Video: Unge fra Ramallah på "uddannelsesmission"

14. aug 2014

Af Hans Henrik Pedersen

"Hvordan kan I se en lækker kage foran jer og så lade den stå og lade være med at spise den? Det kan jeg i hvert fald ikke;" siger Jana Jaradat, 19 år og jurastuderende fra Ramallah på Gazas vestbred.

Hendes kagesnak, som kan ses i reportagen fra Foreningernes Hus i Gellerup, hentyder til, at alt for få unge med palæstinensisk baggrund efter hendes opfattelse tager en uddannelse.

Vil forandre verden
Jana er sammen med lillesøster Asar på 16, Rami Sultan på 18 og 17-årige Mohammad Abd Rabu på 14 dages besøg i Aarhus, inviteret af FO-Aarhus.

Initiativet er taget af kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad, og Ole Jessen har arrangeret de unges tur.

"Formålet med vores "mission" er at forandre verden," siger Asar Jaradat.

Video om uddannelse og samarbejde
Asar og de tre andre fra Ramallah har været på besøg på en lang række skoler og institutioner i Aarhus.

På et møde i Foreningernes Hus i Gellerup fortalte de unge om deres syn på uddannelse som nøglen til succes og en god fremtid.

I de tre videoer nedenfor kan du møde de fire unge, se en reportage fra det offentlige møde i Foreningernes Hus i Gellerup, samt høre Jette Jensen (EL) og kulturrådmand Rabih Azas-Ahmad (R) fortælle om, hvordan de og nogle af deres byrådskolleger ønsker at indlede et mere formaliseret samarbejde med Ramallah.

Forbilleder for unge med palæstinensisk baggrund
Dele af videoerne rummer engelsk tale ind imellem. Danske undertekster kan på YouTube slås til og fra efter brugerens ønske.

Baggrunden for ønsket om Ramallah som venskabsby er blandt andet, at mange af Ramallahs unge, trods svære forhold, kæmper hårdt for at få en uddannelse, mens både offentlige undersøgelser og de fire unges oplevelser peger i retning af, at unge med palæstinensisk baggrund kun i ringe grad ser nytten af uddannelse som nøglen til succes.

Nogle af politikerne i Aarhus Byråd ønsker et mere formaliseret samarbejde om at få unge fra Ramallah til Aarhus som forbilleder for de unge med palæstinensisk baggrund.

De håber på dén måde at kunne få flere unge til at se nytten af uddannelse - for på dén måde at skabe sig en bedre fremtid i Aarhus.

Rapport og status for besøget kan læses her

Baggrunds-links til artikler:

http://nicolai.fo-aarhus.dk/nyheder/besoeg-hos-kulturraadmanden/

http://nicolai.fo-aarhus.dk/nyheder/ramallah-er-i-byen/

http://nicolai.fo-aarhus.dk/nyheder/palaestina-moeder-aarhus/

http://stiften.dk/aarhus/rollemodeller-med-roedder-i-palaestina

http://www.gellerup.nu/aktuelt/nyheder/arkiv/dato/2014/august/06/palaestinensere-uddan-jer/

http://www.gellerup.nu/aktuelt/nyheder/arkiv/dato/2014/august/02/fire-unge-palaestinensere-til-gellerup/

http://www.gellerup.nu/aktuelt/nyheder/arkiv/dato/2014/marts/13/duften-af-palaestina-oplevet-i-gellerup/