Aarhus Festuge

09. jun 2016

FO-Aarhus har igennem mange år samarbejdet med Aarhus Festuge om diverse arrangementer. Se nedenfor hvilke arrangementer det drejer sig om i 2016. Vi opdaterer løbende efterhånden som aftaler falder på plads.

Tilmelding til nedenstående arrangementer kan ske via dette link: https://www.fo.dk/search.aspx?q=festuge

Aarhus-samtaler:

3. sept. kl. 13.-15.30 på Dokk1: Film og samtale: 'Born to lose'

Lorenzo ’Guf’ Woodrose er en af de største inden for psykedelisk rock i Danmark. I over 20 år har han skre­ vet, indspillet og turneret med bl.a. Baby Woodrose og Spids Nøgenhat. I filmen ’Born to Lose’ kommer in­ struktør Palle Demant tæt på manden, der trods flere priser er bartender for at få brød på bordet og for at kunne fortsætte sin bevidsthedsudvidende rejse gen­nem musik. Efter filmen stiller de to op til en samtale.

Arrangeret af Aarhus Festuge i samarbejde med FO-Aarhus og Dokk1. Arrangementet er gratis.

 

3. sept. kl. 11-12.20 på Dokk1: Den sorte skole

Samplekomponisterne introducerer ved denne samtale deres arbejdsmetode lige fra indsamlingen af lydbidder fra alverdens forskellige plader og arkivering til skabelsen af ny musik.

Følg med live via storskærm og kom bag om værket, når duoen viser eksempler på deres arbejde, hvor de også vil tale om multikulturalisme og kollektive ejerskabsformer. Er samplergenren politisk verdensmusik med et genialt udsyn eller ganske enkelt ulovlig plagiat?

Arrangeret af Aarhus Festuge i samarbejde med FO-Aarhus og Dokk1. Arrangmentet er gratis.

 

27. aug. kl. 15-17:00 : Expat Reception

Location The Festival Grill, FO Aarhus’ courtyard. Vester Allé 8, 8000 Aarhus C. Aarhus University and Aarhus Festival invite expats and their families to Expat Reception 2016. Last year more than 700 people joined and enjoyed some tasty food in a social setting in the centre of Aarhus. The event is kicked off by a formal welcome by the Mayor of Aarhus and after that you are free to socialize with friends and colleagues. Keep an eye out for further information on our homepage and in the UIC and IAS newsletters. PhD students, Staff, UIC.

 

28. aug.: At Tænke Sig - ATS kl. 15.00

ATS ser på årets gang i injurier og sang. Der er ingen grænser for, hvilke politiske emner der vil blive vendt og drejet, når mændene bag Politikens satirepalte At Tænke Sig, Gorm Vølver og Ole Rasmussen, opfører deres politiske satire-liveshow.

Den populære satirespalte fra Politiken ser tilbage på året med vanlig sarkasme og skyder med skarpt, når der underholdes ved et gratis satireshow i FO-gården. Mød op i god tid, hvis du vil sikre dig en plads!

Mændene bag ’At Tænke Sig’, oftest bare omtalt som ’ATS’, opfører deres politiske satire-liveshow i Festugen. I et uhøjtideligt og humoristisk show ser de to ansvarlige satirikere, Ole Rasmussen og Gorm Vølver, tilbage på årets gang i injurier og sang. Der er ingen grænser for, hvilke politiske emner der vil blive vendt op og ned på.

’ATS’ startede helt tilbage i 1932 og har siden været leveringsdygtig i morsomme kommentarer til aktuelle og uaktuelle emner på bagsiden af Politiken, som ’ATS’ konsekvent kalder for ”Vort tillæg”. Det sker bl.a. i såkaldte hvæserbreve fra fiktive personer, opdigtede interviews eller uddrag fra konstruerede dagbøger.

Og så er der jo de mange øgenavne. Som da ’ATS’ kaldte Kronprins Frederik for Hans Højhastighed Kromprins Fredehik efter nogle færdselsepisoder. Eller de alternative navne til politiske partier så som Liberallende Arrogance og Ensomhedslisten.

Der er således lagt op til en spidende og garanteret latterfremkaldende eftermiddag.

