Frivillighovedstad 2018

Frivillighovedstad-Logo       Frivillighovedstad-Logo2

#delditfællesskab

 

Aarhus skal være Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Titlen er vundet af Aarhus Kommune, men indholdet skal være for, med og af de mange frivillige i hele Aarhus. For at involvere flest mulige deltagere, inviterer Frivillighovedstaden derfor til en række kick-off-møder, hvor tankerne om Frivillighovedstadens forløb præsenteres, og input til 2018 drøftes.

21.-23. sept.: Folkets møde

Et stærkt team er gået sammen om at samarbejde om den store frivillighedsevent Folkets Møde, der finder sted 21.-23. september:

Torben Dreier fra FO-Aarhus, Flemming Poulsen fra DGI Østjylland, Cecilie Hansen fra Århus Ungdommens Fællesråd, Tove Jørvang fra Ældre Sagen, Hanne Sanderhoff Degn fra Frivilligcenter Aarhus og Carsten Borup fra Frivilligcenter for Seniorer Aarhus - Foreningsbutikken repræsenterer partnerskabsgruppen. 

Med dette engagerede hold er fundamentet lagt for et både festligt og fagligt Folkets Møde. Vi glæder os til samarbejdet!

https://www.facebook.com/frivillig2018/photos/a.1712710522078240.1073741828.1710678752281417/2089160381099917/?type=3&theater

21. sept. kl. 16.30-18.30: Arbejdsglæde i en brydningstid

Arrangør: Aarhus Makers og Det Kooperative Fællesråd i Aarhus. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., FO-byen.

I dagens Danmark er vi generelt rigtig glade for vores arbejde - så glade endda, at de fleste af os ville fortsætte i vores job, selv hvis vi ikke længere var økonomisk afhængige af det. Men Arbejdsmarkedet er under hastig forandring - vi bevæger os væk fra de traditionelle arbejdsgiver- og arbejdstager-forhold - mod kortere projektarbejde, et mere it-drevet samfund og flydende, foranderlige ansættelsesformer. Så, hvordan sikrer vi, at danskerne kan bevare arbejdsglæden i fremtiden?

Fem eksperter vil diskutere det danske arbejdsmarked og danskernes arbejdsglæde i et historisk, nutidigt, og fremtidigt perspektiv, samt fremlægge deres individuelle bud på, hvordan vi skaber arbejdsglæde i fremtidens Danmark. Efterfølgende vil publikum kunne stille spørgsmål og deltage i debatten.

I ekspertpanelet sidder:

- Camilla Fabricius, 1. viceborgmester og gruppeformand for Socialdemokratiet i Aarhus

- Susanne Westhausen, adm. direktør i ’Kooperationen’; Danmarks kooperative arbejdsgiver og interesseorganisation

- Christian Olaf Christiansen, ph.d., lektor på Idehistorie ved Aarhus Universitet. Leder af forskergruppen ’Arbejdssociologi og organisationssociologi’ ved Center for Sociologiske studier

- Marianne Levinsen, cand.scient.pol., Fremtidsforsker og Forskningschef ved Fremforsk, Center for fremtidsforskning

- Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet

Debatten modereres af Emma Elisabeth Holtet, CEO i Aarhus Makers og tidligere vært for bl.a. TEDx Aarhus 2017.

Link til hjemmeside: https://heartsandminds.fuau.dk/program/foer-festivalen/arbejdsglaede-i-en-brydningstid-1821-578

Link til Facebook: https://www.facebook.com/events/1420306251404790/

 

22. sept.: Rekruttering af frivillige

Arrangør: IngerFair. Sted: Lokale VA8-202, Vester Alle 8, FO-byen.

Program fra 10.00-11.15

Sådan rekrutterer du flere frivillige – del 1 af 2: De gode gamle dyder og nye former for frivillighed i Danmark. Frivilligheden ændrer sig fordi samfundet ændrer sig! Men i stedet for at forholde sig til samfundets udvikling og de krav nye typer frivillige stiller, er det ofte holdningen, at det er ‘de andres’ værdisæt den er gal med. Oplægsholderne tager dig gennem samfundets udvikling og udviklingen af frivilligheden. På den måde bliver du opmærksom på både de klassiske og nye typer frivillige, og hvad de ønsker at engagere sig i.

