? Og den følelsesmæssige rutsjetur, du næsten uvilkårligt kommer på?

Henriette Ghorbani og Lotte Printz har begge været igennem at være voksne børn til demensramte forældre med alt, hvad det indebærer af sorg, frustration, magtesløshed, svære samtaler og relationer. De har begået ”fejl” og forsøgt at finde løsninger, fred og vej i en verden, hvor også egne karrierer, børn, helbred og livskvalitet er i spil. I en hudløs ærlig samtale om livet som pårørende til en dement deler de af deres dilemmaer og erfaringer, som du som pårørende kan tage med på din egen vej. Hvad den end er. Ikke to liv med demens er ens. Men det kan være en stor lettelse at have nogen at spejle sig i, der på egen krop har prøvet at være pårørende.

 

”Hvis jeg fik tilbudt at deltage ved en samtalesalon, ville jeg helt klart deltage. Jeg håber på,

at et arrangement som dette vil kunne besvare nogle af de spørgsmål, som dukker op, at jeg

ville kunne få en bredere viden om demens, og hvordan man forholder sig til de

demensramte. For mig vil det især være emner som familierelationer, hvordan man

forholder sig til det med plejehjem, hvordan man forbereder sig til denne sygdom, og hvad

man laver med de demensramte familiemedlemmer, der vil være relevante.”

Anita Christensen, pårørende til dement mormor

 

”Jeg havde ikke overskud til ret meget andet end at forsøge at forstå min fars demenssygdom, være der for ham og min mor og kæmpe mig igennem hverdagen. Dengang var der ikke synderligt fokus på mig som datter til en demensramt. Jeg fik ikke pr. automatik tilbudt hjælp og støtte og at opsøge det selv og bruge timer eller dage på for eksempel pårørendekurser, havde jeg slet ikke overskud til. Men jeg kunne godt have brugt at vide, at det ikke var mig, der var helt ude i hampen! Samtalesalonen er en overskuelig størrelse og et spejl, som jeg godt selv kunne have brugt.”

Lotte Printz, journalist og foredragsholder – og tidligere pårørende til en dement far

Om foredragsholderne:

Henriette Ghorbanis mor, der døde i 2016, havde Alzheimers sygdom. Henriette er forfatter til bogen ”Når mor har demens” fra 2017, holder foredrag om den og er uddannet og arbejder som socialrådgiver. Lotte Printz er uddannet journalist og har i flere år arbejdet selvstændigt med erindringer og livshistorier, blandt andet gennem kurser og foredrag. Desuden har hun udviklet, afviklet og været vært ved flere samtale-/fortællesaloner, hvor genkendelse og lysten til selv at fortælle er tydelige træk. Samtalesalonen har en afsmittende effekt. Lotte mistede sin far, som var ramt af Lewy Body Demens, i 2013.

 

 

Lørdag 22. sept. kl. 14.30-15.30: Case study presentation: Aarhus Student’s Organisation

 

 – projects for integration of newcomers through volunteering. Presentation by the Student’s Organisation. Case-præsentation fra Studenterhus Aarhus: Hvordan arbejder vi med at integrere internationale gennem frivillighed? Foregår på engelsk.

 

Arrangør: Europæisk Frivillighovestad. Sted: Lokale VA8-203, Vester Alle 8, FO-byen.

 

 

 

Lørdag 22. sept. kl. 15-17.00: Inspirerende byvandring i det aarhusianske engagement

Arrangør: Frivilligkonsulenterne i Sundhed og Omsorg i samarbejde med SamskabAarhus og Genlyd. Sted: Lokale VA8-009, Vester Alle 8, FO-byen

Kom og oplev eksempler på, hvordan Aarhusianere skaber - og engagerer sig i – fællesskaber i alle dele af byen via en mini ’byvandring’. Få inspiration til, hvordan du kan være med, eller hvordan du kan få din idé til at leve. Frivilligkonsulenterne, Samskab Aarhus, Genlyd og en række af byens frivillige står bag den alternative og sjove formidling af århusianernes store engagement i byrummet. 

 

 

Lør. 22. sept. kl. 15-17.00: Tag overgangen og skab nye horisonter i mulighedernes have!