 

31. aug.: Spørg Aarhus

Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora, bringer universitetet ned i midtbyen under Festugen. På agterdækket svarer forskere på spørgsmål om alt mellem himmel og jord.

Findes sandheden – eller er der flere sandheder? Kan to galakser støde sammen? Hvad er hemmeligheden bag danskernes tillidsfulde mentalitet? Hvorfor er alger sunde? Hvor store tsunamier kan ramme de danske kyster?

Det var blot nogle af de mange spørgsmål, som forskere fra Aarhus Universitet svarede på over for et oplagt publikum på dækket af Aurora under sidste års festuge. I samarbejde med TV2 Østjylland og Aarhus Festuge gentager vi succesen i år. Støttet af FO-Aarhus.

Fem forskere fra Aarhus Universitet, der brænder for at formidle deres viden, stiller op og svarer på spørgsmål fra publikum.

Forvent at forskerne svarer på dine spørgsmål med et glimt i øjet og udfordrer hinanden med drilske spørgsmål eller kommentarer ud fra deres faglige vinkel.

Velkommen til en udbytterig og underholdende aften på dækket af Danmarks nyeste forskningsskib.

Arrangementet optages af TV2 Østjylland og bliver efterfølgende sendt som en udsendelse på TV2.

Maximum 100 deltagere. Tilmelding nødvendig men gratis. Du kan tilmelde dig her

 

2. sept. kl. 12.00-13.00: Den Korte Radioavis sender live i Festugen

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når det satiriske radioprogram sender live fra Rådhushallen under Aarhus Festuge. Nyhedsredaktør Rasmus Bruun og seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er blevet landskendte for deres skarpe satire i radioprogrammet ’Den Korte Radioavis’ på Radio 24syv. Kirsten Birgits bramfrie og oftest uimponerede væsen kombineret med den forsigtige kollega resulterer i et umage og i øvrigt prisvindende makkerpar, som nu gæster Festugen og sender live foran et publikum i Rådhushallen.

I ’Den Korte Radioavis’, som sendes alle hverdage, leverer Rasmus Bruun og Kirsten Birgit satiriske nyheder hvert femtende minut i deres forsøg på at gøre nyheder både kortere og skarpere.

Mange vil måske også huske duoen fra deres alternative nytårstale i 2015, der fulgte i kølvandet på Kirsten Birgits mystiske forsvinding. Hun blev dog forholds hurtigt fundet igen, og det er en seniorkorrespondent i satirisk topform, der gæster Festugen.

’Den Korte Radioavis’ offentliggjorde mandag et liveshow på Bremen Teateret i København, og allerede dagen efter var der udsolgt. Det er derfor et utroligt populært og efterspurgt arrangement, der kommer til Aarhus og Festugen.

Sted: Aarhus Rådhus, Rådhushallen. Pris: 150 kr. ekskl. gebyr via aarhusfestuge.billetten.dk og hos FO-Aarhus.

Kl. 15.00-16.30 samme dag på Dokk1: Rasmus Bruun og Frederik Cilius, bedre kendt som seniorkorrespondent Kirsten Birgit, fra ’Den Korte Radioavis’ fortæller om radioprogrammet på Radio 24syv, karaktererne og om at have succes med satire i 2016. Frisk fra en liveudsendelse i Rådhushallen indvier de under samtalen publikum i den kreative proces og tankerne, der ligger bag programmet.

Arrangeret af Aarhus Festuge i samarbejde med FO-Aarhus og Dokk1. Pris kr. 135,-.

 

Forbrydelser i natten

Kom med til virkelighedens crime scene og oplev Aarhus’ skyggesider, når der dykkes ned i forbrydelser på endnu hemmelige steder i byen.

I løbet af fire aftener under Aarhus Festuge bliver forskellige virkelige forbrydelser udsat for fortæller Hans Laurens og hans stemningsskabende evne til at formidle gode historier. Med en blanding af historisk fakta og kunstnerisk frihed kommer publikum med langt ind bag politiafspærringen, helt ned i rapporten og ind i den menneskelige psyke hos personen bag forbrydelsen. For hvordan kunne det ende så galt?