• Velkommen og hvordan bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ er kronen på værket v/Frederik C. Boll, direktør i Ingerfair

• Hvorfor står folk ikke længere i kø for at melde sig som frivillig? Hør om samfundets udvikling og de seks typer frivillige og hvad du skal gøre for at engagere flere frivillige v/Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

De første 15 personer får udleveret et gratis eksemplar af bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ (værdi 198 kr.). Smugkig i bogen allerede nu på https://www.ingerfair.dk/ekspertiser/rekruttering-af-frivillige/ omtrent midt på siden kan du hente uddrag af bogen kvit og frit. 

Program fra 11.30-13.00

Sådan rekrutterer du flere frivillige – del 2 af 2: Vær’ skarp på, hvad du rekrutterer til og ha’ styr på din kommunikation. En god rekrutteringsindsats handler om at have meningsfulde opgaver på hylderne. Det kræver overvejelser over arbejdsopgaver, tidsforbrug samt de forventninger, du har til nye frivillige. Oplægsholderne giver dig praksistestede redskaber til at organisere det frivillige arbejde, så din hverveindsats bliver effektiv. Samtidig får du opskriften på engagerende kommunikation – så du kan lave inspirerende infomøder og flyers der tiltrækker nye frivillige.

• Velkommen (igen) v/Frederik C. Boll, direktør i Ingerfair

• Lær om de tre zoner for engagement hos frivillige, så du kan skabe gode forudsætninger for din rekrutteringsindsats v/Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

• Sådan kan du få flere med – få redskaber design af frivilligroller og engagerende kommunikation v/ Troels Broberg Carlander og Marie B. Holdt, chefkonsulenter i Ingerfair

De første 15 personer får udleveret et gratis eksemplar af bogen ’Sådan rekrutterer du frivillige’ (værdi 198 kr.). Smugkig i bogen allerede nu på https://www.ingerfair.dk/ekspertiser/rekruttering-af-frivillige/ omtrent midt på siden kan du hente uddrag af bogen kvit og frit.

 

22. sept. kl. 11-12.00: Debat med Bjarne Hastrup og Anders Ladekarl

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Lokale VA8-105, Vester Alle 8, FO-byen

Kom og hør Anders Ladekarl (Røde Kors) og Bjarne Hastrup (Ældre Sagen) i en spændende debat om frivilligheden i Danmark. Hvordan får vi flere med i foreningernes fællesskab? - hvem har ansvaret og kan kommunen bidrage uden at dræne det frivillige engagement?

 

22. sept. kl. 12-14.00: Fyr op under fællesskabet! Kom til grillmad med Ældre Sagen

Ældre Sagens grillteam serverer grillmad i FO-byen. Kom og spis med. Gratis pølser og brød samt en kold fadøl til alle som kommer forbi gården i FO-byen.

 

22. sept. kl. 12-17.00: Overgangen fra arbejdsliv til frivilligt-liv samt Frivillighed og handicap

Arrangør: Frivilligcenter for Seniorer. Sted: Den hængende Have, Vester Alle 8, FO-byen22. sept. kl. 13.-14.00: Debat om handicap og adgang til den frivillige verden

Arrangør: Frivilligjob.dk. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B,st., FO-byen

  

22. sept. kl. 13-15.00: Frivillige fællesskaber for alle?

Arrangør: Genlyd. Sted: Café Nicolai, Vester Alle 8, FO-byen

 

22. sept. kl. 14-16.00: Samtalesalon om pårørende og demens v/Lotte Printz og Henriette Ghorbani

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Lokale VA8-105, Vester Alle 8, FO-byenPas på de pårørende!  En samtalesalon om at have demens tæt inde på livet – som pårørende

Bang! Diagnosen er stillet. Og du har måske fået en stak foldere stukket i hånden om, hvad demens er. Men hvad er det for en hverdag, der melder sig for dig som pårørende? Og hvordan tackler du den? Og den følelsesmæssige rutsjetur, du næsten uvilkårligt kommer på?

Henriette Ghorbani og Lotte Printz har begge været igennem at være voksne børn til demensramte forældre med alt, hvad det indebærer af sorg, frustration, magtesløshed, svære samtaler og relationer. De har begået ”fejl” og forsøgt at finde løsninger, fred og vej i en verden, hvor også egne karrierer, børn, helbred og livskvalitet er i spil. I en hudløs ærlig samtale om livet som pårørende til en dement deler de af deres dilemmaer og erfaringer, som du som pårørende kan tage med på din egen vej. Hvad den end er.

