Debat om somaliere i Stiften Lounge

01. jun 2015

Af Hans Henrik Pedersen

Stiften Lounge i FO-byen genlød af klassisk somalisk musik, der blev budt på somaliske snacks kaldet Sambusa (dejtrekanter med lækkert fyld) samt te og kaffe, da Århus Stiftstidende og FO-Aarhus indbød til debat under overskriften: "Hvad skal vi med somalierne?"

Debattens fokus lå på diskrimination, beskæftigelse, og hvordan vi i fællesskab sikrer bedre inklusion og integration af de 4.300 somaliere, der lever i Aarhus.

Mødet indeholdt blandt andet personlige beretninger, forskellige organisationers statistikker og erfaringer, foreningsrepræsentanters bud på, hvad der kan gøres bedre.

Erfaringsudveksling og støtte i foreningerne
Denne lille reportage kan kun give et par stemningsbilleder og løfte en flig af tæppet ind til en kompleks debat, som forhåbentlig fortsætter, både i Stiften Lounge, FO-Aarhus og mange andre steder.

I filmen kan du høre om somalieres problemer med at få praktikplads under uddannelse, om at måtte skrive hundredevis af ansøgninger for at komme til samtale.

Du kan også høre om, hvordan der i de somaliske foreninger udveksles erfaringer omkring diskrimination, og hvordan den enkelte familie kan tackle den og være med til at gøre kløften mellem medborgere i Danmark mindre.

Frem med de gode historier
I videoen kan du også høre to lokalpolitikere fra Aarhus diskutere midler til at få somaliere integreret og i arbejde.

I den efterfølgende debat blev det bl.a. anført, at det er vigtigt at fortælle de gode historier om somaliere i Danmark - og fortsætte debatten, gerne med deltagelse af repræsentanter fra lokale virksomheder.

Nogle bad politikerne se bag om problemerne og hjælpe de flygtningefamilier, som bærer på svære traumer, frem for at skære i ydelserne. Stadigt flere somaliere uddanner sig og kæmper sig vej til at blive gode medborgere. Omkring 80 mennesker deltagere i mødet.

Link til sammenslutning af somaliske foreninger: http://aarhusomali.dk/