Arrangør: Foreningsbutikken. Sted: Den hængende Have, Vester Alle 8, FO-byen

Foreningsbutikken inviterer seniorer og alle andre til en involverende oplevelse i den "Hængende have". Tag en tur med Udråberen, teatermonologer, dialog- og debatsalonen, frivillighedsformidlingen og Ønskebrønden og bliv inspireret til den overgang, du netop nu står midt i.

 

 

Lørdag 22. sept. kl. 15-18.00: Videnscenter for Folkeoplysning inviterer til debatter om frivillighed

Arrangør: Vifo. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., FO-byen

Kl. 15-15.50: Kødranden – eller kunsten at involvere forældrene i deres børns fritidsliv

Når de helt små børn for første gang stifter bekendtskab med foreningslivet, er det ofte med både mor og far på sidelinjen. Skal forældrene mere på banen som frivillige trænere og hjælpere allerede fra første færd, eller har foreningerne ansvar for at skabe rammer og stille trænere til rådighed, så både børn og forældre får en ’lempelig’ start? Lokale foreninger inddrages i en debat om muligheder og gode eksempler på ’håndtering’ af forældrekødranden. 

Vært: Maja Pilgaard, Konstitueret direktør, Idrættens Analyseinstitut

  

Kl. 16-16.55: Mellem frivillighed og professionalisering – med aftenskolerne som case

Aftenskolerne er organiseret som frivillige foreninger, men over 60 pct. af landets aftenskoler har ingen frivillige ud over bestyrelsesmedlemmerne, og undervisningen varetages typisk af lønnede undervisere. Med udgangspunkt i landsdækkende undersøgelse af aftenskoleområdet, sætter Videncenter for Folkeoplysning tal på frivilligheden i aftenskolerne og giver indblik i aftenskoleområdets særlige karakteristika og rolle i civilsamfundet. To lokale aftenskoler sætter derefter fokus på, hvad kombinationen af frivillighed og professionalisme giver af muligheder og udfordringer for aftenskolernes virke. Hvad kan det øvrige foreningsliv lære af aftenskoleområdet og omvendt?

Malene Thøgersen, analytiker Videncenter for Folkeoplysning

Torben Dreier, skoleleder FO-Aarhus

Claus Jørvang, Ældresagens Oplysningsforbund i Aarhus

Ordstyrer: Steffen Hartje, sekretariatsleder i Fritid & Samfund
 

Kl. 17-18.00: Idræt i Aarhus mellem frivillighed og professionalisme.

Her sættes idrætslivet i Aarhus til debat set fra et forskningsmæssigt perspektiv. Hvordan ser det ud med århusianernes sports- og motionsvaner – og hvordan ser det ud i forhold til resten af landet? Hvilken rolle spiller foreningerne, de frivillige og de professionelle i forhold til vores idrætsmuligheder og idrætslivet generelt? Skal der satses på eliten eller bredden, og hvad er vi som borgere klar til at betale for at have professionelle sportsklubber i kommunen?

En stor del af idrætslivet er gennem de senere år blevet de mange events som både foreninger, organisationer og professionelle søger at skaffe til byen. Kan events bruges som løftestang til at øge rekrutteringen i bredden? Hvad siger forskningen, og hvad skal man være opmærksom på?

Vært: Maja Pilgaard

Steffen Rask, analytiker, Idrættens Analyseinstitut

Christian Gjersing Nielsen, analytiker, Idrættens Analyseinstitut

Henrik Brandt, selvstændig konsulent i idræts- og fritidssektoren

 

 

Lør. 22. sept. kl. 15.30-17.00: European Volunteering Policies and Programmes in the European Regions – “Reflecting on Europe”. Organised by European Volunteer Centre (CEV).

 

Seminar om frivillighed i europæisk perspektiv – politikker og programmer i de europæiske regioner. Organiseret af European Volunteer Centre (CEV). Foregår på engelsk.

 

Arrangør: Europæisk Frivillighovedstad. Sted: Lokale VA8-203, Vester Alle 8 i FO-byen.

 

 

 

Lør. 22. sept. kl. 18-19.00: Fællesspisning - Folkebevægelsen mod ensomhed

Arrangør: Kirkens Korshær og Europæisk Frivillighovedstad 2018. Sted: Gården i Vester Alle 8, FO-byen.

