Læserbrev: Naboskab

11. okt 2011

Brittmarie Hermannsen skriver: Temaet for Aarhus festuge 2010 var som bekendt Naboer, og det er et spændende og ikke særlig brugt emne. Jeg synes det er godt at overveje hvad en god nabo betyder, og hvordan man selv er so nabo. Derfor vil jeg gerne fortælle en positiv historie fra den virkelige verden.

... nemlig om mine naboer er hvor jeg bor i en lille lejlighed på Kriegersvej 19 i Aarhus. Det er en boligforening, der lejer lejligheder ud i et byggeri i midtbyen på et par etager. Her bor ældre og unge, studerende og forretningsfolk, børnefamilier og handicappede, enlige og par. Det giver et særligt varieret billede af mine medmennesker og jeg møder folk, jeg ellers ikke ville møde på f.eks. studiet. Lidt ligesom på en højskole.

Derudover hjælper man hinanden meget her. Oven over mig bor en blind ung mand, som ofte snakker med de to unge der bor ved siden af. Det er et ungt par som er journalister, og de tre spiser somme tider sammen, eller de hjælper ham med en praktisk opgave i ny og næ. Jeg går ud og ind hos min anden overbo som er blevet min gode ven, siden jeg flyttede hertil.

Før kendte vi ikke hinanden og nu er vi bedste venner.
Vores lejligheder ligger omkring en lille hyggelig gårdhave med træer og et par haveborde og bænke. Så om sommeren ser vi en del til hinanden, så meget som hver især nu ar lyst til. Og alle hjælper hinanden, hvis der f.eks. er praktiske problemer. Passer hus, henter post og vander planter hvis nogen er på ferie.

En ældre beboer på 1. sal var pludselig væk, og det viste sig at hun var kommet på hospitalet med dehydrering, her i sommer. Så snart hun igen var hjemme kom flere f naboerne ind med nybagte boller og kaffe, og spurgte til hende.

Der er selvfølgelig ingen tvang over fællesskabet her i bygningen. Hvis man ønsker at passe sig selv er det accepteret. Til gengæld bliver det bemærket hvis nogen pludselig er syg eller væk i længere tid.

Dronning Margrethe sagde i sin åbningstale til Festugen i år, at "man får nok ikke bedre naboer end man selv er." Og jeg er dybt taknemmelig for at hun og Festugen har fået mig til at påskønne mine naboer og til at tænke over at det faktisk betyder noget hvordan man er nabo til hinanden!


Brittmarie Hermannsen
Kriegersvej 19, stuen
8000 Aarhus C.