Sårbare samtaler

Sårbare samtaler

6. april kl. 11.15 -20.00: Temaweekend om sårbarhed.

Det er menneskeligt at være sårbar og vi som samfund skal turde tale om det. Derfor inviterede Center For social Nytænkning til gratis temaweekend om sårbarhed 6.-7. april 2019 i Århus Midtby. Der var elleve foredrag fra b.la. Özlem Cekic, Lotus Turell, Nick Allentoft, Steffen Rasmussen og mange flere, samt en politisk paneldebat vedrørende sårbarhed og psykiatrien. Sårbarhed kan dække over mange ting i et menneskes liv. Om man har følt sig ensom, har PTSD, mistet en man har kær, er hjemløs, misbruger, lider af skizofreni eller er pårørende til en, der er sårbar, vil der altid være andre mennesker i verden, der har følt sig tilsvarende sårbar. Sårbare samtaler gav mulighed for at lytte, lære og spejle sig i andre, som også har oplevet at føle sig sårbare. Det er menneskeligt at være sårbar og vi som samfund skal turde tale om det.

Herudover var der politisk paneldebat med folketingskandidater som gik ind i snakken om psykiatrien, sårbarhed og udsathed. Alt var fordelt på tre scener:

- Stiften Loungen

- Foredragssalen i FO-Byen

- VIA Ceres byen, store scene

 

Lørdag 6. april i FO-byen, Foredragssalen VA8-105 i Vester Alle 8:

Kl. 11.30, Nick Allentoft (chefredaktør på DenOffentlige.dk).
Gratis foredrag med Nick Allentoft om bogen ”velfærdsillusionen”, der beskriver Danmark som et mønstersamfund med lige vilkår for alle. Denne model er nu truet – indefra. Der vil være oplæg og efterfølgende debat.


Kl. 13.30: Kell Stabell: Misbrug, kriminalitet, stand-up og vejen til et andet liv.
Kell Stabell har været ude i et alvorligt stofmisbrug det meste af sin ungdom. I sit foredrag tog han os med på rejsen fra hvor det hele startede til han som 32 årig endelig finder en vej ud. Kell er i dag 56 år og har de sidste 3 år levet som førtidspensionist. Foredraget var en historie om ungdomsoprør, fest og farver, nederlag, mistede illusioner, fængsel og nærdødsoplevelser - men også i høj grad en historie om livsmod, håb og drømme.

Kl. 15.30: Mette Lauritzen: Mobning og det at være særligt sensitiv, alkoholisme, dødsfald i familien og det at kæmpe sig igennem modgang og få en uddannelse på trods.

Kl. 17.00: Rasmus Lienhoft fortalte sin historie om at leve med hårdt misbrug og kriminalitet og om vejen ud derfra.

Søndag 7. april i FO-byen, Foredragsalen VA8-105 i Vester Alle 8:

Kl. 10.30: Steffen Rasmussen (tidl. Fundamentet, nu leder af CFSN) fortalte om den aktuelle situation han oplever omkring sårbarhed og udsathed i Aarhus. Hvor er vi? hvor skal vi hen? og hvad står i vejen for forandringerne? og hvordan overvinder vi de forhindringer? Efterfølgende var der politisk paneldebat om sårbarhed, udsathed og psykiatrien.

Kl. 12-14.00: Politisk Panel debat med besøg af folketingskandidaterne i Østjylland til en snak om psykiatrien, sårbarhed og udsathed. Hvor skal vi hen? og hvor har kandidaterne og deres partier sat deres stemmer i byråds- eller folketingssale tidligere? Ordstyrer: Nick Allentoft fra Denoffentlige.dk.

Kl. 14.30: Jeanette Gadegaard fortalte sin historie om at kæmpe med angst, manier og dybe depressioner. Om at leve med bipolar lidelse, omsorgsvigt og krænkelser - og overleve!

 

Søndag 7. april i FO-byen, Stiften Loungen, Frederiksgade 78c, st.

Kl. 14.00: Mette Jensby Mortensen (Fra Muhabet) fortalte om arbejdet i Muhabet Aarhus, og hvad det betyder at have krigs- og flugtoplevelser med i bagagen. Hvad gavner og hvad belaster, når man er ramt af PTSD og forsøger at skabe et godt liv i Danmark og deltage aktivt i fællesskabet. Om tolkegebyr og andre lovstramninger. Om at vokse op med en far, der lider af PTSD. Om at blive syg og gammel. Om ikke at blive forstået – og meget mere. Værestedet Muhabet og IMCC- aktiviteten præsenterede cases og eksempler på traumatiserede og sårbare flygtninges udfordringer i hverdagen og tanker om fremtiden.

Kl. 15.30: Christina Geisler fortalte om sig selv: "Jeg har for et par år siden skrevet speciale om, hvordan vi har en umyndiggørende tilgang til mennesker uden for arbejdsmarkedet. Det har vist sig, at det kommer til udtryk helt ned i det sprog, der bliver brugt i lovgivningen. Vi må være bevidst om den ramme, som vi har omkring arbejde, for ikke at skabe en umyndiggjort samfundsgruppe uden muligheder for at folde sine ressourcer ud. Jeg arbejder som mentor og kontaktperson med at hjælpe sårbare mennesker til at finde deres værdighed og styrke. Min erfaringer er, at når mennesker bliver mødt med ligeværdighed og respekt, så er der mulighed for at sætte sin livskraft i spil. I sidste ende er vi alle sårbare som enkeltindivider og vi har brug for at være i udveksling og forbindelse med hinanden for at være trygge. Men bliver man ikke behandlet som et voksent og myndigt menneske med rettigheder, så kan psykiske belastning og deroute være en overhængende fare. Arbejdsmarkedspolitikken kan både direkte og indirekte komme til at medvirke til en kultur, hvor vi problematiserer den enkelte uden at italesætte den ramme vi har sat arbejde ind i."

Kl. 17.30: Philip H. fortalte om at være barn og ung med ADHD - og om at håndtere diagnosen og alle dens udfordringer og de redskaber som kan hjælp.

 

I samarbejde med Aarhus Kommune, FO-Aarhus og Comwell. Et 100 % non-profit arrangement uden indtægter, simpelthen for at åbne op for de sårbarheder som gemmer sig i os alle. Og finde nye løsninger på komplekse problemstillinger.