Ikke to liv med demens er ens. Men det kan være en stor lettelse at have nogen at spejle sig i, der på egen krop har prøvet at være pårørende.

”Hvis jeg fik tilbudt at deltage ved en samtalesalon, ville jeg helt klart deltage. Jeg håber på,

at et arrangement som dette vil kunne besvare nogle af de spørgsmål, som dukker op, at jeg

ville kunne få en bredere viden om demens, og hvordan man forholder sig til de

demensramte. For mig vil det især være emner som familierelationer, hvordan man

forholder sig til det med plejehjem, hvordan man forbereder sig til denne sygdom, og hvad

man laver med de demensramte familiemedlemmer, der vil være relevante.”

Anita Christensen, pårørende til dement mormor

”Jeg havde ikke overskud til ret meget andet end at forsøge at forstå min fars demenssygdom, være der for ham og min mor og kæmpe mig igennem hverdagen. Dengang var der ikke synderligt fokus på mig som datter til en demensramt. Jeg fik ikke pr. automatik tilbudt hjælp og støtte og at opsøge det selv og bruge timer eller dage på for eksempel pårørendekurser, havde jeg slet ikke overskud til. Men jeg kunne godt have brugt at vide, at det ikke var mig, der var helt ude i hampen! Samtalesalonen er en overskuelig størrelse og et spejl, som jeg godt selv kunne have brugt.”

Lotte Printz, journalist og foredragsholder – og tidligere pårørende til en dement far

Om foredragsholderne:

Henriette Ghorbanis mor, der døde i 2016, havde Alzheimers sygdom. Henriette er forfatter til bogen ”Når mor har demens” fra 2017, holder foredrag om den og er uddannet og arbejder som socialrådgiver. Lotte Printz er uddannet journalist og har i flere år arbejdet selvstændigt med erindringer og livshistorier, blandt andet gennem kurser og foredrag. Desuden har hun udviklet, afviklet og været vært ved flere samtale-/fortællesaloner, hvor genkendelse og lysten til selv at fortælle er tydelige træk. Samtalesalonen har en afsmittende effekt. Lotte mistede sin far, som var ramt af Lewy Body Demens, i 2013.

 

Søn. 23. sept. kl. 10-15.00: Europæisk konference: MAVEP – et europæisk perspektiv på frivillighed.

Arrangør: FO-Aarhus. Sted: Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., FO-byen

MAVEP (Managing Volunteers/Empowering People) er et EU-finansieret projekt, der har til formål at finde og udforske måder at sikre livslang læring for frivillige. Projektet er lavet i et samarbejde mellem fem forskellige organisationer – græsrodsorganisationen Dafni-Kek (Grækenland), voksenuddannelsescentret Dinamo (Belgien), UCLL Universitet (Belgien), samt Studenterhus Aarhus og FO-Aarhus (Danmark).          

Sammen med vores frivillige har vi delt erfaringer, viden og spørgsmål og har arbejdet med styrkelsen af frivillige som mentorer, coaches og undervisere. Vi mener alle, at frivilligt arbejde er en optimal måde at sikre følelse af værd, social integration samt livslang læring. Gennem dette projekt har vi undersøgt måder at engagere frivillige i kapacitets-og kompetenceudveksling, så de frivillige kan dele deres viden og færdigheder. Til Folkemødet vil vi fortælle om vores erfaringer og diskutere vigtigheden af at af skabe et stærkt læringsmiljø for frivillige. Piotr Sadowsky, generalsekretær for Volunteurope er inviteret som hovedtaler. Alle er inviteret til at komme forbi, høre om projektet og deltage i debatten.

 

23. sept. kl. 11-15.00: Udvikling uden grænser

Arrangør: Seniorer uden Grænser. Sted: Lokale VA8-202, Vester Alle 8, FO-byen

Den interessante film Pensionisternes U-landshjælp om Seniorer uden Grænsers projektarbejde i Uganda og Kenya vises og der vil være paneldebat med medlemmer af Seniorer uden Grænser, der deltager i filmen. I filmen Pensionisternes U-landshjælp følger vi to grupper af pensionister, der besøger fattige landsbyer i Uganda og Kenya. De er godt op i årene, og programmet er hårdt. I tropevarme, støv og hullede veje, lange dage i solen og primitive måltider. Men energien hos pensionisterne er lige så høj som temperaturen ved ækvator. De oplever en masse, og de får stor tilfredsstillelse af at gøre nytte.