Kom og vær med til en hyggelig tradition i gården hos FO – Byen. Kirkens Korshær og Frivillighovedstaden inviterer i samarbejde til fællesspisning , hvor formålet er at spise et godt måltid mad i hyggelige rammer i samvær og fællesskab. 

50 kr. pr. billet. Der er plads til max. 150 deltagere.

 

 

Søn. 23. sept. kl. 10-15.00: Europæisk konference: MAVEP – et europæisk perspektiv på frivillighed.

Arrangør: FO-Aarhus. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., FO-byen

MAVEP (Managing Volunteers/Empowering People) er et EU-finansieret projekt, der har til formål at finde og udforske måder at sikre livslang læring for frivillige. Projektet er lavet i et samarbejde mellem fem forskellige organisationer – græsrodsorganisationen Dafni-Kek (Grækenland), voksenuddannelsescentret Dinamo (Belgien), UCLL Universitet (Belgien), samt Studenterhus Aarhus og FO-Aarhus (Danmark).

Sammen med vores frivillige har vi delt erfaringer, viden og spørgsmål og har arbejdet med styrkelsen af frivillige som mentorer, coaches og undervisere. Vi mener alle, at frivilligt arbejde er en optimal måde at sikre følelse af værd, social integration samt livslang læring. Gennem dette projekt har vi undersøgt måder at engagere frivillige i kapacitets-og kompetenceudveksling, så de frivillige kan dele deres viden og færdigheder. Til Folkemødet vil vi fortælle om vores erfaringer og diskutere vigtigheden af at af skabe et stærkt læringsmiljø for frivillige. Piotr Sadowsky, generalsekretær for Volunteurope er inviteret som hovedtaler. Alle er inviteret til at komme forbi, høre om projektet og deltage i debatten.

 

 

Søn. 23. sept. kl. 11.00 og 13.00: Udvikling uden grænser

Arrangør: Seniorer uden Grænser. Sted: Lokale VA8-202, Vester Alle 8, FO-byen

Den interessante film Pensionisternes U-landshjælp om Seniorer uden Grænsers projektarbejde i Uganda og Kenya vises og der vil være paneldebat med medlemmer af Seniorer uden Grænser, der deltager i filmen. I filmen Pensionisternes U-landshjælp følger vi to grupper af pensionister, der besøger fattige landsbyer i Uganda og Kenya. De er godt op i årene, og programmet er hårdt. I tropevarme, støv og hullede veje, lange dage i solen og primitive måltider. Men energien hos pensionisterne er lige så høj som temperaturen ved ækvator. De oplever en masse, og de får stor tilfredsstillelse af at gøre nytte.

Pensionisterne er medlemmer af foreningen Seniorer uden Grænser, og de er i Afrika for at følge op på en række u-landsprojekter, som de selv har sat i værk og skaffet penge til.

Filmen er produceret af Krithfilm med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

 

Seniorer uden Grænser er:

En landsdækkende forening som arbejder med udviklingsprojekter i fattige dele af verden, en forening af mennesker, der i forlængelse af et aktivt arbejdsliv stiller deres arbejdskraft, erfaringer og færdigheder gratis til rådighed for denne verdens fattige. Seniorer uden Grænser (SuG) er en landsdækkende organisation, som arbejder med udviklingsprojekter i den tredje verden. Afdeling Midtjylland er den regionale del af SuG.

Arbejdet sker gennem en række projekter og aktiviteter, hvor vi samarbejder med NGO-er i den tredje verden om at styrke og udvikle deres lokalsamfund efter princippet ”hjælp til selvhjælp”.

SuG Afdeling Midtjylland har for tiden over 25 projekter i Indien, Nepal, Afghanistan, Uganda, Guinea, Kenya, Ghana, Zimbabwe. De samlede midler til projekterne er på ca. 6 mio. DKK (2015). Finansieringen kommer fra statslige bevillinger, private fonde, virksomheder og enkeltpersoner. SuG Midtjyllands over 100 medlemmer vælger hvert en afdelingsledelse. Der afholdes månedlige medlemsmøder, hvor også ikke-medlemmer er velkomne.