’Forbrydelser i Natten’ er et hemmeligt arrangement, forstået på den måde at man køber billetten på forhånd uden at vide noget om hverken, eller hvilken forbrydelse der er tale om. Først på selve dagen modtager man en besked om, hvor man skal møde op. Og forbrydelsen afsløres først, når man dukker op om aftenen og hører den medrivende fortælling, som foregår samme sted, hvor forbrydelsen i sin tid blev begået.

Historierne tager udgangspunkt i rigtige forbrydelser, men Hans Laurens blander dem med fiktion for at skabe sin egen fortolkning af krimigåderne. Hver gang medvirker desuden en gæsteartist, som bidrager til fortællingen med sin kunstform og skaber en anderledes oplevelse for krimielskeren eller den nysgerrige festugegæst.

Hvor forbrydelser normalt er noget, man hører om i nyhederne eller læser om i svenske krimier, vender Aarhus Festuge med 'Forbrydelser i Natten' fortællingen på hovedet og giver publikum muligheden for at komme helt tæt på og få en intens og gysende oplevelse i sensommermørket.

Dato/tid: 29. aug. – 1. sept. kl. 20.15-21.45

Sted: Oplyses via sms og e-mail på selve dagen

Pris: 100 kr. + gebyr via aarhusfestuge.billetten.dk

 

Bysgerrighed/byvandringer

26. aug.-3. sept.: Aarhus gemmer på et utal af flotte baggårde, hemmelige gyder og gode historier. En del af dem ligger langs strøget, og hvis man tør stikke hovedet ind dér, hvor man typisk ikke tør, eller tror man ikke må, finder man en god håndfuld overraskelser. Sammen med AddSomeArt har Aarhus Festuge skabt en alternativ strøgrute, som Festugens gæster kan begive sig ud på. Med start ved Sankt Knuds Torv går ruten ad snørklede og ukendte vejen gennem byen, og hvis man vil have det hele med, kan man tage med på den guidede tur.

Dato/tid: 26. aug.-3. sept. kl. 10.00-20.00, guidet tur hver dag kl. 16.00-17.30

Sted: Start ved Sankt Knuds Torv

Pris: Guidet tur koster 30 kr. via aarhusfestuge.billetten.dk og FO-Aarhus, Frederiksgade 78C

Arrangeret af: Aarhus Festuge i samarbejde med AddSomeArt og FO-Aarhus

Tak til: Salling, Harman og ALECTIA

 

27. aug. kl. 13-16.30: Birthe Kjær - udstillinger m.v.

Danmarks største koncert for ældre med Birthe Kjær løber af stablen under Aarhus Festuge!

Normalt forbinder man en arena med sport og spil. Men til Aarhus Festuge 2016 har Aarhus Jazz Orchestra noget ganske andet i tankerne. Den skal nemlig stå på hverken fodbold eller hooligans – i år danner Ceres Park & Arena ramme om Danmarks største koncert for ældre nogensinde, med den elskværdige Birthe Kjær bag mikrofonen. Sammen med Aarhus Kommunes magistratsafdeling for sundhed og omsorg, FO Aarhus, Ceres Park & Arena og Aarhus Festuge inviterer Aarhus Jazz Orchestra alle byens ældre til at være med, når sange som ”Sommer og sol”, ”Tennessee waltz” og ”Den knald røde gummibåd” vil fylde salen til bigbandets forrygende spil, sammen med flere tusinde ældre fra hele byen.

Birthe Kjær er en af de mest folkekære sangerinder i Danmark. Især er kun kendt fra dansktoppen og for sine mange optrædener i det danske melodi grand pris, hvor hun blandt andet vandt i 1989 med sangen ”Vi maler byen rød”. Hun blev født i 1948, har sunget siden hun var barn, og i 1968 indspillede hun sin første plade "Arrivederci Franz". Frem til dagen i dag er hun blevet ved med at synge og spille revy, blandt andet i Cirkusrevyen i 1990. Birthe Kjær bor i dag i Gentofte, men trådte sine børnesko i Aarhus. Og under Aarhus Festuge vender hun altså tilbage for en stund, for sammen med Aarhus Jazz Orchestra at synge for og med alle byens ældre.