Pensionisterne er medlemmer af foreningen Seniorer uden Grænser, og de er i Afrika for at følge op på en række u-landsprojekter, som de selv har sat i værk og skaffet penge til.

Filmen er produceret af Krithfilm med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

 

Seniorer uden Grænser er:

En landsdækkende forening som arbejder med udviklingsprojekter i fattige dele af verden, en forening af mennesker, der i forlængelse af et aktivt arbejdsliv stiller deres arbejdskraft, erfaringer og færdigheder gratis til rådighed for denne verdens fattige. Seniorer uden Grænser (SuG) er en landsdækkende organisation, som arbejder med udviklingsprojekter i den tredje verden. Afdeling Midtjylland er den regionale del af SuG.

Arbejdet sker gennem en række projekter og aktiviteter, hvor vi samarbejder med NGO-er i den tredje verden om at styrke og udvikle deres lokalsamfund efter princippet ”hjælp til selvhjælp”.

SuG Afdeling Midtjylland har for tiden over 25 projekter i Indien, Nepal, Afghanistan, Uganda, Guinea, Kenya, Ghana, Zimbabwe. De samlede midler til projekterne er på ca. 6 mio. DKK (2015). Finansieringen kommer fra statslige bevillinger, private fonde, virksomheder og enkeltpersoner. SuG Midtjyllands over 100 medlemmer vælger hvert en afdelingsledelse. Der afholdes månedlige medlemsmøder, hvor også ikke-medlemmer er velkomne.

 


 

23. sept. kl. 12-15.00: Teater: Klods Hans for viderekomne - om ensomhed

Arrangør: Ældre Sagen. Sted: Lokale VA8-105, Vester Alle 8, FO-byen

 

 

TIDLIGERE ARRANGEMENTER 

21. jan. kl. 18.30: Åbningsarrangement på Rådhuset

Denne aften åbnes Frivillighedsåret officielt af H.K.H. Kronprinsesse Mary.

Aarhus Kommune er Europæisk Frivillighovedstad i 2018. Titlen som Frivillighovedstad skal bygge videre på og understøtte visionerne i fortællingen om Aarhus og medborgerskabspolitikken, der handler om, at Aarhus skal være en god by for alle med plads til mangfoldighed og forskellighed. Derudover skal titlen styrke rammerne for og samarbejdet omkring medborgerskab og frivillighed i Aarhus Kommune.

Skoleleder Torben Dreier fra FO-Aarhus var en af dem, der var med til at modtage kronprinsessen.

De overordnede mål for Frivillighovedstaden er, at:

- anerkende og fejre de frivilliges indsats

- afprøve nye veje til velfærd gennem frivillighed, medborgerskab og samskabelse

Frivillighovedstaden formidler og arbejder med indsatserne med afsæt i, at det er tilgængeligt, nemt og sjovt at være frivillig, og at medborgerskabet skal styrkes gennem civilsamfundet, foreningslivet, frivillighed og samskabelse. Frivillighovedstad 2018 – de fire spor. Den overordnede ramme og retning for arbejdet med Frivillighovedstad 2018 defineres af fire udvalgte spor/temaer. De fire spor er:

- Samarbejde – Hvordan kan vi i 2018 fastholde og styrke eksisterende samarbejdsbånd og udvikle nye veje til velfærd gennem nye måder

at samskabe på?

-  Arv – Hvordan kan vi i 2018 bygge videre på en stærk tradition for frivillighed og et tæt samarbejde herom. Og hvordan kan arven fra Kulturhovedstad 2017 løftes, så året lever videre i Frivillighovedstadsåret?

- Mangfoldighed – Frivillighed har mange ansigter og eksisterer i mange former og størrelser. Hvordan kan Aarhus som Frivillighovedstad anerkende, rumme og understøtte alle former og størrelser for deltagelse og alle aktører, så mangfoldighedsperspektivet styrke?

-  Social Inklusion – Aarhus skal være en god by for alle, og alle skal have mulighed for at bidrage på deres måde. Hvordan kan Frivillighovedstad skabe rammerne for at styrke arbejdet med inklusion?

