Fødsler i kærlige og trygge rammer

14. sep 2012

Dokumentarfilmen ”Freedom For Birth” lægger op til debat i Aarhus om kvindens ret til at bestemme over sin egen fødsel

FO-Aarhus kommende barselscafé i Frederiksgade "tyvstarter" torsdag 20. september med en debataften ud fra dokumentarfilmen "Freedom For Birth". Se jordemoder Pamm Mielckes introduktion til filmen her

 "Freedom For Birth" er en stærk dokumentarfilm, som med udgangspunkt i Ungarn fortæller de gribende historier om den fængslede jordemoder, Agnes Gereb, og om en mor, Anna Ternovszky, der ved den europæiske menneskerettighedsdomstol kæmpede for retten til selv at bestemme rammerne for sin egen fødsel.

Dokumentaren "Freedom For Birth", som samtidigt vises 1000 steder over hele verden, sætter fokus på, hvordan kvinder også uden for Ungarn får begrænset eller helt frataget deres ret til at bestemme over egen krop. Fødslen, der skulle være en kærlig, tryg og helt naturlig del af livet, bliver flere steder blandet op med angst, skræk og risiko for magtmisbrug.

"Freedom For Birth" lægger op til debat om, hvordan vi kan sikre vores efterkommere en fremtid, hvor kvinder har retten til at bestemme over deres egen fødsel.

Familierne må selv tage ansvar

Jordemoder Pamm Mielcke er engageret i disse spørgsmål og arbejder for at udbrede budskabet om, at kvinder og deres partner må tage ansvaret for fødslen af deres barn.

"Det handler om at vælge at føde under hjemlige, trygge forhold med de mennesker omkring, man har brug for. Så er sikkerheden under fødsel højest," siger Pamm Mielcke.

Ikke alle steder i verden er en jordemoder under fødslen noget, man har ret til, trods man ved, at det nedsætter dødeligheden blandt kvinder. 

Fødselsoplevelsen sætter spor

 "Vi skal se film og debattere bagefter. Blandt deltagerne vil der også være jordemødre, en præst og forskellige behandlere med særlig viden og erfaring med, hvorledes fødslens aftryk sætter sig på både mødre og børn," fortsætter Pamm Mielcke.

 "Tag endelig din mand, veninde eller mor under armen. Kom og vær med til en spændende, skelsættende aften. Kvinder, mødre , bedstemødre på tværs af generationer mødes, så emnet fødsel bringes i kog".

 Pamm Mielcke opfordrer til, at man tager sin egen kaffe/tekurv med, så sørger hun for en stol til alle.

 Da der er begrænsede pladser, er tilmelding nødvendig:  pamm.mielcke@gmail.com eller mobil 51923318 

Links om filmen og dens problematik:

 http://freedomforbirth.com

 http://www.oneworldbirth.net/

  http://www.huffingtonpost.com/toni-harman/filming-agnes-gereb_b_1539595.html

 http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18366784

  http://www.thestar.com/news/gta/article/1152117--hungarian-dr-agnes-gereb-to-go-to-jail-for-helping-with-home-births

  http://www.guardian.co.uk/world/2010/oct/22/hungary-midwife-agnes-gereb-home-birth

 http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81gnes_Ger%C3%A9b

  http://www.change.org/petitions/please-grant-full-clemency-to-dr-midwife-agnes-gereb