Reformations-arrangement

21. apr 2017

Grundlovsdag, den 5. juni 2017, står i reformationens tegn på det smukt beliggende Saxild Strand Sundhedsophold nær Odder. Temadagen byder på de tre markante foredragsholdere Peter Tudvad - filosof og forfatter, Torben Riis - lektor og redaktør samt Sasja Emilie Mathiasen Stopa - postdoc ved afdeling for Teologi. Arrangementet henvender sig til alle unge og voksne med interesse for reformationens aktualitet og konsekvenser samt samfunds- og samtidsforhold i almindelighed.

I 1517 skete der noget i den tyske by Wittenberg, som ændrede Europa for altid. En tysk munk ved navn Martin Luther (1483-1546) undrede sig over den måde, hvorpå religion gennemstrømmende alle dele af samfundet. Han undrede sig også over, at der i biblen hverken stod noget om de forretningsmodeller, som kirken benyttede sig af, eller at det var paven, som på daværende tidspunkt skulle bestemme. Hans undren blev startskuddet til, at den vestlige kirke blev delt i en katolsk og en protestantisk del, men før vi når dertil, satte Luther sig ned og formulerede en række ideer. Det blev til i alt 95 teologiske teser fra Luthers hånd, som gjorde op med paven som ansvarlig for himmerigets nøgler og ideen om, at vi skulle kunne købe os til frelse for penge.

Mød tre forskellige repræsentanter

I år er det 500 år siden, at Martin Luther satte byen Wittenberg på verdenskortet og forandrede både kirke og samfund. Mærkeåret indbyder til, at vi giver reformationen vores opmærksomhed, og det vil der være rig mulighed for mandag den 5. juni. Det er FO-Aarhus og Saxild Strand, der afholder temadagen. Der er tale om et heldagsarrangement bestående af tre foredrag efterfulgt af en debat med deltagelse af foredragsholderne. De markante personligheder er udvalgt, så der præsenteres forskellige syn på det samlende tema. Når dagen er omme, er I sammen blevet meget klogere på, hvordan vi den dag i dag kan se og mærke arven efter Luther.

Filosof åbner reformations ballet

Peter Tudvad blev uddannet cand.mag i filosofi med sidefag i teologi og statskundskab fra Københavns Universitet i 1997. Tudvad har været fast kommentator i Berlingske Tidende og ansat ved Søren Kierkegaard Forskningscentret. Hans egen bog Kierkegaards København fra 2004 opnåede en tredjeplads ved Dansk Historisk Fællesråds prisuddeling Årets historiske bog samme år. Han har siden arbejdet som freelanceskribent og foredragsholder. Peter Tudvad bor i dag i den berlinske bydel Kreuzberg. Han er kendt for at være en flittig debattør med en enorm viden, retfærdighedssans og lidenskab – en til tider krævende cocktail for en mand, der bruger det meste af sin tid på at læse og skrive, men ikke så let kan slippe debatterne igen. Peter Tudvad arbejder lige nu på bogen Den germanske rasen, der handler om reformationen. 

Du kan dernæst møde Torben Riis – lektor emeritus i fransk og dansk, fhv. ansvarshavende redaktør af Katolsk Orientering, p.t. redaktør af nettidskriftet katolskmagasin.dk. Torben Riis konverterede til den katolske kirke i 1974. Siden er han blevet kendt i store dele af den katolske kirke herhjemme både som flittig foredragsholder og redaktør. Begge dele med det formål at sikre, at den katolske stemme fortsat høres i det danske samfund.

Til at runde dagens foredrag af har vi Sasja Emilie Mathiasen Stopa – Postdoc ved Afdeling for Teologi og ved LUMEN, Center for the Study of Lutheran Theology and Confessional Societies. Sasjas forskningsområder er Martin Luthers teologi og luthersk teologi i det 20. århundrede med særligt henblik på ære, skam, synd og tillid.

Temadagen er oplagt for dig, der ønsker spændende, perspektivrig og sagkyndig viden om emnet. Du får hele den historiske periode samlet på én dag.

Tilmelding og program for dagen

Kl. 11.00 – 12.00    Peter Tudvad - Filosof og forfatter, cand.mag. i filosofi med sidefag i teologi og

                                statskundskab.

Kl. 12.00 – 13.15    Frokostpause

Kl. 13.15 – 14.15    Torben Riis - Torben Riis Cand.mag., lektor emeritus i fransk og dansk, fhv.   

                                ansvarshavende redaktør af Katolsk Orientering, p.t. redaktør af nettidskriftet 

                                katolskmagasin.dk

Kl. 14.30 – 15.30    Sasja Emilie Mathiasen Stopa - Postdoc ved Afdeling for Teologi og ved   LUMEN – Center for the Study of Lutheran Theology and Confessional Societies

Kl. 15.45 – 16.45     Arrangementet afsluttes med debat om dagens tema med deltagelse af foredragsholderne.

Pris for deltagelse i temadagen: Kr. 50,-

Tilmelding til arrangementet sker via:

https://www.fo.dk/saxild-kurser/dofo/arrangementer-og-temadage/cat/arrangementer-og-temadage/hold/17-23

- hvor man også kan tilkøbe frokostsandwich og kaffe/te for kr. 75,-

*Det er udelukkende gennem forudbestilling ifm. tilmelding, der kan købes frokostsandwich/kaffe.

Salg af kaffe/te på dagen pr. kop kr. 10,-

Adressen er Saxild Strand, Christian Petersensvej 1, 8300 Odder.