Gennem hele året sætter vi fokus på fællesskab og på sammenhængen mellem organisationer, foreninger og kommune. Sammen gør vi Aarhus og Region Midtjylland endnu bedre at bo og leve i. Vi bruger året til vise en lang række af aktiviteter i form af konferencer, folkemøde og formidling som et undersøgende element af frivilligheden sådan, at vi sikre det skal være nemt og let tilgængelig at være og blive frivillig. Hvad enten man er fodboldtræner, besøgsven, lektiehjælper eller bare giver en hånd med, så er 2018 året hvor Aarhus og Region Midtjylland vil fejre alle de frivillige aktører.

 

21. jan.: Udstillinger og stande i Ridehuset

Søndag eftermiddag fejrede byen åbningen af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2018 med udtillinger, stande, suppe og taler. Ridehuset var fyldt til bristepunktet af frivillige og nysgerrige. Nogle var frivillige i forvejen, nogle var mødt op for at blive det. 93 foreninger, som bruger frivillige, var mødt op for at fortælle om deres arbejde.

Borgmester Jacob Bundsgaard sagde i sin tale bl.a.: - Det er fantastisk, at vi kan samle så mange, sagde han, inden han tog fat på det, han skulle tale om: Aarhus som frivillighovedstad. At være frivillighovedstad er en god mulighed for at anderkende det arbejde, som vores tusindvis af frivillige gør. Det kommer ikke mindst børn, ældre og socialt udsatte til gode.

Gordon Kennedy var konferencier.

17. jan. kl. 10.30-15.00: Samtalesaloner for seniorer.

Samtaler, suppe og musik i FO-byen. Fælleskabet, medborgerskabet og frivilligheden fejres og sættes under lup i dette arrangement. Dagen indledes med samtalesaloner kl.10.30 i Stiften Lounge, Frederiksgade 78C, 8000 Aarhus C og sammen debatteres der de glæder som det frivillige arbejde kan give, samt hvad Frivillighovedstad 2018 kan gøre for Aarhus. Arrangementet er gratis. Alle er velkomne. Øl, vand og vin kan købes. Kl. 12.00 serveres der suppe fra Café Kaffegal, hvorefter der er musikalske indslag.

Samtalesaloner er med indlæg af Tove Jørvang, Ældre Sagen, Henrik Woer, Saxild Strand, Jette Skive, Rådmand. Musikken leveres af Sangpatruljen og Anders Errboe All Stars

Arrangeret i samarbejde mellem Ældre Sagen og FO-Aarhus.

  • Tilmelding efter først-til-mølle-princippet: FO-Aarhus, på 87 46 45 00 eller via www.fo-aarhus.dk eller Ældre Sagen på kontoret i Vester Allé 8 eller på 86 13 09 26

16. jan.: Social fingermad og indlæg

Familier, Børn og Unge rykker sammen om frivillighed på Ungdomscentret (Sociale Forhold og Beskæftigelse). Man kan være med til at kickstarte Europæisk Frivil­lighovedsstad 2018 sammen med Ungdomscentret i hyggelige omgivelser, hvor SomaliFood vil sørge for social fingermad. Der er mulighed for at byde ind med et indslag på 5 min, hvor man kan fortælle om, hvad ens forening/fællesskab vil have fokus på i 2018 eller om et konkret initiativ.


Kick-off-møderne foregik:
• 6. juni i Festsalen på Sølystskolen, Egå Havvej 5, Egå
• 8. juni i Kantinen på Beder Skole, Skoleparken 6, Beder
• 12. juni på Elværket, Thorsvej 4, Åbyhøj
• 13. juni i Den Blå Sal i Klostergadecentret, Klostergade 37, Aarhus C
• 20. juni i Frivillighuset Trøjborg, Kirkegårdsvej 53, 8000 Aarhus C
Alle kick-off-møder finder sted kl. 16.30-18.30, og alle er velkomne.
Alle kick-off-møder har samme udgangspunkt, så kom blot til det ene, som passer dig.

FRIVILLIGHOVEDSTADEN STÅR KONKRET PÅ TO BEN:
• et ben, der handler om nye veje til velfærd. Hvordan kan borgere og myndigheder i fællesskab udtænke bedre velfærdsløsninger for alle byens borgere? Det er et vigtigt spørgsmål, som vi skal udfordre os selv med i Aarhus.
• det andet ben handler om fejring af alle de fantastiske aktiviteter, som frivillige i hele Aarhus hver dag
leverer til byens borgere. Vi vil synliggøre og anerkende den mangfoldighed af interessenter, aktiviteter
og begivenheder, som borgerne giver til borgerne.


Læs mere på frivillighovedstad.dk