 

 

Søn. 23. sept. kl. 11-13.00: Mit liv som voksenven

 

Arrangør: Børns Voksenvenner i Aarhus. Sted: Café Nicolai, Vester Alle 8 i FO-byen.

 

Om at gøre en forskel for et barn ved at opbygge en relation som er en win-win-situation, fordi venskabet og udbyttet er gensidigt berigende. To voksenvenner kommer og fortæller hvorfor og hvordan de er blevet voksenvenner, og hvad det har betydet for dem selv og for det barn, som de er blevet langtidsven med. Oplægget varer ca. 1 time.

 

Deltagere: Linda Alnor og Søren Nyskov m.fl.

 

Efterfølgende vil vi gerne, med Børns Voksenvenner som case, have en drøftelse af, hvilke perspektiver der er for Aarhus Kommune i at inddrage de frivillige organisationers arbejde som en del af lokalsamfundets (kommunen+borgerne)s sociale indsats. Til denne drøftelse ønsker vi at invitere en embedsmand fra socialforvaltningen og en byrådspolitiker. Navnene er ikke på plads endnu.

 

 

Søn. 23. sept. kl. 11.30-14.00: Hyldest til frivillige i Aarhus

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: VA8-105 på 1. sal, Vester Alle 8, FO-byen

Gratis arrangement og ingen tilmelding, bare kom! Kom og få en hyldest til jer - for alle de gode oplevelser I giver til Aarhus. Som en del af Folkets Møde inviterer Landsforeningen Ældre Sagen til en god omgang frivilligsnak, frokost og levende musik.

PROGRAM

- Kl. 11.30 Velkomst ved Tove Jørvang, Formand for Ældre Sagen i Aarhus

- Et let og humoristisk indslag om frivilliges liv -Teater Klods-Hans for Viderekomne

- Hyldest-sang til frivillige

- Kl. 12.15. Let frokost, family-style fra Mefisto

- Musik ved H.C. Vartenberg og John Nørgaard

- Kl. 14.00 Tak for i dag

 

 

5. dec.: Frivilligkonference og -fest

 

Markering af afslutningen på Europæisk Frivillighovedstad 2018. Hvordan har frivillige, foreninger, organisationer, erhvervsliv, kommune og region i fællesskab og på kryds og tværs udviklet velfærden og bidraget til samfundet? Hvad har vi fået øje på af knaster og barrierer for, at det er sjovt, nemt og tilgængeligt at være frivillig?

 

Konferencen var for organisationer, foreninger, fællesskaber, politikere, medarbejdere, ledere, forskere og borgere, der er interesseret i at gøre noget aktivt i samarbejdet på tværs af civilsamfund og den offentlige sektor. Programmet bød på inspirerende oplæg og workshops samt mulighed for at netværke undervejs.

 

Program kl. 8.00-15.00

 

• Registrering og morgenmad med mening

 

• Velkomst og dagens program v. Camilla Fabricius, viceborgmester og forperson for Udvalget for frivillighed og samskabelse

 

• Arv: Hvad kan frivillige fællesskaber og hvad kan en Frivillighovedstad? Hvad har vi gjort, lært og hvad er værd at give videre?

 

• Keynotes på engelsk ved tre oplægsholdere:

 

Preben Astrup (konsulent, Danmarks Idrætsforbund, og ekstern lektor på Aarhus Universitet), Tinna C. Nielsen (Move the Elephant for Inclusiveness) og Esra Alici Pedersen (Leg på plejehjem)

 

• Workshops: Arv og samarbejde

 

• Frokostpause

 

• Workshops: Mangfoldighed og social inklusion

 

• Kaffepause med tid til netværk og mingle

 

• Perspektiver for fremtiden: En ny begyndelse

 

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, overdrog Frivillighovedstadens anbefalinger til det videre arbejde til formand for Det Nationale Frivilligråd, Mads Roke.

 

Klokken 15.00 inviterede rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad, sammen med Spar Nord Fonden, Tivoli Friheden, Aarhus Motion og Europæisk Frivillighovedstad 2018 til Frivilligfest i Friheden. Det var en tak til og anerkendelse af alle dem, der laver en frivillig indsats for andre. Alle frivillige var inviteret og måtte også tage en gæst med, der endnu ikke var frivillig.